Šéf ODS zase lže

16. 7. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
- Řemeslo v ČR nemá zlaté dno.
- Řemeslníci jsou špatně placeni.
- Jak je možné, že se v ČR neustále šíří nesmyslná tvrzení, že středoškolské a vysokoškolské vzdělání je k ničemu, že země "potřebuje především řemeslníky"?
- Nepotřebuje řemeslníky, platí je minimálně.

K tomu:

Pardon že s tímto zas otravuju, ale budu zas a zas, pokud nějaký (například) vrcholný politik, zde notabene bývalý univerzitní rektor, který by o vzdělání něco vědět mohl, bude opakovat populární, leč nepravdivá dogmata.

"Řemeslo... jako něco méněcenného": tak jistě, pokud nižší mzdu než řemeslník a to o fous mají jen zcela nekvalifikovaní a bez vzdělání, tak čemu se divíme. Žádné "jako", ale fakt méněcenná. Takových 16 000 hrubého měsíčně za fyzicky náročnou práci ŘEMESLNÍKA, to je přece lákadlo, kterému málokdo odolá!

"Řemeslo má zlaté dno". Ne, nemá. Má dno plechové a hodně děravé. Statistiky jsou v tomto naprosto jasné, průkazné, dlouhodobé. (A prosím neargumentujte tím kolik si vydělá superšikovný řemeslník-živnostník. Špičky netvoří normu, a špička vysokoškolák, lékař či třeba právník si vydělá zas 10x víc než on).

"Naše země potřebuje...". Naše země nepotřebuje, nemá nožičky. Potřebují zaměstnavatelé - fakt? Za 16 000 hrubého, takže asi moc nepotřebují. A když tak moc potřebují, proč tedy řemeslníci okupují první příčky žebříčku nezaměstnanosti?

Jsem nicméně rád, že si Petr Fiala problému všímá, to je první předpoklad k tomu, aby jej začal po volbách spolu s námi chytře řešit.


1
Vytisknout
8727

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021