Průběžné zpravodajství

3 miliony Francouzů se přihlásily k očkování, aby mohly do kaváren

16. 7. 2021

čas čtení 5 minut
 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň sever (59,5 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně, Praha (38,95) a okolí. V pátek 16.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 233 denních nákaz. V ČR do 16.7. zemřelo 30 336 lidí, denní nárůst o jednoho člověka. V nemocnicích je 30 osob, denní nárůst o dva lidi. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 265 893 osob, druhou dávkou 4 070 950 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 40  procent obyvatelstva.

- Jihoafrická varianta beta, která se šíří ve Francii, se zřejmě dokáže vyhnout vakcínám, varuje profesor John Edmunds z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Zřejmě je o něco méně nakažlivá než varianta delta, ale má schopnost lépe se vyhnout imunitní reakci. Existují spolehlivé důkazy z Jihoafrické republiky, že se varianta beta dokáže vyhnout imunitě vytvořené vakcínou AstraZeneca. Britská vláda v pátek oznámila, že cestující navracející se z Francie budou muset jít do domácí karantény, i když jsou plně očkováni.

- Británie v pátek zaznamenala 51 870 nových denních nákaz, o 16 163 více než minulý týden. V nemocnicích je 3964 osob, o 1124 více než minulý týden. Za posledních 24 hodin zemřelo na covid 49 osob, o 20 více než minulý týden.


- Rusko zaznamenalo už čtvrtý den nejvyšší počet mrtvých na covid, 799.

- Austrálie zaznamenává více případů nákazy variantou delta u plně očkovaných jedinců, naštěstí mírných či asymptomatických.Vakcíny nejsou dokonalé, varuje australský epidemiolog, avšak vedou k zmírnění rizika hospitalizace a brání šíření viru. ZDE 

- Maďarsko nabídne možnost očkování třetí vakcínou od 1. srpna a učiní očkování povinným pro všechny zdravotníky, řekl Viktor Orbán.
 

 
- Thajsko v pátek zaznamenalo denní rekord 9692 nákaz.

- Světová zdravotnická organizace přiznala, že by bylo předčasné vyloučit, že koronavirus unikl z laboratoře. Žádá Čínu o otevřenější přístup k zjišťování původu viru.

- Úmrtí na covid v Africe za jediný týden stoupla o 43 procent, v důsledku nedostatku lůžek na intenzivní péči a kyslíku.

- Británie zaznamenala 63 dalších denních úmrtí a 48 553 denních nákaz.  V nemocnicích je v Británii 3786 lidí, od minulého týdne je to nárůst o 1134 osob. Plně očkováno bylo v Británii dosud 53 procent obyvatelstva. Odborníci se obávají, že bude znovu zahlceno zdravotnictví,

- Během lockdownu stoupl v Británii počet úmrtí na alkohol o 20 procent. ZDE
- Dlouhý covid má více než 200 příznaků, zjistila studie, od mozkové mlhy, halucinací, třasu až po tinnitus (pískání v uších. Vědci požadují vznik celostátních programů identifikujících případy a příznaky dlouhého covidu. Studie, publikovaná v časopise EClinicalMedicine žurnálu Lancet zkoumala případy 3762 pacientů s dlouhým covidem z 56 zemí světa. Identifikovala 203 příznaků dlouhého covidu, 66 z nichž trvalo sedm měsíců. Nejčastější byla únava, nevolnost po námaze, a mozková mlha. ZDE 

- Během 72 hodin poté, co bylo Francouzům oznámeno, že nebudou moci zajít do kavárny, pokud nebudou očkováni nebo se nebudou moci prokázat negativním testem, se k očkování přihlásily 3 miliony Francouzů a Francie překonala svůj očkovací rekord, naočkovala 800 000 dávek za jediný den. Zároveň v důsledku šíření varianty delta vzrostl ve středu počet denních nákaz ve Francii na skoro 9000. A ve svátek Dne Bastilly 14. července demonstrovalo asi 20 000 lidí v různých částech Francie proti covidové "diktatuře".

- Počet nákaz ve Španělsku za posledních 14 dní překonal poprvé od února 2021 500 infekcí na 100 000 obyvatel.

- Miliony čínských občanů nebudou smět vstupovat do veřejných prostor, do škol, nemocnic a nákupních středisek, pokud nebudou očkováni proti covidu.

 Saúdská Arábie zatkla více než 120 lidí kteří údajně prodávali podvodnou vakcínu proti koronaviru a falešné certifikáty o negativních testech.

- Facebook neodstraňuje řádně lži o koronaviru a o vakcínách ze svých stránek, konstatovala tisková tajemnice Bílého domu Jen Psaki. Musí to dělat líp.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
6787

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021