Světoví politikové volají po zavedení „globálního zeleného údělu“ k řešení klimatické krize

20. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
- Skupina politiků ze zemí celého světa požaduje, aby klimatická krize byla řešena prostřednictvím globálního zeleného údělu

- Aliance těchto politiků rovněž požaduje, aby byl realizován spravedlivý přístup k vakcínám proti covidu a aby byly restrukturalizovány dluhy nejchudších zemí světa

- Jednotlivé vlády na obnovu ekonomik postižených pandemií vynaložily na fosilní projekty téměř dvojnásobnou částku než na nízkoemisní projekty




Skupina politiků z Velké Británie, Evropy a rozvojových zemí vydala prohlášení, v němž stojí, že lidé na celém světě potřebují "globální zelený úděl", který by řešil klimatickou krizi a který by obnovil přírodní rovnováhu v době, kdy se svět zotavuje z pandemie.

Globální aliance pro zelený nový úděl vyzývá politiky ze zákonodárných sborů všech zemí, aby spolupracovali na politických agendách, které by před listopadovým jednáním OSN o klimatu v Glasgowě zajistily spravedlivý přechod k zelené ekonomice, informuje list Guardian.

Členkou aliance je kupříkladu Caroline Lucas, jediná poslankyně za Stranu zelených, a Clive Lewis z Labouristické strany, dále poslanci Evropského parlamentu, zástupci Brazílie, Argentiny, Indonésie, Malajsie, USA a dalších zemí.

Kongresmanka za americký stát Minnesota Ilhan Omar uvedla, že nedávné extrémní projevy počasí v USA a na celém světě by měly být varováním. "Změna klimatu je tady a představuje existenční hrozbu pro lidstvo. Již jsme viděli děsivé důsledky nečinnosti - lesní požáry zuřící na západním pobřeží [USA], extrémní hurikány, vlny veder v Austrálii, masivní záplavy po celém světě. Přírodní katastrofy, jako jsou tyto, se budou jen zhoršovat, pokud nebudeme jako globální společenství této devastaci čelit."

Aliance požaduje, aby vlády zavedly opatření, která by podpořila zelenou ekonomiku, a také aby spolupracovaly na globálním přístupu k vakcínám proti covidu a na restrukturalizaci dluhů nejchudších zemí světa. Chce usilovat o sdílení poznatků o úspěšných iniciativách po celém světě, jako je například plán dekarbonizace, který nedávno představila Kostarika.

Mnoho vládních představitelů slíbilo, že po pandemii bude lépe restrukturalizovat ekonomiky svých zemí, ale jen málo zemí investuje do nové potřebné infrastruktury. Nedávný průzkum společnosti Vivid Economics zjistil, že jen asi desetina ze 17 bilionů dolarů, které se celosvětově vynakládají na záchranu postižených ekonomik, jde na projekty, které by snížily emise skleníkových plynů nebo obnovily přírodní rovnováhu.

Více než 3 biliony dolarů však byly investovány do opatření a odvětví, která aktivně poškozují životní prostředí, jako je například těžba uhlí a dalších fosilních paliv.

Francouzská poslankyně Evropského parlamentu Manon Aubry uvedla, že vlády se musí zaměřit na sociální spravedlnost a klima. "Narůstají nerovnosti ruku v ruce s tím, jak jsou důsledky klimatické krize stále více alarmující. Dopady měnícího se klimatu nejvíce ohrožují ty nejchudší. Chceme-li spravedlivou, systematickou a účinnou klimatickou politiku, je zapotřebí radikálního odklonu od ideologie volného trhu."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
7305

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2021