Mezitím v Absurdistánu 184:

Další korupce vlády strany Právo a spravedlnost

21. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
- Dokonale zrenovované náměstí, likvidací stromů v parku

- Kdo nesouhlasí s vládou, neměl by od ní pobírat žádné důchody, dávky ani přídavky na děti

- Policie pronásleduje aktivisty z opozice, že údajně chodí přes ulici na červenou

- Čarodějnický taneční soubor žen bude zřejmě katolickou církví zakázán

- Církev celebruje mši za pedofilní kněží

Pokud potřebujete jednu scénu, která představuje dnešní Polsko, nedávné odhalení „renovovaného“ tržního náměstí v městysu Janów Podlaski se na to hodí perfektně. Po vykácení malého parku (94 ze 140 stromů, které tam vyrostly, bylo vykáceno), bylo náměstí pokryto betonem. Tam byla postavena nová kašna zobrazující arabské koně, jimiž byl Janów Podlaski světově proslulý jen před několika lety, kdy ale arabské hřebce převzali kandidáti PiS a staletá instituce skončila v troskách. Významné osoby ze strany PiS se  při slavnostním otevření tržnice (stužku samozřejmě přestřihl katolický kněz)  musely skrýt ve stínu nedaleké budovy, protože v letním vedru bylp nesnesitelné vydržet na  betonovém povrchu zrekonstruovaného tržiště ani na krátkou dobu ... Náklady na renovaci činily 4 miliony zł, (24 milionů Kč) z toho 2 miliony pocházely z grantu Evropské unie.

Zajímalo by mě, proč  si vůbec berou peníze z EU? Podle předsedkyně parlamentu Elżbiety Witekové by ti, kdo kritizují vládu, neměli brát „vládní peníze“, jako jsou přídavky na děti nebo důchod. "Pokud bych nesouhlasila s vládními rozhodnutími, nikdy bych si od takové vlády nebrala,"  řekla. Samozřejmě, že lhala. Bývala opoziční poslankyní a plat brala jako obvykle. Určitě by to mělo fungovat i pro Evropskou unii? "Tady je Polsko, ne Unie," řekla Witeková během téhož projevu.  Její stranický kolega, který se stal soudcem loutkového Ústavního soudu, s ní souhlasí, protože rozhodl, že Polsko nemusí dodržovat rozhodnutí Evropského soudního dvora.  Jistě, pokud se jim nelíbí rozhodnutí EU, neměli by z EU přijímat žádné peníze?

Ale co byste očekávali od takové cynické vlády, jako je PiS? Uniklé e-maily odhalily děsivý obraz - nejen tu skutečnost, že ministři z vlády PiS používají soukromé e-maily pro oficiální činnost, nejen tu skutečnost, že to jsou pokrytci (kromě e-mailů hackeři zveřejnili i obrázky a záběry naznačující nevěru dotyčného ministra), nejděsivější však je, že jsou naprosto cyničtí. Na všechno pohlížejí jen tak, zda "to bude pro nás politicky prospěšné“. Zprávy o brutálních akcích běloruského režimu například charakterizoval premiér Mateusz Morawiecki jako „politické zlato pro nás“

A nemusí si s tím dělat žádné starosti. Vědí, že stojí nad zákonem. Zatímco jsou opoziční aktivisté šikanováni pod podivnými záminkami - možná si vzpomínáte, že opoziční akvitisté byli po celém městě pronásledováni policií pod falešnou záminkou, že přešli ulici  na červenou? Poslanci PiS přecházejí přímo před policisty na červenou a vůbec nikdo nereaguje. 

Někteří lidé nesou odpovědnost za své činy (nebo nečinnost). Producent ranního televizního pořadu v TVP, který tam pracoval 12 let, byl vyhozen z práce za to, že nezrušil vysílání vystoupení slovenské zpěvačky Karin Ann, během níž vytáhla duhovou vlajku a vyjádřila podporu LGBT komunitě v Polsku.

Skupina aktivistek z Miłakowa se také může dostat do problémů. Jelikož si říkaly „Wiedźmuchy“ (~ čarodějnice) a někdy se jako čarodějnice oblékaly, místní komunální úřad na podnět radní ze strany  PiS a aktivisty z Katolické akce věc nyní prošetřuje. Musí to prozkoumat, zjistit, „jak se to dělá a zda ředitelka místní kulturní instituce (členka toho kolektivu) spolupracuje s místním knězem“. Podle výše uvedeného radního  ze strany PiS „tance, výkřiky a zpěv čarodějnic připomínají satanský kult“ a jelikož je okultismus špatný, musí se proti tomu něco dělat. Tyto hrozné satanské tance a zpěv lze vidět v tomto klipu na youtube:




Ale zatímco se údajné čarodějnice dostávají do problémů s církví, pedofilní kněží se mohou jako obvykle na podporu církve plně spolehnout.   Ve Włoszczowě byla jedna mše celebrována za místního kněze, který obtěžoval holčičky. Když pobouřený manžel jedné z bývalých obětí u mluvčího tamější katolické diecéze protestoval,  bylo mu řečeno, že „modlí se také za ty, kdo provádějí potraty, a to je mnohem horší hřích“. 

Ale co mohl ten mluvčí dělat? I kdyby se odmítl modlit za svého pedofilního kolegu, vždy existuje možnost, že věřící najdou způsoby, jak se modlit i jinde. Na oficiálním instagramu jednoho z opozičních poslanců byl obrázek, jak klečí před obchodem s obuví s nějakým mužem. "Tento muž ke mně přistoupil a vyzval mě k modlitbě. Pravděpodobně si myslel, že se budu bát, ale přijímám jeho pozvání. Poklekneme na schodech a modlíme se Otčenáš.  Bohužel, když došlo na ‚a odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme naším viníkům‘, pokusl se do toho vložit jméno mé strany. Další modlitba nemá smysl, protože vidím, jak skrze něj mluví Satan. Kdybych nebyl připraven se kdykoli modlit, nikdy bych se nedozvěděl, kdo ho poslal. Ne každý, kdo mává růžencem, je inspirován naším Stvořitelem. Dejte si pozor na falešné proroky! “.


Toto je Polsko v jednadvacátém století… A pokud vám to nestačí, poslechněte si polského ochránce práv dětí, který  protestuje proti očkování proti covidu pro osoby mladší 18 let a očkování nazývá „lékařským experimentem na dětech“. Šíření náboženské propagandy a zpátečníckých názorů se zintenzivňuje. A i když si myslíte, že se tomu můžete vyhnout tím, že odeberete  své děti z hodin náboženské výchovy,  chapadla církve se k vám stejně dostanou. Vláda se připravuje na zavedení povinné alternativy: pokud nechcete náboženskou výchovu, vaše děti budou muset navštěvovat hodiny etiky, kde je budou učit ... odborníci z katolických univerzit.

A pochybuji, že „zapomenutí přihlásit své děti“ bude jedinou možností. Pro obyčejné lidi tohle nikdy nebude fungovat. Aktivisté ze sportovních asociací , na druhou stranu, zjevně někdy zapomínají, co chtějí. Šestičlenný plavecký tým a nynější  ženská šampiónka Polska v cyklistice se olympijských her v Tokiu nezúčastní, protože jejich sportovní asociace je „zapomněla“ zaregistrovat. To je trapas, představte si, že jste léta  tvrdě trénovali, abyste se připravili na to, co může být, nejdůležitější sportovní událost ve vašem životě, jen abyste zjistili, že nejdete, protože nějaký byrokrat vás zapomněl přihlásit.

Je smutné, že podobné pocity bude brzy mít většina Poláků, kteří tvrdě pracovali na tom, aby se dostali do evropské rodiny, jen aby byli o své místo v ní připraveni nekompetentní vládou, protože se zdá, že jede plnou parou směrem k čelní srážce  s Evropskou komisí, která (doufejme) to už nenechá jen tak projít.  



1
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021