REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

23. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Opravdu zajímavé je svědectví jednoho čtenáře Britských listů zveřejněné na Twitteru (nechce být jmenován) o procesu, jímž prošli jeho rodiče od podpory "levičáctví" až po národovectví. Velkou roli v tom procesu hrál pocit ohrožení a manipulace českými médii. Jak posedlost touto bájnou lhavostí českých médií rozbít a přimět lidi, aby se probudili, to je otázka. Máte milí čtenáři, nějaké řešení?


Petr Haraším přináší s ironickým nadhledem přehled pandemického dění ve světě. Karel Dolejší a Miloš Dokulil komentují absurdní "patos svobody" doprovázející katastrofu zbytečně koronavirem nakažené olympijské reprezentace České republiky. 

Izraelská technologická firma NSO Group prováděla špehování politiků, akademiků a aktivistů na celém světě. Investigativní novináři zjistili, že sledování se týkalo až 50 000 telefonních čísel. Na seznamu cílů byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Angela Merkelová odmítá míšení emocí a faktů, které může dovršit pověstnou "dialektiku osvícenství". A britští vědci požadují ještě třetí dávku vakcíny kvůli udržení potřebné hladiny protilátek vůči COVIDu.

 16578

Jak se z levičáka stane rasista a národovec?

23. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Pozoruhodná analýza myšlenkového vývoje zřejmě mnoha lidí v České republice, zveřejněná na Twitteru. Důležitými faktory jsou pocit ohrožení a nedůvěra k Západu. K tomu pak přistupuje brutální emocionální manipulace českých komerčních médií.

Velkou otázkou je, jak tento začarovaný kruh lží a strachu prorazit a jak se k těmto lidem dostat? Máte, psychologové a antropologové, nějaká možná řešení?

Pokud se totiž o to nikdo nebude systematicky pokoušet, s Českou republikou to dopadne špatně.

K tomu ještě poznámka. Čtenářovi rodiče mají samozřejmě pravdu, že státy po světě prosazují výlučně jen své vlastní sobecké zájmy. V Čechách vládla a vládne dlouho mezi mnohými nerealistická představa, že USA jsou jaksi "silou dobra". Je to stejně sobecká velmoc jako všechny ostatní.

Pokud nadnárodní společnosti "odklánějí" z ČR své zisky, může za to čistě a výlučně česká vláda, která mohla dávno a lehce zavést zákon požadující místní zdanění těchto firem.

V nynější situaci obhájí práva českých občanů daleko efektivněji Evropská unie než Babiš, Zeman, Ovčáček a vlastně jacíkoliv čeští politici. (JČ)

K tomu:


Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

Brazílie: Armádní důstojník odpovědný za domorodce z Amazonie se vyjádřil, že izolované indiány vypálí

24. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Křesťanský fundamentalistický autokrat brazilský prezident Jair Bolsonaro jmenoval vojáky  do vedení dříve respektované organizace FUNAI, vládní instituce, která se po celá desetiletí stará o původní národy Amazonie. Dříve ji řídili antropologové a odborníci na indiánské kmeny, nyní ji řídí armádní důstojníci. Vyšla najevo nahrávka z 23. června, na níž koordinátor FUNAI pro oblast Vale do Javali, poručík  Henry Charlles,  jasně varuje, že podpoří tajnou akci uprostřed džungle, kdy  „my ty izolované indiány vypálíme“.

Ničivé povodně v Číně mohou ohrozit vládní monopol komunistické strany

24. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Součástí čínské historie po mnoho staletí je boj proti divokým často se rozvodňujícím řekám. To, jak se s povodněmi v minulosti vyrovnali čínští vládci, je buď posílilo nebo zničilo. V důsledku globálního oteplování budou povodně v Číně nyní ještě extremnější než dosud. Xi Jinping má problém, píše spisovatel Philip Ball.

 17502

Klimatická krize: Americký severozápad ohromen vedry, Čína trpí katastrofálními povodněmi

23. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Povodní nahromaděné automobily v čínském městě Zhengzhu

Severní Irsko zaznamenalo rekordní teploty


"Něco není v pořádku," řekl Brian Jameson, 56, když minulou sobotu vyšel z domu v severoirské vesnici Ballywatticock. Zaznamenala tehdy dosud nikdy nedosaženou teplotu v Severním Irsku - 31,2 stupňů Celsia. "Bylo to neuvěřitelné - suché, intenzivní horko. Vyšel jsem z baráku a řekl jsem si, Ṕane jo. Něco není v pořádku." Vesnice držela tento rekord ale jen několik dní - tento týden ve čtvrtek ji překonala jiná severoirská vesnice, Castlederg, teplotou 31,4 stupňů Celsia. ZDE (Ta v roce 2010 zaznamenala rekordní mrazy, -18,7 stupňů Celsia):

 



 16518

Průběžné zpravodajství:

"Už je příliš pozdě." Umírající američtí pacienti úpěnlivě prosí o očkování proti covidu

23. 7. 2021

čas čtení 8 minut

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň sever (49,58 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně (Klatovy, Plzeň jih, Plzeň město), Praha (34,98) a okolí, Havlíčkův Brod, Kutná Hora. V pátek 23.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 192 denních nákaz. V ČR do 23.7. zemřelo 30 357 lidí. V nemocnicích je 41 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 672 340 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
První dávkou bylo v ČR očkováno  5 387 382osob, i druhou dávkou 4 428 493 osob. Proti nebezpečné variantě delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 56 procent obyvatelstva.


- Počet lidí v nemocnici s covidem v Anglii stoupl na nejvyšší míru za poslední čtyři měsíce, na 4401.

- Spojené státy zakoupily dalších 200 milionů dávek vakcíny Pfizer pro případ nutnosti posilujícího očkování a pro očkování pro mladší děti, uvedl Bílý dům.

- Po vlně nových infekcí zavádí Island nová omezení. Počet osob na veřejných shromážděních bude omezen na 200, znovu je zaváděn rozestup 1 metru a bary a restaurace budou muset uzavřít své dveře ve 23 hodin.

- Všechny země musejí spolupracovat při vyšetřování původu pandemie, zdůrazňuje Světová zdravotnická organizace, den  poté, co to Čína odmítla.

- V USA se šíří kontroverze ohledně amerického financování potenciálně rizikového výzkumu ve Wuhanském ústavu virologie. Dvě studie, jedna z roku 2015 a druhá z roku 2017 - zkoumala genetické pozměnění virů, aby byly nakažlivější.

 16786

Covidiáda v Tokiu, aneb Best in disgrace

23. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Katastrofa české olympijské výpravy zdecimované koronavirem má být "vyšetřena" lidmi, kteří neměli žádný problém s účastí neočkovaných členů. 
  • Pozorujeme přitom úsilí účelově za to svalit odpovědnost na tenisový svaz.
  • Kauza ilustruje v Česku běžné potrhlé pojetí "svobody", které akcentuje naprostou nezodpovědnost a bezohlednost vůči ostatním jako údajný projev "ušlechtilosti ducha". 

To kolem očkování: za svobodu osobního počínání horlení má fatální zřejmě prodlení?

23. 7. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

- Nevíme nic o historii očkování?

- Jak je možné, že pět českých olympioniků nakazí neočkovaný lékař?



 16780

Izraelská firma NSO Group by měla být hnána k zodpovědnosti za globální hackerský skandál

23. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Izraelská technologická firma NSO Group prováděla špehování politiků, akademiků a aktivistů na celém světě.

- Investigativní novináři zjistili, že sledování se týkalo až 50 000 telefonních čísel. Na seznamu cílů byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

- Je naprosto absurdní se domnívat, že izraelská vláda nebyla do skandálu zapletena.


 16518

Britští vědci požadují třetí očkování, ukazuje se, že po několika týdnech protilátky slábnou

23. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Vědci z londýnské UCL zjistili, že deset týdnů po druhém očkování klesá množství protilátek v krvi očkovaných osob o cca 50 procent

- Neznamená to ale, že vakcíny přestávají fungovat, imunitní systém dál funguje prostřednictvím buněk typu B a typu T

- Nicméně se uvažuje o třetím očkování letos na podzim pro zranitelné skupiny obyvatelstva

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

29869

Jak se do Ruska vrací totalita

23. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Večer se text objevil na webu Kremlu, druhý den už byl vyhlášen za povinnou četbu pro všechny příslušníky ozbrojených sil. 
  • Příště může být označen i za povinnou četbu ve školách. 
  • Novou oficiální ideologii vycházející z aktuálních projevů vůdce na rozdíl od té sovětské lze neustále měnit. 

„Kellnerovská“ síť je funkční a stále stejně špinavá

19. 7. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

 

Nesvatá aliance obchodu a politiky pokračuje v uskutečňování své autoritářské vize o demokracii bez demokracie

  • Společnost PPF se opírá o širokou síť neformálních a oficiálních obchodních vztahů s autokraty v Evropě a ve světě

  • PR PPF v čele s Vladimírem Mlynářem se tyto skutečnosti snaží systematicky bagatelizovat a zahalovat dezinformačním smogem

  • Český pravicový diskurs dlouhodobě otevírá cestu k legitimizaci obchodních vztahů s autokraty a přimknutí Česka k „strategické alianci nacionalistické pravice“

 17282

Německo a USA uzavřely kompromis ohledně plynovodu Nord Stream 2

23. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Německo se zavazuje uvalit sankce na Moskvu, pokud zneužije dodávek plynu jako zbraně, nebo pokud provede novou agresi vůči Ukrajině. 
  • Sankce má prosazovat na národní i na evropské úrovni.
  • USA a Německo pomohou Ukrajině s přechodem na udržitelnou energetiku a budou do ní investovat. 

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

 17353

Stojí Etiopie na pokraji puče?

23. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Neúspěchy etiopského premiéra ve státě Tigray a v ekonomické oblasti mohou vést k jeho svržení. 
  • Američané by měli připravit evakuaci svých občanů pro případ, že k tomu dojde. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Senátoři: za nové atomové reaktory zaplatíte bez omezení

23. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Senátorky a senátoři dnes při schvalování návrhu zákona o podpoře nových jaderných reaktorů nevyužili možnost shodit jej ze stolu, jak navrhoval senátor Mikuláš Bek. Stejně tak nepodpořili zastropování neomezené garantované výkupní ceny elektřiny z nových reaktorů. Proti byli senátoři zvolení za ODS a TOP09 a z klubu PROREGION. Pozměňovací návrh, který měl limitovat tuto podporu v souladu s částkami deklarovanými samotným ministrem průmyslu a obchodu, k tomu podali společně senátorky Alena Dernerová a Jitka Seitlová a senátoři Lukáš Wagenknecht, Mikuláš Bek, Marek Hilšer, Petr Orel a David Smoljak. Senát však vrátil novou normu Poslanecké sněmovně jen s přísnější úpravou bezpečnostní pojistky, aby z našich daní a plateb za elektřinu neprofitovaly Česku nepřátelské režimy.

Elitě to konečně došlo...

23. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

The Economist: Nikde bezpečné místo. Třístupňová budoucnost.

Ekonom Paul Mason: Tohle je titulní strana nadcházejícího vydání Economistu. Konečně to elitě došlo. Pravděpodobně příliš pozdě a zcela určitě bez jakéhokoliv pochopení, že problémem je 250 let starý společenský systém... Ale...



Brexit: Žádný pokrok v otázce Severního Irska

23. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Jednání mezi Borisem Johnsonem a Ursulou von der Leyenovou nevedla k dohodě o změnách v severoirském protokolu. 
  • Tento protokol, s nímž britská strana v roce 2019 souhlasila, ponechal Severní Irsko na jednotném trhu zboží EU. 

Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


 17460

„Jsem ve velkém nebezpečí, bojíme se každý“ (خطر زیاد دارم میترسم هر لحزه), pláče 16letý Afghánec

17. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 شب روز خواب نداریم"  (Nemůžeme spát, jsme vzhůru ve dne v noci.")

Kdyby měl Mukhtar Habibi evropské jméno, nebyl by okamžitě identifikován jako Afghánec. Když uvažujeme o Afghánistánu, představujeme si, že lidé tam žijí v temném středověku, nosí muslimské oblečení ve svých jeskyních. Mukhtar je však důsledkem americké okupace Kábulu. Narodil se teprve  před 16 lety, když americké jednotky už byly v jeho zemi téměř deset let. Jeho otec je veterinář a jeho matka je účetní, má mladší sestru a žije v paneláku, který je velmi podobný těm, které za Husákovy doby vyrostly v českých zemích

 16637

Střípky z covidů 1

19. 7. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Mutace delta znovu prověřuje celý svět. Z toho, jak se šíří další vlna Covidu, lze usoudit, jak se které země připravily na další vlnu pandemie. Jestli se vůbec připravily. Jestli se vůbec měly šanci nějak připravit, nebo jen útrpně čekat, co a jak se stane. Jestli neusnuly na covidových vavřínech odvlněných prvních vln a myslely si (velmi naivně), že to bude stačit na všechna další vlnění. Nestačilo, nestačí a vypadá to, že stačit nebude. Mutaci zvanou delta sice svět zvládne. Mutace lambda a epsilon zřejmě nebudou tak nějak moc závažné. Ale následky neproočkovaného světa na sebe nenechají dlouho čekat. Objeví se další mutace, které slovy klasiků: „se nezakecají?!“.

Uvědomují si ruští a čínští výrobci, že řízeným zatajováním údajů o svých vakcínách, které vakcínovou diplomacií cpou horem dolem do téměř celého světa, škodí nejen sobě?

 17455

Český a slovenský Telegram: Konspirační a extremistická bažina

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Josef Šlerka   zmapoval domácí konspirační scénu na Telegramu, včetně domácí QAnon scéy. Je to prostředí, kam se v poslední době česká konspirační scéna významně přesunuje. Zůstává bez veřejného zájmu, píše Bohumil Kartous.

Jen bych asi ty lidi, kteří se na těchto konspiračních teoriích podílejí, neoznačoval za "osobnosti", dodává Jan Čulík.


 17333

Havárie vedení České energetické přenosové soustavy (ČEPS)

19. 7. 2021

čas čtení 22 minut

 Věc: Tornádo lámalo stožáry jako sirky – u Břeclavi, u Temelína

Na základě odpovědi SÚJB  a vystoupení pana Ing. Martina Durčáka v televizi Seznam Zprávy jsem mu  zaslal další dva dopisy ohledně havárií vedení ČEPS na dálnici D2 u Břeclavi a přívodního vedení Jaderné elektrárny Temelín. Jedná se o veřejné dopisy. Žádám Vás o jejich zveřejnění v Britských listech.

Neodpustím si poznámku na naši novinářskou obec.

Pokud si nějaká celebrita lokálního formátu zajde nakoupit do supermarketu, tak z tohoto zážitku máme třeba i padesát fotografií. Pokud ale spadne vedení 400 kV se škodou za více než  sto milionů korun, což se týká nás všech, protože my to velmi pravděpodobně nakonec zaplatíme, buď v ceně energie nebo z našich daní, tak z toho máme fotografie jednu!

Oldřich Maděra

 17482

Neúspěšný německý pokus z 20.7.1944 ukončit prohranou válku a rodina Maxe Plancka

19. 7. 2021 / Zdeněk Slanina

čas čtení 13 minut


Foto: Detail náhrobku Maxe Plancka v Göttingen s uvedením Planckovy konstanty h - dnes platná hodnota*) činí h = 6,62607015×10−34 Js (foto H. Lee).

 

Spiknutí, které 20.7.1944 vyústilo v neúspěšný atentát na Hitlera, vedlo k popravám kolem 5000 organizátorů, podporovatelů, schvalovatelů, jejich příbuzných, či jen těch, co něco zaslechl, ale nehlásili. Mezi nim byl i syn Erwin nobelisty Maxe Plancka.

30372

Kterak česká politická reprezentace kriminálně podceňuje klimatickou krizi a přechod na obnovitelné zdroje

19. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty


- Čeští politikové se vůči klimatickému balíčku EK ve velké míře staví skepticky

- Klimatické cíle s touto politickou reprezentací ČR nemůže nikdy splnit

- Přestože se naše politická scéna zaklíná obrovskými výdaji, jejich návrhy by z ČR uskutečnily nekonkurenceschopný průmyslový skanzen.




 16447

Jak se vyhnout nákaze koronavirem?

17. 7. 2021

čas čtení 5 minut

 

Anglický institut veřejného zdraví Public Health  England (PHE) identifikoval třicetinásobný rozdíl v pravděpodobnosti, že se nakazíte covidem při různých akcích a činnostech.

Nejvyšším rizikem jsou návštěvy v domovech druhých lidí a  chození na masáže a k holiči či kadeřníkovi. Naopak nakupování v obchodech je nejméně riskantní.

Klimatická krize: Neuvěřitelné záběry děsivých záplav v čínském metru. 12 cestujících se utopilo

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Tři dny dešťů - napršelo tolik vody jako normálně za celý rok -  způsobily tisícíleté záplavy v Číně. Vědci konstatují, že intenzitu deště způsobilo globální oteplování. Zde jsou děsivé záběry toho, jak bylo při provozu zaplaveno metro v městě  Zhengzhou, v hlavním městě čínské provincie Henan. "Cestující zůstávají pozoruhodně klidní, i poté, co zhaslo ve vozech světlo a voda jim dále začala stoupat ke krku," konstatuje reportérka.

Dvanáct lidí se utopilo.


 16451

Obrovské množství dezinformací o očkování proti covidu šíří na Facebooku jen 12 lidí

18. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

95 procent dezinformaci ohledně covidu Facebook ze svých stránek neodstraňuje.

Drtivá většina protiočkovacích dezinformací a konspiračních teorií v angličtině pochází jen od 12 lidí, konstatuje zpráva organizace Center for Countering Digital Hate (Středisko pro neutralizaci digitální nenávisti, CCDH), kterou cituje Bílý dům.

SPD a politický kýč

18. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Dno politického kýče bylo právě teď proraženo, píše Marie Koldinská.  "Za lidi férově hrát / chránit svůj národ, svůj stát / i srdce do toho dát. / Ať kvetou pouta rodinná / ať víme, co se skrývá v dějinách..." Předvolební hymna SPD a v klipu k ní Karlštejn, svatý Václav, kvetoucí lípy, vinohrady a lidé ještě šťastnější než v tiskovinách Svědků Jehovových 😜 Těším se na podzimní natáčení Historie.cs, kde se na novodobé politické kampaně zaměříme. To nebude běžná skllizeň. To budou žně.

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

Klimatická krize: Katastrofální povodně budou postihovat Evropu daleko častěji

22. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

- Počítačové modely ukazují, že do roku 2100 budou takové bouře, které povodněmi zničily západ Německa, čtrnáctkrát častější

- Pomalý pohyb velkých bouří je způsoben oteplením Arktidy

- Výrazně teplejší vzduch vede k daleko větší absorbci vlhkosti v mracích

- Divoké požáry v Americe a na Sibiři, vyvolané klimatickou krizi šíří do ovzduší toxické kovy

Rozhovor Britských listů 406. Struktura daní v ČR je špatná

12. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Často ekonomové v ČR hovoří o údajné nutnosti zeštíhlovat stát, ale jde v postatě jen o povrchní, neoliberální ideologická hesla vzniklá v devadesátých letech. Existuje nesoulad mezi výdaji státního rozpočtu a příjmy, jednak v důsledku pandemie a jednak v důsledku zrušení superhrubé mzdy. V ČR jsou dominantní odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musejí platit úplně všichni, i když vydělávají velmi málo. Politici si hrají s daní z příjmu a zvýhodňují tím některé společenské skupiny. Nejvíce ČR zdaňuje lidi s nejmenšími příjmy. To má negativní dopad na jejich dlouhodobou kariéru a na jejich uplatnění na trhu práce. Český stát je velmi nepružný, nedokázal efektivně reagovat na pandemii, nedokáže ani reagovat na digitalizaci. S Filipem Pertoldem, ekonomem a výzkumníkem Cerge-EU, hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. července 2021.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Hospitalizace v Anglii dosáhly nejvyššího počtu od letošního února

22. 7. 2021

čas čtení 5 minut

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň sever (54,54 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně (Klatovy, Plzeň jih, Plzeň město), Praha (38,05) a okolí, Havlíčkův Brod, Kutná Hora. V pondělí 21.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 235 denních nákaz. V ČR do 21.7. zemřelo 30 347 lidí. V nemocnicích je 35 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Systémové selhání: Dezinformace o vakcínách na Facebooku jsou absolutně všude, varují experti. Ovlivňuje to stále miliony lidí. "Facebook zabíjí," řekl v minulých dnech Joe Biden. ZDE 

- Navzdory proočkování 54,3 procent Britů oběma dávkami, počet hospitalizací v Anglii je nyní nejvyšší od letošního února, i když je stále ještě o hodně nižší než vrchol 4134 denních hospitalizací dne 12. ledna 2021. Celkem bylo v Anglii včera hospitalizováno 752 osob, celkem je v Británii v nemocnicích 4658 lidí, od minulého týdne je to nárůst o 1014 osob. Počet denních úmrtí je 74, je to oproti minulému týdnu nárůst o 23 mrtvých.

Vliv očkování na průběh pandemie ukazuje názorně tento soubor grafů z 21.7. z pětimilionového Skotska:

Procenta očkovaných podle věkových kategorií:


Počet nových denních nákaz podle věkových kategorií (jsou školní prázdniny):


Počet hospitalizací tento týden podle věkových kategorií:


Počet včerejších úmrtí podle věkových kategorií:

30372

Pořád se vedou řeči o pravici a levici, ale ty pojmy nedávají už vůbec žádný smysl

22. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

Vím, že tohle tady ví úplně každý, tak to prosím berte jako brblání staré ženy, která si prostě nemůže pomoct a připravuje si půdu pro nekonečné "já jsem vám to říkala".
Babiš není příčina problému, ale důsledek.

Z těchhle postojů vyrostl a tyhle postoje ho u moci udržují.

Politicky se bohužel chováme jako malá děcka, která nedokážou odolat oslintanému kokinu, které jim někdo podává ušmudlanou rukou, i když by za to momentální odřeknutí mohla dostat celý sáček bonbónů.

Projevuje se to v přístupu k životnímu prostředí, k chudým lidem, k vlastnímu zdraví, ke vzdělání, k migraci...

30689

Na Slovensku se údajně chtějí očkovat lidé proto, aby mohli na setkání s papežem

22. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


V září má Slovensko navštívit papež František I., a to hned na několika místech. Vláda podmínila návštěvu jeho bohoslužeb plnou vakcinací. To by mohlo, vzhledem k relativně vysoké příslušnosti Slováků ke katolické církvi, relativně významně podnítit zájem o očkování. Jak prohlásila jedna paní, se kterou jsem se krátce bavil v Bratislavě, "babky sa idú očkovat". Slovenský parlament nedávno schválil loterijní výzvu občanům, kteří mohou být odměněni, pokud přesvědčí lidi ve svém okolí, aby se nechali očkovat. Je otázka, zda existuje nějaká hranice, za kterou už by snaha státu přesvědčit občany o potřebě vakcinace postoupit neměla. A co by asi tak mohlo motivovat k očkování apatičtější, nebo dokonce vakcinací znepokojená část společnosti.

Rozhovor Britských listů 405. Lidé postižení tornádem žijí bez střech a oken a ve strachu z počasí

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Jižní Morava, nedávno postižená tornádem, není úplně bez zkušeností s přírodními katastrofami. Několikrát v minulosti byla postižena ničivými povodněmi. Přesto, šokujícím způsobem, dodnes v regionu neexistuje řádně efektivní, koordinovaný systém pro řešení krizových situací, jichž se sílícím globálním oteplováním bude stále více. Zlata Maděričová, jedna z obětí tornáda, dům jejíž rodiny byl vážně poškozen, poukazuje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem na chaotickou absenci řádné koordinace při poskytování pomoci obětem této přírodní katastrofy, a na nedostatek managementu. Odstraňování škod bude dlouhodobé a je nutné nezapomínat, že lidé v postižených obcích stále žijí v domech bez střech, bez oken a za jinak velmi ztížených podmínek. A samozřejmě ve strachu, který posiluje nejisté počasí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. července 2021.



 17497

Argentina uznala práci matek, starajících se o děti jako „zaměstnání“ a zaručí ženám v domácnosti placený starobní důchod

22. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Národní správa sociálního zabezpečení (ANSES) v Argentině, orgán odpovědný za zajištění toho, aby obyvatelstvo mělo prospěch z veřejné politické strategie, oficiálně zahájila Komplexní program pro uznání délky služby práce v domácnosti. To umožní oficiální odchod do důchodu. Výhody z toho budou mít ženy, které opustily trh práce, aby se věnovaly péči o své děti. Program zahrnuje ženy ve věku 60 a více let, které nepracovaly na trhu plných třicet let, což je podmínkou pro nárok na starobní důchod.

Cílem tohoto nového sociálního opatření je napravit část strukturálních nerovností, kterým ženy čelí po celý život, což často vede k k jejich přetížení domácími pracemi a k nerovnosti na trhu práce.

"Pro mě společnost, která nemyslí na starší lidi, je společnost, která ztratila svou etiku.Společnost, která neuznává ty, kteří dosáhnou zralosti, a neposkytne jim duševní klid nezbytný pro důstojný a pokojný život, to není etická společnost. Etická společnost je společnost, která vždy děkuje seniorům za to, co udělali, a v jejich věku jim dává uznání, které si zaslouží, “řekl prezident Alberto Fernández během oznámení tohoto programu.

30771

Nad českým provinčním populismem, jeho principy a spojenectvím mezi konzervativní pravicí, Zemanem a dezinfo scénou

Až česká auta vyjedou z Blaníku a udusí exhalacemi tu hnusnou evropskou hydru...

19. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Čeští političtí populisté a jejich symbiotičtí mediální čističi ve svém přirozeném životním. Prostředí, které je určeno specifikou kulturní atmosférou, vytrvale bojují za národní zájmy, které ve skutečnosti nejsou ani v nejmenším národní, přičemž hrdinně útočí proti EU, stejně jako prezidentův mluvčí nebo velká část narativů dezinfo scény. Skrývá se za tím nejen "my a oni" efekt, ale i prozíravá zbabělost, vyplývající ze skutečnosti, že je za podobné manipulace nebude nikdo pohánět k odpovědnosti...

Největší národ bez vlastní země stále neúspěšně bojuje za svá základní občanská práva

22. 7. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty


Kurdistán je dnes zemí rozdělenou do čtyř částí, které se staly po pádu Osmanské říše součástí dnešního Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie. Největší národ čítající 40 milionů lidí bez vlastní země má ve všech těchto zemích problémy ohledně své národní identity, kromě částečně autonomního Iráckého Kurdistánu. Kurdové proto usilují o politické uznání syrské Rojavy, která má za cíl stát se demokracií respektující práva všech skupin obyvatelstva a respektující rovná práva žen a mužů.

 

30714

Uvědomuje si opozice, že do funkčního státu je třeba investovat znalosti i finance?

22. 7. 2021 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Před začátkem volební kampaně jsem naivně předpokládal, že po kolosálním selhání státu za poslední rok bude klíčové téma, jak stát a státní správu udělat funkční, abychom se do budoucna vyhnuli podobným průšvihům, které negativně ovlivnily úplně všechny na každém kroku.

Přitom je zjevné, že ten průšvih s nefunkčním státem tu byl vždy, akorát ho covid zviditelnil. Aby se něco zlepšilo, musíme mít dvě věci: vizi fungování státu a prostředky, kterými tu vizi realizovat.

Zatímco jedna opoziční koalice okleštila stát o to druhé a prvního má poskrovnu, druhá koalice chce zase "vracet budoucnost", což je přinejmenším zvláštní, když to má být strana, která tu budoucnost má hlavně vymyslet, protože předchozí vlády tu budoucnost zahodily do koše.

Ani jedna opoziční koalice nechce říct, že do funkčního státu se musí investovat - peníze a znalosti. Ty znalosti mají přinést politici a experti, peníze daně. Ty nám nyní klesly někam k průměru OECD,
což zjevně nepokrývá ani poptávku voličů po státních výdajích, ani to nedává možnost zfunkčnit státní správu.

Třeba mě podzim překvapí a politici a političky se vytasí s něčím státotvorným, ale stále více ve mně hlodá skepse.

 16447

Budeme řešit další obranu před pandemií eticky (či „politicky“?), anebo dokonce ekonomicky?

20. 7. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Zhruba před čtvrt rokem (již kolem té jaksi tehdy podivně chystané cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy, kterou jsme si mezitím již stihli docela masivně rozhněvat) jsem si již vůbec netroufal domýšlet, kam doopravdy (a zda cílevědomě či jen improvizovaně) tehdy (či nádavkem taky dnes nebo zítra) mínila směřovat oficiální politika ČR. Nejen pokud jde o pandemii nebo případná opatření brzdící klimatickou krizi. A nejen v možných souvislostech s korektní přípravou na blížící se parlamentní volby. Nemluvě o již tehdy se rychle blížícím čase letních dovolených…

Mezitím v Absurdistánu 184:

Další korupce vlády strany Právo a spravedlnost

21. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

- Dokonale zrenovované náměstí, likvidací stromů v parku

- Kdo nesouhlasí s vládou, neměl by od ní pobírat žádné důchody, dávky ani přídavky na děti

- Policie pronásleduje aktivisty z opozice, že údajně chodí přes ulici na červenou

- Čarodějnický taneční soubor žen bude zřejmě katolickou církví zakázán

- Církev celebruje mši za pedofilní kněží

30078

Bývalý prezident Klaus se posmívá prezidentu lékařské komory Kubkovi za dodržování pravidel

22. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Podle Klause (rozhovor v LN 20. 7.) z okruhu těch, kdo byli pozváni na narozeniny rektora Zimy, pouze Milan Kubek nespoléhal na to, že by se mu nedostalo podobné extra záchrany v případě infekce, resp. se vzhledem ke svému postavení i na takové akci choval konzistentně včetně toho, že pravidla by se měla dodržovat, všímá si Jiří Zlatuška na sociální síti.
Škoda, že si ho za tohle nepozvou jako svědka ke správnímu řízení s těmi ostatními Zimovými spolutrotly podle seznamu přítomných…
(Z Jana Vodňanského v rozhovoru cituje, ale mezi těmi, jejichž smrt na covid by mu nějak vadila, ho pak neuvádí.)


Pozn. Bohumila Kartouse: Míra sociální odpovědnosti lidí, jako je pan Klaus, je záporná. Je ještě vcelku pochopitelné, byť velmi znepokojivé, že společenská elita, kam nepochybně patří představitelé akademického světa a bývalý prezident, na podobné akci, jako oslava narozenin, nenosí roušky. Podobně vypadají tisíce jiných setkání v ČR a vzhledem k tomu, ale i k významně sníženému prahu "nepřekročitelných hranic" se nedá očekávat, že by kdokoliv z přítomných cítil potřebu se zodpovídat.

Je ale zcela nepochopitelné, respektive je to odrazem postoje pana Klause ke společenské odpovědnosti, že se snaží degradovat dodržování protiepidemických pravidel jako něco nevkusného a hloupého. Demonstruje tak svůj zřejmě hluboce zakořeněný antisociální charakter, v němž není místo pro jakoukoliv sociální soudržnost. Ta roste, nebo naopak klesá, v době krize s tím, do jaké míry je společnost schopna sjednotit se na způsobu, jak krizi čelit. Pan Klaus se opět projevuje jako ubohý oportunista, tentokrát ve velmi ostrém obraze.


 17295

"Rozsudek smrti pro spoustu lidí": Bohaté státy opět stojí v cestě zrušení patentů k vakcínám

22. 7. 2021

čas čtení 5 minut

- Neformální zasedání WTO skončilo bez pokroku na cestě k dohodě o výjimce z patentové ochrany vakcín proti covidu

- V cestě stojí bohaté státy, jako je Německo, Velká Británie a Kanada

- Spousta lidí kvůli hamižnému přístupu bohatých států zemře

- Jen v Indii si pandemie mohla vyžádat více než tři miliony lidských životů

Klimatická krize: Povodně v Indii a v Číně, rozsáhlé požáry na Sibiři

21. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Čínská provincie Henan byla postižena mnoha dny přívalových dešťů a obrovskými povodněmi. Řeky se vylily z koryt, přetékají přes přehrady, byl zlikvidován systém veřejné dopravy a tisíce lidí muselo utéci z domovů, V hlavním městě provincie, Zhengzhou zemřelo nejméně 12 osob, další čtyři v blízkém městě Gongyi. 640 mm deště - množství za celý rok - spadlo za tři dny. Asi 200 000 lidí bylo přesunuto do provizorního ubytování. ZDE 

Daleko silnější monzůnové deště než obvykle postihly Indii. V Bombaji zápavy usmrtily desítky mrtvých. Monzúnové deště tam způsobily sesuvy půdy.  ZDE 

Na Sibiři všechno hoří. Místní obyvatelé posílají děti pryč, aby je ochránily před kouřem a smogem z požárů. Na severovýchodní Sibiři už shořely lesty na 1,5 milionech hektarů. Jakutsko je postiženo dusivým kouřem. Státní činitelé konstatují, že je tam největší sucho za posledních 150 let.  ZDE 

 16518

Průběžné zpravodajství:

Vedro vás před koronavirem neochrání

21. 7. 2021

čas čtení 2 minuty


- Teplé počasí snižuje šíření koronaviru, ale dopad je malý, protože k většině nákaz dochází v místnostech. Ve slunečném počasí venku virus dlouho nepřežije, ultrafialové paprsky ho likvidují, jenže venku stejně nedochází k přenosu nákaz. Rozdíl v teplotě o 20 stupňů - mezi létem a zimou - vede k poklesu čísla R o 0,8. Z jedné čínské studie vyplývá, že se virus šíří méně při vysoké vlhkosti vzduchu, Dobře se šíří v suchu a v chladu. ZDE 

- Průměrná délka života Američanů v roce 2020 poklesla o 1,5 roku. Je to největší pokles od druhé světové války. Zvlášť byli postiženi neběloši, černí Američané přišli o 2,9 let života, běloši o 1,2 roku života.

- Varianta delta nyní tvoří 83 procent všech sekvenovaných infekcí v USA, je to dramatický nárůst, v týdnu od 5.7. to bylo jen 50 procent případů. Úmrtnost stoupla za poslední týden o 48 procent, na 239 mrtvých denně. Nejpostiženější jsou státy na středozápadě a na jihu USA. Nejvyšší počet nákaz je v málo očkovaných státech Oklahoma, Missouri, Arkansas, Alabama, Louisiana a Mississippi.

Rozhovor Britských listů 404. Můžeme po tornádu ignorovat klimatickou katastrofu?

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Mnozí tvrdí v českých médiích, že nedávné tornádo na jižní Moravě nemělo vůbec , ale vůbec nic společného s globálním oteplováním. Až na to, že globální oteplování nám přineslo extrémy počasí, vedra, přívalové deště, záplavy. Jak by měli lidé v České republice na problém klimatické změny reagovat? O tom hovoří Jan Čulík s environmentalistou Janem Hollanem z organizace Czech Globe, Ústavu pro výzkum globální změny v Brně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. července 2021.

Viz též publikace
Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, Ochrana klimatu

Ke stažení zde:
https://www.veronica.cz/publikace-ke-stazeni?i=109



Rozhovor Britských listů 403. Češi: Nemáme identitu, nemáme společný příběh

30. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



STEM, agentura pro průzkum veřejného mínění, vypracovala studii o tom, jaká témata a jaké postoje hýbou českou společností. S ředitelem agentury STEM Martinem Buchtíkem o tomto průzkumu hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se bude vysílat na Regionální televizi příští týden. 



 17489

Babiš zakázal českému velvyslanectví v Maďarsku podepsat dopis na obranu komunity LGBT

21. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Třicet velvyslanectví požaduje „osvobození od násilí“ pro komunitu LGBT+ v Maďarsku

Argentina, Austrálie, Rakousko, Belgie, Kanada, Chile, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Izrael, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Černá Hora, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko , Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Spojené království a Spojené státy podepsaly otevřený dopis, který byl zveřejněn v pondělí 19. července a vyjadřoval „plnou podporu členům LGBT+ komunity a jejich právům na rovnost a nediskriminaci, svobodu projevu a mírové shromažďování a osvobození od násilí“. Dopis také konstatuje že„ dodržování právního státu a všeobecná lidská práva jsou základy, na nichž jsou postaveny demokratické státy“.

 17487

Nechť se Stanislav Křeček inspiruje zákony nacistické Třetí říše

21. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Ombudsman Křeček se bohužel v Právu "zamyslel" nad tou nahnědlou novelou zákona o pomoci, nově tedy nepomoci či šikaně, v hmotné nouzi a vymyslel, jak to všechno ještě vylepšit. Došel k závěru, že nám chybí zákonná "definice řádného občana," píše Stanislav Biler.

Jako bylo tady pár režimů, které s tím už operovaly, např.:

(1) Státním příslušníkem je ten, kdo náleží do ochranného svazku Německé říše a je jí za to zvláště zavázán.
(2) Státní příslušnost se získá podle ustanovení zákona o říšské a státní příslušnosti.

§ 2
(1) Říšským občanem jest pouze státní příslušník německé nebo příbuzné krve, který dokazuje svým chováním, že je ochoten a schopen věrně sloužit německému národu a říši.
(2) Říšského občanství se nabývá propůjčením listiny o říšském občanství.
(3) Říšský občan je jediným nositelem v zákonech stanovených plných politických práv.
Norimberské zákony, 1935. Stačí vyměnit říšský za český. To by tak zhruba odpovídalo mentálnímu obzoru našeho Veřejného vymahače povinností.

Senátor Wagenknecht navrhne pojistku proti miliardovému předražení výstavby Dukovan

21. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 20. července 2021 – Skupina senátorek a senátorů v čele s Lukášem
Wagenknechtem za Piráty  ve středu předloží pozměňovací návrhy, které zamezí možnosti miliardového předražení projektu výstavby jaderné elektrárny  Dukovany II. Zákon v podobě, ve které jej Poslanecká sněmovna poslala  Senátu, neobsahuje žádné pojistky pro stropy ceny pro výkup elektrické  energie z nové elektrárny v Dukovanech, které žádali od začátku roku  poslanci Pirátů i Starostů. Pokud nedojde k zastropování přiměřené  výkupní ceny, hrozí, že možné vícenáklady výstavby jaderných bloků budou  platit daňoví poplatníci.

30097

Proč je pro Kreml výhodné zničit ruské vesnice

21. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Vesnice v etnicky ruských oblastech už dávno přestaly být demografickou rezervou, takže z hlediska centrální vlády ztratily svůj význam. 
  • Vláda ochotně škrtá výdaje na jejich obsluhu a sama tak přispívá k jejich zániku. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
51184