REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

23. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Opravdu zajímavé je svědectví jednoho čtenáře Britských listů zveřejněné na Twitteru (nechce být jmenován) o procesu, jímž prošli jeho rodiče od podpory "levičáctví" až po národovectví. Velkou roli v tom procesu hrál pocit ohrožení a manipulace českými médii. Jak posedlost touto bájnou lhavostí českých médií rozbít a přimět lidi, aby se probudili, to je otázka. Máte milí čtenáři, nějaké řešení?


Petr Haraším přináší s ironickým nadhledem přehled pandemického dění ve světě. Karel Dolejší a Miloš Dokulil komentují absurdní "patos svobody" doprovázející katastrofu zbytečně koronavirem nakažené olympijské reprezentace České republiky. 

Izraelská technologická firma NSO Group prováděla špehování politiků, akademiků a aktivistů na celém světě. Investigativní novináři zjistili, že sledování se týkalo až 50 000 telefonních čísel. Na seznamu cílů byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Angela Merkelová odmítá míšení emocí a faktů, které může dovršit pověstnou "dialektiku osvícenství". A britští vědci požadují ještě třetí dávku vakcíny kvůli udržení potřebné hladiny protilátek vůči COVIDu.

Do Ruska se vrací totalitní model, jenže tentokrát se oficiální ideologie dokáže velice rychle měnit. Od projevu vůdce k jeho kodifikaci v podobě "seznamu povinné literatury" už neuplyne ani den. Německo a USA uzavřely dohodu ohledně společného postupu vůči Kremlu a obrany ukrajinských zájmů, která se v souvislosti s Putinovým popíráním existence ukrajinského národa jeví být naprostou nezbytností. A Čína svůj model nejnověji hájí odmítáním vyšetřování Světové zdravotnické organizace, čímž fakticky přiznává, že kolem vzniku nového koronaviru zdaleka nebylo všechno v pořádku.

Složitá situace v Etiopii a neúspěchy premiéra mohou způsobit, že v zemi dojde k puči. A program úspor ordinovaný Mezinárodním měnovým fondem v Tunisku způsobuje, že se chleba pro chudé Tunisany stává nedostupným luxusním zbožím.

Ačkoliv se Londýn opět snaží zpochybnit dohody ohledně brexitu, EU není ochotna na platných pravidlech pro Severní Irsko - podle nichž tato část Británie technicky zůstala součástí společného evropského trhu - nic měnit.

-1
Vytisknout
5412

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021