Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Hospitalizace v Anglii dosáhly nejvyššího počtu od letošního února

22. 7. 2021

čas čtení 5 minut
 
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň sever (54,54 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně (Klatovy, Plzeň jih, Plzeň město), Praha (38,05) a okolí, Havlíčkův Brod, Kutná Hora. V pondělí 21.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 235 denních nákaz. V ČR do 21.7. zemřelo 30 347 lidí. V nemocnicích je 35 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Systémové selhání: Dezinformace o vakcínách na Facebooku jsou absolutně všude, varují experti. Ovlivňuje to stále miliony lidí. "Facebook zabíjí," řekl v minulých dnech Joe Biden. ZDE 

- Navzdory proočkování 54,3 procent Britů oběma dávkami, počet hospitalizací v Anglii je nyní nejvyšší od letošního února, i když je stále ještě o hodně nižší než vrchol 4134 denních hospitalizací dne 12. ledna 2021. Celkem bylo v Anglii včera hospitalizováno 752 osob, celkem je v Británii v nemocnicích 4658 lidí, od minulého týdne je to nárůst o 1014 osob. Počet denních úmrtí je 74, je to oproti minulému týdnu nárůst o 23 mrtvých.

Vliv očkování na průběh pandemie ukazuje názorně tento soubor grafů z 21.7. z pětimilionového Skotska:

Procenta očkovaných podle věkových kategorií:


Počet nových denních nákaz podle věkových kategorií (jsou školní prázdniny):


Počet hospitalizací tento týden podle věkových kategorií:


Počet včerejších úmrtí podle věkových kategorií:

- V důsledku obrovského množství nákaz v Británii varuje miliony britských občanů aplikace na jejich mobilních telefonech, že byli v přítomnosti nakažené osoby po dobu delší než 15 minut, a musejí jít do izolace. To ochromuje celé sektory britské ekonomiky, protože jsou miliony lidí v karanténě. V důsledku covidu a brexitu je obrovský nedostatek řidičů kamionů a supermarkety varují, že budou muset uzavřít své dveře, začíná být nedostatek potravin. Jeden lékař řekl ve čtvrtek v televizi, že lidé, kteří obviňují aplikaci zdravotnictví, že je upozorňuje na kontakt s nakaženým, obviňují protipožární alarm z požáru.

- Rusko zaznamenalo 24 471 nových denních nákaz a 796 úmrtí. Je to od včerejška nárůst, kdy čísla byla 23 704 nákaz a 783 úmrtí.

- Tokio dnes zaznamenalo půlroční rekord denních nákaz - 1979. Je to 600 víc než touto dobou minulý týden. Dosud mělo pozitivní test na koronavirus 87 zaměstnanců olympijských her včetně sportovců.

- Jižní Korea zaznamenala další den rekordních nákaz - 1842, včetně asi 270 námořníků na protipirátském křižníku.

- Světová zdravotnická organizace naléhá na Indonésii, aby zavedla přísnější karanténní opatření. Tento týden v Indonésii zemřelo více než 1300 osob a poečt nákaz se za posledních pět týdnů zpětinásobily.

- Australský premiér Scott Morrison se omluvil za pomalou očkovací kampaň.

- Thajsko zaznamenalo další rekordní počet nákaz, 13 655 a 87 úmrtí.

- Čína odmítla plán Světové zdravotnické organizace na druhou etapu investigace o původu covidu. Součástí plánu je hypotéza, že covid mohl uniknout z čínské laboratoře.

- USA brzo schválí očkování dětí mladších 12 let, řekl Joe Biden.

- Počet nákaz v USA se za posledních čtrnáct dní ztrojnásobil, šíří se varianta delta. V úterý tam bylo registrováno více než 37 000 nákaz, 6. července měly USA 13 700 denních nákaz.

- YouTube odstranila video brazilského prezidenta Bolsonara, jímž šířil dezinformace o pandemii.

- Očekává se, že varianta delta se stane do několika měsíců globálně dominantní, varuje Světová zdravotnická organizace. Byla nyní zaznamenána v dalších 13 zemích, celkem je registrována ve 124 zemích světa.

- V Tunisku převezme řízení pandemie zdravotnické oddělení tamější armády, uvedl prezident Kais Saied. Ve vládě tam vzniku v důsledku zhoršující se zdravotní krize v zemi napěti.

- Více než 45 000 pacientů nakažených covidem v Indii trpí smrtící nákazou "černé plísně".

- Velká Británie zaznamenala 44 104 nových denních nákaz a dalších 73 úmrtí.

- Nejméně 800 lidí v Ugandě bylo očkováno falešnými vakcínami. Provedli to podvodní lékaři a zdravotníci, konstatuje vláda.

- Chilský Ústav veřejného zdraví schválil vakcímu Sputnik V pro krizové použití. Ostatní vakcíny používané v Chile jsou Pfizer, Sinovac a AstraZeneca.

- Nákaza koroavirem v Římě stoupla za posledních devět dní pětinásobně, v důsledku oslav vítězství italského týmu v šampionátě Euro 2020.

- Počet nákaz letos v září v Německu překročí 400 na 100 000 lidí, pokud bude pokračovat nynější nárůst infekcí. 60 procent Němců bylo očkováno první dávkou, 47 procent je očkováno oběma dávkami.

- Vysoce nakažlivá varianta delta tvoří nyní 83 procent všech sekvenovaných nákaz v USA. Počet úmrtí na covid stoupl za poslední týden o 48 procent na 239 úmrtí denně.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5027

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021