Polsko: Premiér vyloučil riziko "polexitu"

21. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Navzdory kritice opozice polský premiér Morawiecki vyloučil, že by sílící spory s Bruselem mohly vést k vystoupení Polska z EU. 
  • Podle něj jde jen o "politickou fantazii" opozice. 

Obavy, že by Polsko kvůli sílícímu konfliktu s Bruselem ohledně reformy justice mohlo opustit EU, jsou jen "politickou fantasií", prohlásil premér Mateusz Morawiecki.

"Jsme silnou zemí v Evropské unii a je těžké si představit Evropskou unii bez Polska," tvrdil Morawiecki na tiskové konferenci jihopolské Miedziané Góře.

Zároveň obvinil opozici, že se snaží vyvolávat "politické emoce".

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek rozhodl, že polský disciplinární systém pro soudce je v konfliktu se zákony EU a zavázal Polsko ke zrušení disciplinárního panelu při Nejvyšším soudu.

Morawiecki zopakoval narativ vládnoucí strany, že v roce 2004 při vstupu do EU Polsko nesouhlasilo "s převodem svých kompetencí na evropské instituce".

Vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že soudní dvůr nemá žádnou jurisdikci nad tím, jak je organizován polský justiční systém.

Současně polský premiér ujistil, že Polsko bude pokračovat v dialogu s nejvyššími institucemi EU.

Disciplinární komora může soudce zbavit imunity, přerušit jeho práci a uvalit na něj tresty, přičemž kritici tvrdí, že vládní politici mají naprostou převahu při rozhodování o tom, kdo bude členem tohoto panelu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4733

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021