Putin hledá Ribbentropy

30. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Článek Vladimira Putina v listu Die Zeit, zdánlivě věnovaný 80. výročí nacistické invaze do SSSR, cílí na zrušení sankcí EU proti Rusku. Kdyby to ale unie udělala, znamenalo by to uznání postsovětského prostoru jako de facto ruské vlivové sféry, upozorňuje Boris Sokolov.

Článek s názvem "Offen sein, trotz der Vergangenheit" ("Buďme otevřeni, navzdory minulosti") je v mnoha ohledech modelován podle proslulých tajných protokolů k paktu Molotov-Ribbentrop, i když EU by zřejmě nepovažovala zrušení sankcí za věc, která ovlivní postavení baltských států v EU a NATO.

Avšak protože by došlo ke zrušení sankcí v době, kdy Moskva nedává najevo žádnou ochotu ukončit agresi proti Ukrajině, ilegální okupaci Krymu a Donbasu a výhrůžky vůči ostatním bývalým sovětským republikám, takový krok EU by Kreml chápal jako důkaz, že Evropa je připravena přijmout Putinovu vizi současnosti.

Putinova slova jsou urážkou historie i evropských hodnot. Kremelský lídr napsal, že "Sovětský voják přišel do německých zemí nikoliv se Němcům pomstít, ale se vznešeným a velkolepým posláním osvoboditele". Tuto lež podtrhuje útěk milionů Němců ze Sověty okupovaných oblastí na Západ.

Putin navíc zcela ignoruje spolupráci SSSR s Hitlerem prostřednictvím paktu Molotov-Ribbentrop a více než čtyřicet let okupace Východní Evropy Sověty. Pokud by Rusko této příležitosti využilo k omluvě, mohlo hodně získat, ale Putin není zvyklý se omlouvat.

Proto místo uznání skutečné role, jako jeho vlastní činy sehrály při zhoršování vztahů se Západem, obviňuje Západ z vyvolání ukrajinské krize rozšiřováním NATO.

Putin zjevně doufá, že může vsadit na německý pocit viny kvůli napadení SSSR. Jenže ve skutečnosti po Němcích žádá, aby zradili principy, na nichž demokratické Německo stojí - a zabředli do politiky vlivových sfér, jak ji provozovali Hitler se Stalinem.

Některé Němce možná Putinův článek přesvědčí, ale ještě více by jich bylo uraženo návrhem, že by se Berlín měl chovat stejně jako v zatracované minulosti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5474

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021