Statisíce neočkovaných Čechů nad šedesát let jsou ohroženy smrtí

29. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


"Myslím si, že se to dříve nebo později musí rozjet. Otázka je, jak moc a s jakými následky. Jakmile to vletí mezi ty stovky tisíc neočkovaných ve věku 60+, bude to asi znamenat mnoho mrtvých a mnoho těžce nemocných. Stačí dva tisíce lidí na JIP a nemocnice se hroutí," varuje oprávněně na Facebooku Boris Cvek.

Velmi vážné je, že se v ČR rozjíždí znovu exponenciální šíření nákazy. Matematika je blbec: exponenciální šíření vede ve velmi krátké době k astronomickým číslům.

Varovná je situace v Británii, kam hlupák Boris Johnson nechal zavléci indickou variantu už před řadou týdnů a od té doby se nezvladatelně v zemi šíří. Jenže Británie je daleko proočkovanější než ČR, první vakcínou je tam proočkováno 66,6 procent Britů, a tedy 84,4 procent veškerých dospělých, druhou vakcínou je tam proočkováno 48,8 procent Britů, a tedy 61,9 procent veškerých britských dospělých.  V podstatě jsou oběma vakcínami proočkováni už skoro všichni Britové nad 50 let. Přesto se nákaza variantou delta obrovsky šíří především mezi mladými lidmi, ti také nejčastěji nyní  končí v nemocnicích. Je to nebezpečný vývoj, který můžeme očekávat ve střední Evropě tak do dvou měsíců, zintenzivnění očkování je životně důležitá věc.

Potíž je, že indická varianta delta je daleko nakažlivější než varianty předchozí a také vražednější. Na životě ohrožuje starší lidi a skutečnost, že v ČR zůstávají statisíce lidí starších šedesáti let neočkováni, je absolutní katastrofa.

První vakcína chrání před variantou delta jen asi z 30 procent, druhá vakcína asi  z 95 procent. To znamená, že jsou stále vážně ohroženy statisíce lidí.

Jediným řešením je proočkovat rychle celé obyvatelstvo, a to včetně mladých lidí a teenagerů,  aby se nákaza nemohla společností šířit.

Zároveň je nutno omezit cestování do zahraničí, jinak Češi přitáhnou do Česka nové smrtící varianty koronaviru z neproočkovaných zemí.

A absolutně nejdůležitější je mezinárodní úsilí co nejrychleji proočkovat i země v třetím světě. Dokud nebudou proočkovány, jsme novými variantami, které se vyhnou vakcínám, ohroženi všichni.

K tomu dodává Jakub Žytek:

ČR by měla, pokud to závoz vakcín umožňuje, s okamžitou platností zkrátit interval u Pfizeru mezi 1. a 2. dávkou opět na tři týdny, aby bylo co nejvíce lidí chráněno už před koncem prázdnin.

Četl jsem teď na twitteru, že R delty je 8. To podle dotyčného znamená, že reálně potřebujeme imunizovat aspoň cca 87,5 % populace, resp. to, co do tohoto procenta chybí, pak musíme, zjednodušeně řečeno, dorovnat jinými protiepidemickými opatřeními: 8 x (1-0,875) = 1 (nové R).

Navíc tohle číslo předpokládá 100 % účinnost vakcíny, ale víme, že po 2. dávce je to u pfizeru cca 95 % (před hospitalizací), takže v reálu je to ještě víc...

Pozn. JČ: K dispozici jsou dva protikladné údaje. Epidemiologové zjistili, že čím je větší interval mezi první a druhou dávkou očkování, tím je vzniklá imunita silnější. Doporučují odklad druhé dávky až o 44 týdnů! Potíž je, že vzhledem k nezastavitelnému šíření varianty delta a nutnosti vyhrát závod mezi vakcínou a deltou je takový odklad nerealistický a skutečně je nesmírně důležité zejména lidi nad 50, ale nakonec všechny očkovat oběma vakcínami co nejrychleji a co nejdříve.

Jde o majetek, ne o lidi

29. 6. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 7 minut

 

Když se stane nějaká vážnější živelná katastrofa, vzedme se v blogosféře vlna bzučení, které komentuje, co jsme právě spatřili v jiných médiích. Kdyby alespoň před svým ublognutím měli nějakou osobní zkušenost, tak budiž... U mnohých autorů je jedinou kvalifikací k tématu jen instantní tvoření názoru a virtuálně nasliněná inkoustová tužka.

Pokusím se nebýt podobným generátorem slov na aktuální události. Doložím to konkrétním příkladem ze světa, který je k tématu blízký.

Společnost je opravdu divná

29. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


Společnost je opravdu divná, napsal Radek Mounajjed. Hlavní tragédie tornáda je 6 zmařených lidských životů. Zdemolované baráky, auta a další, není tragédie. Jsou to jen peníze.

COVID zabil více než 30 000 lidí a nikdo netruchlil, naopak vše se bagatelizovalo a zlehčovalo.

Neviděl jsem politiky se převlékat a pomáhat v nemocnicích nebo jinde.

Umíte si představit že teď půjde skupina idiotů demonstrovat na Staromák a bude křičet, že  tornádo bylo jen přeháňka?

Rozhovor Britských listů 402. Sport jako nástroj nacionalismu a rasismu

28. 6. 2021

čas čtení 3 minuty



Chceme být na Východě?

Fotbal se stal v posledních měsících několikrát jablkem sváru v otázce identity. Jak odmítání maďarských hráčů a fanoušků symbolického poklekání před zápasem jako vyjádření odporu vůči rasismu, tak přímý verbální rasistický útok hráče Slávie Praha vůči hráči tmavé pleti z týmu Glasgow Rangers znovu poukazují na to, že sport, zejména sport historicky zdůrazňující určitou kmenovou příslušnost (nacionální nebo třídní), zůstává silným pojítkem a vyjádřením hodnotové identity určité kultury. Jako takový pak může sloužit podpoře hodnot prosociálních, v rámci spektra základních lidských práv a svobod, tak úplně opačnému zájmu. A nejen to, sport se může stát přímým nástrojem k vyvolávání "identitárního" konfliktu, jako v případě podezření na skupiny ruských fanoušků, které se snažily systematicky provokovat násilné konflikty během mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2016. Tehdy byl ruský tým za chování fanoušků z mistrovství vyloučen. Je zřejmé a ukazuje se to na obranné reakci řady českých médií vůči rasistickém u chování hráče Slávie, že podobné incidenty mohou významně upevnit určité hodnotové postoje, spojené s populistickou, iliberální rétorikou odmítající lidská práva a jejich ochranu, u širší veřejnosti, která jinak do takto orientované společenské diskuse nevstupuje a nevnímá ji jako zásadní. Loajalita vůči příslušnosti (ke klubu, k národnímu týmu) může sehrát významnou roli při hledání vlastního postoje k podobnému konfliktu. Jednoduše řečeno, český fanoušek Slavie nebo maďarský fanoušek reprezentace může generalizovat svůj postoj jako obranu "normality" proti údajně vyšinuté, multikulturní, politicky hyperkorektní Evropě. Fakt, že se právě západní Evropa snaží z fotbalu vykořenit rasismus a xenofobii, a že úspěch tohoto snažení ukazuje na vyspělost kultury, mu uniká...

Pozoruhodné je, jak se prostřednictvím investic do fotbalových klubů vytváří pozitivní obraz postav, jako je Jaroslav Tvrdík, případně i Miloš Zeman, který se dnes netěší velké oblibě a na působení Jaroslav Tvrdika v politice je dodnes nahlíženo jako na kontroverzní.

Nicméně angažovanost Jaroslava Tvrdíka a Miloše Zemana ve věci rasistických urážek fotbalisty Kúdely jim pomocí sportovní kmenovosti pomáhá získat pozitivní odezvu mezi podporovateli fotbalového klubu Slavie Praha, případně širší skupině českých fotbalových fanoušků podporujících Slavii v mezinárodních soutěžích.

V tomto ohledu se investice čínských státních investorů do fotbalového klubu vyplácí zejména politicky. S emocemi vyvolanými Kúdelovým trestem za jeho zavrženíhodný rasismus se dá dále manipulovat a konstruovat kritiku západních zemí v Evropě jako údajně přehnaně korektní a vrážet tak falešný hodnotový klín mezi postsocialistické země EU a země zejména ze severu a západu EU. Znovu tak vzniká Východ a Západ...

Chceme být na Východě?

Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. června 2021.


Lékař vám nemůže uříznout ruku prostě jen proto, že to chcete

29. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ještě jednou k transsexualitě

Je hezké, že se pan Tunkl dívá na transsexualitu jako na odbornou otázku. V jeho textu se mezi různými prohlášeními na úrovni domněnek a odborně nezdokumentovaných příběhů ovšem ztrácí jeden základní fakt. V případě změny pohlaví nejde o to, že někdo si dělá něco se svým tělem. Hormonální léčbu i chirurgický zákrok dělá lékař. A lékař nesmí dělat takové zákroky, o kterých ví, že pacienta poškodí víc, než by tomu bylo odmítnutím zákroku, i kdyby si to pacient sám přál. Nemůžete přijít do nemocnice a říci, že chcete, aby vám někdo uřezal ruku s argumentem, že to prostě chcete.

O problému transsexuality

29. 6. 2021

čas čtení 13 minut

Nechci ani tolik reagovat na Zemanův hulvátský výrok - v podstatě by asi podle něho měl chtít také nechat stíhat osoby, které se pokusí o sebevraždu, posmrtně sebevrahy a osoby, které se sebepoškozuji kvůli psychickým problémům.... K čemž si nemůžu odpustit, říci, že ponižování a napadání takových lidí, které se zdá se objevuje čím dál častěji, považuji za naprosto odporné a nelidské... ale zpět k tématu, píše Jiří Tunkl.

Mám nějaké omezené neformální vzdělání v sexuologii (poznal jsem důvěrně oběť sexuálního predátora a skrz ní profesionální sexuoložku -  při té příležitosti jsem využil, podobně jako u psychiatra a psychologů, možnosti si půjčit a pročíst knihy, které má k dispozici ve své ordinaci. A jak je asi mé povaze vlastní, stihl jsem přečíst už asi tak 2/3 její knihovny...)

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Procento nákaz variantou delta se v Německu za týden zdvojnásobilo

29. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

- Podíl infekcí nakažlivější variantou delta se během týden v Německu v týdnu od 14. do 20. června zdvojnásobil na 36 procent, v týdnu předtím jich bylo 15 procent, konstatoval Lothar Wieler, ředitel Ústavu Roberta Kocha, a varoval, že delta získává náskok před ostatními variantami. Odhadl, že v současnosti je už 50 procent nákaz v Německu varianta delta. Soeder naléhal na občany, aby se nechali co nejrychleji očkovat. V Německu dostalo 54 procent obyvatelstva první vakcínu a 35 procent je očkováno oběma vakcínami. Zdravotníci upozorňují, že šíření koronaviru lze zpomalit, pokud se nechá velké procento obyvatelstva očkovat.

- Británie zaznamenala rekordní počet denních nákaz, 22 868, je to nárůst o 12 235 od téhož dne minulý týden. V nemocnicích je 1505 osob, je to nárůst o 187 od minulého týdne. Zemřely však jen  3 osoby, je to pokles o 2 úmrtí od minulého týdne. 66,6 procent Britů je očkováno nejméně jednou dávkou, oběma vakcínami je očkováno 48,8 procent obyvatelstva.

- Irsko vpustí do restaurací jen plně očkované osoby.

- Evropská unie schválila čtyři léky pro léčbu covidu v jeho rané fázi. Jsou založeny na vytváření protilátek.

Nová zemědělská politika EU podporuje další destrukci přírody

29. 6. 2021

čas čtení 5 minut

Společná tisková zpráva České společnosti ornitologické a Hnutí DUHA 


Zástupci evropských vlád, Evropského parlamentu a Evropské komise v pátek 25. 6.  uzavřeli dohodu o podobě Společné zemědělské politiky (SZP) EU na příštích sedm let. Každoročně až do roku 2027 bude na zemědělské dotace z peněz daňových poplatníků EU vynaloženo přibližně 54 miliard eur, tedy 1,3 bilionu korun. Očekávaný výrazný krok vpřed se bohužel nekoná. SZP bude i nadále podporovat model intenzivního zemědělství, který  přímo vede ke ztrátě biologické rozmanitosti, znečištění vody a ovzduší, nadměrným odběrům vody a prohlubuje klimatickou krizi. 

Přestože se dohoda představuje jako „zelená“, ve skutečnosti má od podpory opravdu udržitelného hospodaření velmi daleko. Pokud se tak členské státy rozhodnou, většina rozpočtu může nadále podporovat současný neudržitelný model hospodaření. Kriticky jsou hodnoceny zejména následující podmínky:

Proč věnují dezinformační média neštěstí na Moravě minimální pozornost

28. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Pokud si projedete hlavní domácí dezinformační/proruská média těchto dní, zjistíte, že neštěstí na Jižní Moravě věnují minimální pozornost. Mají ji někde na úrovni osmé až desáté zprávy daného dne, z povinnosti. Daleko významnější události těchto dní podle nich například je, že "Majitelka obchodu v Olomouci zakázala vstup očkovaným", nebo že "Uvnitř Rady ČT se děje něco nečekaného, říká Petr Žantovský".

30391

Tisková zpráva Extinction Rebellion: Klimatičtí aktivisté obsadili vnitřní prostory České národní banky

Kde se ignoruje klima, tam se tvoří krize

28. 6. 2021

čas čtení 6 minut

Klimatičtí aktivisté hnutí Extinction Rebellion dnes vnikli do prostor České národní banky.

Po představitelích ČNB požadují, aby v rámci svých kompetencí začali vyvíjet větší aktivitu ve věci řešení klimatické krize v souladu se strategií Evropské centrální banky.

Dle svých slov se snaží upozornit na podcenění klimatické krize ze strany ČNB, která tím zaostává za centrálními bankami vyspělých zemí.

Proč na studiu literatury záleží

28. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Studium literatury nám poskytuje způsob jak přemýšlet o našich vzájemných vztazích a o našich vztazích k přírodě, o našich právech a morální odpovědnosti, o schopnostech a hranicích vědy, literatura požaduje, abychom se alespoň pokusili vnímat svět z hlediska jiných.

Gramotnost neznamená jen to, že jsme schopni vytvořit větu - jde i o emocionální gramotnost, o historickou gramotnost a gramotnost ohledně struktur moci a rétoriky: Kdo vám tohle říká? Jak? Proč? Funguje to? Co si o tom myslíte?

Jazyk je jedním z nejmocnějších nástrojů, jaký lidé mají: všichni potřebujeme rozmyslné vyučování o tom, jak ho zvládat a jak se chránit před těmi, kteří jazyka zneužívají. Pomáhat dětem, aby byly na internetu v bezpečí, například, znamená je naučit číst, aby se dokázaly uchránit před manipulaci a úmyslem.

Studie anglické literatury na britských univerzitách je v krizi. Letos se přihlásilo je studiu anglické literatury na univerzitě o třetinu méně studentů než v roce 2012. Angličtí univerzitní specialisté na literaturu začínají být vyhazováni z práce. Jedna univerzita výuku anglické literatury zrušila úplně.

Ti, kdo literaturu učí, vědí proč: Johnsonova vláda podporuje univerzitní studium technických oborů a kritizuje univerzitní obory, jejichž studium "nevede nikam". Pochybný Johnsonův ministr školství Gavin Williamson zdůrazňuje, že univerzitní studium musí vést k zaměstnatelnosti absolventů. Školství se v Británii rychle proměňuje v nástroj ekonomiky, dochází k odcizujícím reformám školských osnov. Základním školám bylo vnuceno nesmyslné memorování gramatických termínů a neintuitivní přístup k tvorbě vět. Z maturitního hodnocení bylo odstraněno hodnocení průběžné studentovy práce a prvků mluveného vyjadřování, odstraněny byly i populární možnosti studia americké literatury a dramatu z dvacátého století. Důraz v anglických školách je nyní na memorování a školy už nestimulují zájem žáků o velkou literaturu.

Miloš Zeman mezinárodně poškozuje pověst České republiky

28. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

ČR se zrovna často nedostává do mezinárodních zpráv. I informace o tornádu na jižní Moravě proběhly anglosaskými médii jen velmi zběžně, daleko více se soustřeďují na kolaps činžáku na Floridě, což je zřejmě ospravedlnitelné, vzhledem k tomu, že tam velmi pravděpodobně zahynulo až 150 osob.

Jenže zprávy o záměrně urážlivých výrocích, které pronáší česká hlava státu, se do médií dostávají. Česká republika potřebuje mít v zahraničí dobrou pověst, ne špatnou, protože její existence a poměry v ní už přes čtyři sta let - bohužel - závisejí na rozhodování ze zahraničí. Není pozitivní, že se po údajném rasistickém incidentu spojeném s fotbalistou Kúdelou v Glasgow rozšířilo soudě podle poměrů ve školách mezi skotskými teenagery přesvědčení, že Česko je typickým příkladem rasismu, a to pak bylo potvrzeno a posíleno informacemi o úmrtí Stanislava Tomáše "znehybňovaného" policií v Teplicích, kterýžto případ stejně jako i předchozí úmrtí Romů v rukou policie české úřady zametají pod koberec.

No a teď k tomu přistupují, naprosto bezdůvodně, senilně nenávistné výroky MIloše Zemana. Samozřejmě, mnoho lidí v České republice není jak Zeman a nevystupuje tak. Bohužel, Zeman je zvolený představitel českého národa a ze zahraničního pohledu vrhá to, co Zeman říká na Česko velmi problematický stín. Není dobré, když se zpravodajství o Zemanových výrocích objevuje v tiskových kancelářích, jako je Reuters. Vytváří to dojem o královstvíčku, o němž v důsledku jeho nesrozumitelného jazyka skoro nikdo nic neví, ale zjevně se zbláznilo....  Dojem je to možná nesprávný, ale šíří se...

Na tom, jak Zeman poškozuje mezinárodně dobré jméno České republiky, opravdu záleží... (JČ)

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Český prezident Zeman má dlouhou historii idiotských a urážlivých výroků, které naprosto ochromují jak vážnost jeho úřadu, tak mezinárodní postavení jeho země. Tentokráte se opravdu překonal...



Český prezident Zeman tvrdí, že ho také iritují sufražetky, MeToo a pochod homosexuálů Prague Pride... V minulosti se rasisticky vyjadřoval o Romech, činil extremistické výroky o muslimech a "vtipkoval" o vraždění novinářů. Ten člověk je prostě zosobněná nenávist.




Zeman, který často vyjadřuje nemainstreamové názory, reagoval na otázku ohledně zákona, který tento měsíc schválilo Maďarsko a který zakazuje šíření materiálu ve školách, o němž se usuzuje, že podporuje homosexualitu a změnu pohlaví. Tento maďarský zákon je terčem silné kritiky maďarských opozičních stran, lidskoprávních organizací a mnoha členských zemí EU. Na summitu EU minulý týden řekl nizozemský premiér Mark Rutte maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi, aby respektoval práva menšiny LGBT, anebo z EU odešel.

Více než polovina ze 27 členských zemí EU se proti novému maďarskému zákonu postavila, Česká republika však nikoliv. Zeman se vyjádřil, že odsouzení tohoto zákona se rovná zasahování do vnitřních záležitostí dané země. Čeští prezidenti mají omezenou výkonou moc,avšak Zeman a jeho předchůdci měli a mají silný vliv na veřejnou debatu.


Během Eura 2020 zahrnula anglické fotbalisty obrovská vlna rasistických nadávek na Twitteru

28. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Na Twitteru bylo zveřejněno více než 2000 nadávek na anglické fotbalisty a desítky rasistických urážek

Během tří fotbalových utkání Anglie proti Chorvatsku, Skotsku a České republice identifikoval deník Guardian 2114 nadávek na Twitteru. Z nich byly 44 nadávky otevřeně rasistické, obsahovaly urážky se slovem začínajícím písmenem n- a obrázky opic, posílané černošským hráčům. 58 verbálních útoků napadalo fotbalisty za jejich protirasistické postoje včetně toho, že před zápasem poklekají. Vyskytly se i antisemitské urážky, nacionalistické urážky a výsměch invalidům. Některé verbální útoky byly záludné a úskočné.

Toto zjištění vyvolává tlak na firmu Twitteru a na další firmy provozující sociální sítě. Na ně veřejnost a úřady nyní silně naléhají, aby rasistické a jiné útoky ze sociálních sítí odstraňovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Kterak Miloš dohnal a předehnal

28. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

I za starého režimu byly v ČSSR formálně povoleny celkem čtyři politické strany: komunistická, socialistická, lidová a na Slovensku Strana slobody. (Původní poválečný počet povolených stran činil pět, ale sociální demokracie byla posléze "přivtělena" KSČ.) - V současném putinském Rusku je registrováno přes 40 politických stran, přičemž 5 jich má zastoupení ve Státní dumě. Čína vedle komunistické formálně povoluje ještě dalších osm stran. - Tyto veskrze nudné detaily je třeba uvést na okraj tvrzení Miloše Zemana, že "volební koalice jsou podvod" a že by "stačily dvě strany, pravicová a levicová".

Rozhovor Britských listů 400. Je rozumné jet na dovolenou do Chorvatska?

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Počet nákaz koronavirem v Praze znovu stoupá. Paní Martina Hvozdenská je zdravotní sestra v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zažila tam přímou zkušenost s koronavirovou pandemií. Jak se dívá na to, co se ohledně covidu bude v České republice dít teď? O tom s ní hovoří Jan Čulík.  Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. června 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 399. Jak je to s evropskými dotacemi pro Andreje Babiše

18. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Evropský parlament v minulých dnech schválil rezoluci, upozorňující na střet zájmů Andreje Babiše, českého premiéra a majitele Agrofertu. Evropští poslanci požadují, aby Babiš peníze vrátil. Chtějí také zkoumat stav českých médií, která jsou rukojmím oligarchů, a stav českého právního řádu. Jak je to s evropskými dotacemi pro Andreje Babiše? O tom mluví Jan Čulík s Petrem Leyerem, ředitelem české pobočky organizace Transparency International. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. června 2021.


 16637

Analýza: Variantou delta se nakazíte během letmého kontaktu, a to i v silně proočkovaných oblastech

28. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Varianta delta koronaviru má tak silnou nakažlivost, že závod mezi očkováním a covidem může vyhrát virus, pokud státy výrazně  nezrychlí očkování a pokud jejich občané nebudou i nadále dodržovat opatrnost, varují vědci.

Tato indická varianta byla nyní identifikována už v 92 státech světa a je považována za "nejprůraznějši" mutaci koronaviru. Zvlášť je schopna postihovat zranitelné osoby především v oblastech s nízkou mírou vakcinace.

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


 17338

Vzkaz prezidentovi

28. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Nejsa právník, tak nějak tuším, že sebepoškozování není v trestním zákoníku zakotveno. Ale něco jiného ano. Si to tu odložím, napsal k Zemanovu štvaní proti transsexuálům Kamil Švec.

Rozhovor Britských listů 398. Zeman udělil Řád Bílého lva muži s vazbami na kriminální podsvětí

15. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Britské listy Interview 398. Czech President Zeman gave The Order of the White Lion to a man with criminal connections

This interview is in English with Czech subtitles. For English, scroll below.

Albín Sybera hovoří s Marko Milosavljevićem, profesorem žurnalistiky na fakultě sociálních věd na univerzitě v Lublani a místopředsedou výboru expertů pro mediální prostředí a reformy při Radě Evropy o tom, jak česká firma PPF přispívá k ohrožení svobody médií v Srbsku a jak se ve středovýchodní Evropě formuje koalice autoritářů a populistů mezi Srbskem, Slovinskem, Polskem, Maďarskem a Českou republikou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. června 2021.

Albín Sybera talks to Marko Milosavljević, Professor of Journalism in the Social Science Faculty of Ljubljana University and Vice-Chair of the Committee of Experts on the Media Environment and Reform in the Council of Europe about how the Czech firm PPF contributes to the clampdown on media freedom in Serbia and how a coalition of authoritarians and populists is forming between Serbia, Slovenia, Poland, Hungary and the Czech Republic. This Britské listy Interview is broacast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 16th June 2021.

30726

Zeman zaútočil na moderní medicínu

27. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Miloš Zeman sdělil veřejnosti, že jsou mu odporní transsexuálové a že změnu pohlaví považuje za sebepoškozování. Někdo by mu snad měl vysvětlit, že změna pohlaví je medicínský výkon, který indikuje lékař. Ono „sebepoškozování“ také dělá lékař, dělá to legálně, zcela v souladu s moderní medicínou a platí to zdravotní pojišťovny. A nepoškozuje nikoho, jen operuje a léčí pacienta. Kdyby ho poškozoval, byl by to trestný čin. Změnu pohlaví si nedělá člověk někde na koleni doma nebo v garáži. Prezident si možná myslí, že zaútočil na transsexuály (stejně by mohl také útočit na siamská dvojčata nebo na lidi s rozštěpem rtu), ve skutečnosti ale obvinil lékaře a moderní medicínu vůbec z toho, že poškozuje lidi tím, že jim mění pohlaví.

Tajné dokumenty britského ministerstva obrany byly nalezeny na zastávce autobusu v Kentu

27. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Dalším důkazem, že je dnes Británie spíš banánová republika, je skutečnost, že byly nalezeny tajné dokumenty britského ministerstva obrany týkající se nedávné plavby britské válečné lodi ukrajinskými vodami u Ruskem okupovaného Krymu, mokré deštěm, na hromadě za jednou autobusovou zastávkou v Kentu. Hromadu deštěm promočených tajných dokumentů ministerstva obrany  za autobusovou zastávkou v úterý  nalezl náhodný občan a předal je společnosti BBC.

V papírech byly dokumenty, které řešily možnou reakci Ruska na středeční plavbu britské válečně lodi HMS Defender ukrajinskými vodami u Krymu, o níž pak Rusko   tvrdilo, že směrem k britské lodi vystřelilo varovné výstřely, což se ukázalo jako nepřesné a nepravdivé.

V papírech nalezených za autobusovou zastávkou byl také přísně tajný dokument ministerstva obrany, uvažující o budoucím angažmá britských jednotek a britských výzvědných služeb v Afghánistánu po odchodu amerických vojsk.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

30689

Proč většina lidí, kteří už byli očkováni, nyní v Anglii umírá na covid?

27. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Účinnost dvojnásobné dávky proti hospitalizaci s variantou delta činí zhruba 94%. Existuje alespoň 95% ochrana proti úmrtí na covid-19. Avšak očkování jen první vakcínou poskytuje ochranu jen asi z 30 procent

Titulek MailOnline z 13. června zní: „Studie ukazuje, že 29 procent ze 42 lidí, kteří zemřeli po nákaze novou variantou viru, bylo očkováno OBĚMA dávkami vakcíny.“ V briefingu Public Health England z 25. června se dočteme, že toto číslo vzrostlo na 43 procent (50 ze 117), s tím, že většina z nich (60 procent) byla očkována alespoň jednou dávkou vakcíny, píší v Guardianu David Spiegelhalter a Anthony Masters.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie v sobotu zaznamenala 18 270 nových denních nákaz

27. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

V ČR je stále proti vysoce nakažlivé a nebezpečné variantě delta nechráněno více než 70 procent obyvatelstva

- V Británii je sobotní  denní nárůst o  18 270 nákaz nejvyšší denní nárůst od 5. února 2021. Za posledních 24 hodin v Británii na covid zemřelo 23 osob. Počet nákaz v Británii za poslední měsíc stoupá, je to varianta delta. Nákazy se šíří především mezi mladými lidmi. Stoupá i počet mrtvých, avšak daleko méně než při vlně nákazy v letošní zimě a během brzkého jara. Británie se zoufale snaží proočkovat co největší množství občanů. V sobotu bylo proočkováno 358 690 vakcín, celkem obrželo v Británii první vakcínu 66 procent osob, druhou vakcínu 48,3 procent osob. Největší nárůst nákaz, cca 200 na 100 000 osob, je v kategorii lidí ve věku 20-39 let, dále v kategorii 0-19 let. V kategorii lidí starších 60 let počet nákaz také stoupá, jen ale asi na 75 nákaz na 100 000 osob. Vakcíny zjevně velmi dobře fungují, ale ne stoprocentně. Sledováni situace v Británii je důležité, protože se tam široce rozšířila vysoce nakažlivá varianta delta, a usuzuje se, že evropské země jsou v šíření varianty delta jen asi čtyři až šest týdnů pozadu. Podrobnosti o datech z Británie ZDE 

- V Anglii byly otevřeny stovky očkovacích center a lidé nad 18 let jsou pobízeni, aby se tam co nejrychleji nechali očkovat bez předchozí registrace - stačí prostě jen přijít. Především se očkují mladí lidé první dávkou, ale i druhou dávkou lidé nad 40, kteří dostali svou první dávku nejméně před osmi týdny. ZDE 

- V ČR zemřelo na covid celkem už 30 298 osob, v nemocnicích je nyní 60 lidí, nejvíce se nyní nákaza šíří v Praze a v okolí, v Příbrami, v Ostravě a v Jablonci.  První dávkou je v ČR očkováno 4 864 703 osob, druhou dávkou 2 903 878, před nebezpečnou variantou delta je tedy v ČR stále chráněno jen asi 29 procent osob, více než 70 procent obyvatelstva zůstává před variantou delta nechráněno.

- Rusko přiznalo, že má problém s očkováním. Dochází tam k velkému nárůstu nákaz, zejména v Petrohradě, a jen 11 procent ze 146 milionů Rusů bylo očkováno - není zcela jasné, zda je to v důsledku nedůvěry v očkování obecně, nedůvěry v ruské úřady a vakcínu Sputnik, anebo v důsledku "nihilismu" ruského obyvatelstva, jak to charakterizoval mluvčí Kremlu. Za poslední dva dny však je nárůst denních nákaz v Rusku přes 20 000, a tak stojí nyní Rusové frontu na očkování. Ruská města zavádějí omezení pro neočkované občany. V restauracích se musíte prokázat QR kódem, že jste byli očkováni. ZDE  

Rozhovor Britských listů 397. Amerika má strach říkat vtipy

11. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu bude už v prezidentské funkci v USA Joe Biden sto padesát dní. Změnilo se něco ve Spojených státech s odchodem Donalda Trumpa? Jan Čulík hovoří o dnešní atmosféře v USA s profesorkou Yale University Karen von Kunes. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. června 2021.

Tento muž vybudoval hřbitov pro uprchlíky, kteří se utopili ve Středozemním moři

26. 6. 2021

čas čtení 2 minuty



Vidím na Twitteru, jak si někteří chválí, že Češi solidárně pomohli miliony korun obyvatelům tornádem zničených vesnic na jižní Moravě. Je to samozřejmě chvályhodné, ale... "Jsme nejlepší na světě," zní chvála. Opravdu? Víme to jistě? Musíme se sebechválit? A neměl především pomoci stát? A pomáhají Češi stejnou měrou i lidem, kteří nemluví česky? Pomáháme stejně Romům a uprchlíkům? Někteří ano, ale... (JČ)

Tento muž vybudoval hřbitov pro uprchlíky, kteří se utopili ve Středozemním moři.


Rachid Koraichi, umělec a tvůrce hřbitova Zahrada Afriky: "Chtěl jsem, ty mrtvoly, které nikdo nechtěl a vyhazovali je. Dal jsem je na místo tak kouzelné, tak krásné, že to způsobí, že pachatelé těchto činů se budou červenat hanbou."

Regulace lží na sociálních sítích není cenzura

26. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

 
 
Snaha regulovat to, jakým způsobem globální sítě nakládají s informacemi, NENÍ cenzura. Dezinformátoři to moc dobře vědí, a proto taky tuhle regulaci odmítají. Je prokázané, že počítačové algoritmy čtou naše chování v digitálním prostoru a že podle něho nám stejné stroje (nebo spíš ti, kdo jsou za nimi) filtrují informace, které chceme slyšet. Tím námi ale podprahově manipulují, protože formují nejenom naše názory a postoje, ale i politická rozhodnutí. O nějakou naši „svobodu“ jim rozhodně nejde.

Z takového zacházení s informacemi má prospěch jen byznys, jinak přináší jasně negativní dopady na společnost. Část lidí, která neumí tenhle trik rozeznat, se víc a víc bouří, a těm, kdo se šířením dezinformací (mediálních i politických) živí, možnost šířit manipulace vyhovuje. Díky tomu, že nám filtrují stále ty samé a podobně zprávy, získáváme pocit pravdy, jistoty a blízkosti s podobně smýšlejícími. Vzniká začarovaný kruh, na kterém je postavena jejich prosperita.
Shrnuto: když takovíhle lidé obhajují svobodu slova, je to podobné, jako když podobné skupiny představují samovládce Vladimira Putina jako vzor "státníka".

Více o tom ZDE

Rasistický "projekt Vize" prohlubuje v ČR a na Slovensku nenávist vůči Romům. Finančně ho podporují firmy!

26. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Neuvěřitelně rasistický projekt VIZE publikuje na YouTube nenávistná videa proti Romům. Hluboce to rezonuje s velkou částí české a slovenské společnosti. Neuvěřitelné je, že české a slovenské firmy to - soudě podle uvedeného sponzoringu - hrdě podporují.

Jedno toto video  má za jeden den 157K shlédnutí na YouTube. Snaží se to navodit dojem jako zasvěcený pohled do života v romské osadě Richnava na Slovensku. Bez jakéhokoliv kontextu se to video hrubě soustředí na posilování stereotypů (drogy, bordel, hádky, rvačky, nepracují) - pozoruhodné je, ze slovenština je s titulky, romština bez titulů dezignovaná jenom jako “romština”, zřejmě zacíleno na mladší generaci Čechů, a tak aby se mohla podívat i starší generace, upozorňuje nevěřícně Albín Sybera...

Je neuvěřitelné, že YouTube to toleruje a není ani možnost na nepřijatelnost tohoto videa poukázat, protože YouTube nepovažuje rasismus za nepřijatelný přístup ke zveřejňování materiálu... (JČ)

Nejtrapnější ministr na světě? Deník Sun zveřejnil celé video

26. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Aktualizace, sobota 19.30:  Johnsonův ministr zdravotnictví Matt Hancock v sobotu večer odstoupil, poté, co se jeho případem intenzivně zabývala veškerá média a tisk. Hlavním důvodem pro zuřivost veřejnosti vůči němu bylo to, že nakázal občanům dodržovat karanténní rozestupy a sám to muckáním s milenkou zcela ignoroval. Milenka Gina Coladangelo také rezignovala. Johnson jmenoval ministra zdravotnictví bývalého ministra financí Sajida Javida. - Bývalý ministr Hancock a milenka Coladangelová oba opustili své dosavadní manželské partnery, s nimiž oba mají tři malé děti, (Hancockova manželka se dosud domnívala, že je jejich manželství zcela stabilní, Coldangelová opustila svého milionářského manžela) a rozhodli se utvořit svou novou společnou domácnost.

Britský bulvární deník The Sun zveřejnil celé video, na němž britský ministr zdravotnictví Matt  Hancock, v době pandemie, poté, co nakázal veřejnosti, že lidé musejí dodržovat rozestupy a nemají se objímat, objímá svou "poradkyni" poté, co se přesvědčil, že vzduch je čistý. Jak poznamenávají lidé na Twitteru, ten člověk je sexuálně "tak neatraktivní, že se mi chce zemřít".

Deník Washington Post ve velmi solidním shrnutí celého případu poznamenává, že jak Hancock, tak jeho "poradkyně" jsou v manželském svazku. Poukazuje ale na to, že problémem není nevěra, nýbrž korupce.

Profesor John Curtice ze Strathclyde University, nejznámější britský odborník na volební podporu politických stran a na průzkumy veřejného mínění, konstatoval v britském rozhlase, že nálada britské veřejnosti se změnila a už neplatí to, co platívalo v devadesátých letech, kdy museli kvůli sexuálním skandálům politikové odstoupit (tehdy vadilo to, že konzervativní politikové moralizovali na veřejnosti o nutnosti dodržovat "rodinné hodnoty" a soukromě pěstovali nevěru). Upozornil však, že podobně jako v případě vyhozeného vrcholného poradce Borise Johnsona Dominica Cummingse, veřejnost se bude dívat velmi nepříznivě na to, že Hancock kázal veřejnosti vodu a pil víno - toto pokrytectví potenciálně ohrožuje volební podporu Johnsonových extremistických toryů i v Anglii.

Problémem také není jen Hancockovo líbání a objímání "poradkyně", ale i skutečnost, že ji zaměstnal na ministerstvu zdravotnictví za 15 000 liber ročně (37 500 Kč měsíčně), z peněz daňových poplatníků, za práci asi tří dnů ročně, a nikomu o tom neřekl. Poskytl také státní kontrakty na boj proti pandemii příslušníkům její rodiny. 

Jak píše Femi na Twitteru,  jestliže premiér jmenuje ministra zdravotnictví, kterého označuje za beznadějného, je svědkem toho, že ministr dal kontrakty firmám spojeným se svou rodinou a s milenkou, zabije 130 000 lidí, vydá 156 milionů liber za nepoužitelné protiepidemické ochranné prostředky a šoustá s milenkou během lockdownu, a přesto má premiér v ministra dále "plnou důvěru" - možná není tím hlavním problémem ten ministr zdravotnictví...


https://twitter.com/Femi_Sorry/status/1408462920573464584?s=20

Zajímavou otázkou také je, kdo zveřejnil to video z té kamery v Hancockově pracovně, stejně jako skutečnost, že Hancock opravdu musí být naprostý idiot, že se mucká s milenkou před objektivem průmyslové kamery. To ho nenapadlo ji zakrýt? Kdosi spekuloval, že povolení k zveřejnění záznamu z bezpečnostních kamer na britském ministerstvu mohl dát jen někdo opravdu ve vysoké funkci - že by to bylo spiknutí s cílem Hancocka konečně zlikvidovat? Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nebude vyšetřovat, kdo video zveřejnil, protože by takovou osobu nešlo potrestat - hájila by se, že měla jako whistleblower podle zákona o prozrazování nepřístojností plné právo to video zveřejnit, píše Guardian. 

Celkově zní lidový hlas na Twitteru, že Johnson a jeho kumpáni neuvěřitelně pošpinili Británii...

Supertrapné video Hancockova muckání s milenkou viz níže:

Budou tornáda teď v Evropě běžným jevem?

26. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Mini tornádo poškodilo v pátek domy, zlikvidovalo zdi mezi zahradami a poslalo vzduchem popelnice na desítky metrů ve východním Londýně, ve čtvrti Barking.  Došlo také k přívalovému dešti.

Británie zaznamenává asi 35 případů tornáda ročně. V roce 2005 bylo zraněno 19 lidí a došlo ke škodám v hodnotě 40 milionů liber, když tornádo prošlo na vzdálenost 7 kilometrů předměstím Birminghamu.

Tornáda vznikají v nestabilní atmosféře, když dojde k rychlému stoupání teplého vzduchu do studeného ve vyšších vrstvách. Dochází k nim většinou v létě a na podzim.


Videozáznamy níže: 

Derek Chauvin byl odsouzen na 22 a půl roku do vězení za vraždu George Floyda

25. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Derek Chauvin, bývalý policista v Minneapolis, kteerý zavraždil George Floyda, byl odsouzen za vraždu druhého stupně k 22,5 letům vězení. Prokurátoři argumentovali, že měl dostat plných 30 let. Soudce Peter Cahill zdůraznil, že rozsudek je založen na zákoně a nikoliv na "emocích a sympatiích". Nezaložil svůj rozsudek na veřejném mínění, ani jím nechce vyslat žádný signál. Soudce uvedl, že vydal šestadvacetistránkové zdůvodnění svého rozsudku, který je o 10 let tvrdší, než co doporučuje státu Minnesota za vraždu druhého stupně.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 17333

Dotaz na havárii přívodního vedení v JE Temelín

25. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Ing. Dana Drábová, PhD.
Senovážné náměstí 9
110 00 Praha 1


datovou schránkou me7aazb


Naše zn.: M103 211 DOP01 – veřejný dopis V Brně dne 25.6.2021

Věc: Dotaz na havárii přívodního vedení v JE Temelín


Dobrý den paní předsedkyně,

jsem ředitelem společnosti Maděra, s.r.o., která se zabývá projektováním v elektroenergetice.

Vystudoval jsem VUT FE Brno, obor výroba, rozvod a využití elektrické energie.

Přečetl jsem si v novinách: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/temelin-boure-skacela-stozary-odstavka-bloku-elektrarna.A210624_110632_budejovice-zpravy_klu že při poslední větrné bouři spadlo vedení u Jaderné elektrárny Temelín a že jeden blok jaderné elektrárny musel být z toho důvodu odstaven. Protože jsem vystudoval ten obor viz výše, tak mě zajímá, co se vlastně stalo.

Myslím si, že se nejednalo o normální rutinní odstavení bloku jaderné elektrárny. Na to určitě nebyl čas. Proto jsem se dnes, tedy s určitým odstupem, podíval na webovou stránku Vašeho úřadu. Hledal jsem zprávu o této významné události a nic jsem nenašel. Přiznám se, že mě to překvapilo.

Pokud máme jaderný reaktor na výkonu 1 000 MW a vypneme přívodní vedení a nemáme kam dát ten okamžitý přebytečný výkon, tak se zcela určitě nejedná o normální situaci.

Žádám Vás tedy jako placenou předsedkyni úřadu, který by se měl jadernou bezpečností zabývat jako svou hlavní náplní, abyste mi prosím odpověděla na několik následujících dotazů:

1. Kdy přesně k pádu přívodního vedení 400 kV přesně došlo?

 16447

Jihomoravské tornádo je dramatická zpráva, ale největší a stále velmi vážné nebezpečí hrozí od koronaviru

25. 6. 2021

čas čtení 6 minut

Je nesmírně důležité, aby bylo proočkováno co nejrychleji co největší množství obyvatelstva.

Velká Británie má v současnosti proočkováno 47,8 procent obyvatelstva, a tedy 60,6 procent dospělých oběma vakcínami, je to daleko více než v ČR, přesto však se vážně obává nové vlny pandemie.

Varianta delta v Izraeli nakazila plně očkované dospělé


Asi polovina dospělých osob, nakažených v Izraeli koronavirovou variantou delta byla plně očkována vakcínou Pfizer. Izraelskou vládu to vedlo k obnovení příkazu nosit v místnostech roušky a k dalším opatřením proti šíření této silně nakažlivé varianty, píše Wall Street Journal.

30763

Lidstvo jako rakovina planety, anebo spíše padající dítě učící se kráčet po své cestě?

25. 6. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty

Ilustrační obrázek: Natálie Paříková

Od mnoha lidí zaznívá: "Lidstvo je ten nejhorší druh, rakovina planety". Když vidíme, co za spoušť globálně působíme, není čemu se moc divit a už dostáváme od planety (zatím ještě relativně slabě) pár na prdel... Vidím to tak (a ano, i proto abych si dokázala uchovat naději), že v podstatě jsme úžasný druh, jen pořád ještě prostě blbej.

 17328

Britský ministr zdravotnictví měl v pandemii jiné starosti: ne nakažené covidem, ale milenku

25. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Bulvární denik The Sun zjistil, že Johnsonův ministr zdravotnictví Matt Hancock, který nese v důsledku své nekompetentnosti a svého lhaní odpovědnost za desítky tisíc mrtvých v pečovatelských domovech (na jaře 2020 převedli osoby nakažené covidem z nemocnic do pečovatelských domovů bez testů, čímž tam rozšířili nákazu a zabili spoustu lidí) - měl během pandemie důležitější věci na práci: milenecký poměr se svou poradkyní. Byla to jeho kamarádka z univerzitních studií, jmenoval ji do funkce vládní poradkyně "po neuvěřitelně rigorózním jmenovacím procesu".

Hancock také pokrytecky požadoval vyšetření skutečnosti, že uprostřed lockdownu statistik profesor Neil Ferguson, který předpověděl loni na jaře desetitisíce mrtvých, a proto byl nakonec přece jen realizován v Británii lockdown, porušil ustanovení lockdownu a navštívil během něho svou milenku. Neil Ferguson musel proto rezignovat z vládní funkce.



K tomu píše rozhlasový komentátor James O'Brien:

Někteři lidé zastávají názor, že nevěra politika vyvolává širší otázky ohledně jeho důvěryhodnosti a integrity. Někteří si to nemyslí. Před Borisem Johnsonem tvrdila většina toryů, že jim záleží na "rodině" a dokonce i na "křesťanských" hodnotách. Zjevně jim na nich nezáleželo nikdy. To je to, jaký má význam tzv. "virtue signalling", dávání pokrytecky najevo, že zastávám určité hodnoty.


James O'Brien: Další "technologické lekce". (Boris Johnson byl nevěrný manželce, když mu dávala "technologické lekce" jeho milenka Jennifer Arcuri.)




Novinářka Pipa Crerar: Soukromý život Matta Hancocka je jeho soukromá věc. Jestliže ale vydává peníze daňových poplatníků na to, aby zaměstnal svou dlouholetou kamarádku, s níž pak má milostný poměr, namísto toho, aby řešil pandemii, stává se to naší věcí.


Červený kříž: Přispějte na účet pomoci postiženým na jižní Moravě

25. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


tisková zpráva Českého červeného kříže

Ve čtvrtek ve večerních hodinách zasáhlo jih Moravy, zejména Hodonínsko a Břeclavsko ničivé tornádo. Způsobilo značné materiální škody, několik stovek lidí se ocitlo bez přístřeší, řada lidí je zraněna.


Do pomoci postiženým se v součinnosti s krizovým štábem Jihomoravského kraje zapojuje i Český červený kříž. Kromě okamžité pomoci se zaměří také na psychosociální pomoc. V závislosti na výtěžku sbírky nabídne i na následnou pomoc při obnově.

Pomoc Českého červeného kříže lze podpořit prostřednictvím sbírkového účtu ČČK:


»      č. ú. 333999/2700 v.s. 2101

»      přispět můžete také  online: https://www.darujspravne.cz/daruj/castku/pomozte-hodoninsku

Za poskytnutý příspěvek děkujeme.


Doc. Dr. Marek Jukl                                                                                   Dr. Josef Konečný

prezident ČČK                                                                                            ředitel Úřadu ČČK

 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie znovu zaznamenala rekordní denní počet nákaz

25. 6. 2021

čas čtení 3 minuty


- Británie zaznamenala za posledních 24 hodin 16 703 denních nákaz, je to o 5696 více než minulý týden. V nemocnicích je 1533 osob, o 304 více než minulý týden. Za posledních 24 hodin zemřelo na covid 21 lidí, o dva více než minulý týden. Většina nákaz je mezi mladými lidmi a školáky. 65,4 procent Britů obdrželo jednu dávku vakcíny, 47,8 procent Britů je očkováno oběma dávkami vakcíny. Celkem v Británii zemřelo na covid 128 048 osob. Celkem byly covidem nakaženy 4 miliony lidí a odhaduje se, že až 2 miliony lidí trpí dlouhým covidem.




- Pohotovosti britských nemocnic nyní reagují na náhlou vlnu malých dětí trpících infekcemi, které normální vznikají v zimě poté, co znovu dochází k společenským kontaktům a malé děti začínají znovu chodit do školky. Znepokojení rodiče přivádějí na pohotovost množství předškolních dětí s horečkami a s potížemi při dýchání. Jsou to nákazy dýáchacím syncytiálním virem, broncholitida, parachřipka či rhinovirus. Příznaky jsou kašel, rýma a horečka. V květnu navštivilo pohotovost v Glasgow, v Birminghamu a v Liverpoolu 21 046 malých dětí. 25 procent z nich potřebovalo naléhavou lékařskou pomoc. Lékaři upozorňují rodiče, že tyto děti nejsou vážně nemocné a že obavy, že dlouhý lockdown poškodil jejich imunitní systém, jsou liché. ZDE 

- Mimořádný velvyslanec Africké unie Strive Masiyiwa obvinil nejbohatší státy světa, že úmyslně neposkytují Africe dostatečný počet vakcín proti covidu. Projekt Covax nesplní svůj slib dodat Africe 700 milionů vakcín do prosince 2021.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron podpořil německou kancléřku Angelu Merkelovou v požadavku, aby členské země Evropské unie těsněji koordinovaly svou reakci na osoby cestující ze zemí mimo Evropskou unii. Merkelová a jiní politikové požadují, aby v důsledku silného šíření varianty delta v Británii museli všichni britští příchozí do EU do desetidenní karantény.

 17325

Covid - selektivní biblická potopa konspirátorů?

25. 6. 2021 / Milan Čech

čas čtení 19 minut

Obrázek Lenka Slívová


Prakticky všichni lidé, které znám a kterých si vážím, lidé kteří jsou humánní, empatičtí, rozumní, zastávají kolem covidu a dalších globálních hrozeb jasná, jednoduchá a srozumitelná, na vědeckých základech utvářená stanoviska. Zároveň se snaží předat své jistě správné a pravdivé představy o očkování, rouškách, kolektivní odpovědnosti atd. i narůstajícímu počtu nevědomých pavědeckých konspiračních bláznů, kteří v tom ale z loģiky své choré mysli vidí pouze důkaz toho, že svět se proti nim spikl a chce zabít nebo zotročit je nebo jejich děti, u kterých je již  prakticky jisté, že skončí v Gatesových pracovních táborech a oni tedy musí věnovat spoustu své energie tomu je před tímto spiknutím ochránit, protože jde o nejzásadnější problém naší doby. Jejich zabedněnost stoupá s intenzitou snahy humanisticky naladěných odpovědných lidí je z ní vytáhnout a je tedy v této zacyklenosti neřešitelná, což je třeba přijmout jako fakt a pracovat s ním, a ne si namlouvat že jednou zázračně prozřou, uznají svou hloupost a začnou se rozhodovat objektivně, racionálně a ve prospěch celku. 

Amnesty International: Palestinci jsou obětí perzekuce od izraelské policie i od Palestinské správy

25. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Nejnovější kolo násilností v pásmu Gaza bylo doprovázeno "množstvím případů porušování lidských práv", spáchaných izraelskou policií proti Palestincům v izraeli a v okupovaném východním Jeruzalémě, konstatuje Amnesty International.

Arabští občané Izraele jsou  terčem protizákonného užívání síly izraelskou policií během pokojných demonstrací. Dochází k jejich masovému zatýkání, k jejich mučení a dalšímu špatnému zacházení ve vazbě. Izraelská policie také nechrání Palestince před plánovanými útoky ultrapravicových židovských extremistů.

 16495

Rusko: Parlament se stává přesnou kopií Nejvyššího sovětu

25. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament, Státní duma, se stává přesnou kopií sovětské makety parlamentu, Nejvyššího sovětu. A to hned ve dvou ohledech: Pokud jde o tvorbu politiky nebo výměnu politiků, je irelevantní; a nominace vládní strany do něj odrážejí nikoliv nějaké ideologické pozice, ale postavení nominovaných ve vnitřním klovacím pořádku partaje, upozorňuje moskevský komentátor Kiril Šulika.

30049

Sebezničující proroctví dialogu s Ruskem

25. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Narativ ohledně "dialogu s Ruskem" byl v Evropě vždycky populární, píše Anton Šechovcov. Zvlášť populárním se stal po roce 2014, když se vztahy mezi Ruskem a Západem začaly kvůli anexi Krymu a ruské invazi v Donbasu rapidně zhoršovat. - Jenže Kreml je přesvědčen, že si EU dialog s Ruskem nezasluhuje.

Maďarský ministr: Evropa podléhá "teroru ideologie"

25. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Evropa podléhá "teroru ideologie", kdy se lidé odmítající "liberální mainstreamové" myšlenky a trvající na "tradičních hodnotách" okamžitě ocitají "pod neuvěřitelným tlakem", prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Myanmarská junta děkuje Moskvě

25. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Šéf myanmarské junty poděkoval Rusku, které patří k hlavním dodavatelům zbraní tamní armádě, za posílení ozbrojených sil, jež se počátkem roku chopily politické moci.

 17322

Způsobí hejna podmořských bezosádkových prostředků konec ponorek?

25. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Podmořský boj začne poněkud připomínat boj letecký. Hloubka oceánu i atmosféra představují trojrozměrné prostory, což umožňuje ponorkám a letounům svobodu manévrování, píše James Holmes. Avšak voda je ve srovnání se vzduchem odlišným médiem. Deformuje nebo blokuje vyzařování jakéhokoliv druhu. Rozdíly teploty, tlaku a salinity dokážou perverzním způsobem deformovat zvukový signál, zastírat informace o plavidlech, nebo vytvářet vrstvy, které jejich přítomnost zcela zamaskují.

 17284

O umělé inteligenci a tvůrčím aktu

25. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

11. března Nature publikoval poměrně rozsáhlý článek o umělé inteligenci, která píše své umělecké texty. Zatím jsou to, zdá se, spíše mluvící ústa bez mozku, která nevědí, co říkají. Nicméně když jsem tam viděl počítačem napsanou báseň, musel jsem se vrátit ke svým starším úvahám nad tímto tématem.

Tisková zpráva:

Komise má přijmout konkrétní kroky při porušování zásad právního státu, vyzývají pirátští europoslanci

25. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Maďarsko a Polsko porušují zásady právního státu. K tomu dochází závěry výroční zprávy o stavu právního státu za rok 2020, který dnes schválili europoslanci. Podle Pirátů, kteří ji nakonec podpořili, by ale měla obsahovat jasnější závěry, doporučení a následná opatření, která se budou vymáhat. Do budoucna by se také zprávy měly zabývat útoky na novináře.

 16518

Konec srpna v hotelu COVID

25. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Tak jste se dočkali. Počet případů onemocnění koronavirem v Praze opět roste, přičemž podíl na tom mají i nové, nakažlivější mutace. Vezmeme-li v potaz zahraniční zkušenosti, zhruba do dvou měsíců se mutace delta (indická) a případně další stanou na českém území dominantními - a čeká nás další vlna pandemie. Tedy zhruba v závěru letních prázdnin. Těsně před parlamentními volbami.

 17320

Andrew Stroehlein: Pozoruhodná čtvrteční tisková konference

24. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná dnešní tisková konference regionální Policie ČR. Nedokázali určit, kde Tomáš zkolaboval, ani po opakovaných otázkách novinářů. Předtím policie tvrdila, že zkolaboval až v sanitce. "Kromě toho, ve srovnání s předchozími tvrzeními policie, že pan Tomáš zemřel v sanitce, policie nyní tvrdí, že zemřel až v nemocnici."

Takové rozpory jen zdůrazňují, že je zapotřebí nezávislého vyšetřování.



Další tweety:

Česko začíná pociťovat tvrdé dopady globálního oteplování

24. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jihomoravskou vesnici Lužice na Hodonínsku téměř zlikvidovalo ve čtvrtek tornádo.

Zajímalo by mne, kdy české vládě a české společnosti konečně dojde, že globální oteplování je vážná věc, ohrožující životy, a že je opravdu nutné bezodkladně jednat.Postavit se do čela globálního úsilí o rychlé snížení emisí skleníkových plynů. 

PROČ NA TUTO VÁŽNOU VĚC VŮBEC NEUPOZORŇUJÍ MÉDIA, KTERÁ PÍŠÍ O JIHOMORAVSKÉ KATASTROFĚ?
(JČ)
 
Video níže: 


Po celé Evropě, včetně České republiky, uniká z plynárenské infrastruktury metan, mocně zhoršující globální oteplování

24. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Organizace Clean Air Task Force (CATF) s použitím sofistikované infračervené kamery zjistila, že z 123 ropných a plynových infrastrukturních středisek v Rakousku, v České republice, v Německu, v Maďarsku, v Itálii, v Polsku a v Rumunsku uniká do ovzduší metan, nejzávažnější příčina globálního oteplování, až osmdesátkrát škodlivější než CO2.

Evropská unie dosud nereguluje vypouštění metanu do ovzduší, ale to se má změnit.

V energetickém sektoru se metan vypouští do ovzduší úmyslu v důsledku "větrání" a pak také v důsledku nehod.

CATF zaznamenala 271 incidentů, některá místa vypouštěla metan do ovzduší hned z několika různých prostor. 90 procent míst v České republice, v  Maďarsku, v Itálii, v Polsku a v Rumunsku vypouštělo do ovzduší metan, v Německu a v Rakousku to bylo méně časté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nepřekvapivě, na demonstraci protestující proti policejní brutalitě vůči Stanislavu Tomášovi nepřišel skoro nikdo

24. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Takto to komentovala Autonomní akce:

Víc novinářů než demonstrantů, tak by se dala charakterizovat očekávaná demonstrace proti policejní brutalitě na pražském Žižkově. Dokonce ani s přibývajícím časem protestujících nepřibývalo.

Takto demonstraci shrnuli na idnes tv. Autonomní akce souhlasí, jen připojí nějaké další podrobnosti a úvahy.

První věcí je, že ještě více než novinářů a demonstrujících na místě bylo policistů. Hloučky civilní zásahovky se tentokrát ani nesnažily skrývat, kým jsou. Točily, fotily, monitorovaly a byly připraveny na zásah na mnoha místech. Nepřehlédnutelní byli i jejich uniformovaní kolegové v bočních uličkách a u policejních stanic. Nabízí se tedy otázka: Co takto velké nasazení mělo znamenat? Bála se policie, že demonstrující budou projevovat hněv se stejnou zuřivostí, jako to bylo zvykem po policejních vraždách v jiných částech světa? Nebo šlo o demonstraci síly a zastrašování, jehož cílem bylo odradit lidi od angažovanosti? Dost možná to byla kombinace obojího.

 17320

Národovectví v reakci na rasismus

24. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V jednom ze svých nedávných článků psal Fabiano Golgo, jak radili komusi ze zahraničí, kdo si chtěl stěžovat a chtěl vyšetřit jakýsi problém v České republice, že se o to nemá ani pokoušet, protože je známo, že Češi ve většině případů semknou své řady a budou přestírat že žádný problém neexistuje, to jen "cizáci" se zlovolně snaží poškodit naše dobré jméno. Totéž se samozřejmě děje, když Češi semknou své řady proti Romům, protože, šokujícím způsobem, tolik lidí v České republice je nepovažuje za Čechy. (Jaký rozdíl například od Skotska, kde vláda i většina obyvatel považuje za Skoty všechny ty, kdo prostě ve Skotsku bydlí. Mimochodem, tato teritoriální státní příslušnost existovala i v Čechách, než přišel buditel Josef Jungmann a kontroverzně to změnil, takže definicí Čecha je od jeho dob až dodneška jazyk.)

 17320

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch dále silně medializuje skandál zabití Stanislava Tomáše v Teplicích

24. 6. 2021

čas čtení 9 minut

Smrt Stanislava Tomáše se stává skutečně velkým mezinárodním skandálem pro Českou republiku

Mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch se sídlem v Bruselu Andrew Stroehlein byl v poslední době několikrát hodnocen jako jeden z nejvýznamnějších globálních komentátorů na Twitteru. Sleduje ho 116 000 lidí, většinou mezinárodních novinářů. Andrew Stroehlein globálně medializuje skandál úmrtí Stanislava Tomáše v Teplicích. Jeho zásluhou už vyšla o věci celá řada článků, v listě Guardian, který má cca 200 milionů čtenářů (dva), v konzervativním britském deníku Daily Telegraph i v hlavním americkém listě Washington Post.

Dnes se Andrew Stroehein na svém Twitteru věnuje případu zabití Stanislava Tomáše zvlášť podrobně.

A mimochodem, proč neužívají česká média jeho jméno? Proč pořád píší jen o "mrtvém Romovi"? Je to dehumanizace. (JČ)

Hongkong zlikvidoval Apple Daily, Boris Johnson se rozhodl zlikvidovat televizi Channel 4

24. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Dalším důkazem absolutní likvidace svobody projevu v Hongkongu a tvrdého porušení někdejší dohody Británie-Čína o budoucnosti Hongkongu byla nyní likvidace vysoce nezávislého a nesmírně populárního deníku Apple Daily a jeho televize - zatčení jeho majitele, několika manažerů, šéfredaktora a redaktorů.


Mírnější formou usiluje, zdá se, o likvidaci plurality na britské mediální scéně populista Boris Johnson. Oznámil, že zprivatizuje televizní stanici Channel 4.



Channel 4 začal vysílat v Británii dne 2. listopadu 1982, v den třicátých narozenin Jana Čulíka (který to tehdy považoval za symbolickou událost, která snad má znamenat, že jeho profesní budoucnost bude po zbytek jeho kariéry spojena s touto televizní stanicí. Splnilo se to asi na deset let).

Levicový autokrat Daniel Ortega je latinskoamerický Lukašenko

24. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

„Y tu, Daniel,“ ptal se anonymní nápis na zdi supermarketu, než ho seškrabali muži z armády. Jako nejtypičtější jméno sandinistického hnutí Daniel Ortega zradil revoluci, kterou pomohl vést. V roce 1979, kdy se sandinistické hnutí chopilo moci a svrhlo diktátora Anastasia Somozu, zahrnovalo nikaragujské městské masy, rolníky, řemeslníky, dělníky, křesťanská základní společenství, intelektuály a „muchachos“ („chlapce“, mladé lidi, kteří stojí v čele ozbrojených povstání). Revoluce prosazovala novou vizi společnosti založenou na sociální a ekonomické spravedlnosti, která zahrnovala chudé a vyvlastněné. Revoluce byla mnohotřídní, multietnická a politicky pluralitní.

Většina nových větrných a solárních elektráren bude levnější než uhlí, zjistila studie

24. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Očekává se, že téměř dvě třetiny projektů na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů realizovaných loni globálně budou vyrábět elektřinu levněji než uhelné elektrárny. Vyplývá to z analýzy Mezinárodního úřadu pro obnovitelnou energii (Irena). Studie zjistila, že 62 procent nových projektů obnovitelné elektrické energie produkuje levnější elektřinu v množtsví až 800 gigawattů produkce uhelných elektráren, to je desetinásobek spotřeby elektrické energie v Británii.

Cena elektrické energie vyráběné solárními panely poklesla loni o 16 procent, cena elektřiny vyráběné větrníky na pevnině o 13 procent a na mořích o 9 procent.

30736

Desatero (nejen) pro teenagera

Praktický návod k tomu, jak nebýt za tro(t)lla

24. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

V době internetu je každý nejen příjemcem, ale i producentem informací. Můžete najít takřka cokoliv, můžete sdílet s ostatními, ať jsou kdekoliv. Můžete ale i ubližovat. Neuváženým či záměrně zákeřným postem na Insta či FB můžete někomu zničit život. Můžete ale ničit nejen to. Státní dezinformační aparáty i soukromém agentury, které si nechají zaplatit za vytváření kompromitací, konspirací a dezinformací ničí realitu. O ekonomice, politice, mezinárodních vztazích, ale i takových oblastech, jako je historie, energetika nebo medicína si totiž děláme názor zprostředkovaně, na základě toho, co nám kdo řekne. A v tom je právě ta potíž. Když umíte dobře šířit informace, což je v době sociálních sítí mnohem snadnější než kdy jindy, dokážete měnit postoje celých společností. Ovlivnit tím lze třeba celé směřování země či dokonce celého kontinentu. Příklady? Prezidentské volby v USA, hlasování o brexitu, nebo třeba české prezidentské volby. Tam všude hrály svou roli dezinformace. 

 17317

Podle britské studie jsou sociální média krmena hněvem

24. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Průzkum zkoumající rozhodování, který se uskutečnil na University of Cambridge ve Velké Británii, zjistil, že na sociálních médiích hledáme příspěvky, které nás rozčílí. Jazyk, který podporuje odmítnutí, se ukazuje jako neúnavné palivo, má-li se materiál na sociálních sítích stát virálním. „My proti nim“ vytváří větší nasazení. Studie katedry psychologie, která zkoumala téměř 3 miliony příspěvků na Facebooku a Twitteru, zjistila, že nasazení vyvolané příspěvky, které uživatele rozzlobily, bylo dvakrát větší než u příspěvků s pozitivním obsahem.  Nejpoužívanější emodži je rozzlobený rudý obličej.

30761

Komiks na téma dezinformace pro teenagery

Jak nebýt za tro(t)lla

24. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Komiks, který na pozadí příběhu z prostředí hudebního světa ukazuje dospívajícím lidem problematiku dezinformací a proniká až do vnitřní motivace dezinformace vytvářet a šířit. Ve středu 23. 6 byl uveden na půdě Senátu PČR pro záštitou jeho místopředsedy Jiřího Růžičky. O jeho vznik se zasadil Nadační fond Modrá rybka, jmenovitě ředitelka Lucie Lišková a předseda správní rady Pavel Anděl. Scénář komiksu napsal Jan Drbohlav a výtvarně ho ztvárnil Martin Hanschild. Námět v podobně desatera Jak nebýt za tro(t)lla vytvořil Bohumil Kartous. Pracovní listy pro učitele vytvořila Nina Nováková.

Ležáky: Odloučení sester Čechových

24. 6. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty


Paměť současníků (ve své podstatě vybíravá) uchovala mnoho světlých vzpomínek na skromné lidi. To platí také o rodině „milionáře“ Čecha z Ležáků. Marie Čechová – žena kameníka – pomáhala v místním mlýně, aby zvýšila rodinné příjmy. Předposlední mlynář Václav Šťulík se účastnil loterie a prý zároveň svou pomocnici přiměl k zakoupení losu, který pak vyhrál nejvyšší obnos... Nic z toho nelze prokázat. Čechovi však nečekaně obdrželi velkou sumu peněz. Proto se pustili do úprav svého domku, který následně jako jediný v celé osadě měl kromě přízemí také první patro. Peníze umožnily zvelebit domov, ale později – když paní Marie onemocněla rakovinou – už nepomohly.

Řecko: Nelegální navracení a násilí vůči uprchlíkům a migrantům se stalo de facto hraniční politikou

24. 6. 2021

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Amnesty International, Česká republika


Nový výzkum Amnesty International odhalil, že řecké pohraniční síly násilně a nelegálně zadržují skupiny uprchlíků a migrantů a poté je vrací zpět do Turecka, což je v rozporu s jejich závazky v oblasti lidských práv, evropským i mezinárodním právem.

• Amnesty International přináší nové důkazy o mučení, špatném zacházení a nelegálním navracení uprchlíků a migrantů z Řecka do Turecka

• Někteří lidé byli zadrženi až 700 km od hranic a poté hromadně navráceni na pozemní hranici s Tureckem

• Amnesty vyzývá pohraniční síly evropské agentury na ochranu hranic Frontex, aby pozastavily nebo stáhly své řecké operace

 16510

Brexit po pěti letech: Stále nebezpečně nedořešená otázka Severního Irska. Johnsonův vyjednavač blábolí nesmysly

24. 6. 2021

čas čtení 5 minut

23. června bylo páté výročí referenda o brexitu. Toto pošetilé populistické rozhodnutí poškodilo jak Británii, tak Evropskou unii, a dodnes bohužel mnoho Angličanů, kteří mají iracionální pocit výlučnosti a domnívají se, že jsou něco extra, protože kdysi měli jakési Britské impérium, se stále domnívá, že Anglie bude znovu schopna vládnout světu. Bohužel, navzdory tomu, že státníci jako John Major či Tony Blair vážně varovali, že brexit ohrozí mír v Severním Irsku a může vést k obnovení násilí, londýnští konzervativci a euroskeptici, kteří si nevidí na špičku nosu a problémům Severního Irska nerozumějí, vytvořili brexitem v Severním Irsku skutečnou kůlničku na dříví. Ironicky, ale pravdivě to v souvislosti s hlavním Johnsonovým vyjednavačem pro brexit (!!) Davidem Frostem komentoval sketch writer deníku Guardian John Crace, při Frostově vystoupení v zahraničněpolitickém výboru Dolní sněmovny.


Pokaždé, když hlavní Johnsonův vyjednavač pro brexit David Frost promluví, ukáže se, že není, jak se zdá, tak chytrý, jak by si přál, abychom si o něm mysleli.

Při úterním vystoupení v zahraničněpolitickém výboru Dolní sněmovny Frost dal najevo, že je daleko důležitější osobností než jen nějaký ministr pro Evropu. Pak udělal, co bylo v jeho silách, aby dokázal, že na svou práci nestačí. Nezačal zrovna dobře, když tvrdil, že rozhodnutí Johnsonovy vlády neposkytnout akreditaci velvyslanci Evropské unie pro Británii je "přehnaně interpretováno" a že není pravda, že Johnsonova vláda je posedlá malichernou pomstychtivostí. Z jakéhosi důvodu to Evropská unie vidí jinak a urazila se.

29541

Směřují USA i nadále k (proto)fašismu?

24. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokud sledujete dění ve Spojených státech prostřednictvím českých mainstreamových médií, můžete snadno nabýt dojmu, že s Bidenovým prezidentstvím se naše oblíbená velmoc, která se ještě na začátku roku potácela na hraně převratu, vrátila do blazeovaných vod předtrumpovského statu quo. Skutečnost je ale – jak se zdá – poněkud chmurnější, přičemž někteří zahraniční komentátoři se nezdráhají varovat před „směřováním USA k protofašismu“.

 17278

Léto v Gaze: destrukce, pandemie a změna klimatu

24. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

V roce 2013 Rozvojový program OSN (UNDP) varoval před zvyšujícím se výskytem nebezpečných vln veder v Palestině v následujících letech v důsledku změny klimatu. Na konci srpna 2020 palestinský meteorologický úřad vydal varování před blížící se vlnou veder, kdy se teplota pohybovala mezi pěti až devíti stupni nad ročním průměrem.

O případu zabití Stanislava Tomáše v Teplicích informuje i britský konzervativní list Daily Telegraph a americký Washington Post

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

"Nebyl to žádný George Floyd". Česká policie brání policisty, kteří zaklekli na krk Roma, jenž později zemřel, píše ve středu britský deník Daily Telegraph a vysvětluje okolnosti případu. Článek cituje Michala Mika, šéfa organizace Romanonet, který charakterizoval Tomášovo zatčení jako "vrchol brutality".



 16637

Průběžné zpravodajství:

EU: Zrychlete očkování, varianta Delta se šíří po Evropě

23. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Do konce srpna bude 90 procent nákaz covidem v EU indická varianta

V úterý 22.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 131 denních nákaz.  V ČR do 22.6. zemřelo  30 289 lidí. V nemocnicích je 78 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 666 325 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 761 661 osob, druhou dávkou 2 613 873 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 26  procent obyvatelstva. 

- Úřad Evropské unie pro zvládání nemoci ECDC požaduje, aby evropské země zrychlily očkování. Předpokládá se, že 90 procent všech nákaz covidem bude do konce letošního srpna vysoce nakažlivá varianta Delta. Očekává se, že během léta se varianta Delta bude silně šířit mezi mladými lidmi.   Podle dr. Andrey Ammon, ředitelky tohoto Evropského centra pro prevenci a zvládání nemocí jsou osoby, které byly dosud očkovány jen jednou dávkou vakcíny, ohroženi nákazou a hospitalizací. V Evropské unii je stále příliš mnoho lidí ve zranitelných skupinách obyvatelstva, které nebyly plně očkovány.   ZDE 

- Británie ve středu zaznamenala 16 135 nových nákaz - je to nejvyšší denní nárůst od 6. února, kdy bylo zaznamenáno 18 262 denních nákaz. Celkový počet nákaz v Británii za poslední týden stoupl o 43,9 procent. Zemřelo dalších 19 lidí. Celkový počet mrtvých za poslední týden stoupl o 53 procent.

- Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby všechny osoby cestující do EU z Británie musely do karantény ve všech členských zemích EU, stejně jak je tomu v Německu.

- Daleko nakažlivější varianta Delta nyní tvoří 9-10 procent nákaz ve Francii. Ještě minulý týden tam tvořila jen 2-4 procenta nákaz.

Rozhovor Britských listů 401. Smrt Stanislava Tomáše: Policie donutila Tepličany mlčet

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


V souvislosti se sobotním úmrtím Stanislava Tomáše, pracovníka ochranky v jednom teplickém supermarketu, po jeho "znehybnění" místními policisty, hovoří o okolnostech tohoto případu Jan Čulík s romským aktivistou Jozefem Mikerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. června 2021.

 17290

Kauza Venona: Dekódované sovětské depeše usvědčují Rosenbergovy ze špionáže

23. 6. 2021

čas čtení 5 minut

Americké vyšetřování, které vedlo k usvědčení a odsouzení manželů Rosenbergových, bylo založeno na zachycených sovětských depeších, které oba manžele identifikují jako jaderné špiony.


K tomu: 


Julius Rosenberg nepředal Rusům atomovou bombu a Ethel Rosenbergová byla popravena za to, že byla manželka

Tento zdroj naopak uvádí, že z  tzv. Venona Papers vyplývá, že zatímco byl Rosenberg pro Sověty vojensko-průmyslovým špionem, neposkytl jaderné informace, protože jim nerozuměl. Z Venona Papers také vyplývá, že Ethel Rosenbergová vůbec špionkou nebyla. Naopak velmi aktivní jako špioni byli David Greenglas a jeho manželka Ruth.

PS. K níže uvedené poznámce od Karla Dolejšího. Výše uvedené informace jsou především z knihy Anny Sebba o Ethel Rosenbergové. Článek v Guardianu netvrdí, že Julius Rosenberg nebyl prosovětský špion, ale - a z řady zdrojů to vtyplývá - že Rusům atomovou technologii nepředal, protože věci technicky nerozuměl. Ne, že by jí předat nechtěl, ale posílal nesmysly. Venona Papers neobsahují žádné kódy pro Ethel Rosenbergovou, jaké obsahují pro skutečné špiony Rosenberga a Greenglassovi. Článek v Guardianu netvrdí, že prvním špionem byl Greenglas, je klidně možné, že ho naverboval Julius Rosenberg. Uvádí jen, stejně jako kniha Sebbové, že Greenglass sobě a manželce zachránil život, protože Rosenbergovy udal, kdežto Rosenbergovi kohokoliv udat odmítli.(JČ)


Pozn. KD: Kdyby Ethel Rosenbergová nebyla sovětskou špionkou, neexistoval by vůbec žádný důvod, proč by se o ní sovětské materiály z programu Venona kdekoliv zmiňovaly. Greenglass byl naverbován Rosenbergem, stal se součástí jím řízené zpravodajské sítě - a hovořit o tom, že "Greenglass sice ano, ale Rosenberg ne", proto nedává naprosto žádný smysl. Rosenberg, který Greenglasse řídil, nesl hlavní odpovědnost za všechno, co Greenglass udělal. Proto dostal R. vyšší trest než G. - Bohužel jsme opakovaně svědky toho, že britský Guardian v oblasti bezpečnostní problematiky publikuje mimořádně nekvalitní texty, které sice zřejmě komusi potvrzují jeho apriorní ideologické názory, ale prestiž listu jimi velmi trpí - ať už se to týkalo bizarní debaty o WikiLeaks, ještě bizarnější argumentace kolem britského programu Trident, nesmyslů kolem nedávného zveřejnění tzv. Integrated Review britské vlády nebo nyní kauzy Rosenbergových, ze kterých někteří potřebují neustále vyrábět mučedníky, vem kde vem. 

Existují ovšem i zastánci názoru, že Země je "ve skutečnosti" placatá, a je otázkou, nakolik by měli být ve veřejném prostoru slyšeni. Vědecký konsensus je nicméně někde úplně jinde. Podobně mohou existovat jednotlivci tvrdící, že z materiálů programu Venona vyplývá něco, co 99,99 % zpravodajské komunity a jejích analytiků v těchto materiálech nevidí, a naopak nevyplývá z nich to, co tam experti vidí. To je případ "autoritativních" názorů publikovaných Guardianem v kauze Rosenbergových, o jejichž vině panují dokonce daleko menší pochybnosti, než např. o aktivním spojení Edwarda Snowdena s ruskou zpravodajskou službou. 

 16637

Šest Sputniků s Prymulkou

23. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Nastal pravý čas znovu se poohlédnout po dobrodružstvích Sputniku V. Jak se mu daří/nedaří doma? Jak se mu nedaří/daří v cizině? A jak se daří tam, kde se nedaří ruské říši? Daří se alespoň v Rusku, Sputniku zemi zaslíbené? Nebo se tam nedaří a daří se tam Covidu 19?

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
24134