Léto v Gaze: destrukce, pandemie a změna klimatu

24. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

V roce 2013 Rozvojový program OSN (UNDP) varoval před zvyšujícím se výskytem nebezpečných vln veder v Palestině v následujících letech v důsledku změny klimatu. Na konci srpna 2020 palestinský meteorologický úřad vydal varování před blížící se vlnou veder, kdy se teplota pohybovala mezi pěti až devíti stupni nad ročním průměrem.

Zatímco změna klimatu i nadále ničí planetu, Palestinci usilují o to, aby dokázali zvládnout její dramatické dopady, které jsou z velké části způsobené izraelskou okupací. V srpnu 2020 Izrael zablokoval přísun paliva do Gazy, což vedlo k odstavení jediné tamní elektrárny. Nedostatek paliva v Pásmu přetrvává dodnes. Dnes je v Gaze elektřina dostupná čtyři hodiny denně. V důsledku izraelského útoku čistírny odpadních vod nefungují adekvátně, přičemž odpad končí ve Středozemním moři. Třebaže blokáda základních zdrojů není pro Palestince v Gaze nic nového, trvalý nedostatek paliva bude mít i nadále neblahý dopad na chod nemocnic, čistíren odpadních vod a vodovodní infrastruktury.

Obléhaná enkláva se rovněž musí vypořádat s probíhající pandemií, která se šíří alarmujícím tempem – zejména během nedávné izraelské agrese, v jejímž důsledku byly desítky tisíc lidí vyhnány do přeplněných prostor. Tím se riziko šíření nákazy zvyšuje. S dalším horkým létem poznamenaným covidem-19 a rozsáhlou destrukcí způsobenou nedávným izraelským útokem se Palestinci v Gaze obávají o svoji bezpečnost.

Palestinci v Gaze se v minulosti před vedrem uchylovali na pláž a jiná otevřená prostranství, která se nacházejí daleko od jejich stísněných obydlí. To však již nyní vzhledem k lockdownům a poslednímu izraelskému útoku není možné, neboť bezpočet budov, domů a čtvrtí je v troskách. Letos v létě nebudou Gazané s omezenou dodávkou elektřiny moci používat větráky, studenou vodu a nebudou moci skladovat potraviny v lednici. Palestinské rodiny budou muset každý den na přeplněných trzích nakupovat čerstvé potraviny, což zvýší riziko šíření viru a zatíží jejich rozpočet.

Téměř třetině obyvatel Gazy hrozí extrémní chudoba, míra nezaměstnanosti stoupá, neustále jsou snižovány platy a lidé mají omezený přístup k nezávadné vodě: Palestinci v Gaze mají k dispozici minimální zdroje k tomu, aby mohli čelit drsné realitě změny klimatu.

Trvalé změny vyžadují intersekcionální přístup k podpoře palestinských rodin, aby mohly účinně odolávat změně klimatu – mimo jiné i tím, že se spojí s dalšími utlačovanými skupinami po celém světě, a to za účelem výměny nástrojů a taktik k odporu a přežití. Analýza změny klimatu musí být začleněna do vládní, nevládní a dárcovské úrovně. Přístup k informacím o klimatu by měl být doprovázen pokyny ohledně zmírnění dopadů extrémního počasí a měl by být komunikován s palestinskými domácnostmi.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví by mělo vydat pokyny rodinám, aby se ve svých domovech dokázaly vypořádat s nemocemi souvisejícími s horkem. Ministerstvo zdravotnictví musí mít k dispozici řádnou dokumentaci nemocí souvisejících s horkem, aby na základě důkazů a faktů bylo možné objasnit zdravotní dopady změny klimatu na Palestince. Opatření ke zmírnění změny klimatu a úsilí o přerozdělení odpovědnosti za péči od jednotlivce ke státu musí být začleněny do plánů, strategií a projektů financovaných a prováděných dárci a rozvojovými agenturami v Gaze. To platí především pro marginalizované oblasti, kde slabá infrastruktura zhoršuje extrémní dopady počasí na zdraví lidí.

Mezinárodní společenství musí zvýšit tlak na Izrael, aby ukončil útoky na Gazu, jakož i její blokádu a aby do Pásma mohla proudit humanitární pomoc.  

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5626

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021