Podle britského výzkumu mají odpůrci hnutí Black Lives Matter a práv transgenderových osob volnější vazbu na realitu

17. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 
Výzkum provedený Policy Institute na King’s College v Londýně a organizací Ipsos MORI a nazvaný Zlomy v kulturních válkách ve Velké Británii„ studoval názory účastníků „na všech stranách šesti významných témat“. Studie ukazuje, že většina lidí, kteří se staví proti trans právům a proti hnutí Black Lives Matter, má chybné „vnímání reality“.

Vědci představili účastníkům šest témat, která jsou součástí „hlavních současných debat“, včetně práv transsexuálů a hnutí Black Lives Matter, vedle brexitu, stranické politiky, britského impéria a covidu-19.

 

Většina těch, kteří se postavili proti hnutí Black Lives Matter, a těch, kteří si myslí, že trans práva zašla „příliš daleko“, nesouhlasila s věcnou realitou.

Ze všech respondentů 31 procent uvedlo, že jsou přesvědčeni, že „britská práva nejsou v Británii dostatečně široká“. Dalších 31 procent uvedlo, že „trans práva jsou tak široká, jak mají být“, a 17 procent uvedlo, že „zašla příliš daleko“. Ale ti, kdo se postavili proti trans právům, neměli základní přehled o faktech. Z těch, kteří zastávali názor, že trans práva „zašla příliš daleko“, 67 procent nedokázalo správně identifikovat základní fakta o pandemii nebo aktuální zprávy.

Téměř dvě třetiny z těch, kteří se postavili proti hnutí Black Lives Matter, nevěří  prokázané skutečnosti, že „černoši z Afriky, z Karibiku nebo černošští britští zaměstnanci vydělávají přibližně o devět procent méně než bílí britští zaměstnanci“ a 39 procent uvedlo, že si myslí, že černošští zaměstnanci vydělávají vždy přesně stejnou částku. Polovina z nich přijímá hypotézu, že lidé nikdy nepřistáli na Měsíci, a téměř čtvrtina z nich považuje za možné, že je Země placka.

0
Vytisknout
6447

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021