Každý pátý občan EU dává úplatky na zdravotní péči a lidé v ČR rekordně závisejí na osobních kontaktech se zdravotníky

15. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
 
Zpráva o korupci informuje, že třetina občanů EU využila během koronavirové krize osobní vazby na zdravotnický personál

OPrůzkum zjistil, že 29 procent občanů EU spoléhá na osobní kontakty ve snaze získat přístup ke zdravotnictví. O tom nejvíce svědčili občané České republiky (54 procent), Portugalska (46 procent) a Maďarsku (41 procent).

Téměř třetina občanů EU využila osobních kontaktů se zdravotníky pro přístup k zdravotní péči během koronavirové krize a každý pátý v Rumunsku, v Bulharsku, v Maďarsku a v Litvě za zdravotní služby zaplatil úplatek.

62 procent obyvatel evropské sedmadvacítky uvedlo v průzkumu organizace Transparency International, že korupce jejich vlády je závažný problém a že ta buď stagnuje, anebo se zhoršuje.

 

Autoři zprávy The Global Corruption Barometer - The European Union konstatují, že jsou tato zjištění obzvláště znepokojující, vzhledem k tomu, že členské země budou rozdělovat miliardy euro pro obnovení ekonomik po pandemii. Evropská unie se připravuje rozdělovat 800 miliard euro, které budou získány z finančních trhů.

Zpráva informuje, že jsou občané Evropské unie nespokojeni s vazbami velkého byznysu na vlády a s vysokou mírou korupce, na níž se podílejí občané ve snaze zísakt přístup k veřejným službám.

Zatímco jen 6 procent lidí v Evropské unii uvedlo, že bylo pro ně nutné pro přístup k veřejným službám zaplatit úplatek, průzkum zjistil, že 29 procent občanů EU spoléhá na osobní kontakty ve snaze získat přístup ke zdravotnictví. O tom nejvíce svědčili občané České republiky (54 procent), Portugalska (46 procent) a Maďarsku (41 procent).

Nejvyšší počet občanů, kteří pro přístup k zdravotní péči museli dát úplatek, byl v Rumunsku (22 procent), v Bulharsku (19 procent),  v Maďarsku (17 procent) v Litvě (17 procent) a v Chorvatsku (14 procent). Dávání úplatků k zajištění zdravotní péče bylo také relativně časté v Belgii (10 procent), v Rakousku (9 procent) a v Řecku (9 procent). Průzkum byl proveden loni od října do prosince.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6140

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021