Rakousko znepokojeno rozšiřováním maďarské jaderné elektrárny na seismickém zlomu

11. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Existující jaderná elektrárna Paks poskytuje zhruba 50 % maďarské elektřiny. Dva nové ruské reaktory jsou však důvodem znepokojení rakouské Spolkové environmentální agentury, která tvrdí, že stavba leží na aktivním seizmickém zlomu, informuje Eszter Zalanová.

Zpráva přistupuje k již existujícím obavám ohledně bezpečnosti rozšiřované elektrárny Paks, což je projekt prosazovaný vládou premiéra Viktora Orbána.

"Potenciální nehodu nebo trvalé přemístění povrchu na lokalitě nelze na základě vědeckých důkazů spolehlivě vyloučit. Lokalita Paks II by tedy měla být považována za nevhodnou," uvádí zpráva zveřejněná v květnu.

Zpráva dále předkládá obavy ohledně procesu schvalování stavby a tvrdí, že studie zkompilovaná společností, která za projektem stojí, Paks II Ltd., "pomíjí důležité údaje".

Kromě toho se ve zprávě uvádí, že maďarská legislativa vyžaduje, aby "spolehlivé vědecké důkazy" vyloučily trvalé změny povrchu v důsledku pohybů zemské kůry, než dojde k povolení stavby.

Podle zprávy Maďarská agentura pro atomovou energii udělila povolení pro Paks II v roce 2017 navzdory "potenciálnímu konfliktu" s maďarskými předpisy a bezpečnostním rizikům.

Maďarsko chce rozšířit Paks se stávajícími čtyřmi energetickými bloky ze 70. let o dva ruské reaktory, každý s výkonem 1,2 gigawattu.

Většinu nákladů ve výši 12,5 miliardy eur má financovat mezistátní půjčka.

Projekt zadaný společnosti Rosatom v roce 2014 bez výběrového řízení je často zmiňován jako známka vřelých vztahů mezi Orbánem a Putinem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9318

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021