Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie čelí podstatně nové vlně nákaz

10. 6. 2021

čas čtení 5 minut
Ve středu 9. 6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 248 denních nákaz.  V ČR do 9.6. zemřelo  30 211 lidí. V nemocnicích je 259 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 664 649 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 292 007 osob, druhou dávkou 1 846 388 osob, proti nebezpečné indické variantě je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 18 procent obyvatelstva. 

- Indie oznámila 6148 denních úmrtí poté, počet mrtvých byl opraven směrem nahoru.

- Zpráva Úřadu EU pro lidská práva varuje, že pandemie vedla k bezprecedentnímu porušování lidských práv, posílila rasismus a zneužívání dětí. Marginalizované skupiny jako Romové, uprchlíci a migranti nejenže jsou obětí daleko vyšší míry nákazy, ale také přišly o zaměsdtnání v důsledku lockdownů. Jsou také terčem "rasistických a xenofobních incidentů, včetně verbálních útoků, šikany, fyzické agrese a nenávistných útoků na sociálních sítích". V roce 2020 došlo také k dramatickému nárůstu domácího násilí, v ČR vzrostl od března do června 2020 počet žádostí o pomoc na lince pomoci proti násilí o 50 procent, v Německu o 20 procent.

 

- Vedoucí politikové skupiny G7 požadují "absolutní otevřenost" při vyšetřování původu koronavirové pandemie. Přidala se i Ursula von der Leyen.

- Vakcína AstraZeneca vede k mírně vyššímu výskytu léčitelné nemoci jménem idiopatická trombocytopenická purpura, kdy snížení počtu krevních destiček  může vést k lehkému vzniku modřin, ke krvácení dásní a k vnitřnímu krvácení.Bylo to zjištěno studiem zdravotních záznamů 5,4 milionu lidí ve Skotsku. 11 případů na milion očkovaných zaznamenalo tento problém.

- Britové pořád zkoumají, jak je to s třetí vlnou pandemie. Sedmidenní průměr nových nákaz v Británii stoupl o 66 procent, ale sedmidenní průměr hospitalizací se nezvýšil. Zřejmě je tedy pravda, že očkování vedlo k zastavení hospitalizací. - Británie nyní čelí "podstatné třetí vlně" nákaz covidem, ukazují nové matematické modely, varoval profesor Neil Ferguson, ale dodal, že rozsah třetí vlny bude záviset na to, do jaké míry dokáží vakcíny ochránit občany před hospitalizací a úmrtím před novou indickou variantou (variantou Delta). Situace je nejasná i v důsledku dalších dosud neznámých faktů. Od začátku dubna, kdy indická varianta tvořila jen 0,2 procent britských nákaz, se exponenciálně rozšířila a tvoří nyní více než 70 procent nákaz v Británii. Asi 80 procent Britů však má nyní protilátky proti covidu, buď od očkování nebo od nákazy. Otázka je, jak jsou efektivní. První vakcína dostatečně nechrání, druhá až čtrnáct dní po očkování a není jisté, kolik měsíců imunita vydrží. Proto se bude na podzim zřejmě očkovat třetí vakcínou.

- V Británii bylo za poslední den nakaženo covidem 7540 osob, před týdnem byl denní počet nákaz 3210 osob. V nemocnicích je nyní v Británii 1024 osob, o 103 víc než minulý týden. Za posledních 24 hodin zemřelo na covid  6 osob. 60,9 procent Britů obdrželo první vakcínu, 42,7 procent obdrželo i druhou vakcínu. Nákaza se soustřeďuje především v severní Anglii v hrabství Lancaster.
- Očkovací program v Británii rozbil vazbu mezi nákazami, hospitalizacemi a úmrtími, tvrdí šéf britského zdravotnictví Chris Hopson. Hospitalizováni jsou nyní daleko mladší lidé, jsou méně klinicky zranitelní, a proto dochází k daleko menší úmrtnosti.

- Sociální distancování během pandemie zřejmě oslabilo imunitní systém malých dětí, kteří nemají dnes imunitu před běžnou rýmou a chřipkou, což je činí zranitelnými, až skončí karanténní opatření. Ke kontaktu s virálními patogeny dochází pravidelně a i když to pokaždé nevede k onemocnění, vystavení virům připravuje imunitní systém proti hrozbám, pokud by se ojevily znovu. Virologové mají ale obavy před virem RSV, který způsobuje vážné onemocnění plic u dětí mladších jednoho roku a není proti němu vakcína.

- České ministerstvo zdravotnictví nebude očkovat vakcínou Astra Zeneca lidi mladší 60 let.

- Britský soudce rozhodl, že britská vláda loni v březnu jednala protizákonně, když udělila soukromé firmě kamarádů ministra Michaela Govea kontrakt pro covid bez veřejné soutěže.

- Občané Evropské unie usuzují, na základě zkušeností s pandemií, že EU nedokáže dobře reagovat na krize, ale nespokojenost s národními politickými scénami je ještě vyšší a většina občanů EU podporuje členství jejich země v evropské organizaci a chtějí silnější blok, intenzivněji založený na spoluráci.

- Spojené státy zakoupí půl miliardy vakcín firmy Pfizer a budou je distribuovat do 100 zemí světa. Joe Biden se tak snaží obnovit globální vliv USA a jejich dobrou pověst.

- Pákistán proočkoval 10 milionů svých občanů.

- Francouzský premiér Jean Castex je v karanténě poté, co byla covidem nakažena jeho manželka.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021