REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

27. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Jaroslav Miko upozorňuje, že se v České republice množí útoky proti Romům, je to zjevně proto, že to politikové nepřímo podporují. Je skandální, že se usmrcení Stanislava Tomáše v Teplicích dosud nevyšetřilo, avšak politikové už rovnou říkají, že celá věc byla naprosto v pořádku. Jaroslav Miko upozorňuje na nadcházející akci požadující férové vyšetřování Tomášovy smrti.


Jiří Podhorecký načrtává, co nás bude stát vyrovnání se s povodněmi, jichž se kvůli změně klimatu jen tak nezbavíme. Karel Dolejší upozorňuje, že podobně jako v Bolsonarově Brazílii jde i v ČR o to nepustit autoritářského populistu do druhého funkčního období, v němž by demokracii definitivně "zařízl". A Beno Trávníček si všímá podivného, nepřirozeného urbanismu "Nových Spořilovů".


Situace v Rusku se podstatně zhoršuje - země se mění v otevřenou diktaturu. Před zářijovými parlamentními volbami zablokovaly ruské úřady veškeré internetové servery organizace vězněného Alexeje Navalného a jeho spojenců jako údajně "extremistické".

Množí se útoky na Romy: Je to v důsledku podpory od politiků...

27. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Přátelé,

poslední dny jsme bohužel svědky přibývajících rasistických útoků na Romy, píše Jaroslav Miko.

Ať už šlo o útok na romské děti v Sokolově či nyní útok v Přerově.

Situace je o to závažnější, že existují videozáznamy, kde policisté v Sokolově sdělují tamním Romům, že je chránit nemusí neboť Romové jsou prý pobírači sociálních dávek.

Podvědomý rasismus

27. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Když jsem odcházela z druhé dávky očkování, hledala jsem toho člověka, který mi vysvětlí, kde si stáhnu certifikát, píše Saša Uhlová. Bylo to v teplické sportovní hale a já tušila, kde je ta kóje, kde by měl sedět, protože minule jsem tam viděla počítač a nějaké lidi, kterým někdo něco vysvětloval. Nakoukla jsem do té kóje a u počítače se tam rozvaloval teenager, kterého jsem rychlým pohledem odhadla na Roma nebo mulata, moc jsem si ho neprohlížela a jala se hledat jinde, protože jsem si říkala, že si tam asi jen hraje u toho počítače. Našla jsem na stěně cedulku, kde byla procedura popsaná a pak mi znova sjel zrak na toho kluka. Na druhý pohled jsem víc zaostřila a napadlo mě, že by to přeci jen mohla být ta technická podpora. Bystrý obličej, chytré oči, milý úsměv a na můj nesmělý dotaz mi to všechno srozumitelně a pečlivě kultivovanou češtinou vysvětlil. Polil mě stud, že jsem ho takhle napoprvé vysklila v domnění, že někdo, kdo je takhle mladý (a ano, asi i takhle "černý", kdyby byl "jen" mladý, asi by se mi to nestalo) nemůže přeci poskytovat rady lidem. Kdo, když ne já, která znám stovky vzdělaných Romů - včetně třeba lékařů a právníků - by měl být schopen jednat bez předsudků? No vidíte, a je to silnější než já.

Reakce na Facebooku:

Já se takto letos na dovolené zastyděla, když na koupáku měla bistro pronajaté (zřejmě) romská rodina. Šlo jim to, odsejpalo, fronta dlouhá, jídlo úžasné. A já si v myšlenkách řekla "super, Romové, a jak jim to skvěle jde." V pár vteřinách jsem si v duchu nadávala a řekla si "a proč by jim to taky jít nemělo"... Až se červenám ještě teď.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

29885

O českém potýkání se s "cizáky", aneb Za rámec metody příkladů a protipříkladů

27. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

  • Metodou pečlivě vybraných jednotlivých příkladů a protipříkladů lze, jak známo, dokázat téměř cokoliv.
  • Tak je i možno na příkladech a protipříkladech dokazovat, že Češi v minulosti měli nebo neměli problémy s přistěhovalci. 
  • Ve skutečnosti to ale nejspíš bude tak, že ohledně konečného přijetí nebo nepřijetí "cizáků" měl zpravidla rozhodující vliv postoj vrchnosti. Ta současná posvětila xenofobii a cíleně ji pěstuje. 

 17510

Klimatická krize v USA

27. 7. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Milí přátelé,

Teměř každým dnem všichni zažíváme krutý efekt klimatického kolapsu způsobeného celým světem přijatým kapitalistickým systémem, který je beze všech pochyb naproto neúnosný pro naše budoucí přežití na zeměkouli.

Jak každý ví, kapitalismus nemůže existovat bez neustálého ekonomického růstu a bez něj zhyne na úbytě. Inu nedá se nic jiného dělat než tento ekonomický systém zničit a vyměnit za nějaký systém postavený na únosném dělení se o společenský produkt a spolupráci a nikoliv soutěžení.

Zde je foto z dnešního dne v Bostonu, který je zahalen kouřem z gigantických požárů na druhé straně Spojených států způsobených klimatickým kolapsem.


27803

Už zase sprchlo

27. 7. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 5 minut

Světoznámý spisovatel sci-fi literatury Harry Harrison napsal v roce 1960 řadu knih o Planetách Smrti. Čtivé příběhy jsou vystavěné na zápletkách a hrdinovi. Pozadím je pokaždé planeta, která je z nějakého důvodu pro obyvatele smrtelně nepříznivá. V knize první planety je to nepřátelská biosféra, která nakládá svou nepřízní obyvatelům a brání se tak jejich neohledupnému chování. Dokud se nezmění chování, neodstraní předsudky nesmiřitelných aktérů a nezačnou místo soupeření spolupracovat, bude jim planeta na oplátku vracet jen smrtelné nebezpečí. No, naštěstí to je jen sci-fi, které s realitou nemá mnoho společného...

 17507

Babiš, Poe a Bolsonaro, čili Nevermore!

27. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
  • Současní autoritáři jako brazilský Bolsonaro nebo český Babiš demontují demokracii nikoliv přes noc, ale ve dvou krocích. 
  • První volební období využijí k jejímu oslabení a podlomení, druhé k dokončení její likvidace. 
  • Proto je nesmírně důležité dosáhnout střídání u moci a nedopustit, aby likvidátoři demokracie dostali šanci dokončit svůj autoritářský projekt. 

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

30510

New Spořilov?

27. 7. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Nevím jaký máte pocit, když vás někdy zavane do novodobé čtvrti tzv. „Southforků“, případně někde poblíž žijete vy nebo vaši blízcí(?) Znáte to, takové ty unifikované domy často obehnané novodobými hradbami s vydlážděnou půlkou zahrady a ulicemi-neulicemi, na kterých často parkují auta, na která spodních pět milionů těžko kdy dosáhne.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

30689

Maďarsko: Třetí vakcinace je přiznáním omylu vlády

27. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

  • Maďarská vláda schválila distribuci třetí dávky vakcíny. 
  • Opoziční komentátor upozorňuje, že šlo o vynucený krok, když se ukázalo, že senioři očkovaní v EU neschválenou čínskou vakcínou Sinopharm vykazují nedostatečnou hladinu protilátek. 

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


 17282

O historické budoucnosti Ruska a Ukrajiny

27. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Putin svým esejem o Ukrajině odmítl právní základy vztahů se všemi postsovětskými státy. 
  • Prohlásil také válku proti Ukrajině za oprávněnou. 
  • Rusové musejí tento archaický přístup vedoucí zemi do mezinárodní izolace odmítnout. 

Rozhovor Britských listů 406. Struktura daní v ČR je špatná

12. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Často ekonomové v ČR hovoří o údajné nutnosti zeštíhlovat stát, ale jde v postatě jen o povrchní, neoliberální ideologická hesla vzniklá v devadesátých letech. Existuje nesoulad mezi výdaji státního rozpočtu a příjmy, jednak v důsledku pandemie a jednak v důsledku zrušení superhrubé mzdy. V ČR jsou dominantní odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musejí platit úplně všichni, i když vydělávají velmi málo. Politici si hrají s daní z příjmu a zvýhodňují tím některé společenské skupiny. Nejvíce ČR zdaňuje lidi s nejmenšími příjmy. To má negativní dopad na jejich dlouhodobou kariéru a na jejich uplatnění na trhu práce. Český stát je velmi nepružný, nedokázal efektivně reagovat na pandemii, nedokáže ani reagovat na digitalizaci. S Filipem Pertoldem, ekonomem a výzkumníkem Cerge-EU, hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. července 2021.

Tisková zpráva:

Kam kráčíš, Gruzie? Debata hledala východiska dlouhodobé krize v zemi

27. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Evropská unie má ještě několik nástrojů, kterými může zasáhnout do řešení krize v Gruzii. Na setkání s gruzínskými novináři a analytiky to prohlásila pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Debatu minulý týden uspořádalo Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty. Gruzie se dlouhodobě potýká s nestabilitou, tento měsíc eskalovalo napětí násilím na chystané Tbilisi Pride.

Kontroverzní studie z roku 1972, že svět zkolabuje r. 2040, se přesně plní

26. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Gaya Herrington, holandská výzkumnice udržitelného rozvoje a poradkyně Římského klubu, vypracovala analýzu, která zkotrolovala srovnáním dnešních dat předpovědi z kontroverzní studie ze sedmdesátých let, která předpověděla, že jestliže bude svět pokračovat tak jako normálně, dojde ke kolapsu světové civilizace v roce 2040.

Jde o studii amerického MIT z roku 1972, nazvanou The Limits to Growth, Hranice růstu.

Herringtonová, 39, zjistila, že současná data jsou v souladu s předpověďmi z r. 1972, že hospodářský růst skončí koncem tohoto desetiletí a o deset let později zcela zkolabuje.

Prohráváme boj s klimatickou krizí

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Londýn zaplaven přivalovými dešti

V Bethersdenu v Kentu napršelo v neděli od 15 do 16 hodin 48,5 mm deště, 20-30 mm deště napršelo za hodinu v různých částech Londýna a v okolních okresech. Některé stanice metra byly zaplaveny:  

;

Divoké požáry hoří v USA, v Evropě od Sibiře až po Sardinii - povodněmi jsou postiženy Čína, Indie, Filipíny.

Zrovna v době, kdy začíná v Londýně dvoudenní jednání zástupců z padesáti zemích světa, které se připravují na klimatickou konferenci, plánovanou na listopadu 2021 v Londýně, byl v neděli Londýn postižen přívalovými dešti.

 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Británie: Lékaři varují před rostoucími počty neočkovaných mladých lidí na jipkách, nakažených covidem

26. 7. 2021

čas čtení 3 minuty


- Stále větší počet mladých lidí v Británii je hospitalizován s koronavirem a stále větší počty končí na jednotkách intenzivní péče. Lékaři apelují na mladé lidi, aby "zbytečně netrpěli" a nechali se očkovat. Třetina mladých Britů ve věku od 18 do 29 let dosud nebyla očkována ani jednou vakcínou, ze všech dospělých Britů je to jen jedna desetina. "Drtivá většina osob na jipkách je neočkovaná. Někteří z nich zemřou. Je to srdcervoucí pro nás jako pro zdravotníky dívat se na to, jak lidé trpí zbytečně, když víme, že se tomu téměř určitě dalo zabránit očkováním," konstatovala dr. Samantha Batt-Rawden, vysoká pracovnice britského státního zdravotnictví a pokračovala: "Máme tady na jipkách pacienty kolem třiceti, nebo dokonce i kolem dvaceti, kteří jsou fit a nemají žádné jiné zdravotní problémy. Jako lékařka na jednotce intenzivní péče vás zapřísahám, nechte se očkovat. Nedopusťte, aby vaše neočkování se stalo největší chybou vašeho života." Profesor Adam Finn z University of Bristol uvedl, že tam  mají téměř 200 hospitalizovaných osob a průměrný věk je 40. Řekl dále: "Máme na jipkách lidi pod třicet a také potřebují intenzivní kyslíkovou terapii. Tahle nemoc není u mladých dospělých vždycky lehká. Máme tu mladé lidi, kteří jsou v tuto chvíli vážně nemocní, a je dobrým důvodem nechat se očkovat. Vakcíny nejenže omezují riziko infekce, ale i její šíření." V Británii v důsledku očkování se nákaza nyní šíří mezi mladými lidmi, počet nakažených ve věku 16-24 je šestkrát vyšší než ve věkové kategorii 50-69.    ZDE

- Britská vláda uvažuje, že vpustí na podzim do studentských univerzitních kolejí jen studenty, kteří budou očkováni oběma dávkami.

 17504

Stropnický, aneb O výprodeji hodnot

26. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Grafika: Pixabay.

  • Bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický hájí kolaboraci "levicové" ČSSD s jadernickým a antiekologickým oligarchou, protože vlastní politická kariéra je pro něj mnohem důležitější než předstírání hodnotových orientací, jimiž se v minulosti účelově oháněl. 
  • Stropnického politický comeback v barvách zaprodané "národně sociální demokracie" znamená zároveň i definitivní coming out bezzásadového zemanistického mocenského pragmatismu, který je v Česku již 28 let vydáván za "levicovost".

O anatomii českého strachu

26. 7. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut


"Je to zajímavé. Kde se u levičáků vzala ta nenávist vůči lidem odjinud. Byli vždycky národovečtí? Vždyť je to nesmysl. Vysvětlete to někdo, prosím." (JČ)

OK, vysvětlím. Když slíbíte, že to dočtete do konce a budete nad tím přemýšlet. 😉  napsala jedna uživatelka na Facebooku:

30689

Měl by vůbec zdravý člověk proti virové pandemii absolvovat očkování?

26. 7. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

Je tu možná opatrná relativizace, či navíc snad i absolutizace shora formulovaného požadavku? Není-li to dokonce „úkol dne“? Dokonce třeba taky úkol problematický, protože nejednou v posledních měsících v ČR ne zrovna prakticky únosně zvládaný, a pak i adekvátně zvládnutý? A bez řady odpovědnými orgány realizovaných „ututlaností“ politického (i osobními odbornými a organizačními kvalitami funkcionářů stíněného) dosahu? Tím formulováním v nadpisu se ovšem stává taky citovaný problém předem zakalkulovanou výzvou vůči kompetentním autoritám (aniž se tu teď bude tvrdit, jak si mají pragmaticky počínat, když jsou přede dveřmi parlamentní volby).

 16338

Bezemisnost jako bezúhonnost

26. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Podle ministra průmyslu a dopravy Havlíčka česká vláda oponuje Evropské komisi, protože zemní plyn a jádro, které hájí, jsou "bezemisní" energetické zdroje.
  • I jen letmé nahlédnutí do relevantních zdrojů Havlíčkovo tvrzení vyvrací. 
  • S bezemisností zemního plynu a jádra se to tedy má velmi podobně, jako s bezúhonností Andreje Babiše. 

30160

Demokracie potřebuje nepohodlí a nedůvěra je politickou ctností

26. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

  • Nedůvěra není zásadní překážkou vzniku demokratické rozpravy, pokud jsou obě strany ochotny k obětem umožňujícím ustavení vzájemné důvěry a občanského přátelství. 
  • Nedůvěra opřená o minulé zkušenosti musí být přiměřeně vyjádřena - a to se může stát prvním krokem k obnovení vzájemné důvěry. 

 16766

Jak vyhrát dnešní studenou válku

26. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Spojené státy musejí přestat spoléhat na dodávky levného čínského zboží a zároveň přestat investovat do ekonomiky svého nepřítele.
  • Musejí mu také zabránit v nákupu amerických firem a technologií. 

Rozhovor Britských listů 404. Můžeme po tornádu ignorovat klimatickou katastrofu?

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Mnozí tvrdí v českých médiích, že nedávné tornádo na jižní Moravě nemělo vůbec , ale vůbec nic společného s globálním oteplováním. Až na to, že globální oteplování nám přineslo extrémy počasí, vedra, přívalové deště, záplavy. Jak by měli lidé v České republice na problém klimatické změny reagovat? O tom hovoří Jan Čulík s environmentalistou Janem Hollanem z organizace Czech Globe, Ústavu pro výzkum globální změny v Brně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. července 2021.

Viz též publikace
Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, Ochrana klimatu

Ke stažení zde:
https://www.veronica.cz/publikace-ke-stazeni?i=109



 16879

Britské jednotky "zahájí tajné mise proti Rusku a Číně"

26. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Roli speciálních sil SAS a SBS načas převezme námořní pěchota, aby se mohly soustředit na utajované mise proti velmocenským konkurentům.
  • V případě Číny se počítá s výcvikem námořnictev zemí kolem Jihočínského moře.
  • V případě Ruska má jít o výzvědné operace proti vojenským a zpravodajským kapacitám. 

 16764

Planetu mohou zachránit elektromobily, které mají až o 4/5 nižší emise než vozy poháněné benzinem

26. 7. 2021

čas čtení 5 minut

      - Elektromobily jsou výrazně ekologičtější než konvenční vozidla, a to bez ohledu na to, v jaké elektrické síti fungují

    - To platí i pro státy, kde se podstatná část elektřiny vyrábí z uhlí

     - Samotná výroba hybridů nebude stačit na to, abychom globální oteplování udrželi do 1,5 stupně Celsia  

Brazílie: Armádní důstojník odpovědný za domorodce z Amazonie se vyjádřil, že izolované indiány vypálí

24. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Křesťanský fundamentalistický autokrat brazilský prezident Jair Bolsonaro jmenoval vojáky  do vedení dříve respektované organizace FUNAI, vládní instituce, která se po celá desetiletí stará o původní národy Amazonie. Dříve ji řídili antropologové a odborníci na indiánské kmeny, nyní ji řídí armádní důstojníci. Vyšla najevo nahrávka z 23. června, na níž koordinátor FUNAI pro oblast Vale do Javali, poručík  Henry Charlles,  jasně varuje, že podpoří tajnou akci uprostřed džungle, kdy  „my ty izolované indiány vypálíme“.

 16780

Izraelská firma NSO Group by měla být hnána k zodpovědnosti za globální hackerský skandál

23. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Izraelská technologická firma NSO Group prováděla špehování politiků, akademiků a aktivistů na celém světě.

- Investigativní novináři zjistili, že sledování se týkalo až 50 000 telefonních čísel. Na seznamu cílů byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

- Je naprosto absurdní se domnívat, že izraelská vláda nebyla do skandálu zapletena.


Ničivé povodně v Číně mohou ohrozit vládní monopol komunistické strany

24. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Součástí čínské historie po mnoho staletí je boj proti divokým často se rozvodňujícím řekám. To, jak se s povodněmi v minulosti vyrovnali čínští vládci, je buď posílilo nebo zničilo. V důsledku globálního oteplování budou povodně v Číně nyní ještě extremnější než dosud. Xi Jinping má problém, píše spisovatel Philip Ball.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24290