18661

Putin se připravuje na dlouhou válku, sděluje šéfka americké špionáže

10. 5. 2022

čas čtení 6 minut


Avril Hainesová, ředitelka americké národní rozvědky, vypovídala v úterý před senátním výborem pro ozbrojené služby o celosvětových hrozbách a o válce na Ukrajině řekla několik zajímavých věcí. Je to dost chmurný výhled.


Hainesová řekla:

    Podle našeho odhadu se prezident Putin připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině, během něhož hodlá ještě dosáhnout cílů mimo Donbas. Hodnotíme, že Putinovy strategické cíle se pravděpodobně nezměnily, což naznačuje, že rozhodnutí z konce března přeorientovat ruské síly na Donbas považuje Putin pouze za dočasný posun s cílem získat zpět iniciativu.

Podle Hainesové jsou Putinovými krátkodobými vojenskými cíli obsazení dvou oblastí Doněcka a Luhanska plus nárazníkové zóny kolem nich a obklíčení ukrajinských jednotek v této části země ze severu, aby si upevnil kontrolu nad pozemním pruhem území vedoucím na Krym. Chce si také udržet Chersonskou oblastt, odkud přitéká voda na Krym.

Americké zpravodajské služby rovněž vidí náznaky, že Putin chce prodloužit Ruskem ovládaný pás území až do Podněstří, do Moskvou okupované oblasti Moldavska, a ovládnout tak celé ukrajinské pobřeží Černého moře. Hainesová se však domnívá, že pro  Putina bude dosahování všech těchto cílů těžké.

"I když ruské síly mohou být schopny dosáhnout většiny těchto krátkodobých cílů v nadcházejících měsících, domníváme se, že nebudou schopny rozšířit kontrolu nad územím, které se táhne až do Podněstří a zahrnuje Oděsu, aniž by zahájily nějakou formu mobilizace, a je stále méně pravděpodobné, že budou schopny v nadcházejících týdnech ovládnout obě oblasti, [Doněckou a Luhanskou] i nárazníkovou zónou, kterou chtějí získat.


 18448

Putin je vrah a kriminálník, který se nikdy nevzdá, pokud ho k tomu svět nedonutí

10. 5. 2022

čas čtení 24 minut

Vladimír Putin od doby, kdy se stal v Rusku vládcem, proměnil tu zemi v pašalík vrahů, zločinců a kriminálníků. Lidi, kteří mu kdy stáli v cestě, buď nechal zavraždit, nebo je poslal na dlouhá léta do vězení. Je mstivý a jakmile se mu někdo nelíbí, soustředí veškerou svou energii k tomu, aby ho zničil. Nikdy se nevzdá, proto musí být zničen.

To jsou argumenty bývalého amerického diplomata Andrewa Goodmana, který  odešel do důchodu v roce 2009 po více než 30 letech, kdy se věnoval především jednání se SSSR a Ruskem. Vedl kurzy o ruské zahraniční politice na Kolumbijské univerzitě, Massachusettské univerzitě v Amherstu a Univerzitě Mary Washington. V devadesátých letech byl v Petrohradě Putinovým kamarádem, do té doby, než se mu znelíbil. Pozoruhodné svědectví:

Rozhovor Britských listů 492. Chudoba v ČR vládne a Češi na sobě nechávají dříví štípat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Jaká by v současnosti měla být v ČR férová mzda? Jan Čulík o tom mluví s politoložkou Kateřinou Šmejkalovou z Platformy pro minimální důstojnou mzdu a z Nadace Friedricha Eberta. Podle provizorních údajů ze začátku roku 2022 by měla být mimopražská minimální důstojná mzda 33 909 Kč hrubého, a pro Prahu 39 974 Kč. Ale jak přimějete podniky, aby takové mzdy lidem skutečně platily? A kdy bude mít česká vláda řádnou ekonomickou strategii, aby ČR přestala být pouhou montovnou a vyráběla inovativně vlastní výrobky v oblasti IT a přechodu na ekologické energetické zdroje? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. května 2022.




 18692

Ukrajina: Skutečný počet mrtvých civilistů je o tisíce vyšší než oficiální údaje, varuje OSN

10. 5. 2022

čas čtení 8 minut


- Počet civilistů zabitých na Ukrajině od začátku války je "o tisíce vyšší" než oficiální údaje, uvedla vedoucí mise OSN pro monitorování lidských práv v zemi.

Oficiální počet mrtvých civilistů na Ukrajině podle OSN činí 3 381 a 3 680 zraněných. Na otázku ohledně počtu mrtvých a zraněných odpověděla Matilda Bognerová novinářům:

V současné době můžu říct jen to, že je to o tisíce vyšší číslo, než jaké jsme vám  sdělili.

Tým OSN, který zahrnuje 55 pozorovatelů na Ukrajině, uvedl, že většina mrtvých byla způsobena výbušnými zbraněmi s velkou dopadovou plochou, jako jsou raketové a letecké údery.

Bognerová k tomu dodala: Nic nevíme o  Mariupolu, kam je pro nás obtížné se dostat

Bognerová uvedla, že její tým rovněž vyšetřuje "věrohodná obvinění" z mučení, špatného zacházení a poprav ze strany ukrajinských sil vůči ruským invazním jednotkám a přidruženým ozbrojeným skupinám.

Bognerová řekla: "Pokud jde o rozsah porušování práv ze strany ukrajinských sil, zatímco rozsah je výrazně vyšší ze strany ruských jednotek, dokumentujeme také porušování práv ze strany ukrajinských sil.

 18689

Ukrajinští Romové terčem rasistické diskriminace i v Polsku

10. 5. 2022

čas čtení 10 minut

 
- V Oděse ruské rakety zasáhly turistické objekty, zničily pět budov a zranily dva lidi, uvedla tamní městská rada. Ukrajinská média informovala o požáru nákupního centra.

- Nejméně 100 civilistů zůstává v ocelárnách Azovstal pod silnou ruskou palbou v jihoukrajinském městě Mariupol, uvedl poradce starosty města.


"Kromě armády zůstává v krytech nejméně 100 civilistů. To však nesnižuje intenzitu  útoků okupantů," napsal podle agentury Reuters pomocník starosty Petro Andjuščenko na Telegramu.

- Ukrajinský poslanec Valentyn Nalyvaičenko, bývalý šéf bezpečnostních služeb v zemi, poskytl rozhovor z Kyjeva britské televizi Sky News. Uvedl, že včera "jsme opět viděli šílenství v Moskvě na Den vítězství". Divákům řekl:

    V ten samý den na Ukrajině, ve městě Oděsa, ve městě Mykolajiv, Rusové ostřelovali naše města, naše civilisty. V Putinově projevu jsme neslyšeli žádnou zprávu, žádnou dobrou zprávu pro nikoho, pro nás, pro celý svět. Je to stále stejná propaganda sovětského typu. Vedení války na našem území kvůli "ruské vlasti". Zní to opravdu jako šílenství, zvláště v Den vítězství.

K obviněním některých kruhů v Rusku, že Ukrajinci záměrně využívají civilisty jako lidské štíty, řekl:

Jak můžeme používat civilisty jako štíty, když ruská černomořská flotila, ruská kaspická flotila ostřeluje civilisty raketami Kalibr a dalšími raketami? Neexistuje žádná ochrana.

K vyhlídkám na mír řekl:

 18690

Proč by měl Daniel Beneš ihned odejít z vedení ČEZu?

10. 5. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut

Mnohé státy, jako je zejména a hlavně Německo, po léta slepě spoléhaly na ruský plyn jako na alternativu pro přechodné období, než se podaří vybudovat dostatečné kapacity obnovitelných zdrojů. Válka na Ukrajině tomu všemu učinila ráznou přítrž. Vše se nyní rychle změní.

 Celá Evropa ale i Česko horečně shání náhradní zdroje energií. Asi je sežene, ale občané asi zaplatí za energie zvýšené ceny. Západní civilizace byla již v celkové pohodě a těšila se na klidné a dlouhé období stability. Rusko naproti tomu viditelně vnitřně upadalo. Nebylo schopno držet krok s Ukrajinou, která byla propojena se západem a rozvíjela se mnohem rychleji.

Rusko dlouhodobě žilo jen z vývozu svých rozsáhlých zásob nerostného bohatsví. Každý ví, že vývoz surovin asi není to pravé ořechové. Je to hlavně dlouhodobě technicky i ekonomicky neudržitelné.

 18691

Bohumil Hrabal v osidlech Respektu : Za narativitou v nefikčních žánrech

10. 5. 2022 / Jakub Češka

čas čtení 30 minut



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE


K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Dnes přinášíme první ukázku, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly. Analýza fake news je důležitá.
 
Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:

Putinovy lži a vraždění na Ukrajině

10. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Dvaadvacetiminutový pondělní zpravodajský blok Channel 4 News dává výmluvně do kontrastu Putinovy lži na přehlídce v Moskvě s apokalyptickým vražděním a ničením, které vrah Putin provádí na Ukrajině:


 

Analytik britského týdeníku Spectator, který se právě vrátil z Moskvy, uvedl v poledne v britském rozhlase, že mu nynější situace v Moskvě připominá konec osmdesátých let, kdy tam poprvé cestoval jako teenager a zažil poslední, rozpadávající se léta sovětského režimu. 

Pozoruhodné podle něho je, že drtivá většina Rusů, s nimiž mluvil, projevuje o ruské vraždění na Ukrajině minimální zájem - lidé jsou v apatii.

Žádní Rusové však neprojevují ohledně Putinovy agrese na Ukrajině nadšení.

Zvláštní prý také je, že Moskva je v těchto dnech "naprosto normální". Jako by žádná válka neprobíhala. Rusové se tváří, že se nic neděje.

 18669

Brněnská pohostinnost II

10. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Jdu dneska v Brně na hlavní nádraží a před příjezdem vlaku na Prahu naběhne na perón asi 20 policajtů - měšťáci i státní, měšťáci mají s sebou dva psy, píše Milan Votýpka.

 Vypadá to jako by lovili nějakého nebezpečného kriminálníka, vypadají fakt drsně.

Když vlak přijede, rozestaví se k jednotlivým dveřím vlaku a zabraňují vystoupit ukrajinským Romům.

Samozřejmě na to, kdo je Ukrajinec a kdo Rom, nemají žádnou míru, tak to berou kluci od oka a zastaví tři nuzně vypadající rodiny - samé ženské a děti, které kempí v chodbičce u záchodů.

"Brno je plné, " tvrdí jeden policajt zmatenou ruštinou a nechává je jet dál.

Romáci nevystoupí a ptají se lidí co můžou dělat. Jeden chlapík jim poradí, že o kus dál je ještě jedna zastávka - Brno - Královo pole.

Celá rodina je z toho v dobré náladě a chlapík jim říká čísla autobusů, kterými se dostanou do centra.


Když vlak přijíždí k nádraží v Krpoli vidím, že tam jsou taky po zuby ozbrojení policajti, ale stojí kluci na blbém nástupišti a rodiny tak v klidu vystupují.

Co se dělo dál a co to mělo znamenat fakt nevím. Předpokládám, že jim pak dvacet policajtů bránilo nastoupit do tramvaje...

 17962

Aktuální preference: piráti jako páté kolo u vozu

10. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Babišovo Ano během svého vládnutí pojídalo ČSSD a KSČM. V neděli zveřejněná data Kantaru ukazují podporu obou těchto stran kolem 2%. Zdá se, že něco podobného, ale s poněkud pestřejším jídelníčkem, se děje také v současné vládní koalici: ODS vystoupala podle zmíněných dat na 26% (Ano má jenom o 1,5% více), zatímco piráti jsou na 5%, KDU-ČSL na 4,5% a hlavně TOP09 spadla na pouhá 3%. STAN má 10%, taky nic moc.

Předseda Evropské rady se ocitl pod palbou v Oděse

9. 5. 2022

čas čtení 10 minut

- V důsledku ruských raketových útoků v Oděse vypuklo několik požárů. Nejméně jeden z požárů poškodil obchodní centrum, informuje Kyiv Independent


Jedna rodina byla součástí poslední skupiny civilistů oficiálně evakuovaných z Azovstalu poté, co strávila téměř dva měsíce v bunkru v úkrytu před pokračujícími ruskými útoky.


Olena a Jegor Čekonatští se do podzemního bunkru uchýlili se svým jezevčíkem Spikem a dvěma syny, dvanáctiletým Artěmem a sedmnáctiletým Dmitrijem, již na počátku invaze, aby unikli před ruským ostřelováním. Čtyřčlenná rodina předpokládala, že v bunkru budou dva týdny, ale postupem času musela používat autobaterie k napájení světel a čas si vyplňovala hraním her.

Byli zbaveni téměř všeho kromě spánku. "Více spát, méně jíst. Protože když spíte, nepotřebujete jíst," říká Jegor. "Teď je v plánu žít dál. Ostatní bude následovat."

    Když se nastěhovali, byla tam elektřina, ale jejich svět se v plesnivém sklepě rychle proměnil vniveč a jeho vlhký zápach jim pronikl do oblečení a  do kůže. Elektřina poprvním dni zhasla  a nebyl tam  internet, jen malé rádio, které dokázalo zachytit nějaké vysílání na dlouhých vlnách. 

 18661

Rusko zesiluje útoky proti východní Ukrajině

9. 5. 2022

čas čtení 12 minut


- Majitelé ruských chytrých televizorů, kteří se dnes dívali na Přehlídku vítězství, se setkali s protiválečným poselstvím odsuzujícím jejich prezidenta Vladimira Putina za to, že má na rukou "krev tisíců Ukrajinců".

Namísto náhledu na hlavní pořady dne se v programu ruské online televize u každého programu objevilo sdělení, které znělo:

"Na vašich  rukou je krev tisíců Ukrajinců a stovek jejich zavražděných dětí.
Televize a úřady lžou. Ne válce."

- Ruského velvyslance v Polsku polili červenou barvou během pokusu položit květiny na hřbitově sovětských vojáků.  Video vydané ruskou tiskovou kanceláří RIA nemá zvuk. Na jiných videích je slyšet skandování "Fašisti!"

-

 17455

PŘEČETLI JSME:

Konspirační teorie jsou obranné konstrukty

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Teorie spiknutí neboli konspirační teorie jsou vlastně teorie o poznání skrytých souvislostí mezi skutečností a fantazií. Touha objevovat realitu a odhalovat podstatu naší existence je patrně instinktivní. Mytologie a rituální chování vypovídají o dávné snaze člověka uchopit tajemství života. Podobně jako náboženství uspokojuje touhu lidských bytostí po spáse a odhalení věčné pravdy.

Z jungovského pohledu jsou konspirační teorie vlastně soukromé fundamentalistické náboženské teorie, skrze něž se lidské ego (já) vyrovnává z působením numinosity (zakoušení paradoxu božství, termín pochází od Rudolfa Otta). Čím méně si ego současné působení této fascinace i bázně uvědomuje, tím více jejímu vlivu propadá. Konspirační teorie lze považovat za obranné konstrukty, skrze něž je umožněno člověku zažívat uvolnění. Poskytují konspiracistovi pocit osobní moci a kontroly nad realitou. Tím, že „odhalují“ zlo a jeho příčiny, ulevují od úzkostných pocitů.

Víra v různé konspirace, tedy deformovaná víra přisuzující člověku téměř dokonalou kontrolu nad děním ve světě, je poměrně běžnou záležitostí. V terapii se však zpravidla vynoří jen jako zástupný problém, který maskuje jiné nevědomé emoce. Konspiracisté v zásadě problém sami se sebou nepociťují. Je to přeci svět, který je zkorumpovaný, ne oni. Zůstávají ve stavu iluze, ve stavu obranné projekce, zaseknou se v jednostrannosti a to můžeme v rámci terapie odkrývat.

Celý článek ZDE

Jak jsem byl vykázán z dobrovolnické práce "Hlavního nádraží" jako pomocník v kuchyni, aneb kolik seschlých jablek je dovoleno dát ukrajinským Romům (ženy a děti)

8. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 14 minut

Byl jednou jeden zrzavý člověk, který neměl oči ani uši. Neměl ani vlasy, takže zrzavý se mu říkávalo jen ze zvyku. Mluvit nemohl, neboť neměl ústa. Nos také neměl. Neměl ani ruce ani nohy. A břicho neměl, a záda neměl, a páteř neměl, na ani žádné vnitřnosti neměl. Neměl prostě vůbec nic! Takže se neví, o kom je řeč….Raději se už o něm nebudeme dál bavit.


(Daniil Charms, 7. ledna 1937)


Tak jsem zase dopadl, jako vždycky ve svém životě: Nezařazen v kolektivu, příliš lidský, emočně labilní, vzteklý a skákající do řeči lidským automatům, prostě magor/dobrovolník na Hlaváku, který chtěl ve svém volném čase se na malou chvíli se vrátit ke své původní profesi, kterou jsem několik let vykonával skoro před 35 lety (nic chvíli neřídit) a vrátit se na chvilku do kuchyně.. Myslel jsem si totiž, když jsem se hlásil do tabulky jako "dobrovolník pro výdej jídla", budu pomáhat vydávat jídlo, případně třeba mazat chleby, rozdávat ovoce, vařit kávu apod.


Nic však takového se nestalo, dostávám dobrovolnickou vestu a jsem přidělen k výdeji - jenže čeho? Voda, čaj ovšem bez cukru, který prý "Červený kříž" zakázal společně s kávou. Takže káva není, mně ji prý ale pan hasič uvaří (fakt nechci). Stojíme zde tři, jedna mladá dívka, která hovoří velmi dobře rusky, starší pán mého věku, který prakticky vládne stánku. Mně časem dochází, že vlastně nesmím nic dát a smutně sleduji desítky romských, dětských uprchlíků, kteří se povalují na chodbě, žádná hygiena, děti bezprizorně běhající, dětský koutek pro tyto "občánky" pochopitelně nefunguje, a tak jen zůstávají chytrá, bystrá dětská očka, která si mě vyhlédnou, mají v očích opravdu hlad a na něco dobrého strašnou a nikdy nekončící chuť.

Unie center pro rodinu a komunitu pořádá konferenci o rodinné politice v komunálních volbách

10. 5. 2022

čas čtení 2 minuty


Unie center pro rodinu a komunitu dlouhodobě podporuje a sdružuje rodinná a komunitní centra, která se věnují prevenci ohrožení rodiny, práci s fungující rodinou a předcházení patologickým jevům v rodině. Každoročně pořádá k příležitosti Mezinárodního dne rodiny konferenci, na které společně se zajímavými hosty představuje aktuální témata. Letos se bude věnovat rodinné politice v komunálních volbách.

Každoroční konference Unie center pro rodinu a komunitu se letos uskuteční online pod záštitou předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti, poslankyně Marie Jílkové, a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Konference je určena především pro současné a kandidující komunální politiky a pro leadery rodinných, mateřských a komunitních center; zúčastnit se ale může každý, koho téma zajímá.

 18538

"Druhou frontu proti Západu" si Rusko nemůže dovolit

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnoho stejných ruských představitelů, kteří předpovídali Blitzkrieg na Ukrajině, nyní hovoří o lehkosti, s jakou by se ruské síly mohly vypořádat s Polskem a pobaltskými zeměmi. Ale odpor tam by byl mnohem větší a proto Rusko nemůže riskovat otevření druhé fronty ve válce se Západem, říká Michail Chodarjonok.

 18669

Úřad práce ČR dokázal být pět dnů ve stávkové pohotovosti….(Nejen) ukrajinští Romové jsou v "životní pohotovosti" celý život….

6. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Foto: Ukrajinští Romové s malými dětmi tábořící v Brně u silnice... Bez pomoci...


"Zbyly nám jen oči zlý, oči zlý…. zbyly nám jen řeči zlý, řeči zlý…zbyly nám jen časy zlý, časy zlý…" ( Časy zlý, Hudba Praha)

V pátek odborová organizace Úřadu práce ČR nejspíše odvolá stávkovou pohotovost, ministr Jurečka slíbil jednání o zvýšení mzdy, snad i v tarifech kolem naprosto směšných sedmi až deseti procent.

V situaci, kdy se očekává až patnácti procentní inflace - je to skutečně "obrovské vítězství českých odborů" (a to si opravdu vážím těch několika stovek opravdu odvážných pracovníků). Možná i bývalý ministr financí Kalousek už nebude muset psát o těžké zradě pracovníků Úřadu práce v hodině války. Oni totiž vůbec čeští politici jednají s občany nejraději jako "nejlepší ministr financí na světě všech dob a časů". Český občan a úředník obzvláště snese od politiků skoro vše (nadávky, urážky, přeziravost…)

Rozhovor Britských listů 491. Proč Fialova vláda nefinancuje psychiatrickou pomoc pro ukrajinské uprchlíky?

5. 5. 2022

čas čtení 1 minuta




Malé děti kreslí mrtvoly. Nebo nakreslí krásnou slunečnou krajinu a pak ji náhle celou začárají černou pastelkou. Uprchlíci, nyní v ČR především z Ukrajiny, zažili děsivé věci, které je často ztraumatizují na mnoho let, u dětí i na celý život. Jenže většina pomoci uprchlíkům v České republice stále zůstává na občanské společnosti. Fialovu vládu vůbec nenapadlo, že by měla ztraumatizovaným uprchlíkům poskytovat státní zdravotní pomoc psychoterapeutů, psychiatrů a psychologů. Tito odborníci uprchlíkům pomáhají zadarmo jako dobrovolníci. To nestačí a absence efektivní psychologické a psychiatrické péče může v budoucnosti vést k vážným problémům. O tom mluví Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. května 2022.


 17703

Britská ekonomika kolabuje. Johnsonovi idiotští ministři nemají žádný plán

9. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Motto:

"Zhoršení výhledu ratingového hodnocení ČR uskutečňuje agentura Fitch v reakci zejména na snížení očekávaného hospodářského růstu České republiky, dále pak v reakci na velmi silné inflační tlaky a v neposlední řadě v reakci na vzestup rizik spjatých s markantní závislostí Česka na dovozu ruských energií. Veřejné finance dále podle agentury významně zatíží fiskální výdajová opatření směřující k utlumení dopadů citelné inflace a navýšené náklady související s pokrytím výdajů na pomoc ukrajinským uprchlíkům."

 
Níže citovaná ostře kritická analýza od ekonomického komentátora Willa Huttona platí skoro úplně stejně na české poměry. Podobnost není náhodná. Česká vláda totiž také nemá žádnou ekonomickou strategii a je jen v zajetí zastaralých ideologických stereotypů. No, posuďte sami:

Kreml chce kvůli sankcím kopírovat čínský ekonomický model. Peking se ho právě začíná zbavovat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Kvůli mylnému přesvědčení o úspěchu čínské ekonomiky se Vladimir Putin a jeho režim rozhodli zkopírovat přístup Pekingu k ekonomice jako prostředek k vyrovnání se se sílícími západními sankcemi - jenže Kreml tak činí právě v okamžiku, kdy je Čína nucena tento model změnit, upozorňuje moskevský ekonom Jevgenij Gontmacher.

 18577

Putin nyní čelí jen různým druhům porážky

9. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Ať už má ruská přehlídka ke Dni vítězství představovat cokoli, nebude to žádné vítězství nad Ukrajinou, bez ohledu na to, jak se to prezident Vladimir Putin a Kreml pokusí navléct, píše hostující profesor obranných studií na King's College v Londýně Michael Clarke.

 18688

Fox News šíří kremelskou propagandu. Konfiskujme majetek Ruperta Murdocha

9. 5. 2022

čas čtení 5 minut

 

Kdyby byl majitelem Murdochovy NewsCorporation Rus, bez váhání by se proti němu  uplatnily sankce

Tucker Carlson z Fox News se v této televizi vyjádřil, že válka na Ukrajině je prý důsledkem touhy Bidenovy administrativy pomstít vítězství Donalda Trumpa ve volbách v roce 2016.

Kdyby Západ našel odvahu, nařídil by okamžité zmrazení majetku Ruperta Murdocha. Jeho moderátoři z televize Fox News a ruští propagandisté jsou natolik provázaní, že oddělit je od sebe je stejně nemožné jako odpéct dort, píše Nick Cohen.

Rozhovor Britských listů 489. Měli by se Ukrajinci vzdát?

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Od 24. února 2022, kdy Putin brutálně napadl Ukrajinu, se Češi většinou stavěli vůči ukrajinským uprchlíkům relativně vstřícně, ovšem ty postoje se začínají měnit. Jak a co by měla Česká republika dělat a jak by se Češi měli chovat tváří v tvář nejvážnější hrozbě bezpečnosti jejich země, jaká vznikla od konce druhé světové války. A měli by se Ukrajinci Putinovi vzdát? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů, redaktorem Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. dubna 2022.


Rozhovor Britských listů 490. Ryby v Bečvě otrávil chlór

3. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Unikly kyanidy a potom na to někdo nalil savo." Nezapomínejme na šokující případ otravy tisíců ryb v řece Bečvě, na skandál, který zřejmě nikdy nebude řádně vyšetřen. Okolnosti tohoto případu osvětluje  v rozhovoru s Janem Čulíkem vodohospodář Arnošt Kult. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. května 2022.


Rozhovor Britských listů 488. O pohodlnosti a neznalosti při zajišťování energetických zdrojů pro ČR

26. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Velká část občanů České republiky je později v tomto roce vážně ohrožena drastickým zvýšením cen energii o mnoho set procent, a potažmo tedy i zvýšením cen potravin. Dojde k tomu v důsledku války na Ukrajině a ani Německo, ani Česká republika si nebyly schopny vypracovat realistickou energetickou strategii. Bohumil Kartous o tom mluví s energetickým expertem Františkem Marčíkem. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 26. dubna 2022.

 18675

Proč Rusko nedokázalo vyhrát bitvu o Donbas

9. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Když Rusko minulý měsíc přesunulo desítky tisíc vojáků svých obrněných sil z okolí severně od Kyjeva a Sum na severní křídlo donbaské fronty, panovaly obavy, že přidaná síla by mohla způsobit obrněný průlom ukrajinských linií. Po téměř třech týdnech bojů však ukrajinské jednotky linii na většině míst udržely, napsal Daniel Davis.

Rozhovor Britských listů 486. Jak vyřešit stoprocentní závislost ČR na ruském plynu?

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



O tom hovoří Bohumil Kartous s Oldřichem Sklenářem, analytikem Asociace pro mezinárodní otázky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 19. dubna 2022.



Rozhovor Britských listů 487. Povede výrazné zvýšení počtu exekucí k destabilizaci České republiky?

22. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Radek Hábl, expert na exekuce v České republice, s kolegy v posledních dnech zaznamenali meziroční nárůst exekucí v ČR o 11 procent. Celkem je exekucemi v ČR postiženo asi půl druhého milionu lidí, ale to ještě nejsou všechny exekuce, některé se statisticky nezaznamenávají. Z devíti procent chudých před pandemií stoupl jejich počet nyní na šestnáct procent. A to se ještě neprojevilo horentní zdražování energií, hypoték, potravin a všeho, které nás v následujících měsících čeká. Radek Hábl v rozhovoru s Janem Čulíkem upozorňuje, že až k pětinásobnému nárůstu cen energií dojde zřejmě letos na podzim. Šířící se drsná chudoba povede k vážné destabilizaci České republiky, přesně podle Putinova záměru - pokud se vláda nevzchopí a nezačne proti tomu razantně jednat. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. dubna 2022.


"Vzdát se nepřipadá v úvahu": Velitel Azovského praporu žádá o pomoc jak se dostat z Mariupolu

8. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

 


Dva tisíce ukrajinských vojáků jsou po evakuaci civilistů  uvězněny uvnitř oceláren


Příslušníci ukrajinského praporu Azov, kteří uvízli v ocelárně Azovstal v Mariupolu, prohlásili, že se obávají, že budou zabiti, pokud je zajmou ruské jednotku, a prosili ukrajinské úřady, aby pomohly zorganizovat jejich odchod z oceláren

V rozhovoru pro média z nitra obléhaných oceláren velitel a poručík z Azova, kteří vypadali pohuble a bledě, uvedli, že bránili město pro obyvatele Ukrajiny a celý  svět a potřebují třetí stranu, která by vyjednala jejich odchod, ať už po souši nebo po moři.

V závodě je údajně 2000 vojáků, z nichž 700 je zraněno.

 18687

Ukrajinu navštívili Jill Bidenová, Justin Trudeau a zpěvák Bono

8. 5. 2022

čas čtení 11 minut

Foto: Škola v Bilohorivce, kde Rusové zřejmě usmrtili šedesát civilistů

- Denacifikované ukrajinské kostely:

- Jill Bidenová neohlášeně navštívila západní Ukrajinu, kde se setkala s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou. Vyjádřila jí podporu USA u příležitosti Dne matek.


První dáma USA řekla Zelenské:

Chtěla jsem přijet na Den matek. Myslím, že je důležité ukázat ukrajinskému lidu, že tato válka musí skončit, že tato válka je  brutální a že lid Spojených států stojí na straně ukrajinského lidu.

Bidenová strávila na Ukrajině asi dvě hodiny, když přijela vozidlem do města Užhorod, vzdáleného asi 10 minut jízdy od slovenské vesnice, kterou si prohlédla na hranicích.

Zelenská poděkovala Bidenové za její "odvážný čin" a řekla:

Chápeme, co to obnáší, když sem první dáma USA přijíždí v době války, kdy každý den probíhají vojenské akce, kdy každý den - i dnes - zní letecké sirény.

Obě první dámy se sešly v malé učebně, seděly naproti sobě u stolu a před novináři se pozdravily, než se setkaly v soukromí. Zelenská a její děti jsou nyní  kvůli své bezpečnosti na neznámém místě.

 18530

Rusko-ukrajinská válka: bombardováním luhanské školy byly usmrceny desítky lidí. Ukrajina potopila další ruskou válečnou loď

8. 5. 2022

čas čtení 24 minut

 
Oděsa byla zasažena raketami, ale Ukrajina zahájila protiofenzívu na severu; Kyjev sděluje že dron potopil další ruskou válečnou loď v Černém moři

-  60 lidí zemřelo poté, co ruské bomby zasáhly školu v ukrajinské obci Bilohorivka, uvedl v neděli gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.

"Požár byl uhašen po téměř čtyřech hodinách, poté byly odklizeny trosky a bohužel byla nalezena těla dvou lidí," napsal Gajdaj na Telegramu. "Pod troskami budov pravděpodobně zahynulo šedesát lidí."


- Americký Institut pro studium války předpovídá, že ukrajinské jednotky v Charkovské oblasti pravděpodobně v příštích dnech nebo týdnech postoupí k ruským hranicím.


Podle nedávné zprávy amerického thinktanku ukrajinská protiofenzíva severovýchodně od Charkova výrazně postupuje.

 

Británie: Skupina mladých lidí narušila vystoupení zlé a hloupé Johnsonovy ministryně vnitra

8. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Zlá a hloupá Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel zavádí protizákonné opatření. Chce nechat žadatele o azyl a uprchlíky deportovat do diktatury ve Rwandě.  Skupina mladých lidí z organizace Green Deal Rising narušila její vystoupení.

Video zatím zhlédlo více než 3,6 milionů lidí:



Rozbitá Británie: Anglická média "jsou šokována, že v Irsku zvítězila ve volbách irská politická strana"

8. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Irská politická strana Sinn Féin, která usiiluje o zrušení Severního Irska a o jeho začlenění do Irské republiky, získala ve čtvrtečních volbách nejvyšší počet hlasů a poprvé v historii zvítězila nad severoirskými unionisty. Extremistická unionistická protestantská strana DUP, která se umístila jako druihá, odmítá se stranou Sinn Féin vstoupit do koaliční vlády, dokud prý nebude zrušen brexitový protokol o Severním Irsku.

Jak napsal na Twitteru ironicky jeden irský komentátor: "Anglická média jsou šokována, že v Irsku zvítězila irská politická strana."

Mezi Severním Irskem a Irskou republikou probíhá po brexitu hranice Evropské unie. Jenže tuto -celnií -  hranici nelze obnovit, protože by vedla k obnovení irského terorismu. Proto podepsal Boris Johnson s Bruselem dohodu, že celní hranice EU bude v moři mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem a Severní Irsko zůstane vlastně co do celních předpisů součástí Evropské unie. Vzniklo tedy něco podobného, jako kdybyste v ČR posílali nějaké zboží z Prahy do Olomouce a museli ho po cestě nechat proclít.

Setrvání v EU je velmi výhodné pro severoirskou ekonomikou, která vazbami na Irskou republiku a skrze ní na EU v posledních letech naprosto rozkvetla. Extremistům z DUP se to však nelíbí a chtějí celní opatření v Irském moři zrušit. Evropská unie trvá na tom, že Británie musí dodržet mezinárodní smlouvu, kterou v této věci podepsala.

Jako v mnoha dalších ohledech, i v této věci způsobil brexit politickou a ekonomickou katastrofu. Anglciká média včetně BBC to však zamlčují. Vymlouvají se, že ekonomický propad způsobily covid a ruská invaze na Ukrajinu, avšak ten je daleko hlubší než v jiných evropských zemích.

V neděli ráno britský tisk uvažuje nad tím, že brexit hrozí rozpadem Británie. To se projevilo i během covidové pandemie, kdy měly jednotlivé části Británie samostatné zdravotnické pravomoci a každá země měla jiná covidová opatření - všude přísnější než v Johnsonově Anglii:



 18684

Nová dohoda pro energetiku

7. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

“Ukončeme závislost na fosilních palivech,” vyzývají organizace v rámci Nové dohody pro energetiku

Chtěli bychom Vás upozornit na výzvu, která vznikla v rámci iniciativy Nová dohoda, a která přichází s požadavky k energetické soběstačnosti České republiky.

 18683

Proč musela třiadvacetiletá zdravotní sestra přijít o obě nohy?

7. 5. 2022

čas čtení 15 minut


"Nejdřív to byly slzy štěstí," říká třiadvacetiletá Oksana Balandina o svém prvním tanci s novým manželem, který byl natočen na video a který nyní sdílí celý svět:


Před šesti týdny stoupla Oksana na minu, když se vracela domů se svým  partnerem, rovněž třiadvacetiletým Viktorem Vasylivem, poté, co se vydala pro zásoby pro starší sousedy v jejich ulici v Lysyčansku.

Oksana, dětská zdravotní sestra a matka pětileté Diany a sedmileté Ilie, měla podle lékařů štěstí, že výbuch přežila, ale přišla o obě nohy a čtyři prsty na levé ruce. Od té doby zažívala chvíle naprostého zoufalství a křičela, že chce zemřít, říká truhlář Viktor, když se krčí u jejího invalidního vozíku.

Dnes se však Oksana usmívá pije kávu a vyhřívá se na slunci před lvovskou městskou nemocnicí a říká, že se cítí silnější a vděčná. Oprašuje manželovi z tváře květ stromu.

Částečně je to podle ní v důsledku vlny podpory od cizích lidí z celého světa, kterých se dotkl ten okamžik před dvěma týdny na nemocničním oddělení, kdy její manžel jemně zvedl svou nevěstu oblečenou v bílém a pevně ji držel, když mu zabořila tvář do ramene a pohupovali se při hudbě hrající na notebooku.

Oksana toto video zveřejnila na sociální síti TikTok a od té doby tam umístila další krátké filmové záběry, na nichž se snaží udržet v kondici při hudbě od tohoto incidentu. Byly zhlédnuty mnoho tisíckrát a vyvolaly zásadní komentáře podpory, kterých si podle Viktora jeho žena v těchto těžkých týdnech tolik vážila.

"Ten tanec byl naprostým překvapením," říká. "Vrátili jsme se do nemocnice z matriky a Natalia a Olesia [nemocniční dobrovolnice] přinesly šaty a notebook na hudbu. Natalia řekla: 'Co by to bylo za svatbu bez tance?'".

"Byla to čirá radost a štěstí," dodává ke své reakci na to, že si ji Viktor vyzvedl. "Ale pak přišlo uvědomění. Takhle jsem si svůj první tanec nepředstavovala."
 

Jak se zbavit závislosti na ruském plynu, ropě a uhlí

6. 5. 2022 / František Marčík

čas čtení 3 minuty

 
Co vše může udělat česká vláda, EU a jednotlivé členské státy pro to, aby přestaly financovat RU zbraně, snížily vlastní bezpečnostní stopu, tlak na veřejné i soukromé rozpočty, stejně jako snížily množství domácností vystavených energetické chudobě? Tuto otázku jsme si položili spolu s kolegy v CO2IN a abychom znovu nevynalézali kolo, podívali jsme se na to, co o tom píší přední světové instituce, konzultační společnosti, think-tanky a akademická pracoviště, píše František Marčík.

Povzbuzujícím zjištěním je, že evropští odborníci, ekonomové i politici většinou nehledají důvody, proč takový krok nelze, ale způsoby, jak se co nejefektivněji, nejbezpečněji a nejlevněji (nejen) zbavit ruských fosilních paliv.

Konkrétní návrhy předložené autory níže odkazovaných materiálů lze shrnout následovně, podrobně viz odkazy:

František Marčík více k tomuto tématu:

Levice by se měla zasazovat o státní a komunální akce, které by zpochybnily lži jejích vlastních prokremelsky orientovaných frakcionářů

6. 5. 2022

čas čtení 7 minut

 


Bývalý švýcarský zpravodajský důstojník Jacques Baud učinil 1. dubna překvapivá odhalení o válce na Ukrajině. Velkou část ukrajinských ozbrojených sil tvoří 102tisícová polovojenská milice, jejíž součástí jsou podle něj i krajně pravicoví vojáci, z nichž většinu tvoří zahraniční bojovníci, píše britský levicový komentátor a bývalý ekonomický redaktor Channel 4 News Paul Mason.

Válka, která podle médií začala 24. února, ve skutečnosti začala o osm dní dříve, a to ukrajinským pokusem o invazi do Ruskem kontrolovaného regionu Donbas na východě země. To vedlo k "masakru obyvatel Donbasu" a zahrnovalo polské diverzanty, kteří chtěli provést chemické útoky, což přimělo Vladimira Putina k reakci.

Pro Putina jde vše podle plánu, řekl Baud. Zpomalení ruských sil před Kyjevem bylo prostě "důsledkem toho, že dosáhly svých cílů" - tj. přiměly Volodymyra Zelenského k jednání.

V britských komunálních volbách zaznamenali Johnsonovi konzervativci podstatné ztráty

6. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Ve čtvrtek 5.5. se v Británii konaly komunální volby, v Anglii do některých komunálních úřadů, ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu do všech.

Po děsivých skandálech Borise Johnsona, který v minulých měsících proslul podváděním, lhaním a notorickým porušováním vlastních zákonů z doby covidového lockdownu, se očekávalo, že konzervativci výrazně prohrají.

To se také stalo.

A během dne a večera jsou výsledky konzervativců stále horší. Zřejmě přijdou až o 500 křesel:



 18389

dTest: V konzervách s rajčaty testy odhalily zdraví škodlivé látky

6. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Rajčata jsou základem pro celou řadu oblíbených italských pokrmů a asi jen málokteré dítko ohrne nos nad „červenou omáčkou“ s těstovinami. O to závažnější je zjištění, že téměř třetina konzerv s nasekanými rajčaty, které nechala testovat spotřebitelská organizace dTest, obsahovala rizikové látky. U čtveřice z jedenácti testovaných výrobků laboratorní testy odhalily problémy s mykotoxiny a u několika dalších se našly i pesticidy. Kompletní výsledky naleznete v květnovém vydání časopisu dTest, nebo na stránkách www.dtest.cz.

 18274

Slovní válka německých intelektuálů o Ukrajině odhaluje generační rozdíly

6. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Skupina zastánců dodávek zbraní Kyjevu je výrazně mladší než zastánci opačného názoru

Válka na Ukrajině obnažuje generační rozpory v otázce, jaké poučení by si Německo mělo vzít z vlastní historie vedení krvavých konfliktů. Někteří z předních německých umělců a intelektuálů se v sérii otevřených dopisů vyslovili pro nebo proti dodávkám zbraní Kyjevu.

První z nich, zveřejněný minulý týden v pátek ve feministickém časopise Emma, několik dní poté, co německá vláda oznámila, že na Ukrajinu pošle asi 50 samohybných protiletadlových děl Gepard, vyzval kancléře Olafa Scholze, aby se zdržel přímého či nepřímého přispívání dalšími systémy těžkých zbraní do konfliktu.

Tisková zpráva:

Právní stát musíme řešit hned, shodli se europoslanci. Maďarsku a Polsku hrozí konec dotací

6. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Europoslanci schválili rezoluci, ve které upozornili na porušování zásad právního státu v Maďarsku a v Polsku. Tamní vlády Evropské komise nerespektují základní evropské hodnoty, kvůli čemuž jim hrozí odebrání části rozpočtu Evropské unie. Právě k tomu ostatně europoslanci v rezoluci také vyzvali.

Tisková zpráva:

Piráti oceňují další sankce proti Rusku, rádi by šli ještě dál

6. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Pirátští europoslanci se shodují, že jsou potřeba další sankce proti Putinovu režimu. Oceňují návrh Evropské komise, ale upozorňují, že ho musí ještě jednomyslně schválit členské země. Piráti dlouhodobě kritizují způsob schvalování sankcí a v zahraničních otázkách prosazují hlasování kvalifikovanou většinou.

 18448

Putin se omluvil za Lavrovovy výroky o Hitlerovi

6. 5. 2022

čas čtení 16 minut

 
-  Vladimir Putin se podle izraelského premiéra Naftaliho Bennetta omluvil za výroky svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který tvrdil, že Adolf Hitler byl  židovského původu

Bennett uvedl, že omluvu přijal, a poděkoval Putinovi za objasnění jeho postoje.

Izraelský premiér rovněž uvedl, že požádal Putina, aby zvážil umožnění evakuace obléhaných oceláren Azovstal v ukrajinském přístavu Mariupol, a to v návaznosti na dřívější rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Bennett uvedl, že Putin slíbil zřídit koridor pro evakuaci civilistů z továrny.

V rozhovoru pro italskou televizi na začátku tohoto týdne byl Lavrov požádán, aby se vyjádřil k tomu, jak může Rusko říkat, že potřebuje "denacifikovat" zemi, když její prezident Zelenskij je žid.

- Fregata ruského námořnictva z černomořské flotily u Hadího ostrova hoří.

- Hoří trh Vicalina v ruském Vladikavkazu:


- Muži, kteří podpálili  vojenskou odvodní kancelář v městě Nižněvartovsk v Rusku se nejenže při tom nafilmovali, ale nasdíleli toto video na ruských kanálech sociálních sítí. Odvážné, když nic jiného:


 18679

Berlín chce dodat Ukrajině kontrabaterijní superradary

6. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Spolková vláda plánuje předat Ukrajině radarový systém Cobra. Přesnost dělostřeleckého systému Panzerhaubitze 2000 by se tak výrazně zlepšila. Ukrajina má navíc dostat i nejnovější radary protivzdušné obrany, které Bundeswehr ani nevlastní, informuje Gerhard Hegman.

 18274

Průzkum: Pětina Němců věří v "ukrajinské spiknutí"

6. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Řada Němců věří v konspirační mýty o ukrajinské válce, například v to, že Putin se na Ukrajině brání "proti globální elitě". Je mezi nimi zvláště velký počet voličů AfD, ale také část voličů strany Die Linke. A zdá se, že záleží také na názoru na koronavirová opatření.

Rusko nehasí lesní požáry na Sibiři

5. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Už jsme několikrát v Britských listech psali, že se v důsledku globálního oteplování vážně rozšiřují lesní požáry na Sibiři. K těm tam docházelo vždycky, nikoliv však v tak obrovské míře jako nyní.

Donedávna používal Putinův režim armádu k jejich hašení. Teď armáda bojuje na Ukrajině a obrovské lesní požáry na Sibiři se neřeší.

Samozřejmě, že pálení lesů dále přispívá ke globálnímu oteplování emisemi uhlíku.




 18676

Hlavní nádraží, týden 7

5. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Foto: Hanka Nguyen

Po týdnech práce v první linii už má člověk v podstatě jenom dvě možnosti – do určité míry znecitlivět, nebo úplně vyhořet, píše Hanka Nguyen. Věci, které se mě první dny hluboce dotkly, teď dávám do pomyslné krabice v hlavě a odkládám na poličku. Už se tolik nedojímám nad návraty lidí na Ukrajinu, fotkami rozstřílených domovů nebo vyčerpanými lidmi, kteří přijíždí ze zdevastovaných měst (především z Mariupolu). Myslím, že u pomáhajících profesí v humanitární krizi to jinak nejde. Co se mě ale dotýká nyní je očividná neochota nebo přinejmenším rigidita institucí, jejichž kooperaci zoufale potřebujeme, a naprosto šílený každodenní střet s institucionálním rasismem.

 18448

Putinův spojenec z Wagnerovy žoldnéřské organizace: "Umírající Západ si myslí, že Rusové jsou spodina z třetího světa"

5. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Jevgenij Prigožin obviněný z financování Wagnerovy žoldnéřské skupiny, reaguje na obvinění z masakrů v Mali

 

Ruský podnikatel a blízký spojenec Vladimira Putina, kterého USA, EU a další země obviňují z financování soukromé vojenské společnosti Wagner Group, prohlásil, že "vymírající západní civilizace" bude Ruskem poražena.

Deník Guardian oslovil Jevgenije Prigožina s žádostí o reakci na důkazy, které usvědčují Wagnerovy bojovníky z masakrů v Mali. V odpovědi uvedl, že "opakovaně prohlásil, že skupina Wagner Group neexistuje" a že s ní "nemá nic společného".


"Jste vymírající západní civilizace, která považuje Rusy, Malijce, Středoafričany, Kubánce, Nikaragujce a mnoho dalších národů a zemí za spodinu ze třetího světa," dodal Prigožin.  Jste ubohá ohrožená banda úchylů, a  nás je mnoho, miliardy. A vítězství bude naše!"

Válka na Ukrajině: Zprávy o "krvavých bojích" v ocelárnách Azovstal; 600 mrtvých při bombardování divadla v Mariupolu

5. 5. 2022

čas čtení 18 minut



- Rusko cvičí údery raketami s jadernými hlavicemi, sděluje ruské ministerstvo obrany

Rusko uvedlo, že jeho síly ve středu cvičily simulované raketové údery s jadernými zbraněmi v západní enklávě Kaliningradu, která se nachází mezi Polskem a Litvou podél pobřeží Baltského moře.

Rusko cvičilo simulované "elektronické odpaly" mobilních balistických raketových systémů Iskander s jadernými zbraněmi, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Ruské síly cvičily jednotlivé i vícenásobné údery na cíle imitující odpalovací zařízení raketových systémů, letiště, chráněnou infrastrukturu, vojenské vybavení a velitelská stanoviště falešného nepřítele, citovala z prohlášení agentura AFP.

Po provedení "elektronických" odpalů provedli vojáci manévr na změnu polohy, aby se vyhnuli "případnému odvetnému úderu", dodalo ministerstvo obrany. Cvičení se údajně zúčastnilo více než 100 vojáků.

Rusko uvedlo jaderné síly do stavu zvýšené pohotovosti krátce po invazi na Ukrajinu 24. února a ruský prezident Vladimir Putin naznačil nasazení taktických jaderných zbraní a varoval před "bleskovou" odvetou, pokud Západ přímo zasáhne do konfliktu na Ukrajině.
 

 18448

Hrdinové a proražení

5. 5. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

Velké Rusko přeciž nevyžaduje, aby se Volodymyr Zelenskij přímo vzdal, musí jen nařídit ukončení odporu ukrajinských sil – prohlásil Sergej Kalantaryan Lavrov. Naštěstí takové vůdce neměl Sovětský svaz, když se na něj zuřivě řítil přítel SSSR Adolf Barbarosa Hitler.

Andrej Babiš odstartoval zvlášť infantilní prezidentskou kampaň, ač stále není oficiální prezident – v očekávání. Zcela evidentně se estébákovi obžalovanému z dotačního podvodu nechce pykat za své zločiny. A zdá se, že mu vládní koalice umetává cestičku přímo na trůn.

Ten báječný krátký okamžik mezi bude líp a bylo líp, tak ten jsme zcela evidentně prošvihli.

Lesy ČR ilegálně vykácely staré buky v Krušných horách. Greenpeace navrhuje pokutu a zákaz těžby v okolí

5. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Praha/Ústí nad Labem - 5. května 2022: Státní podnik Lesy ČR bez povolení vykácel několik hektarů lesa v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Šlo o mimořádně zachovalé přes dvě stě let staré buky, které tvořily původní druhovou skladbu lesa. Těžba, která proběhla bez vědomí příslušných úřadů pro ochranu přírody, zasáhla nejen unikátní starý les, ale také místní biotop zvláště chráněných živočichů. Organizace Greenpeace proto podala podnět České inspekci pro životní prostředí, ve kterém požaduje, aby bylo se státním podnikem zahájeno přestupkové řízení. Pokuta za nelegální těžbu se dle platné legislativy může vyšplhat až na dva miliony korun. Vzhledem k závažnosti přestupku a velké škodě na životním prostředí by podle Greenpeace měla být navíc také zakázaná těžba starých porostů v okolních oblastech.

30738

Co očekávat od Twitteru vlastněného Elonem Muskem?

5. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Dne 4. dubna oznámil generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk, že koupil významný podíl ve společnosti Twitter, čímž se stal jejím největším akcionářem. Po bouřlivém několikatýdenním rozhodování o členství v představenstvu, nevyžádaných nabídkách na koupi a pokusech o spolknutí "jedovaté pilulky" představenstvo Twitteru 25. dubna jednomyslně odhlasovalo Muskovu nabídku na koupi Twitteru v hodnotě 44 miliard dolarů a jeho převedení do soukromého vlastnictví, píše Sofie Zhang.

 18591

Proč je konflikt na Ukrajině katastrofou pro chudé na této planetě?

5. 5. 2022

čas čtení 12 minut

Není divu, že po ruské invazi z 24. února se zpravodajství zaměřilo především na každodenní boje, ničení ukrajinského hospodářského majetku, osudy ukrajinských uprchlíků i vnitřně vysídlených osob a na přibývající důkazy o válečných zločinech. Potenciální dlouhodobé ekonomické dopady války na Ukrajině i mimo ni z pochopitelných důvodů nepřitahují zdaleka tolik pozornosti. Jsou méně citelné a z definice méně bezprostřední. Přesto si válka vybere obrovskou ekonomickou daň, a to nejen na Ukrajině, ale i na zoufale chudých lidech žijících tisíce kilometrů daleko. Bohatší země pocítí neblahé dopady války také, ale budou schopny se s nimi lépe vyrovnat, píše Rajan Menon.

 16492

Reálné poučení z války na Ukrajině pro Tchaj-wan

5. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Po dvou měsících bojů na Ukrajině pomohly americké zbraně odrazit nelegální invazi Ruska. Američtí představitelé, včetně ministra obrany Lloyda Austina, nyní vyzývají k dalšímu "oslabení" Ruska vysláním dalších zbraní na Ukrajinu. V této souvislosti existuje pokušení tvrdit, že by Spojené státy měly předejít konfliktu s Pekingem tím, že pošlou více asymetrických zbraní na Tchaj-wan, píše Nathaniel Sher.

Podaří se Putinovi destabilizovat střední Evropu? Ta hrozba je reálnější, než si myslíme

5. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 23 minut

Toto je ukázka z přednášky Jana Čulíka pro projekt Threat Defuser (https://threat-defuser.org/), která se konala v Praze dne 22. dubna 2022. Projekt Threat Defuser se zabývá hybridní válkou a plánem, jak ochránit společnosti. Zkoumá roli strategií týkajících se "měkkých" informaci, které se šíří hromadnými sdělovacími prostředky a po sociálních sítích a vytvářejí tak hybridní válku.

Kompletní transkript přednášky v angličtině je ZDE


 

Český překlad je níže:

 16469

Kdo je pokročilejší? 29 států s muslimskou většinou bude mít liberálnější potratové zákony než většina Ameriky, pokud padne zákon Roe

5. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Americká náboženská pravice jako politická síla je do jisté míry výtvorem rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci Roe versus Wade z roku 1973, které z potratů učinilo právo ženy zakotvené v ústavním právu Američanů na soukromí. Odpor proti potratům a právu na soukromí sjednotil dříve rozdělené frakce v rámci amerického křesťanství, evangelikály a římské katolíky, a podnítil dříve mírné evangelikály, aby se pustili do politiky, uvádí web informedcomment.

 18574

Izraelské úřady se stále nevyjádřily k invazi na Ukrajinu, ale odsoudily Rusko za to, že Hitler byl žid

5. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelská a ukrajinská vláda se ve videorozhovoru pro italskou televizní stanici obořily na Ruskou federaci za výroky ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Lavrov obhajoval děsivé tvrzení Moskvy, že ukrajinskou vládu ovládají nacisté, ačkoli i prezident Volodomyr Zelenskyj je žid. Lavrov uvedl, že podle jeho vzpomínek byl Adolf Hitler částečně žid, a tvrdil, že někteří z nejhorších antisemitů jsou židé, píše Juan Cole.

Will Putin manage to destabilise Central Europe? The threat is more real than we think

5. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 22 minut

This is an excerpt from a talk that Jan Čulík gave to the Threat Defuser (https://threat-defuser.org/) seminar in Prague on 22nd April 2022. The project Threat Defuser deals with hybrid warfare and a plan to safeguard societies. It explores the role of "soft" information strategies propagated through mass and social media that constitute hybrid warfare.

Full English language transcript of this talk is  HERE.

 A Czech translation is HERE.




 

Pro méněcenné občany jen plečky!

4. 5. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Automobilky již déle masivně zdražují i své nejlevnější základní modely až o desítky procent! Současně na občany, nepatřící mezi vícecenné exempláře, tvrdě dopadá masivní inflace tak, že až asi jejich úplně poslední myšlenkou je spoření na budoucí automobil. Jezdit (školka, škola, práce, doktor, hřbitov...) ale potřebují i obyčejní lidé, a tak vozový park na našich silnicích bude dál chátrat, plečkovatět – tzn. zejména zhoršovat bezpečnost provozu a stav našeho společného životního prostředí. Člověk by čekal, že taková situace porodí přiměřeně dobré „krizové“ řešení. A pokud ho nevyprodukuje ruka volného trhu (tedy kapitál), pokusí se to udělat pro své občany sám stát.

 18577

Kreml v pohotovosti. V Moskvě přibývá pověstí o převratu

4. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Nespokojení generálové se připojují k FSB, která chce sesadit Putina a ukončit válku na Ukrajině, napsal Michiel Willems.

Upozornění však: Řada komentátorů považuje tuto zprávu za nespolehlivou:



 18237

Pandemie neskončila. Jak to bude dál s koronavirem?

4. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Zde je překlad souboru tweetů známé britské profesorky veřejného zdraví Christiny Pagel. Podívejte se na ty tweety, doplnila je grafy a dalšími obrázky:




Rusko-ukrajinská válka: Zelenskij říká, že je třeba zachránit civilisty uvězněné v Azovstalu

4. 5. 2022

čas čtení 12 minut

- Právě osvobozená z Mariupolu:


 
- V ocelárně Azovstal v Mariupolu je stále uvězněno 30 dětí, sděluje ukrajinská poslankyně

Ukrajinská poslankyně Kira Rudiková uvedla, že zpráva o tom, že se 156 lidem podařilo v úterý opustit obléhané město Mariupol a dostat se do relativního bezpečí Ukrajinou kontrolované Záporoží, mnohé dohnala k slzám.

V rozhovoru pro Sky News Rudiková řekla, že došlo k nejméně 20 neúspěšným pokusům o evakuaci lidí z ocelárny Azovstal v Mariupolu.

"Dovedete si představit, že jsme všichni plakali, jakmile se první skupina dostala do bezpečí. Je to neuvěřitelný pokrok, kterého jsme dosáhli v tom, že jsme lidi dostali ven."

Řekla, že "hlavním cílem" je nyní vyhodnotit všechny děti, které jsou stále v továrně, spolu se ženami, staršími lidmi a zraněnými vojáky:

"V tuto chvíli je naším hlavním cílem zajistit, abychom dostali ven všechny děti, kterých je tam stále asi 30."

Nejsložitější krok bude se zraněnými vojáky, protože Rusko jim nedovoluje dostat se ven.


- Lidé popisují utrpení, které jim způsobuje neustálé ostřelování a to, že už několik měsíců nevidí denní světlo, když byly evakuovány první konvoje civilistů z ocelárny Azovstal v Mariupolu.

 18675

Má to Ukrajina vyhrané?

4. 5. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 11 minut

 
Trochu drzé, ale co naděláte. Rozeberme si to.

1) Dvě ruské ofenzívy

V té první Rusko uspělo i neuspělo. Utrpělo obrovské ztráty u Kyjeva, odkud se nakonec muselo stáhnout (nebyli už schopní se ani kloudně držet, jen se zakopávali a na hlavu jim padaly střely). V jednu chvíli skoro obklíčené Sumy (250 000 obyvatel) a Žitomir (260 000 obyvatel). Už jsou pryč, tato města i celé oblasti jsou v bezpečí.


 18673

Ruský plyn v ČR

4. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Během ledna-dubna klesla spotřeba ruského plynu v ČR o neuvěřitelných 18,3 % (očištěno od vlivů počasí) - viz přiložený graf. A to pouze na základě vyšší ceny, nikoliv regulatorních zásahů české vlády, píše František Marčík.

Pokud by česká vláda nařídila zastavení provozu paroplynové elektrárny v Počeradech, které už dva měsíce jedou na poměrně vysoký výkon, dostali bychom se téměř ke 30% meziročnímu snížení.

O nesmyslném provozování elektrárny v Počeradech českou vládou hovoří František Martík v tomto Rozhovoru Britských listů:

 18674

Evropa: Konec myšlenky neutrality?

4. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Švýcarsko, Švédsko a Finsko - to jsou jen některé z evropských států, které si v současnosti udržují neutrální status. Ale ruský útok na Ukrajinu je donutil přehodnotit svůj postoj, upozorňuje Peter Hille.

 18672

Naše paní "Olga"....

4. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


Kurva drát, dobrý den….(Andrej Stankovič)

Není v posledních měsících asi větší zklamání voličů z žádného politika a političky, než se děje u místopředsedkyně sněmovny Olgy Richterové. Ještě před rokem byla oslavována, často pochopitelně i velmi nekriticky, ale ta všeobecná radost z političky, která dokáže hájit ty nejchudší a nejzranitelnější a  nedovolila prohlasovat ve sněmovně xenofobní zakon z dílny SPD, byla věc opravdu mnoho let nevídaná.

 18552

Proč by porážka ve válce mohla být pro Rusko přínosem

4. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Invaze Vladimira Putina na Ukrajinu by měla být poražena, protože je porušením mezinárodního práva a zahrnuje četné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Ale historie naznačuje ještě další důvod: Pokud Rusko válku neprohraje, nezmění se, ale bude to, co dělá nyní, někdy v budoucnu znovu opakovat, varuje Michail Požarskij.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19362