Předseda Evropské rady se ocitl pod palbou v Oděse

9. 5. 2022

čas čtení 10 minut
- V důsledku ruských raketových útoků v Oděse vypuklo několik požárů. Nejméně jeden z požárů poškodil obchodní centrum, informuje Kyiv Independent


Jedna rodina byla součástí poslední skupiny civilistů oficiálně evakuovaných z Azovstalu poté, co strávila téměř dva měsíce v bunkru v úkrytu před pokračujícími ruskými útoky.


Olena a Jegor Čekonatští se do podzemního bunkru uchýlili se svým jezevčíkem Spikem a dvěma syny, dvanáctiletým Artěmem a sedmnáctiletým Dmitrijem, již na počátku invaze, aby unikli před ruským ostřelováním. Čtyřčlenná rodina předpokládala, že v bunkru budou dva týdny, ale postupem času musela používat autobaterie k napájení světel a čas si vyplňovala hraním her.

Byli zbaveni téměř všeho kromě spánku. "Více spát, méně jíst. Protože když spíte, nepotřebujete jíst," říká Jegor. "Teď je v plánu žít dál. Ostatní bude následovat."

    Když se nastěhovali, byla tam elektřina, ale jejich svět se v plesnivém sklepě rychle proměnil vniveč a jeho vlhký zápach jim pronikl do oblečení a  do kůže. Elektřina poprvním dni zhasla  a nebyl tam  internet, jen malé rádio, které dokázalo zachytit nějaké vysílání na dlouhých vlnách. 

 

- Pulitzerova cena udělila zvláštní ocenění ukrajinským novinářům na základě "odvahy, vytrvalosti a odhodlání k pravdivému zpravodajství", které reportéři této země prokázali během několik týdnů trvající ruské invaze.

Navzdory bombardování, únosům, okupaci a dokonce i úmrtím ve svých řadách vytrvávají ve svém úsilí poskytovat přesný obraz o strašlivé realitě, čímž dělajíčest Ukrajině i novinářům na celém světě," napsala rada Pulitzerovy ceny.

29. dubna, byla ukrajinská reportérka Vira Hyrychová zabita poté, co ruská raketa zasáhla její kyjevský obytný dům. Hyrychová v době své smrti pracovala pro ukrajinské Rádio Svoboda.  4. května, byl podle agentury Reuters zabit Oleksandr Machov, ukrajinský televizní reportér, který vstoupil do ozbrojených sil země, při bojích s ruskými silami ve městě Izjum.

V loňském roce udělili novináři své zvláštní ocenění reportérům v Afghánistánu, kteří informovali o dopadech, jež na zemi a její obyvatele měla dlouholetá válka.


Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí, že ruské jednotky podporované tanky a dělostřelectvem útočí na ocelárny v Mariupolu; Charles Michel se musel během raketového útoku v Oděse ukrýt

- Předseda Evropské rady se musel během návštěvy Oděsy krýt před raketovým útokem


Podle představitele EU byl Charles Michel nucen přerušit schůzku s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem a ukrýt se, když na Oděsu dopadly rakety.

Během schůzky "museli účastníci jednání přerušit, aby se ukryli, protože na oblast Oděsy opět dopadly rakety", uvedl činitel.

Dodal:

    Prezident byl informován šéfem ukrajinského námořnictva zejména o škodách způsobených ruskými raketami vypálenými z moře a mohl se na vlastní oči přesvědčit o bezohledném zničení obytné budovy a dopadu na nevinné civilisty.

Strategické přístavní město Oděsa bylo v posledních dnech svědkem několika ruských raketových úderů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který se k jejich jednání připojil prostřednictvím videokonference, poděkoval Michelovi za návštěvu Ukrajiny v Den vítězství, výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce.

Zelenski uvedl ve videoprohlášení ze své kanceláře:

Jsem velmi potěšen, že Evropská unie dnes na nejvyšší úrovni podporuje Ukrajinu v době, kdy bohužel existují a znovu ožívají projevy nacismu.

Během jednání obě strany diskutovaly o "důležitosti přijetí okamžitých opatření k odblokování ukrajinských přístavů pro vývoz obilí", uvádí se v prohlášení.




- Generální tajemník OSN António Guterres během pondělní oficiální návštěvy Moldavska, které není členem NATO, prohlásil, že důsledky eskalace ruské války proti Ukrajině by byly "příliš děsivé, než abychom o nich uvažovali", uvedla agentura Associated Press.

Guterres, který v pondělí přijel do moldavského hlavního města Kišiněva, na společné tiskové konferenci s premiérkou Natalií Gavrilitou uvedl, že dopad ruské války na sousední Ukrajině "je hluboký a dalekosáhlý".

Návštěva šéfa OSN v Moldavsku, jedné z nejchudších evropských zemí, která má přibližně 2,6 milionu obyvatel, následuje po sérii znepokojivých incidentů, které otřásly moldavským proruským separatistickým regionem Podněstří, což uvedlo úředníky v Kišiněvě do stavu vysoké pohotovosti.

Guterres řekl:

    Jsem hluboce znepokojen pokračováním a možným rozšířením války, kterou Rusko vede na Ukrajině. Svrchovanost a územní celistvost Moldavska nesmí být ohrožena nebo podkopána," dodal.

- Americké ministerstvo obrany označuje pondělní veřejné výroky Vladimira Putina ke konfliktu na Ukrajině za "stejné chvástání ... lži ... nepravdy".

Na brífinku v Pentagonu mluvčí ministerstva obrany John Kirby vyzval americký Kongres, aby schválil legislativu, která by schválila obrovský balík vojenské a ekonomické pomoci Ukrajině v hodnotě 33 miliard dolarů (26,7 miliardy Kč), který je mu nyní předkládán, aby mohl pokračovat nepřetržitý přísun zbraní i po skončení tohoto měsíce a napomohl tak odporu Ukrajiny proti ruské invazi.

Podle Kirbyho se "spousta dělostřelectva pohybuje sem a tam" a kontrola nad vesnicemi přechází z rukou do rukou ruských a ukrajinských sil. Dodal však: "Nevidíme, že by Rusové dělali velký pokrok, a domníváme se, že jsou pozadu za svým vlastním plánem a nedosahují velkých geografických zisků."

Kirby mezitím uvedl, že Putinův projev plný stížností, který pronesl v pondělí u příležitosti porážky nacistického Německa za druhé světové války, se vyznačoval "stejným chvástáním,  stejnými nepravdami...   pokud jde o jeho rétoriku, kterouslyšíme  od začátku" války, kdy Rusko 24. února napadlo Ukrajinu.

"Víte, kdo je na Ukrajině? Ukrajinci, ne nacisté. Měli jsme slyšet, jak se Putin chystá ukončit tuto válku a odvolat své jednotky z Ukrajiny... suverénního státu," řekl Kirby.

- Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly podporované tanky a dělostřelectvem provádějí útočné operace na ocelárnu Azovstal v Mariupolu, kde se ukrývají poslední obránci tohoto jižního města.
Petro Andriuščenko, poradce starosty Mariupolu, uvedl, že ruské síly začaly útočit na závod Azovstal poté, co konvoj OSN opustil Doněckou oblast.

- Podle vysokého představitele americké obrany Spojené státy zaznamenaly "neoficiální zprávy", že některé ruské jednotky na Ukrajině neplní rozkazy. USA se domnívají, že ruští vojáci a "důstojníci středního stupně na různých úrovních, dokonce až na úrovni praporu", odmítají uposlechnout rozkazy k postupu v nové ofenzivě na Donbasu na Ukrajině.

- Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová míří do Maďarska, aby se setkala s tamním premiérem Viktorem Orbánem a projednala otázky související s navrhovaným šestým balíkem sankcí EU, který by zahrnoval zákaz dovozu ruské ropy do EU. Von der Leyenová rovněž uvedla, že Komise hodlá příští měsíc předložit své stanovisko ke členství Ukrajiny v EU.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že snaha Ukrajiny o vstup do Evropské unie bude "trvat skutečně několik let, pravděpodobně několik desetiletí". V projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku Macron navrhl vytvořit "paralelní evropské společenství" pro země, které usilují o vstup do bloku, nebo, ve zjevné narážce na Británii, pro země, které z unie vystoupily. Německý kancléř Olaf Scholz označil Macronův návrh za "velmi zajímavý".

- Británie by podpořila a poskytla pomoc Polsku nebo jakékoli jiné středoevropské či východoevropské zemi, která by byla ochotna dodat Ukrajině stíhačky ruské konstrukce, uvedl britský ministr obrany. Ben Wallace uvedl, že Spojené království "bude stát při každé zemi, která se tak rozhodne", a bude "hájit jejich právo to udělat" - ačkoli jde o krok, který žádná země nebyla ochotna učinit ze strachu z ruské odvety.

- Ruského velvyslance v Polsku lidé protestující proti válce na Ukrajině polili červenou barvou, když šel položit květiny na sovětský vojenský hřbitov ve Varšavě. Videozáznamy zveřejněné ruskými tiskovými agenturami ukazují Sergeje Andrejeva s barvou na oblečení a obličeji obklopeného davem, z něhož někteří drželi ukrajinské vlajky. Na dalších videozáznamech incidentu, které kolují po internetu, je slyšet, jak protiváleční aktivisté skandují "fašisté" a "vrazi".

- Rada OSN pro lidská práva se ve čtvrtek sejde na zvláštním zasedání, aby se zabývala  porušováním lidských práv ze strany Ruska během války na Ukrajině,
uvedl představitel OSN. Více než 50 zemí, včetně Velké Británie, Německa, Turecka a USA, podpořilo žádost Ukrajiny a požadovalo svolání mimořádného zasedání nejvyššího orgánu OSN pro lidská práva, které by se zabývalo "zhoršující se situací v oblasti lidských práv na Ukrajině v důsledku ruské agrese".

1
Vytisknout
4637

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022