Mírové rozhovory s Ruskem jsou "s každou novou Bučou" těžší, říká Zelenskij

12. 5. 2022

čas čtení 16 minut
- CNN odvysílala záběry z průmyslové kamery, jak ruští vojáci dne 16. března usmrtili dva neozbrojené muže. Nejprve Rusové žádají dva Ukrajince o cigarety a když Ukrajinci odcházejí, zastřelí je zezadu. Oběti jsou majitel prodejny automobiků a osmašedesátiletý bezpečák:
- Sankce nutí ruskou armádu používat pro své vojenské zařízení elektroniku z ukradených praček:




-  Ukrajinský velitel v Mariupolu se ve středu obrátil přímo na Elona Muska a požádal tohoto nejbohatšího muže světa, aby zasáhl ve prospěch lidí uvězněných ruskými silami.

Tři měsíce trvající válka zdevastovala strategický přístav, kde Ukrajinci po týdnech krvavých bojů udrželi odpor z nitra oceláren Azovstal.

Serhij Volyna, velitel 36. samostatné brigády námořní pěchoty, uvedl, že vytvořil účet na Twitteru pouze za účelem oslovení Muska.

"Lidé říkají, že jste přišel z jiné planety, abyste naučil lidi věřit v nemožné," napsal Volyna Muskovi na Twitteru.

"Naše planety jsou vedle sebe, protože žiji tam, kde je téměř nemožné přežít. Pomozte nám dostat se z Azovstalu do zprostředkující země. Když ne vy, tak kdo?"
 
Vyzval "všechni lidi  na planetě Zemi", aby pomohl zajistit, že Musk jeho výzvu uvidí.

Začátkem tohoto týdne Kyjev uvedl, že v rozlehlém závodě Azovstal zůstává více než 1 000 jeho vojáků, z nichž mnozí jsou zranění, a ukrývají se v labyrintu bunkrů a tunelů ze sovětské éry před Rusy, kteří nyní ovládají Mariupol.

V rámci humanitární mise koordinované OSN a Červeným křížem byly z obléhaného místa evakuovány ženy, děti a starší lidé.

Twitter, který se Musk snaží koupit v rámci transakce za 44 miliard dolarů, zaznamenal v důsledku války na Ukrajině prudký nárůst uživatelů.


Musk, který má více než 92 milionů sledujících, před časem Twitter využil k tomu, že vyzval Vladimira Putina k "osobnímu souboji" kvůli Ukrajině.

Minulý měsíc tento reagoval šéf společnosti Tesla narozený v Jihoafrické republice na ukrajinskou prosbu o internetové služby tím, že aktivoval svou satelitní širokopásmovou službu Starlink a poslal zařízení, aby pomohlo zajistit připojení v oblastech  zasažených ruskými vojenskými útoky.
 



- Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, varoval obyvatele, kteří uprchli z města, že návrat na Ukrajinu stále není bezpečný. V odpovědi na otázku v rozhovoru o vyhlídkách na návrat napsal na Telegram:

    Bohužel dnes nemůžeme zaručit bezpečnost všech obyvatel. Každý kout Ukrajiny, každé město a obec jsou ohroženy, protože Rusko pokračuje ve své barbarské válce proti naší zemi.
 

- Stažení ruských sil z Charkova je tichým uznáním neschopnosti Ruska dobýt klíčová ukrajinská města, kde očekávalo omezený odpor obyvatelstva, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

Ukrajinské síly pokračovaly v protiútoku severně od města a znovu dobyly několik měst a vesnic v blízkosti ruských hranic, pokračovalo.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že kvůli tomu, že Moskva upřednostnila operaci v Donbasu, zůstaly jednotky v okolí Charkova "zranitelné vůči mobilním a vysoce motivovaným ukrajinským protiútokům".

"Navzdory úspěchu Ruska při obklíčení Charkova v počátečních fázích konfliktu Rusko údajně stáhlo jednotky z regionu, aby po těžkých ztrátách reorganizovalo a doplnilo své síly.

"Po obnově se tyto síly pravděpodobně rozmístí na východním břehu řeky Siverskij Doněc a vytvoří blokovací síly k ochraně západního křídla hlavní koncentrace ruských sil a hlavních zásobovacích tras pro operace v okolí Izjumu," pokračuje zpráva.

 
- Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo novou studii o dezinformačních kampaních Ruska v oblasti chemických a biologických zbraní a obvinilo Moskvu, že využívá svého zastoupení v mezinárodních orgánech, jako je Rada bezpečnosti OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní, k ospravedlnění své války proti Ukrajině.

    Šíření nepodložených a vyvrácených obvinění ze strany Kremlu, že Spojené státy a Ukrajina provádějí na Ukrajině aktivity v oblasti chemických a biologických zbraní, je součástí dobře zavedené ruské dezinformační taktiky.

    Kreml dlouhodobě obviňuje ostatní ze stejných zločinů, kterých se sám dopouští. Spojené státy na Ukrajině nevlastní ani neprovozují žádné chemické či biologické laboratoře a plně dodržují své závazky vyplývající z Úmluvy o zákazu chemických zbraní (CWC) a Úmluvy o zákazu biologických zbraní (BWC).

    Ukrajina rovněž plně dodržuje své závazky podle CWC a BWC. Ve skutečnosti je to Ruská federace, která má aktivní programy chemických a biologických zbraní a porušuje své mezinárodní závazky.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že ruská vláda použila podobnou taktiku během války v Sýrii ve snaze chránit Asadův režim, když použil chemické zbraně, včetně útoku plynem sarin v Chán Šajchúnu v roce 2017.

Poukázalo rovněž na to, že Rusko odmítlo odpovědnost za otravu Sergeje Skripala a jeho dcery Julije Skripalové novičokem v britském Salisbury v roce 2018 a související smrt Dawn Sturgessové, jakož i za otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

    Pokaždé Kreml využil svého sídla v mnohostranných organizacích jako platformy pro šíření svých dezinformací.
 
 
- Očekává se, že Finsko podá žádost o  členství v NATO

Očekává se, že Finsko ve čtvrtek oznámí svůj záměr vstoupit do NATO a Švédsko bude pravděpodobně následovat brzy poté, uvedli diplomaté a úředníci, protože ruská invaze na Ukrajinu mění podobu evropské bezpečnosti a Severoatlantické vojenské aliance.

Spojenci v NATO očekávají, že Finsku a Švédsku bude členství uděleno rychle, uvedlo pro agenturu Reuters pět diplomatů a úředníků, kteří tak připravují půdu pro zvýšenou přítomnost vojáků v severském regionu během ročního ratifikačního období.

- Rusko je "nejpřímější hrozbou" pro světový řád, říká von der Leyenová

Rusko "je dnes barbarskou válkou proti Ukrajině a znepokojivým paktem s Čínou nejpřímější hrozbou světovému řádu," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou.

Von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel jsou v Japonsku na jednáních, která se týkala ruské invaze na Ukrajinu, ale také rostoucích obav z role Číny v Asii i mimo ni, informuje agentura AFP.

Každoroční summit se koná v době, kdy se velká část mezinárodního společenství shromáždila k nátlaku na Moskvu kvůli Ukrajině.

    Ruská invaze na Ukrajinu není jen záležitostí Evropy, ale otřásá jádrem mezinárodního řádu včetně Asie. To nelze tolerovat," prohlásil Kišida, jehož vláda se připojila k tvrdým sankcím vůči Moskvě, včetně energetických.




- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu chválil první schválení pomoci ve výši 40 miliard dolarů americkým kongresem a také schválení zákona o "půjčce a pronájmu" Ukrajině.

Řekl:

    Sněmovna reprezentantů Kongresu Spojených států odhlasovala nový a významný balík podpory pro náš stát a globální demokracii. Téměř 40 miliard dolarů...

    Tyto prostředky budou co nejrychleji a bez byrokracie použity na posílení obrany Ukrajiny. Především jsou to zbraně a munice pro nás, vybavení. Ale nejen to. Je to také podpora vyšetřování válečných zločinů Ruské federace, okupantů, podpora diplomatické práce a další.

Joe Biden také chválil  schválení zákona o "půjčce a pronájmu" Ukrajině.

Zelenskij:

    Lidé, kteří si dobře pamatují historii, vědí, že Lend-Lease byl jedním z klíčových předpokladů vítězství Spojenců ve druhé světové válce. Pomoc Lend-Lease ze strany Spojených států Velké Británii a Sovětskému svazu dramaticky změnila poměr sil v Evropě. Evropané tehdy v rámci Lend-Lease obdrželi širokou škálu výrobků - od letadel po nákladní automobily, od leteckého paliva po komunikační prostředky. Mimochodem, americké radiostanice a další věci poskytnuté v rámci Lend-Lease fungovaly pro sovětský lid ještě dlouho po válce. Po celá desetiletí. Hitlerovské Německo, i když mělo všechny zdroje na okupovaných územích, nemohlo proti tomuto potenciálu Spojenců na základě amerických výrobních kapacit nic dělat.

    A není náhodou, že 9. května byl podepsán nový zákon o půjčce a pronájmu na obranu Ukrajiny Democracy Defense Lend-Lease. Osobně jsem prezidentu Bidenovi za tuto podporu, za toto rozhodnutí a za takovou symboliku vděčný.

    Protože nyní bráníme svobodu a právo na život všech svobodných národů ve válce proti tyranii, která pro Evropu nepředstavuje o nic menší hrozbu než před 80 lety.

    Jednoduše řečeno, Lend-Lease je program, který nám má poskytnout vše, co potřebujeme k obraně. Ačkoli formálně se podobá půjčce, ve skutečnosti je tak výhodný, že je nesprávné jej nazývat půjčkou.
- Putinovo dilema: jaký bude jeho další krok na Ukrajině?


Když Vladimir Putin tento týden vystoupil s projevem na přehlídce ke Dni vítězství na Rudém náměstí v Moskvě, očekávalo se - ve světě i v Rusku -, že se bude rozhodně snažit eskalovat válku na Ukrajině směrem k jejímu ukončení.

Putin však nic takového neudělal. Dokonce se ani nepřihlásil k vítězstvím, která měl k dispozici - nedošlo k žádnému oznámení o poražených městech na Ukrajině, která jsou nyní pod ruskou kontrolou. Místo toho hovořil o pomoci rodinám vojáků, kteří konfliktu obětovali své syny.

Tlumený tón projevu byl prozrazující: ukazuje, že Putin stojí před dilematem, které může rozhodnout o jeho prezidentství a jeho odkazu v Rusku. Pokud bude konflikt eskalovat, má větší šanci získat takové vítězství, v jaké původně doufal. Pokud by se to však nepodařilo, čekalo by ho ponížení. Alternativně by mohl nyní prohlásit, že zvítězil, a snažit se konflikt deeskalovat. Bylo by však omezené, kompromisní vyhlášení vítězství považováno za něco jiného než ústup?

Rozhodnutí nelze odkládat donekonečna. Ruské elitní bojové jednotky se blíží vyčerpání. A omezená "operace" zatím neumožňuje mobilizaci v plném rozsahu. V Moskvě i jinde se však stále více uznává, že ukrajinské bojovníky nelze podceňovat. Putin nemá v tomto konfliktu v rukou všechna esa.


 - "Naším cílem je, aby Putin na Ukrajině neuspěl," řekl britský ministr obrany Ben Wallace novinářům ve Washingtonu.

    "Z dlouhodobého hlediska prohrál... takže ať už se na Ukrajině stane cokoli, berme v úvahu, že Rusko je nyní menší zemí, než bylo před touto invazí."

Wallace také kritizoval ruské zbraně,

    "Kdo bude kupovat ruskou výzbroj? Viděli jsme v Libyi, v Sýrii, v Ázerbájdžánu a teď na Ukrajině, jak ruská  technika byla poražena převážně ruční technikou," řekl Wallace. "Když vám TB-2 zlikviduje SA-22... Myslím, že to má vliv na to, jaká je nabídka Ruska."
 
Wallace tvrdil, že Čína se zdá být stále více v rozpacích z ruského vedení války na Ukrajině, přičemž Peking považuje Moskvu za "nepohodlného přítele".

Ukrajina navrhla Rusku, aby těžce zranění obránci v ocelárně Azovstal v jižním přístavu Mariupol byli vyměněni za ruské válečné zajatce
, uvedla ve středu vicepremiérka Iryna Vereščuková, píše agentura Reuters.

    K žádné dohodě zatím nedošlo. Jednání pokračují," uvedla v internetovém příspěvku.


- Volodymyr Zelenskj uvedl, že hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem a jednal s ním o obranné pomoci, spolupráci v energetickém sektoru a zvýšení sankcí proti Rusku jako invazní síle.


- Ruskem ovládaná správa ukrajinského města Cherson uvedla, že hodlá požádat Moskvu o anexi, což by potvrdilo trvalou okupaci ukrajinského území, kterého se Kreml zmocnil od února. Není jasné, zda Kreml k anexi přistoupí, nebo ji využívá jako hrozbu k nátlaku na Kyjev.

- Zdá se, že ruské a ukrajinské síly se na východě Ukrajiny dostávají do vyčerpávající a smrtící patové situace.
Navzdory tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že ukrajinské protiútoky v okolí Charkova a na dalších místech zatlačují invazní ruské síly zpět, se zdá, že ukrajinské úspěchy se prozatím omezují na severovýchodní a jihozápadní křídlo 300 km dlouhé fronty.

- Ukrajina oznámila, že pozastaví tok plynu přes tranzitní bod, který podle ní dodává téměř třetinu paliva, jež se z Ruska do Evropy přes Ukrajinu dostává
. Společnost GTSOU, která provozuje ukrajinskou plynárenskou soustavu, uvedla, že od středy zastaví dodávky po trase přes Sochranivku. Důvodem je "vyšší moc", což je klauzule, na kterou se odvolává, když podnik zasáhne něco, co nemůže ovlivnit.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Kyjevu dochází trpělivost vést rozhovory s Ruskem vzhledem k přibývajícím důkazům o zvěrstvech páchaných ruskými silami v jeho zemi. Uvedl, že možnost vyjednávat "mizí" s "každou novou Bučou, každým novým Mariupolem".

- Tři ruští váleční zajatci obvinění z útoků na civilisty nebo z jejich vražd a voják, který údajně zabil muže a poté znásilnil jeho ženu, mají stanout na lavici obžalovaných v prvním procesu s válečnými zločinci v ukrajinském konfliktu. Ukrajinská generální prokuratura zaregistrovala více než 10 700 trestných činů a několik případů již bylo předloženo soudům nebo je připraveno k předložení.

- Rusko požaduhe od Polska oficiální omluvu a pohrozilo možnými budoucími odvetnými opatřeními poté, co byl jeho velvyslanec v pondělí na sovětském vojenském hřbitově ve Varšavě polit červenou barvou. 

- Bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině Gao Yusheng ruskou invazi ostře kritizoval.
Ve svém projevu, o němž informoval čínský tisk, než byl článek  rychle stažen, Gao uvedl, že Putinovo časté "porušování" území bývalých sovětských států je "největší hrozbou pro mír, bezpečnost a stabilitu v Eurasii".

- Manželky dvou z posledních ukrajinských bojovníků, kteří se ukrývají v mariupolských ocelárnách, požádaly papeže Františka, aby pomohl dostat vojáky do třetí země. Jedna z nich mu to řekla: "Jste naše poslední naděje, doufám, že jim zachráníte život. Prosím, nenechte je zemřít."

-1
Vytisknout
5632

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022