Ukrajina: Jak se mění frontová linie

13. 5. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská válka proti Ukrajině je nyní nejzuřivější v bitvě o Donbas. Ukrajina provádí protiútok na severu Charkovské oblasti, Rusko se snaží obklíčit ukrajinské síly u Severodoněcka. A něco nejasného se děje poblíž Izjumu.

Po krátké odmlce na začátku května ukrajinská armáda vyhání Rusy ze severní části Charkovské oblasti a ohrožuje tak týl ruské skupiny okupantů u Izjumu, která útočí ze severu na Slavjansk a Barvinkove. To lze vidět na obecné mapě nepřátelských akcí.

Ruská invaze na Donbasu

Hlavní bitva se ale nyní odehrává na Donbasu. V severní části dějiště operací vedou ruské zásobovací linie podél silnic Kupjansk-Izjum a Kupjansk-Borova. Ruská armáda odtud získává palivo a munici a snaží se postupovat několika směry, aby obklíčila/porazila ukrajinské jednotky na "styčné linii", tedy na staré frontě s Doněckou a Luhanskou loutkovou "republikou", kde ukrajinské síly drží dobře opevněné pozice.

Severním směrem útočí ruské jednotky ve směru na Slavjansk (přes Dovženke) a Barvinkove.

Okupanti se také pokusili postupovat ze severu ve směru na silnici Barvinkove-Slavjansk, ale ukrajinská armáda je zastavila v Paškove a Nové Dmytrijivce.

Z východu útočí ruské jednotky na Severodoněck a Rubižne, kde se bojuje uvnitř měst.

Ruské jednotky úostupující z jihovýchodu dobyly Popasnou a ukrajinské jednotky udržely Svitlodarsk na jihu.

V posledních týdnech se ruským jednotkám nepodařilo výrazněji postoupit a dosáhnout významných vítězství; ukrajinská armáda je zastavila ve všech směrech.

Tři plány Ruska na obklíčení ukrajinských jednotek v Donbasu

Během posledního měsíce a půl pozorovatelé psali, že se ruské jednotky pokusily realizovat tři různé plány na obklíčení a porážku ukrajinských jednotek.

Velké obklíčení na linii Pavlograd – Lozova. V případě realizace by tento plán umožnil zcela obklíčit obrovskou a schopnou skupinu ukrajinských jednotek a odříznout je od zásobování. Tento plán byl diskutován analytiky, ale s největší pravděpodobností Rusko od těchto záměrů v dubnu upustilo kvůli nedostatku sil.

Střední obklíčení na linii Barvinkove – Pokrovsk. Rusko se to pokusilo implementovat. Takový plán by také odřízl významnou skupinu ukrajinských jednotek. Rusové však nemohli postoupit směrem k Barvinkovu a plán selhal.

Třetím plánem je malé obklíčení na linii Jampil – Popasna, tento plán má za cíl obklíčit a odříznout od hlavní skupiny ukrajinské jednotky bránící Severodoněck a Lysyčansk. Momentálně zde Rusko může uspět, to je jedna z oblastí soustředěného úsilí. Boje ale pokračují a situace se mění každým dnem.

Kromě tohoto malého obklíčení se Rusko pokouší dobýt Slavjansk a Kramatorsk, ale nemůže překonat ukrajinskou obranu.

Ruská armáda může v blízké budoucnosti přejít do pozičního boje, aby minimalizovala ztráty a získala čas na mobilizaci záloh a nahromadění úderného potenciálu k obnovení aktivního nepřátelství za několik měsíců.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
8696

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022