17911

Proměna paní ministryně Černochové v holubici míru

3. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V neděli jsem žasl při sledování Otázek V. Moravce. Rusko se ujalo předsednictví Rady bezpečnosti a paní ministryně obrany Černochová (ODS) na to ani slůvkem nereagovala. Místo toho mluvila o potřebě míru a diplomatických jednání, pokud jde o ruskou agresi na Ukrajině. Ujišťovala veřejnost, že na území ČR nebude žádná vojenská základna USA a tak medově podlézala opozici, až to vyráželo dech. Kde jsou ty doby, kdy chtěla vylučovat Rusko z OSN a kdy vzkazovala do USA, že tu bude jejich základna bez jakýchkoli předběžných konzultací s americkou stranou?

Ruská agrese na Ukrajině: Byla vražda ruského vojenského bloggera varování Kremlu Prigožinovi?

3. 4. 2023

čas čtení 17 minut

- Vražda prominentního pro-válečného ruského vojenského blogera Vladlena Tatarského, vlastním jménem Maxima Fomina, zřejmě odhalí další trhliny v Kremlu a jeho nejbližším okolí, píše ve své každodenní analýze americký Institut pro studium války.

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo z útoku - k němuž došlo v petrohradské kavárně, která údajně patří finančníkovi ze skupiny Wagner Jevgeniji Prigožinovi - Kyjev a pochválilo ruské vojenské blogery za jejich válečné zpravodajství, "přičemž zjevně ignorovalo skutečnost, že Fomin a další milblogeři běžně kritizují ruské ministerstvo obrany a ruské ministerstvo zahraničí," napsali analytici ISW.

Poznamenali také, že Prigožin 2. dubna prohlásil, že nebude "obviňovat kyjevský režim" ze smrti Fomina a ruské ultranacionalistické osobnosti Darji Duginové, která byla zavražděna v srpnu, což naznačuje, že ukrajinští agenti za ni ve skutečnosti nejsou zodpovědní.

ISW pokračuje:

    Fominova vražda v Prigožinově baru je pravděpodobně součástí širšího vzorce eskalace ruských vnitřních konfliktů, do nichž jsou zapojeni Prigožin a Wagner. Fomin se předtím během dne zúčastnil jiné akce bez incidentů, takže se zdá, že útok byl záměrně zinscenován v prostoru, který patří Prigožinovi.

    Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že Fominova smrt byla důsledkem  politického soupeření mezi ruskými aktéry. Někteří ruští politologové rovněž spekulovali, že Prigožin se měl zúčastnit Fominovy akce, ačkoli tato spekulace není potvrzena.

    Fominova vražda mohla být zamýšlena jako varování pro Prigožina, který stále více zpochybňuje základní kremelská stanoviska ohledně války na Ukrajině a dokonce nepřímo signalizuje zájem o post ruského prezidenta, ať už v konkurenci s Putinem, nebo jako jeho nástupce."

Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

Ruská policie zatkla ženu kvůli bombovému útoku, při kterém zemřel proputinovský válečný blogger

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 



Podle místních zpráv byla bomba ukryta v bustě bloggera, kterou mu podezřelá darovala chvíli před výbuchem


Ruská policie zatkla ženu podezřelou z dodání bomby, která v neděli při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu zabila prominentního pro-válečného ruského vojenského bloggera, a úřady z útoku obvinily Ukrajinu.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, byl zabit výbuchem bomby, když v kavárně na břehu řeky Něvy v historickém centru Petrohradu pořádal diskusi s dalšími pro-válečnými komentátory.

Policie uvedla, že jako podezřelou identifikovala ženu jménem Darja Trepová a že byla v pondělí ráno po prohlídce zatčena v jednom z petrohradských bytů. Úřady uvedly, že šlo o příznivkyni vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného.

 20140

O likvidaci České pošty

3. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Motto: Populistickým nepokojům vždycky předchází likvidace státní infrastruktury

(Z cyklu "měli to udělat jiní co jsou za to placení, ale neudělali, tak jsem to udělal já").

Obrázek myslím nepotřebuje komentář, snad jen že při pátrání po zdrojových datech jsem zjistil, že ve zmíněných zemích poštovní pobočky nabízejí další služby navíc. Typicky služby banky, což myslím má logiku: plošné pokrytí retailové banky pro fyzické osoby a místní podnikatele, pobočka je už zřízená, všichni vědí kde, má elementární peněžní zabezpečení, personál nakládá s financemi tak jako tak, je kompetentní.

Automobilové šílenství v Praze

3. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta


K tomu: Brno. Neuvěřitelné

Pro pražské odéesáky: Éra automobilů skončila. Čím dříve to přijmeme, tím lép

Partikuláty automobilových zplodin se dostávají do placent nenarozených dětí

Praha dlouhodobě překračuje emisní limity v hustě obydlených oblastech. Ohrožuje zdraví lidí

Pražští automobiloví maniaci ohrožují životy i mladých lidí

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence


 20142

Finsko: sociální demokratka Sanna Marin prohrála volby, dostala se těsným výsledkem na třetí místo

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 
Finská premiérka Sanna Marinová prohrála svůj boj o setrvání u moci poté, co její středolevá sociálnědemokratická strana (SDP) byla ve volbách těsně poražena na třetí místo svými konzervativními a krajně pravicovými soupeři.

Po sečtení všech hlasů v neděli získala pravicová strana Národní koalice (NCP) 20,8 % hlasů, populistická strana Finové na prvním místě získala 20,1 %.  SDP Marinové získala 19,9 % hlasů. Volební účast byla 71,9 %.

 19385

Rusko: Je car skutečný, nebo falešný?

3. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Michail Šiškin se narodil v Moskvě a je jedním z nejoceňovanějších spisovatelů současné ruské literatury a jediným, který získal všechny tři nejprestižnější ruské literární ceny. Jako otevřený kritik Vladimira Putina a jeho zločinného režimu žije od roku 1995 ve švýcarském exilu. V knize Moje Rusko: zkoumá násilné kontury ruských dějin a problematický vztah mezi ruským státem a jeho občany.

Napsal "Dopis neznámému Ukrajinci", z něhož citujeme:

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20043

Pařížané hlasují o zákazu e-koloběžek ve francouzském hlavním městě

3. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Pařížané hlasovali 90 procenty hlasů pro zákaz e-koloběžek. Účast byla malá.

Starostka Paříže Anne Hidalgová podporuje zákaz poté, co během roku 2022 zemřeli při nehodách tři lidé a 459 jich bylo zraněno.


Pařížané v neděli hlasují o tom, zda zbavit ulice francouzské metropole elektrických koloběžek, ačkoli někteří tvrdí, že by se vedení města mělo soustředit na naléhavější problémy.

Paříž byla průkopníkem, když v roce 2018 zavedla e-koloběžky neboli trottinettes, protože se vedení města snažilo podpořit ekologické formy městské dopravy.

 20139

Proč Američané umírají tak mladí?

3. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Graf: Američané umírají daleko dříve než Britové, i když jsou daleko bohatší, a to především v nejchudší části společenského spektra


Průměrná délka života v USA klesá: mladí a chudí nesou hlavní tíhu boje za společnou prosperitu

Průměrní Američané jsou o mnoho bohatší než průměrní Evropané.  Manažer myčky aut v Alabamě si nyní může vydělat 125 000 dolarů ročně, což je asi o 50 % více než šéf kybernetické bezpečnosti na britském ministerstvu financí, a to i po zohlednění rozdílných životních nákladů. A není to jen další odraz britské stagnace - od středu příjmového rozdělení nahoru se americké domácnosti v posledním desetiletí dostaly před všechny země vyspělého světa.

Dalo by se předpokládat, že takový trvalý vzestup kupní síly bude doprovázen zlepšením dalších ukazatelů prosperity. Například delší a zdravější život. Tyto dva trendy se však vyvíjejí opačným směrem, píší Financial Times.

Lawrence Summers k tomu na Twitteru poznamenává, že je nárůst předčasných úmrtí Američanů varovný, protože něco podobného bylo raným signálem rozkladu Sovětského svazu:



 20143

Čeští ideologové...

3. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Když už nevíš co, vraž tam komunismus! Vzdělávání je jedním z primárních zájmů státu; stát financuje školství včetně předškolního vzdělávání všude na světě. Když se školku rozhodne postavit firma a provozovat ji, je zcela v pořádku když dostane státní příspěvek (jde naopak o nastavení rovných či +- rovných podmínek, jak to jde).

(Článek nicméně rozebírá víc vládní investice do strategických průmyslů USA. Ani to ovšem není "komunismus", naopak byznysově chytře promyšlené tahy, kterými si Amerika chce zabezpečit leadership v těch nejlukrativnějších oborech, tedy na tom výsledně prudce profitovat. Evropské země budou dle mého muset dělat totéž, jinak zaostanou; třetím hráčem který dělá nemlich totéž a sevře Evropu z druhé strany je Čína).

 18993

Británie: V troskách po brexitu zůstává britským konzervativcům jediná strategie: divadlo krutosti

3. 4. 2023

čas čtení 8 minut

 

Britští konzervativní ministři se vzdali i náznaků základní slušnosti 

V době, kdy se blíží volby, má zpanikařená vláda novou strategii, která je ve skutečnosti velmi stará: kope do nejslabších a nejzranitelnějších lidí v naději, že organizovaná hnusota by mohla obnovit "atmosféru efektivity", kterou její selhání fatálně podkopala

Před pěti lety jsem se vydal do Coventry, abych se setkal s manželským párem ze Srí Lanky, který uvízl v britském azylovém systému, píše komentátor John Harris. Pod záštitou dohody mezi ministerstvem vnitra a jedním z jeho oblíbených soukromých dodavatelů ubytování  žili se svými dvěma dětmi v domě nedaleko centra města. Dvě z místností byly zničené vlhkostí. Vadný systém ústředního topení znamenal, že v domě byla buď nesnesitelná zima, nebo takové horko, že se jejich malé dceři zanítil ekzém.

Debata poukázala na propojení dezinformačního a anti-genderového hnutí

3. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Jak se pojem „gender” v českém prostředí stal předmětem vyhrocených politických debat? Jak zabránit další radikalizaci a šíření dezinformací v souvislosti s genderovými tématy? Na tyto a podobné otázky reagovala debata s odbornicemi a odborníky nazvaná Jak se z úsilí o rovnost žen a mužů stala „genderová ideologie”?, kterou 30. března 2023 uspořádaly Český svaz žen a Česká ženská lobby.

Český svaz žen také představil novou publikaci Síla slova: dezinformacím a nenávistným projevům je třeba čelit, která volně navazuje na sérii sborníků o Istanbulské úmluvě #ZaIstanbul.


 19670

Observer: Donald Trump si zaslouží čelit plné síle spravedlnosti

3. 4. 2023

čas čtení 6 minut


Spojené státy byly založeny na vládě práva. Nesmí nyní ustupovat od jeho dodržování

V bouřlivém a mnohotvárném případu Donald J. Trump versus lid Spojených států je největší otázkou, proč tento bývalý prezident, politický podvodník a sériový pachatel už dávno nesedí ve vězení, ptá se redakční komentář týdeníku Observer.

Trump bude tento týden na Manhattanu obviněn kvůli údajným platbám "peněz za mlčení" bývalé pornohvězdě. Tento vítaný a opožděný krok z něj činí prvního amerického prezidenta, který byl obviněn z trestného činu. Trump je však obviněn z řady neskonale závažnějších a dobře zdokumentovaných trestných činů, včetně násilného pokusu o svržení vlády. Přetrvávající záhadou je, proč spravedlnost v USA pořád nejednala.

Proputinský ruský válečný blogger byl zabit při výbuchu v petrohradské kavárně

2. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Vladlen Tatarskij, který měl na Telegramu přes 560 000 sledujících, zemřel při výbuchu, který zranil 19 lidí

Výbuch v kavárně v Petrohradě. Vyjádřil se, že Ukrajinci jsou "duševně choří Rusové":



Při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu byl zabit prominentní pro-válečný ruský vojenský blogger, uvedlo ruské ministerstvo vnitra.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, měl na Telegramu více než 560 000 sledujících a patřil k nejvlivnějším vojenským blogerům v zemi.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při nedělním výbuchu bylo zraněno 19 lidí. Agentura RIA s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek země uvedla, že bomba byla ukryta v sošce, kterou Tatarskij dostal jako dárek v krabici. Nebylo uvedeno, kdo je za ni zodpovědný.

Ruská agrese na Ukrajině: "Absurdní a destruktivní", aby Rusko předsedalo Radě bezpečnosti, říká Zelenskij

2. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

Ukrajinský prezident ostře kritizoval mezinárodní systém za to, že nechává Rusko zastávat klíčovou roli, zatímco vede válku na Ukrajině

Zelenskij: Včera ruská armáda usmrtila pětiměsíčního chlapce, jeho rodiče byli zraněni. Je to jeden ze stovek dělostřeleckých útoků, které teroristický stát uskutečňuje denně. Dnes Rusko zahajuje své předsednictví Rady bezpečnosti OSN a to je důkaz bankrotu procedur světových institucí.


- Rusko se v sobotu ujalo vedení Rady bezpečnosti OSN - což vyvolalo zuřivost na Ukrajině, jejíž prezident Volodymyr Zelenskij označil tuto situaci za "absurdní a destruktivní... Těžko si lze představit něco, co by více dokazovalo totální bankrot takových institucí".

Ve svém každodenním videoposelství Zelenskij poukázal na to, že ruské ostřelování v pátek zabilo pětiměsíčního chlapce, a uvedl, že nastal čas na celkovou revizi světových institucí.

Již dříve jeden z nejvyšších ukrajinských představitelů kritizoval "symbolický úder", který Rusko zasadilo převzetím rotujícího předsednictví. Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal: "Není to jen ostuda. Je to další symbolická rána systému mezinárodních vztahů založenému na pravidlech."

Kreml uvedl, že bude v této roli "uplatňovat všechna svá práva".

Zasedání bude předsedat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, až se Rusko ujme předsednictví Rady. "Od 1. dubna se dostávají na novou úroveň absurdity," řekl Sergej Kyslycja, stálý zástupce Kyjeva.

 

 16856

Zamyšlení ke Květné neděli

Král soucitu a význam velikonočního příběhu

2. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Ve středověku, jak jsem si přečetl v Le Goffově Kultuře středověké Evropy, bylo zvykem chápat Krista jako všemocného feudála, ačkoli v evangeliu budeme jen těžko hledat něco, co by k tomu dávalo důvod. Později se středověká mentalita posunula ke Kristu dítěti a Kristu na kříži. Jak máme chápat Krista dnes? Můžeme využít toho, že nás situace nenutí legitimovat pomocí evangelií vrchnostenský společenský řád. Ale měli bychom vždy přemýšlet, v čím zájmu vlastně evangelium čteme.

 20138

Šestiměsíční pauza AI? Ne, je potřeba delší doba

1. 4. 2023

čas čtení 8 minut

 
Je nezbytné, abychom si uvědomili nebezpečí této technologie dříve, než pokročí dále.
(Peggy Noonanová, WSJ)

Umělou inteligenci bezvýhradně prosazují hloupí (není se čeho bát, jste jen paranoidní), předhánějící se (kamaráde, nerozeznáš svůj GPT-3.4 od svého vyladěného LLM) a chamtiví (v technologii, která mění svět, je v sázce obrovské bohatství, a tedy i obrovská moc).

Všichni ostatní mají a měli by mít výhrady, píše Jiří Zlatuška.

 20132

O umělé inteligenci a její hranici nebezpečnosti

31. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Jsou lidé, kterým se včerejší otevřený dopis ohledně AI zdál příliš mírný. Jedním z nich je Eliezer Yudkowski, který se AI zabývá několik desetiletí. Yudkowsky je americký odborník na decision-theory a výzkumník v Machine Intelligence Research Institute. Jeho následující text byl otištěný v časopise Time v reakci na tento dopis, píše Petr Jedlička.

Ve stručnosti:

- šestiměsíční moratorium nic neřeší, je třeba zákaz, dokud nebudeme mít strategii sladění AI s lidskými potřebami
- superinteligence může lidi vyhubit i při svém neutrálním postoji k nim
- problémem je budoucí schopnost autonomního chování, samovolného zdokonalování (a šíření skrz vlastní formy umělého života atd.)
- nevíme, jestli je současná AI vědomá, ale to nic nemění na faktu, že už překračuje pomyslnou hranici nebezpečnosti

 19422

Dopis podepsaný Elonem Muskem, který požaduje pozastavení výzkumu umělé inteligence, vyvolal kontroverzi

1. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Ukázalo se, že prohlášení obsahuje některé falešné podpisy, a vědci odsoudili použití jejich práce v tomto dopise
 

Dopis podepsaný Elonem Muskem a tisíci dalších lidí, kteří požadují pozastavení výzkumu umělé inteligence, vyvolal bouři poté, co výzkumníci uvedení v dopise odsoudili použití jejich práce. Ukázalo se, že někteří signatáři jsou falešní, a jiní od své podpory ustoupili.

Více než 1 800 signatářů - včetně Muska, kognitivního vědce Garyho Marcuse a spoluzakladatele společnosti Apple Steva Wozniaka - vyzvalo 22. března k šestiměsíční pauze ve vývoji systémů "výkonnějších", než je GPT-4. Svou podporu vyjádřili také inženýři ze společností Amazon, DeepMind, Google, Meta a Microsoft.

 19385

"Absurdita na nové úrovni": Rusko předsedá Radě bezpečnosti OSN

1. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Měsíční rotace předsednictví patnáctičlenné rady nebyla ovlivněna válkou na Ukrajině


Moskva vede na Ukrajině nevyprovokovanou útočnou válku. V Haagu čelí Vladimir Putin zatykači za válečné zločiny. V OSN se však Rusko převzalo vedení mocného mezinárodního orgánu, Rady bezpečnosti.

Od soboty se Rusko ujme měsíčního předsednictví patnáctičlenné rady v souladu s rotačním systémem, který nebyl ovlivněn válkou na Ukrajině.

Naposledy se Rusko ujalo předsednictví v únoru loňského roku, kdy Putin uprostřed zasedání rady věnovaného Ukrajině vyhlásil "zvláštní vojenskou operaci". Po čtrnácti měsících byly zabity desítky tisíc lidí, z nichž mnozí byli civilisté,  byla zničena města a Putin byl obviněn mezinárodním trestním soudem z masových únosů ukrajinských dětí.

 20136

K 1. aprílu:

Marthy´s Kitchen pod tlakem veřejnosti připouští status rodinné české restaurace a redefinuje svá pravidla

1. 4. 2023 / Peter Chvojka

čas čtení 3 minuty

Jsme bistro mířící na tradiční českou nukleární rodinu. Jsme lepší podnik, jehož řád Vám proto podáme s aluzemi na klasická díla vysoké kultury.

1. Rodina je muž, žena a dvě děti. Holčička a chlapeček. (I na hradech, výstavách či vlecích máte u rodinného vstupného uvedeno 2+2). Do našeho bistra proto choďte ve čtyřech. Máme stoly ve tvaru čtverce. Čtverec je symbol podstaty, bodu nula, rovnoměrnosti, vyváženosti. Touto geometrií je dán váš prostorový výskyt v našem bistru. Ne náhodou je nejdůležitějším obrazem 20. století Malevičův Černý čtverec. Před návštěvou našeho bistra si obraz dlouze prohlédněte. Naléhavě Vás žádáme: nejsme uzpůsobeni na zákazníky, kteří neumí vysvětlit smysl Černého čtverce. Namátkově se na něj budeme ptát (školským slovníkem: je možná přepadovka).


Obrázek: Černý čtverec

 

 19221

Vyhodili paní, která jim obětovala život

31. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Po objektu se pohybuje devadesátiosmiletý pán, který opět něco donesl, jenže nebyl úřední den, což nevěděl, vypráví, že mu přišel 17 000, - Kč nedoplatek za služby a majitelka bytu ho poslala nejdříve na jiný špatný úřad, poté však včera dojel na ten správný, čekal frontu a dnes chtěl doplnit to, co pochopil, že doplnit má, leč opět zmatky, zmatky, zmatky…

Nastává sociální šok, moje skvělá, dlouholetá spolupracovnice dostala výpověď pro nadbytečnost - několik let do důchodu. Ta skvělá paní Anička, která znala celé Vršovice, celé rodiny, vždy vlídná – kolik klientů jsme takto spolu koordinovali, aby se nedostali do exekucí? A teď, když ji vymačkali jako citron, pošlou ji na Úřad práce ČR?

"Přímý styk s úřady nebyl příliš obtížný, neboť úřady, ať byly sebedokonaleji organizovány, měly za úkol hájit odlehlé, neviditelné záležitosti jménem odlehlých, neviditelných pánů, kdežto K. bojoval za něco nanejvýš živého a blízkého…"

(Franz Kafka, Zámek)

Ne, opravdu nechci stále dokola popisovat sociální lapsy na Úřadech práce ČR. Pověřený ředitel pan Karel Trpkoš se pochopitelně bude snažit co nejdříve snížení lhůt, které jsou zejména v Praze šílené, a snad i rychlejší vyplacení zejména příspěvku na bydlení se klienti dočkají. Určitě má pan inženýr nastaveny dobré bonusy za plnění těchto úkolů a za koláče grafů, které budou následně hezky barevně zobrazeny na webech MPSV. Ono již totiž ministru Jurečkovi dochází dech (již nejde vše svádět na opravdu neschopného ředitele Najmona) a tak vsadil na hustou dvojku: Trpkoš ("ajťák" z České spořitelny a Sadílková, nezničitelná to manažerka.

 20137

Trumpův napodobitel DeSantis dostal knockout od Disneyho

31. 3. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Floridský guvernér Ron DeSantis vede kulturní válku s jedním z nejznámějších floridských korporátních nájemců, společností Walt Disney, protože Mickeyho domov se odvážil kritizovat jeho válku proti neheterosexuálům a černochům. Tím DeSantis prohloubil svou pověst kulturního bojovníka, který je ochoten bojovat proti domnělým politickým nepřátelům a využívat moc státní správy k dosažení politických cílů, což je strategie, která by měla pokračovat i jeho případnou kandidaturou do Bílého domu. Začátkem tohoto roku DeSantis nařídil státu Florida, aby převzal kontrolu nad zvláštním okresem, v němž se nachází Disney World. Republikáni proto jmenovali novou radu, která bude dohlížet na tento okrsek a navrhli, že budou mít dokonce vliv na to, jakou zábavu bude tato společnost nabízet veřejnosti


 19248

Co vláda vzkazuje humanitním učencům

31. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když premiér oznámil, že vláda nedá vysokým školám ani korunu navíc na zvýšení platů učenců v humanitních oborech, mohlo to přijít pro mnohé – nota bene od profesora politologie a bývalého rektora Masarykovy univerzity – jako studená sprcha. Sledoval jsem s velkým zájmem naději humanitních učenců, že jim vláda přece musí pomoci, vždyť je to přece ta jejich vláda. A přes velkou skepsi jsem tak tvrdou reakci ze strany vlády nečekal.

Rozhovor Britských listů 584. Otrava řeky Bečvy: Problém, který se nevyšetřoval

27. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Symbolickým signálem rozkladu české státní správy i českého soudnictví je nedávný připad otravy řeky Bečvy, při níž zahynuly tuny ryb. Úřady vyloučily vinu Babišovy firmy Deza a arbitrárně ji uvalily na podnik Energoaqua, který se skandálem nemá vůbec nic společného. V této věci nyní probíhá zdlouhavý soudní proces. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví o tomto skandálu Jan Čulík s profesorem Ivanem Holoubkem z Výzkumného střediska pro toxické sloučeniny v životním prostředí. Rozhovor se vysílá na kabelovce Náš Region od úterý 28. března 2023.

O příchodu převratných technologií

31. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Nástup nových a převratných technologií není samo o sobě nic děsivého, procházíme tím odjakživa.

Znepokojující však může překotnost, se kterou se dnes změny dějí. Je to jako skok do hlubin - vypadnete z letadla (hle - elektřina!), pocítíte zhoupnutí v žaludku (vítejte, polovodiče) a pak děsivě rychle nabíráte rychlost (internet, algoritmy, atakdál), píše Jakub Hussar. 

 20134

Мой бразильский ребенок: Ruské ženy odjíždějí do Jižní Ameriky rodit a získat pro své děti nové občanství

31. 3. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



"Přijeďte porodit dítě do Brazílie a získejte občanství pro celou rodinu," píše se v inzerátu. Nabízí těhotným ruským ženám možnost porodu v Jižní Americe a vysvětluje, že nejen přístup k pacientům je "osobní, láskyplný a lidský, na rozdíl od toho našeho" a že "jak je na americkém kontinentu běžné, občanství je založeno na místě narození", takže dítě bude automaticky držitelem "jednoho z nejlepších pasů na planetě, který vám umožní vstup do 170 zemí bez víz, včetně EU, Izraele, Arabských emirátů, Hongkongu a Jižní Koreje, nemluvě o usnadněném a zrychleném procesu vstupu do Spojených států". Jedná se pouze o jednu ze služeb, které Rusům nabízejí možnost, jak se obejít sankce a kritiku, jimiž si jejich země trpí po invazi na Ukrajinu.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina si připomíná výročí masakru v Buče, Turecko schválilo přijetí Finska do NATO

31. 3. 2023

čas čtení 11 minut

Turecko, poslední brzda finské nabídky do NATO, schválilo  členství Finska; Volodymyr Zelenskij říká, že uplynulý rok byl pro obyvatele kyjevské oblasti "nejstrašnější v jejich životě



- Americký prezident Joe Biden vzkázal Rusku poté, co Rusko začátkem týdne zadrželo amerického reportéra Evana Gershkoviche:

Pusťte ho.

- Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta, vyloučil jakékoli příměří, které by ukončilo válku s Ruskem v jeho zemi a které by zahrnovalo setrvání ruských sil v okupovaných částech Ukrajiny.


Podoljak na Twitteru uvedl, že jakékoli příměří, které by Rusku umožnilo zůstat na okupovaných územích Ukrajiny, by bylo "zcela nepřípustné". Dodal, že:

    Ukrajina má právo přesouvat na svém území vojáky a techniku, jak uzná za nutné.


- Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzia odmítl obvinění vznesené proti prezidentu Vladimiru Putinovi Mezinárodním trestním soudem (ICC) za únosy ukrajinských dětí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhadl počet deportovaných dětí na mnohem více než 16 000. Mnohé z těchto dětí byly odebrány rodičům na "filtračních místech", když se snažily opustit nově dobyté území, odebrány z pečovatelských zařízení nebo odebrány lidem, kteří se o ně starali poté, co jejich rodiče zahynuli ve válce.

Rozhovor Britských listů 582. Jedna z největších odporností, jaké se ČR dopustila od roku 1989

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



S filmovým režisérem Robinem Kvapilem hovoří Bohumil Kartous o jeho novém filmu More Miko, o aktivistovi Jaroslavu Mikovi, který založil skupinu Češi pomáhají a snažil se - dosud bezvýsledně - přesvědčit české politiky, včetně Babiše a Hamáčka - aby Česká republika přijala padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Nepodařilo se. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá od úterý 21. března 2023 na kabelovce Náš Region.

 19670

Donald Trump obviněn velkou porotou kvůli platbě za mlčení Stormy Daniels

31. 3. 2023

čas čtení 7 minut


Exprezident by se měl v úterý dostavit k soudu, kde mu budou odebrány otisky prstů, bude vyfotografován a budou s ním provedeny procedury pro zatčení

 
Velká porota v New Yorku odhlasovala obvinění Donalda Trumpa kvůli platbě za mlčení prostitutky Stormy Daniels během voleb v roce 2016.

Žádný bývalý americký prezident nebyl dosud trestně obviněn. Zpráva jistě pozmění souboj  o republikánskou nominaci na amerického prezidenta v roce 2024, v němž Trump vede ve většině průzkumů.

 20133

Byla jsem na vás upozorněna, že jste problematická!

31. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

“Paní, proč trháte ty narcisy? Proč?”

Paní přechází silnici a míří ke mně, píše Eleni Akritidu.

”A proč Vás to zajímá?”

“No protože tady bydlím a pracuji a chci, abychom to tu měli hezké.”

“Já ty narcisy chráním, budou na ně padat větve ze stromu, který tady chlapi budou kácet, ale klidně vám je dám, vemte si je.”

”Já je ale nechci, mně se víc líbi v té zemi, když dělají radost lidem a okrašlují nám tady život všem, to jste museli přijít kácet, když je tu všechno rozkvetlé? Nemohli jste o čtrnáct dní dřív?”

“Vy tomu nerozumíte, my víme, jak se co má a jak se to správně dělá.”

Rozhovor Britských listů 581. Co čeští oligarchové za úřadování Petra Pavla?

12. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Nezdá se, že stabilní budoucnost české demokracie byla v nadcházejícím období pevněji zajištěna. Navzdory odchodu Václava Klause a Miloše Zemana je destabilizující vliv českých oligarchů, ovládajících politiky, stále velmi silný. O tom hovoří Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 17. března 2023.

Ruská agrese na Ukrajině: USA jsou "hluboce znepokojeny" ruským zatčením amerického novináře

31. 3. 2023

čas čtení 9 minut

 

Americký ministr zahraničí kritizuje ruské zatčení reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche


USA jsou "hluboce znepokojeny" ruským zadržením amerického novináře, říká Blinken


Spojené státy jsou "hluboce znepokojeny široce medializovaným ruským zadržením novináře, který je občanem USA", uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken v návaznosti na zatčení reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche.

Američtí představitelé jsou v kontaktu s deníkem Wall Street Journal, uvedl Blinken v prohlášení, v němž Gershkoviche přímo nejmenoval.

V prohlášení se dále uvádí: "Co nejdůrazněji odsuzujeme pokračující pokusy Kremlu zastrašovat, potlačovat a trestat novináře a hlasy občanské společnosti."

Bílý dům potvrdil, že americké ministerstvo zahraničí "bylo v přímém kontaktu" s ruskou vládou ohledně Gershkovichova zadržení, "včetně aktivní práce na zajištění jeho konzulárního přístupu".

Bidenova administrativa je v kontaktu s jeho rodinou a zaměstnavatelem, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Bílý dům dodal:

"Američtí občané, kteří pobývají nebo cestují do Ruska, by měli okamžitě odjet, jak nadále doporučuje ministerstvo zahraničí."

 19385

Únik souborů ruské firmy Vulkan odhaluje Putinovu globální i domácí taktiku kybernetické války

31. 3. 2023

čas čtení 10 minut

 
Dokumenty unikly od whistleblowera, který se zlobí kvůli válce na Ukrajině



Nenápadná kancelář se nachází na severovýchodním předměstí Moskvy. Na dveřích  je napsáno: "Obchodní centrum". Nedaleko jsou moderní obytné bloky a rozlehlý starý hřbitov, na němž stojí břečťanem porostlé válečné památníky. V této oblasti kdysi Petr Veliký cvičil svou mocnou armádu.

Uvnitř šestipatrové budovy pomáhá ruským vojenským operacím nová generace.

Softwaroví inženýři, kteří za těmito systémy stojí, jsou zaměstnanci společnosti NTC Vulkan. Únik tajných souborů této společnosti odhalil její práci, která posiluje kybernetické válečné schopnosti Vladimira Putina.

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

Kasační stížnost pražského letiště uznána. Poletíme vstříc klimatické katastrofě?

30. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva 30. 3. 2023

Koncem února Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti Letiště Václava Havla a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze ohledně škrtnutí projektu paralelní dráhy ze Zásad územního rozvoje Středočeského kraje. Paralelní dráha tak bohužel zůstává nadále v platných Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje a letiště pokračuje v dalších přípravných pracích na projektu.

Rozhovor Britských listů 580. Proměňuje se Česko v monarchii?

11. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

S historikem a teologem Richardem Vlasákem o inauguračním ceremoniálu, jak o něm informovaly pražské sdělovací prostředky, zejména Česká televize, hovoří Jan Čulík. Proměňuje se Česko v monarchi a udělala média z Petra Pavla novopečeným králem české země? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od úterý 14. března 2023.

 20044

Antarktické oceánské proudy směřují ke kolapsu

30. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Rychle tající antarktický led způsobuje dramatické zpomalení hlubokomořských proudů a může mít katastrofální dopad na klima, varuje nová zpráva


Podle týmu australských vědců by se hlubinné proudy, které pohánějí oceánské proudy, mohly do roku 2050 snížit o 40 %.

Tyto proudy přenášejí životně důležité teplo, kyslík, uhlík a živiny po celém světě.

 19681

Ukrajinští rodiče ukrývají své děti ve frontových městech ve sklepech

30. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Dobrovolníci sdělují, že některé rodiny se odmítají evakuovat a děti už několik měsíců neviděly slunce


Ukrajinští dobrovolníci, kteří evakuují civilisty z frontové linie války s Ruskem, konstatují, že někteří rodiče ukrývají své děti ve sklepích, aby jim je Rusové nevzali.

Ačkoli rodiče uvádějí různé důvody, většina dobrovolníků tento jev přičítá kombinaci chudoby a psychického stavu rodin, které již měsíce žijí pod bombardováním.

Počátkem března dala ukrajinská vláda místním úřadům v  městě Bachmut, dějišti jedné z nejdelších a nejkrvavějších bitev ruské války, povolení k evakuaci dětí.

 20130

Festival Jeden svět: Tak nevím

30. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

Zhlédl jsem v posledních několika dnech v Praze na festivalu dokumentárních filmů Jeden svět čtyři filmy. Je to málo a mé poznámky k tomuto festivalu jsou tedy zcela jistě nereprezentativní. Nicméně, pár slov:

Zhlédnutí těch čtyř filmů mě přivedlo k opatrným úvahám o tom, jak problematické je vlastně dělat aktivistické filmy. Uznávám, že organizátoři festivalu Jeden svět jsou motivováni dobrou vůlí, chtějí do českého prostředí přivádět filmy upozorňující na nejrůznější hrůzy po světě. Jenže problém je, že v tom úsilí ukázat zlořády na světě se ty filmy stávají prostě subjektivní. V tom nadšení a rozhořčení dokumentaristy se nějak ztrácí objektivita. Často jsou to třeba jen drobnosti, ale celkový dojem je rušivý.

 19952

Globální komunita je dysfunkčním organismem

30. 3. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přední světoví výzkumníci, diplomaté a politikové už dlouhá léta varují před dvěma globálními krizemi, tj. před klimatickým rozvratem a hrozbou jaderného konfliktu. Podle jejich mínění je nezbytné, aby světové společenství tváří v tvář těmto zásadním rizikům navázalo trvalou a efektivní spolupráci, nehledě na ideologické rozpory a odlišné zájmy jednotlivých velmocí a zemí, jinak v této zkoušce propadne. Absence racionálního diskurzu, destruktivní potenciál sociálních sítí či nevyzpytatelnost umělé inteligence dále komplikují snahy o odklonění našeho zaslepeného marše k záhubě.

29463

Izraelci musí prohlédnout největší lež ze všech

30. 3. 2023

čas čtení 7 minut

V centru současného zmatku, který zachvátil Izrael, stojí patologický lhář a všudypřítomná lež. Lhář byl již dávno odhalen, ale lež, kterou on a další dlouho šířili, se začala rozplétat až nyní.

Není náhodou, že premiér Benjamin Netanjahu se prolhal krizí, kterou sám vytvořil. Mezi svými bývalými i současnými koaličními partnery je znám jako patologický lhář, sériový lhář a můj oblíbený "lhář všech lhářů". Dokonce i západní lídři, jako bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy a bývalý americký prezident Donald Trump, ho považovali za nesnesitelného lháře. Ale na druhou stranu, Netanjahu je trumpovský politik, postrádající morální zábrany a vždy prosazující své zájmy na úkor ostatních, míní politický analytik Al Džazíry Marwan Bishara.

 17128

Kdy skončí válka v Jemenu?

30. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Minulou sobotu uplynulo osm let od zahájení saúdskoarabské intervence do Jemenu. Za zpravodajské a logistické podpory USA, Spojeného království, Francie a několika dalších arabských států vedli Saúdové od 26. března 2015 nekompromisní leteckou kampaň, jejímž cílem se staly také nemocnice, školy a sklady potravin. Saúdská Arábie rovněž uvalila blokádu na svého jižního souseda, píše Arwa Mokdad na webu Responsible Statecraft.

31285

Jak jsou české odbory na jedné lodi s velkokapitálem

29. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Odboráři demonstrují u Strakovy akademie, ale vláda zrovna dnes zasedá v Jeseníku. To je pech! Podle odhadu reportérky Seznamu jsou na místě asi dva tisíce lidí. I kdyby jich bylo deset tisíc, je to velmi smutná vizitka síly odborů mobilizovat nespokojenost občanů se současnou vládou. Přitom by člověk řekl, že sociální napětí jim musí hrát do karet.

Vrcholem odborářské bídy je ovšem to, že levicový elektorát v tomto státě ovládá už dlouho velkokapitalista, miliardář, jeden z nejbohatších Čechů. Dovedete si představit, že by někde v civilizované zemi mluvil na protivládní odborářské demonstraci jako zastánce zájmů pracujících právě takový velkokapitalista? U nás se to stalo.

 19995

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij: Putin je "informačně izolován" a nemá spojence

29. 3. 2023

čas čtení 14 minut

V rozhovoru pro Associated Press  Zelenskij řekl, že Putin je "informačně izolovaný člověk", který za poslední rok války "přišel o všechno"

"Nemá spojence," řekl Zelenskyj a dodal, že je mu jasné, že ani Čína již není ochotna Rusko podporovat. Prezident Si Ťin-pching se nedávno zúčastnil státní návštěvy v Moskvě a předal Putinovi pozvání k návštěvě Pekingu.

Zelenskij naznačil, že Putinovo oznámení krátce po Siově návštěvě, že přesune taktické jaderné zbraně do Běloruska, blíže k území NATO, mělo odvést pozornost od skutečnosti, že návštěva čínského vůdce nedopadla dobře. Putin uvedl, že tento krok je protiváhou rozhodnutí Velké Británie poskytnout Ukrajině více munice s ochuzeným uranem.

Navzdory Putinovým jaderným provokacím a některým ostrým výrokům, které zaznívají od jeho spojenců, jako je Dmitrij Medveděv, Zelenskij agentuře AP řekl, že nevěří, že je ruský vůdce připraven jadernou bombu použít.

 20129

Anglický princ Harry a řada celebrit žaluje britský bulvární tisk za porušování jejich soukromí

29. 3. 2023

čas čtení 5 minut


Princ Harry: královská rodina se "dohodla, že nebude žalovat" bulvární tisk


Princ Harry prohlásil, že členové královské rodiny uzavřeli s bulvárním tiskem tajnou dohodu, že je jnebudou žalovat kvůli hackerským útokům na jejich mobilní telefony, protože by to "otevřelo Pandořinu skřínku".

Harry konstatoval že jeho vlastní - královská - rodina před ním zatajila informace o tom, že novináři porušovali jeho soukromí a že ho nutila, aby přijal názor královské rodiny, že by se neměli odvážit postavit se proti britskému novinovému průmyslu.

V dokumentech předložených Nejvyššímu soudu uvedl, že mezi královskou rodinou, kterou nazývá "institucí", a společností News Group Newspapers (NGN) Ruperta Murdocha, která vydává deník Sun, existovala v této věci soukromá dohoda.

 19073

Krvavý březen 1935: Teror, o němž vás neučili

29. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

V rámci plánu, který někteří aktivisté považují za vzdálenou obdobu současných událostí v Rusku, Stalin ještě během tří let před Velkým terorem v roce 1937 systematicky zničil intelektuální elity neruských republik. Byla to akce v té době z velké části ignorovaná, které se málokdy věnovala pozornost, třebaže si ji jednoznačně zaslouží, upozorňuje mokšanský historik Choganol Donisi.

 18154

Většina mužů v Rusku zemře před odchodem do penze

29. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podle Olega Apolichina, vedoucího demografického specialisty na ruském ministerstvu zdravotnictví, umírá 52 % ruských mužů před dosažením věku 65 let, kdy by mohli jít do důchodu. K většině úmrtí dochází náhle ve věkové skupině 40 až 65 let – ani ne tak kvůli nadměrnému pití alkoholu jako kvůli neustálému stresu.

 19248

Máme vládu, která je schopna zajistit financování naší společné budoucnosti také z amorálního bohatství nepotřebných, nebo jen osekáváním výdajů pro potřebné?

29. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

V poslední době docela sílí polemika o genderu. Bohužel už míň je slyšet o vztazích mezi mladou a starší generací. Chceme, aby dnešní mladí měli chuť (protože reálnou možnost) vyrazit co nejdřív do skutečného života? Tzn. zejména vychovávat v relativním klidu co nejvíce dětí? To je ekonomický pragmatismus, aby měl v budoucnu kdo dělat (i na důchodce). Možná bychom ale mohli mladým rodinám neegoisticky prostě i jen popřát lepší budoucnost, než na kterou to pro ně vypadá.


 20076

Strach z dezinformací v době umělé inteligence

29. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Nová generace umělé inteligence změní naše životy – a také způsob, jakým se informujeme. Umělá inteligence ChatGPT však stále produkuje nejrůznější pochybné informace – včetně konspiračních teorií všeho druhu, píše Christian Meier. 

 19248

Poučení z osudu krnovských textilek

29. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Už několik týdnů poslouchám a čtu komentáře k unijní normě o zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035. Nejprve jsem zaznamenal pro mne nepochopitelný údiv nad tím, že Česko poté, co normu jako předsednická země vyjednalo, se postavilo proti ní. Je přece zřejmé, že každá země v předsednické roli má mnohem menší prostor pro prosazování svých priorit, naopak musí sloužit jako moderátor mezi zbývajícími zeměmi.

Demonstrace na Den učitelů

28. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Asi tisíc lidí demonstrovalo v úterý proti ostudně nízkým platům univerzitních učitelů v humanitních oborech v ČR.


K tomu: Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

Bohumil Hrabal na univerzitě v Glasgow

28. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Velký český spisovatel Bohumil Hrabal měl 28. března narozeniny. Narodil se 28.3. 1914.

Zde je má fotka pořízená během jeho návštěvy na univerzity of Glasgow v květnu 1990. Vzal jsem pana Hrabala na výlet, vepsal mě to jedné své knížky. Šíleně přeháněl. ("jeli jsme tři sta kilometrů...")

 

 19468

Statisíce lidí pokračují ve stávkách a protestech ve Francii

28. 3. 2023

čas čtení 5 minut


Očekává se, že se statisíce lidí v úterý zúčastní pouličních protestů a stávek po celé Francii. Demonstrace pokračují kvůli tomu, že Emmanuel Macron využil ústavní výkonné pravomoci k prosazení nepopulárního zvýšení věku odchodu do důchodu.

Protestní hnutí proti zvýšení věku z 62 na 64 let je největší domácí krizí Macronova druhého funkčního období, přičemž se očekává, že úterní stávky se dotknou rafinerií, svozu odpadků, železniční dopravy, letecké dopravy a škol. Úřady v Paříži a několika městech se připravují na střety mezi policií a protestujícími.

Ruská agrese na Ukrajině: podle starosty bylo nad Kyjevem po výbuchu sestřeleno několik bezpilotních letounů

28. 3. 2023

čas čtení 10 minut

 
Kyjevská protivzdušná obrana sděluje, že sestřelila 13 dronů zapojených do nočního útoku na ukrajinské hlavní město, který vyvolal požáry, ale nezpůsobil žádné oběti


- Suspilne, ukrajinský státní vysílač, na svém oficiálním kanálu Telegram informuje, že v úterý ráno byla zasažena pohraniční obec Černatske v Sumské oblasti
. Píše: "Bylo zaznamenáno 20 zásahů, pravděpodobně hlavňovým dělostřelectvem. Poškozena byla infrastruktura obce - kulturní dům a dětské hřiště a také pět soukromých domů."

- Ministerstvo obrany Spojeného království uvádí, že 10. tankový pluk Ruska nese hlavní tíhu útoku na Avdijivku a pravděpodobně ztratil "velkou část svých tanků" při pokusu o obklíčení města z jihu.

Uvedla, že pluk patří k 3. armádnímu sboru, prvnímu novému velkému útvaru, který Rusko postavilo na podporu své invaze od srpna 2022, a navzdory období výcviku v Bělorusku útvar "zřejmě vykazuje omezenou bojovou účinnost".


- Podle nejnovější aktualizace generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny ruské síly za posledních 24 hodin podnikly 24 leteckých úderů, 12 raketových úderů a provedly 55 útoků z raketových salvových systémů.

Raketový úder ve městě Slovjansk poškodil výškové budovy a soukromé domy, což si vyžádalo mrtvé a zraněné civilisty - čísla však nebyla bezprostředně k dispozici. Samostatný nálet ve městě Bersyslav rovněž způsobil škody na civilní infrastruktuře.

Podle aktualizace provedly ruské síly rovněž útoky s 15 údernými bezpilotními letouny typu Shahed-136. Čtrnáct z nich bylo ukrajinskými obránci zničeno.

Ve stejném období provedlo ukrajinské letectvo devět úderů proti ruským silám a jeden útok na protiletadlový raketový komplex. Ukrajinští vojáci rovněž sestřelili pět průzkumných bezpilotních letounů různých typů.

Raketové síly a dělostřelectvo rovněž zasáhly tři kontrolní body a prostory soustředění, dělostřeleckou jednotku v palebném postavení, muniční sklad, sklad pohonných hmot a "další dva důležité cíle".

 20124

Designérská šance

28. 3. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Foto Štěpánka Paseková

Není to tak dlouho, co se v loňském roce, v Praze zavřely brány za již čtyřiadvacátým ročníkem Designbloku, jenž ve dvou výstavních prostorech: Gabriel Loci v Holečkově ulici a Uměleckoprůmyslovém muzeu hostil největší středoevropskou přehlídku designu, módy a šperku s tématem „Les jako zdroj života“, na níž své novinky představilo přes 178 vystavujících z řad etablovaných firem, značek, studií, mezinárodních hvězd, nezávislých tvůrců i talentovaných nováčků. Každoročně tak všichni zúčastnění dostávají jedinečnou designérskou šanci prezentovat svou tvorbu a svá díla veřejnosti. Jeho živoucí tepnou, se stala Designérie, kterou dvě mladé kreativní návrhářky nejen, že umístily do proskleného ambitu Gabriel Loci, ale ještě ho stihly proměnit na hravý les plný hub, Monika Matějková a Veronika Watzková alias MY DVĚ.

Děvčata, jak jste se vlastně dala dohromady?

 20116

Izrael: Netanjahu oznámil odklad plánu reformy soudnictví

28. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 
Premiér po masových protestech odkládá kontroverzní návrhy na příští zasedání parlamentu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že po 12 týdnech eskalace politické krize odkládá návrhy své krajně pravicové vlády na revizi soudnictví.

Netanjahu v pondělí prohlásil, že své stěžejní změny v soudnictví odloží na příští zasedání parlamentu, a uvedl, že chce poskytnout čas na hledání kompromisu ohledně sporného balíčku se svými politickými oponenty.



 19567

Marx-Leninova kštice, Zápotockého slepice a z ÚSTRu Gustávovu bustu

28. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 16 minut


Bylo ráčilo

Možná kdyby znovu byli ráčili a obnovili výstavku úspěchů socialismu na našem území, tak by se nejedni v ústavu zkoumajícím totalitu moc divili, jaký zájem vzbudili. Kolik dnešní demokratické populace by ihned směnilo jistotu let minulých za nejistotu přítomného bytí v dnešním občanském bití.

A ne, není to, že by milovali minulý socialistický režim totalitní komunistické strany, jen si nemysleli, že se jedněch zbaví a druzí podobní prvním jim tady nalezou oknem.

Ruští vojáci si stěžují, že jejich velitelé použili zátarasy, aby jim zabránili v ústupu

28. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Příslušníci ruské útočné jednotky na videu konstatují, že nás nadřízení "chtějí popravit" po "obrovských" ztrátách na východní Ukrajině


Členové nedávno zformované ruské útočné jednotky tvrdí, že jejich velitelé nasadili vojáky, aby jim zabránili v ústupu, a vyhrožovali jim smrtí poté, co utrpěli "obrovské" ztráty na východě Ukrajiny.

Ve videu adresovaném prezidentu Vladimiru Putinovi skupina asi dvou desítek mužů ve vojenských uniformách sděluje, že jsou zbytky jednotky Bouře, která spadá pod ministerstvo obrany.

 17295

Ve skeptické době si uvědomte, že vakcíny fungují - a naše děti je potřebují

28. 3. 2023

čas čtení 6 minut



Covid urychlil úpadek očkování. Musíme pro vakcíny najít silnější argumenty a zajistit, aby je mohl dostat každý


V roce 1959 zemřel ve věku 29 let nadějný anglický fotbalista Jeff Hall na obrnu. Jeho smrt vyvolala v Británii šokové vlny a způsobila okamžitou změnu postoje k očkování - od samolibosti k náhlému spěchu na kliniky. Vakcína proti dětské obrně byla k dispozici již tři roky, ale zájem o ni byl nízký. Po Hallově smrti byla poptávka tak vysoká, že se vakcíny musely začít dovážet z USA. Jak napsal deník Daily Express: "Za posledních 10 let zemřelo v Anglii a Walesu na dětskou obrnu více než 3 000 lidí. Ale stačila smrt jednoho fotbalisty, aby se lidé začali hrnout na kliniky." Po více než půl století se možná vracíme k samolibosti, pokud jde o očkování dětí, píše Devi Shridhar,profesorka globálního veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
15988