Credit Suisse by podle ministryně financí nepřežila ani den

29. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Velká švýcarská banka UBS na poslední chvíli převzala churavějící Credit Suisse. "Pondělí by nepřežila," říká švýcarská ministryně financí Karin Kellerová-Sutterová. V populaci je však nouzový nákup nadále silně kritizován.

Churavějící banka Credit Suisse by uprostřed krize důvěry investorů nepřežila další obchodní den. Řekla to švýcarská ministryně financí Karin Keller-Sutterová v rozhovoru pro "NZZ".

"CS by pondělí nepřežila," řekla s ohledem na záchranu. "Bez řešení by platební transakce s CS ve Švýcarsku byly výrazně narušeny, možná by dokonce zkolabovaly, mzdy a účty by již nemohly být zaplaceny. Ve Švýcarsku by došlo k obrovským ekonomickým otřesům."

A účinky by nebyly pociťovány jen ve Švýcarsku. "Měli jsme očekávat finanční krizi na celém světě. Krach CS by stáhl do propasti další banky," řekla Keller-Sutterová.

Státem řízená koupě Credit Suisse společností UBS Group AG minulý víkend byla široce kritizována za to, že ignoruje práva investorů a představuje obrovskou zátěž pro švýcarské daňové poplatníky v případě další krize.

Nespokojenost obyvatelstva roste

Průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění GFS v pátek ukázal, že více než polovina Švýcarů dohodu neschvaluje. Bulvární deník Sonntagsblick zjistil, že čtyři z pěti dotázaných podporují odštěpení švýcarské banky Credit Suisse od UBS, protože se obávají, že sloučená banka by bránila konkurenci.

Podle Keller-Sutterové byly alternativy špatné. "Všechny ostatní možnosti byly podle našeho názoru rizikovější pro stát, daňové poplatníky, švýcarské finanční centrum a mezinárodní trhy," uvedla. "V případě znárodnění by federální vláda převzala všechna rizika v rozvaze CS. Právní rizika by byla také vyšší, vznikly by složité otázky vyvlastnění a ke stabilizaci by byla stále zapotřebí záruka likvidity ve výši 100 miliard."

Likvidace také nepřicházela v úvahu. V praxi by ekonomické škody byly pravděpodobně značné, řekla. Podle Keller-Sutterové by Švýcarsko bylo první zemí, která by byla zlikvidována globálně systémově významnou bankou. Na experimenty ale nebyl čas.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4711

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2023