Proputinský ruský válečný blogger byl zabit při výbuchu v petrohradské kavárně

2. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Vladlen Tatarskij, který měl na Telegramu přes 560 000 sledujících, zemřel při výbuchu, který zranil 19 lidí

Výbuch v kavárně v Petrohradě. Vyjádřil se, že Ukrajinci jsou "duševně choří Rusové":



Při výbuchu v kavárně v centru Petrohradu byl zabit prominentní pro-válečný ruský vojenský blogger, uvedlo ruské ministerstvo vnitra.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, měl na Telegramu více než 560 000 sledujících a patřil k nejvlivnějším vojenským blogerům v zemi.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při nedělním výbuchu bylo zraněno 19 lidí. Agentura RIA s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek země uvedla, že bomba byla ukryta v sošce, kterou Tatarskij dostal jako dárek v krabici. Nebylo uvedeno, kdo je za ni zodpovědný.

 

Videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují výbuch a zraněné lidi na ulici.

Tatarskij byl jedním z účastníků slavnostního ceremoniálu v Kremlu loni v září, kde Vladimir Putin vyhlásil anexi čtyř částečně okupovaných regionů Ukrajiny Ruskem, což mezinárodní společenství široce odsoudilo.

"Všechny si podmaníme, všechny zabijeme, koho budeme potřebovat, toho uloupíme, a všechno bude tak, jak se nám to líbí," řekl Tatarskij ve videoposelství, které bylo nahráno při slavnostním ceremoniálu.

Bloger, který často cestoval s ruskými vojáky na frontě, se v posledním roce stal jedním z nejhlasitějších kritiků ruského ministerstva obrany za jeho neschopnost dosáhnout vojenských úspěchů na Ukrajině.

V jednom případě vyzval k tribunálu pro ruské vojenské vedení a označil nejvyšší důstojníky Moskvy za "nevycvičené idioty".

Tatarskij byl jedním z předních hlasů v komunitě pro-válečných blogerů. Blogeři, kteří jsou často bývalými veterány s kontakty na frontě, často poskytují vzácný vhled do skutečného výkonu Ruska na místě a mají překvapivě velký prostor pro kritiku vedení války - ačkoli Putina kritizují jen zřídka. Na znamení jejich rostoucího významu zřídil ruský prezident v loňském roce pracovní skupinu, která má koordinovat práci mezi vládou a blogery.

Pokud byl Tatarskij úmyslně zabit, bude jeho smrt druhým zabitím prominentního pro-válečného činitele na ruském území.

Loni v srpnu zahynula Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa, když bomba vyhodila do povětří Toyotu Land Cruiser, kterou řídila. Rusko obvinilo ukrajinské zpravodajské služby, že vraždu provedly, Ukrajina však svou účast popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4201

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023