Ukrajina podává stížnost. "MiGy jsou zastaralé, potřebujeme F-16"

5. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Ukrajina obdržela první stíhačky MiG-29 z Polska. Ukrajinská armáda - i když vyjádřila vděčnost - volá po dalších, modernějších letadlech, protože Rusové je ve vzdušném boji předčí. Mají lepší a modernější vybavení, upozorňuje Eric Kielak.

V březnu se Polsko zavázalo předat Ukrajině nejméně čtyři stíhačky MiG-29. Ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Musijenko tehdy řekl, že by byly dobrou podporou ukrajinských ozbrojených sil. Jak řekl, mohou být použity k obraně proti ruským raketovým útokům, v boji proti ruským letadlům a k ničení ruských pozemních cílů. Ocenil jejich "modernizované radary a možnost jejich přezbrojení moderními americkými raketami AMRAAM". Podle informací poskytnutých ukrajinskou agenturou Ukrinform v pondělí dorazila na Ukrajinu první letadla, ale jak se ukázalo, nejsou vůbec tak moderní.

Letoun MiG-29 putoval na Ukrajinu

Letouny MiG-29, které Ukrajina dostává od Polska a Slovenska, zlepšují schopnosti ukrajinského letectva, ale jsou zastaralé a mají špatné technické vlastnosti. Ukrajina naléhavě potřebuje F-16, které prošly několika etapami modernizace - řekl na konferenci mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, citovaný "Rzeczpospolitou". Letoun F-16, který je stejně starý jako MiG-29, prošel několika etapami hluboké modernizace, uvekl. Zmíněná modernizace zahrnuje: Nahrazení palubního radaru a posílení výzbroje řízenými střelami, díky nimž je možné zasáhnout vzdušné, pozemní a pozemní cíle. "Proto potřebujeme takové víceúčelové letadlo. MiG-29, který nám naši partneři dávají, tohle nemá. Došlo k malé modernizaci komunikačního systému, navigačního systému, vlastního satelitního systému a to je vše. Ale chápeme, že je to první krok a děkujeme našim partnerům za takovou podporu," vysvětlil Jurij Ihnat.

Ukrajina má problém s bojem ve vzduchu

Ukrajina - podle Ihnatova projevu - má problém s ruským letectvem. Podle něj ruská letadla překonávají ukrajinskou flotilu. Každý den mají Rusové shodit asi 10 řízených leteckých bomb na cíle na Ukrajině, přičemž ruské letouny nevletí do zóny ničení ukrajinského letectva. V tomto ohledu Češi pomáhají i ukrajinské armádě. Minulý týden bylo oznámeno, že Ukrajina obdrží 15 mobilních protiletadlových systémů Viktor. Jedná se o další kus vybavení zakoupený díky sbírce prováděné v České republice pod heslem "Dárek pro Putina". Sada se skládá z dvojice kulometů namontovaných na lafetě se zesíleným odpružením. Viktory se používají hlavně k sestřelování dronů a vrtulníků, ale mohou být také použity ke střelbě na pozemní cíle. Na 15 vozidel tohoto typu se v Česku vybraly téměř čtyři miliony eur.

Zdroj v polštině: ZDE

1
Vytisknout
18622

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023