Bloomberg: Nenápadný miliardář vsadil proti evropským ekologickým plánům a vydělal jmění

7. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Bývalý právník Daniel Křetínský vybudoval fosilní impérium v hodnotě 17 miliard dolarů tím, že skupoval aktiva za výprodejové ceny od energetických společností, které spěchají s dekarbonizací

Kvalitní text o Křetínském v angličtině vyšel na serveru Bloomberg, upozorňuje Albín Sybera. V článku se mj, praví: 


Během deseti let Křetínský tímto diskrétním stylem obchodování shromáždil jedno z největších portfolií podniků na fosilní paliva v Evropě. Přitom přesunul miliony tun uhlíku z účetních knih energetických společností, které nejvíce znečišťují životní prostředí v regionu, do účetnictví své firmy EPH. EPH, jejímž je většinovým akcionářem, se stala jedním z největších znečišťovatelů v Evropě, druhým největším těžařem uhlí v Německu a hlavním přepravcem ruského plynu na kontinent.

 
Křetínský jednal na základě odvážného předpokladu: Vychvalovaná ekologická transformace Evropy bude chaotickou a zdlouhavou záležitostí, která vyžaduje spalování uhlí a plynu po delší dobu, než se předpokládalo. Sedmačtyřicetiletý bývalý právník vybudoval impérium fosilních paliv, jehož hodnota se odhaduje na více než 17 miliard dolarů, tím, že od energetických společností, které spěchají s dekarbonizací, převzal špinavá aktiva za výprodejové ceny. Jeho soukromá společnost, nezatížená investory a regulačními orgány, které na tyto veřejné společnosti tlačily, aby snížily emise, mohla volně těžit zisky ze spalování špinavých paliv. Tento hazard se prozatím vyplatil, protože válka na Ukrajině zvyšuje ceny energií.

Křetínský sám podle časopisu Forbes nashromáždil ke 4. dubnu osobní jmění ve výši více než 9 miliard dolarů. To ho vyneslo do pozice oligarchy s francouzským zámkem a podíly ve všech společnostech od Foot Locker a britské Royal Mail až po fotbalový klub West Ham United, francouzské noviny Le Monde a další podniky. EPH na otázku ohledně Kretinského majetku neodpověděla.

Je jedním z nejvýraznějších příjemců znepokojivého celosvětového trendu: přesunu veřejně držených aktiv v oblasti fosilních paliv do rukou soukromých podniků, které mají obvykle volnější klimatické cíle a nezodpovídají se investorům, kteří se zajímají o otázky životního prostředí, sociální otázky a správu a řízení (ESG). Podle údajů, které pro agenturu Bloomberg Green zpracovala poradenská společnost Wood Mackenzie, získaly soukromé subjekty v roce 2022 od veřejně obchodovaných společností aktiva v oblasti těžby ropy a zemního plynu v hodnotě 13,6 miliardy dolarů, což představuje 31% nárůst oproti předchozímu roku. Podle britské neziskové organizace Common Wealth je již třetina ropné a plynárenské infrastruktury v Severním moři v soukromých rukou.

Tento model prodlužuje životnost některých z nejvíce znečišťujících zařízení na světě a brzdí snahy Evropy o ekologizaci její ekonomiky. Je to také klíčový důvod, proč emise oxidu uhličitého často rostou, když se velké společnosti prodávají fosilní paliva.

EPH Fossil Fuel Empire Makes Billions Betting Against Europe Climate Plan - Bloomberg

1
Vytisknout
6696

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023