Macron přijíždí do Číny a doufá, že se mu podaří přemluvit Siho ke změně postoje k Ukrajině

5. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Francouzský prezident vidí v Pekingu možnou "změnu" a během třídenní návštěvy bude jednat také o evropském obchodu

Emmanuel Macron přijel do Číny na třídenní státní návštěvu, během níž doufá, že se mu podaří odradit Si Ťin-pchinga od podpory ruské invaze na Ukrajinu a zároveň rozvíjet evropské obchodní vztahy s Pekingem.

"Čína je jedinou zemí na světě, která je schopna konflikt bezprostředně a radikálně ovlivnit, ať už tím či oním směrem," uvedl k válce na Ukrajině představitel kanceláře francouzského prezidenta.



Čína se prezentuje jako země usilující o mírové řešení ruského útoku na Ukrajinu. Přátelská návštěva čínského prezidenta v Moskvě minulý měsíc a oznámení mírového plánu, který většina považovala za vychýlený směrem k Rusku, však západní země znepokojily.

Francouzští představitelé vědí, že Čína se zastaví u kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina a válku na Ukrajině neodsoudí, ale Macron hodlá zdůraznit postoj EU k nebezpečnosti konfliktu. Čína je považována za jedinou zemi, která je schopna otevřít komunikační kanály všem stranám konfliktu a vyvinout na Putina účinný diplomatický tlak.

Macron však chce v otázce Ukrajiny zaujmout pevný postoj a zároveň pragmatickou francouzskou pozici - což je podle jednoho z úředníků popsáno jako "jiná cesta" než přímo konfrontační tón, který často zaznívá z USA.

Návštěva francouzského prezidenta, jeho první v Číně od pandemie covidu, bude zahrnovat více než šest hodin času stráveného se Si, mezi schůzkami a bankety. Francouzský úředník uvedl, že budou nastoleny otázky lidských práv, včetně zacházení s Ujgury a dalšími menšinami.

Klíčovými projednávanými tématy budou válka na Ukrajině a obnovení rovnováhy obchodních vazeb po přísných nařízeních usilujících o nulový výskyt  covidu, jakož i klimatická krize a obnovitelné zdroje energie. Jednat se bude také o obnovení kulturních vazeb a cestování, neboť Paříž chce povzbudit čínské turisty k návratu do Francie.

K Macronovi se na část návštěvy připojí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která nasadila vůči Číně tvrdý tón kvůli válce na Ukrajině. Von der Leyenová minulý týden prohlásila, že "prezident Si zdaleka není odrazen krutou a nezákonnou invazí na Ukrajinu a udržuje s Putinovým Ruskem 'neomezené přátelství'".

Řekla: "To, jak bude Čína pokračovat v interakci s Putinovou válkou, bude určujícím faktorem pro budoucí vztahy mezi EU a Čínou."

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v úterý označil čínskou podporu Ruska uprostřed invaze na Ukrajinu za "zjevné porušení" závazků Pekingu vůči OSN.

"Nelze se stavět na stranu agresora," řekl Borrell. "Od stálého člena Rady bezpečnosti OSN se jasně očekává, že se postaví na obranu mezinárodního řádu založeného na pravidlech, a Čína má morální povinnost přispět ke spravedlivému míru."

Dodal: "S Čínou jsme se jasně dohodli, že její postoj k ruským zvěrstvům a válečným zločinům bude určovat kvalitu našich vztahů s Pekingem."

EU neočekává výraznou změnu postoje Číny, ale považuje za zásadní pokračovat v jednání s touto velmocí, zejména v obchodních otázkách.

V roce 2022 byla Čína třetím největším partnerem EU ve vývozu zboží a největším partnerem pro dovoz z EU. Vedoucí představitelé EU chtějí obnovit rovnováhu svých obchodních vztahů a zároveň řešit závislost bloku 27 zemí na Číně ve strategických odvětvích, jako jsou kritické suroviny, technologie související s výpočetní technikou, polovodiče a čisté technologie.

Macron přiveze do Pekingu delegaci 60 vedoucích představitelů podniků, včetně šéfů společností Airbus a EDF - někteří doufají, že podepíší nové lukrativní smlouvy a obnoví obchodní vztahy, které se zpomalily během pandemie Covidu.

Macron se ve středu odpoledne setká s francouzskými obyvateli Pekingu, ve čtvrtek pak bude jednat se Si a čínským premiérem Li Čchiangem a večer se zúčastní státní večeře. V pátek odjede do Kantonu, kde se setká se studenty, a poté ho čeká další večeře se Si.

Návštěva Macrona a Von der Leyenové navazuje na nedávné cesty německého kancléře Olafa Scholze, předsedy Evropské rady Charlese Michela a španělského premiéra Pedra Sáncheze, které se uskutečnily v rámci snahy evropských lídrů navštívit Peking poté, co Čína v prosinci 2022 zrušila omezení nulového dovozu.

Von der Leyenová minulý týden přiznala, že se vazby v posledních letech "vzdálily a zkomplikovaly".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4426

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023