Světlé zítřky blahobytu

4. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta
Vycházíme z logického předpokladu, že nejsme dobří lidé, protože se nám nedostává přiměřeného blahobytu. Pokud nemáme blahobyt, musíme o něj usilovat, bojovat a musíme kvůli němu válčit. Kvůli blahobytu musíme devastovat přírodu. Kvůli blahobytu musíme druhé lidi klamat, podvádět, obelhávat, okrádat, mučit a zabíjet. Tím se z nás stávají zlí lidé.

 Mít blahobyt, jsou z nás dobří lidé. Chceme-li mít blahobyt, chceme být vlastně dobrými lidmi. Když blahobyt nemáme, jsme zlí. Prvním úkolem lidstva by tedy neměly být například podezřelé lety na Měsíc nebo na Mars, ale vybudování blahobytu, abychom mohli být dobrými lidmi. Pak nastanou šťastné chvíle, jak napsal Marx ve svém díle.

Kdybychom nechtěli být dobrými lidmi, tak bychom nesháněli blahobyt, neboť nemáme-li blahobyt, jsme zlí. Pak se mezi sebou pereme, klameme, obelháváme, podvádíme, okrádáme a zabíjíme. Toto není přece nijak obtížné pochopit.

Myšlením a filosofováním se z nás dobří lidé nestanou. Abychom mohli myslet a filosofovat, musíme napřed bydlet, topit, jíst, pít, vyměšovat, oblékat se atd. Myšlení se nenajíme. Svoboda a demokracie nejsou k jídlu. Filosofování žaludek nenaplní.

Abychom byli šťastní, nepotřebujeme žádnou svobodu a demokracii, ale blahobyt. Bez blahobytu žádných světlých zítřků nikdy nedosáhneme. Vydali jsme se špatnou cestou svobody a demokracie – cestou, která nás nikdy neučiní šťastnými. Abychom měli svobodu a demokracii, musíme mít napřed blahobyt.

Nejprve se musíme vydat cestou blahobytu, a svoboda a demokracie k nám potom přijdou samy od sebe. Nevím, co je na tom nepochopitelného?







1
Vytisknout
4552

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023