22442

Příspěvek na smrt

15. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Co si budeme stále něco nalhávat. Tento ubohý canc zvaný zvýšení příspěvku na péči z ruky a dílny ministra Jurečky je tatáž odpornost jako falešný konsolidační balíček, jako protizákonné přidušení mimořádné valorizace posvěcené Nejvyššími kapacitami a jako katastrofické následky zrušení SHM v roce 2020 v režii ODS a Petra Fialy. Dle Jurečky zde na karikatuře zvýšení příspěvku na péči v součinnosti a bratrské píli spolupracovala celá koaliční mašinérie, pracovala celé dva měsíce.

 20706

Školství a vzdělání jako vládní priorita

15. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Školství a vzdělání jsou oprávněně vládní prioritou. Závisí na tom budoucnost naší země. Tedy prioritou jen na papíře. Skutečnou prioritou je stabilizace státního rozpočtu pomocí škrtů a šetření, nikoli daní (ačkoli třeba snížení daní bohatým při rušení superhrubé mzdy stálo státní pokladnu nějakých 100 miliard korun a podle naprosté většiny ekonomů šlo o velkou chybu, vláda to odmítá řešit).

Rozhovor Britských listů 645. Proč je česká vláda tak neschopná?

9. 2. 2024

čas čtení 19 minut



Jan Čulík hovoří s Borisem Cvekem o dnešní české politice.


Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 17127

Proč máme rok od roku víc střelných zbraní?

15. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Podle údajů Policie ČR loni v Česku stoupl počet registrovaných střelných zbraní o tři procenta na 1 016 786 kusů. Ty vlastní celkem 316 859 držitelů zbrojních průkazů, jejichž počet meziročně stoupl skoro o tři tisícovky. To znamená, že každý držitel ZP vlastní v České republice v průměru o něco málo víc než tři zbraně. Ještě v roce 2020 bylo u nás zbraní registrováno „jen“ 900 tisíc.

 22475

Finanční podpora čtenářů pro Britské listy je opět rekordně nízká

15. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři,

poněkud jsme se optimisticky unáhlili, když jsme koncem ledna konstatovali, že pokles čtenářské finanční podpory pro Britské listy ke konci minulého roku pominul.

Bohužel, je únor a jsme opět na dně.

Chceme, aby Britské listy byly volně přístupné každému, jako veřejnoprávní médium.

K tomu však potřebujeme minimální finanční podporu od čtenářů, čtyři redaktoři Britských listů musejí dostávat alespoň zcela minimální honorář.

Děkujeme mnohokrát za vaši podporu.

Náš účet: 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izraelské jednotky podnikly vojenský útok na Násirovu nemocnici v jižní Gaze

15. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Spoutaní lékaři:
Podle personálu nemocnice byl při útoku zabit jeden člověk a osm osob bylo zraněno, šéf humanitární pomoci OSN varuje, že ofenzíva v Rafáhu může způsobit exodus uprchlíků do Egypta

CNN: IDF vstoupily do Násirovy nemocnice, jedné z posledních funkčních nemocnic v Gaze. Je to největší nemocnice v jižní Gaze, kde se ukrývá více než 1 500 lidí. O nejnovějším dění informuje @nadaabashir a přináší záběry, na které je obtížné se dívat:


Izraelské jednotky provedly vojenský útok na největší dosud fungující nemocnici v pásmu Gazy.
Násirova nemocnice v centrálním městě Chán Júnis byla v noci na čtvrtek přímo zasažena palbou tanků, jak uvedl personál zdravotnického komplexu, při útoku zemřel jeden člověk a dalších osm bylo zraněno. Doktor Khaled al-Serr, chirurg z nemocnice, v příspěvku na Instagramu uvedl, že pozemní jednotky Izraelských obranných sil (IDF) vtrhly do areálu asi po hodině a začaly nutit pacienty, zdravotnický personál a vysídlené civilisty ukrývající se v nemocnici k odchodu.

Videa, která zveřejnil al-Serr a další lidé, kteří uvedli, že byli ve zdravotnickém komplexu, ukazovala kapající vodu smíchanou s krví na podlaze a prach a kouř plnící vzduch, zatímco lidé hledali přeživší pod troskami pomocí světel v telefonech. V pozadí byla slyšet střelba.


Pochod solidarity s Gazou - neděle 18. února 2024

15. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Na neděli 18. února od 13:00 svolávají občanské iniciativy na náměstí Míru v Praze 2 další pochod solidarity s Gazou. Pochod se vydá Václavským náměstím a bude ukončen na Náměstí Republiky. Minulý lednový pochod dosáhl počtu tisícovky účastníků a ukázal na rostoucí sílu propalestinského hnutí i v České republice. V reakci na nekončící brutální a neomluvitelnou izraelskou vojenskou agresi v Pásmu Gazy, která si vyžádala na 30 tisíc mrtvých Palestinců, včetně 13 tisíc dětí, sledujeme, že i v České republice vznikají iniciativy a ozývají se hlasy, které podobně jako my požadují ukončení tohoto nesmyslného vraždění a ničení. Tyto iniciativy vítáme a nabízíme jim spolupráci.

 20876

Mezitím v Absurdistánu 240. Jaká je nálada v Polsku dnes?

15. 2. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

V posledních týdnech se polská politika zrychlila natolik, že to nestíhám sledovat. Po počátečních zádrhelech s novou vládou, která se snažila převzít veřejnoprávní televizi, což se neobešlo bez problémů, všichni čekali, že se zaseknou a roztočí se kola, ale ne. Tempo méně okázalé, ale možná o to důležitější práce, všechny překvapilo. A jakkoli je Polsko rozdělené, většinu to naplnilo nadějí a stoupence strany PiS frustrací a hněvem.

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo masivní raketový útok na Ukrajinu v době, kdy v Bruselu zasedají ministři obrany NATO

15. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Generální tajemník NATO varoval, že "podpora Ukrajiny není charita", ale "investice do naší vlastní bezpečnosti


Rusko zahájilo masivní raketový útok na Ukrajinu


V noci na čtvrtek se na Ukrajině rozezněla varování před leteckou pohotovostí,  Rusko zahájilo masivní raketový útok. Ukrajinské úřady informovaly o startu několika strategických bombardérů Tu-95 v časných ranních hodinách ve čtvrtek a krátce poté se ozvaly výbuchy.

V Dněpru byla krátce po šesté hodině ranní v centru města slyšet série hlasitých explozí. Hlášeny byly také exploze v Záporoží, hlavním městě Kyjevě a západním městě Lvově. Andrij Sadovij, starosta Lvova, uvedl, že na Lvovskou oblast bylo namířeno deset ruských raket.

V Záporoží, v blízkosti frontové linie s ruskými silami, se objevily zprávy o poškozeném bytovém domě. Bezprostředně nebyly k dispozici žádné informace o obětech.

 20116

Netanjahu chce i nadále pokračovat v ofenzivě v Rafáhu, jednání o příměří pokračují

15. 2. 2024

čas čtení 9 minut

 
Izraelský premiér řekl, že civilisté budou moci opustit "bojové zóny", ale neupřesnil, kam by mohli jít

V egyptském hlavním městě Káhiře pokračují druhým dnem jednání o dohodě o příměří v Gaze, kterých se účastní delegace mnoha zemí na vysoké úrovni. Zprostředkovatelé se snaží dosáhnout pokroku tváří v tvář hrozící izraelské ofenzivě na Rafáh, poslední relativně bezpečné místo na palestinském území.

Benjamin Netanjahu tvrdí, že bude pokračovat v ofenzivě, ale až poté, co bude civilistům umožněno opustit "bojové zóny".

Izraelský premiér jasně neuvedl, kam budou moci uvízlí  civilisté odejít a jaká případná ochranná opatření budou zavedena na jejich ochranu. Ve městě se ukrývá více než milion Palestinců.

Koordinátor OSN pro humanitární operace Martin Griffiths varoval, že ofenziva "by mohla vést k masakru v Gaze", a francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu s Netanjahuem uvedl, že počet obětí v Gaze je "neúnosný", a trval na tom, že izraelská ofenziva "musí skončit".

 22473

Gaza: Martin Griffiths, OSN: Obvykle se stává, že OSN je obviňována za činy jiných.

15. 2. 2024

čas čtení 9 minut

Foto: Martin Griffiths, OSN

Moderátor, BBC World at One, středa 14. února 2024, 13 hodin:  Násirova nemocnice  ve městě Chán Júnis na jihu Gazy je jedním z mála stále fungujících zdravotnických center. Je také útočištěm pro mnoho civilistů, kteří uprchli ze svých domovů. Izrael tvrdí, že ji Hamás využívá jako základnu a že v ní byli drženi někteří z rukojmích zajatých 7. října. Osobám, které se tam ukrývají, nařídil Izrael, aby se evakuovali. Ve středu  ráno vysílal dron z reproduktoru zavěšeného na dronu tento příkaz izraelské armády, aby opustili nemocnici. Dr. Khaled Asler, úrazový chirurg z této nemocnice, , poslal hlasovou zprávu jednomu z našich zpravodajů v Jeruzalémě. Uvedl v ní,  že Izraelci vyzvali k evakuaci v plném rozsahu.

"Tanky a odstřelovači obklíčili nemocnici ze všech stran. Zaznělo další oznámení a další příkaz přinesl člověk do nemocnice a také bylo oznámeno z reproduktorů na dronu, že všichni lidé uvnitř nemocnice by měli být okamžitě evakuováni."


 22474

Izraelská poslankyně: Za vraždění civilistů v Gaze neneseme odpovědnost my, ale Hamás

15. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Foto: Sharen Haskell

"Jak je možné, že jste skončili u útoků a kritiky humanitárních organizací a zároveň provádíte vojenskou operaci, která skončila 28 000 mrtvými?"

Moderátor, BBC World at One, středa 14. února 2024, 13 hodin: Sharen Haskellová je poslankyní izraelského parlamentu za stranu Národní jednota, která je součástí izraelské vládní koalice. Dobré odpoledne, paní Haskellová. Vím, že jste část rozhovoru s Martinem Griffithsem neslyšela. Na začátku hovořil  Martin Griffiths o masakru, jeho slovy, pokud by Izrael zahájil pozemní útok na Gazu. Nutí vás to uvažovat o tom a o všech dalších varováních humanitárních organizací? Nebo je útok na Rafáh stále nezbytný, má-li být Hamás poražen?

 22462

Gaza: Izraelci evakuují Násirovu nemocnici v Chán Júnisu

14. 2. 2024

čas čtení 18 minut

- Palestinci začali evakuovat hlavní nemocnici ve městě Chán Júnis na jihu Gazy, podle videí, která ve středu sdíleli zdravotníci, informuje agentura AP. Týdny těžkých bojů izolovaly toto zdravotnické zařízení a vyžádaly si životy několika lidí v nemocnici

Válka mezi Izraelem a Hamásem, která trvá již pátý měsíc, zdevastovala zdravotnictví v Gaze, kde je méně než polovina nemocnic dokoncei jen  lidí. Izrael obviňuje militanty, že využívají nemocnice a další civilní budovy jako úkryt.

Videozáznamy, které viděla agentura AP, ukazují desítky Palestinců, kteří nesou pytle se svými věcmi a vycházejí z komplexu Násirovy nemocnice, zatímco před davem, z něhož někteří nesli bílé vlajky, kráčí lékař v zeleném nemocničním plášti.

Izraelská armáda nařídila evakuaci nemocnice a okolních oblastí minulý měsíc. Stejně jako v předchozích případech však zdravotníci uvedli, že pacienti nemohou bezpečně odejít ani být přemístěni a tisíce lidí vysídlených v důsledku bojů na jiných místech zde zůstaly. Palestinci tvrdí, že na obléhaném území není nikde bezpečno, Izrael nadále provádí údery ve všech jeho částech.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, minulý týden uvedlo, že izraelští odstřelovači na okolních budovách brání lidem ve vstupu do nemocnice nebo v jejím opuštění. Uvedlo, že za poslední týden bylo uvnitř komplexu zabito 10 lidí, z toho tři byli zastřeleni v úterý.

Přibližně 300 zdravotníků ošetřovalo 450 pacientů, včetně lidí zraněných při úderech, uvedlo ministerstvo. Uvedlo, že v zařízení se ukrývá 10 000 vysídlených osob a že Izrael nařídil evakuaci vysídlených osob, ale uvedl, že zdravotníci a pacienti mohou zůstat.

Izraelská armáda se k tomu bezprostředně nevyjádřila.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské síly zničily velkou ruskou výsadkovou loď u Krymu

14. 2. 2024

čas čtení 9 minut

Ukrajina sděluje, že při nejnovějším útoku bezpilotních letounů proti černomořské flotile Moskvy vážně poškodila a potopila ruskou výsadkovou loď

Ukrajinská vojenská rozvědka ve středu zveřejnila video, které podle ní ukazuje několik námořních dronů, jak se blíží k velké vyloďovací lodi třídy Ropucha Cezar Kunikov u pobřeží Krymu.

Drony zasáhly levobok lodi, uvedla agentura v prohlášení a dodala, že loď "utrpěla kritické díry na levoboku [trupu] a začala se potápět".

Cesar Kunikov je velká výsadková loď projektu 775, která může na palubě přepravovat 87 členů posádky a byla aktivní v konfliktech v Sýrii, Gruzii a na Ukrajině, uvedla agentura.

Video zveřejněné na sociálních sítích rovněž ukázalo oblak kouře stoupající z lodi, která se nachází v Černém moři, a v místních ruských médiích se objevily zprávy o probíhající pátrací a záchranné operaci s využitím vrtulníků nad vodou.

Zprávy o útoku na loď Cesar Kunikov potvrdili i ruští vojenští blogeři, kteří pravidelně zveřejňují informace o incidentech dříve, než je potvrdí ruská armáda.

Pokud by se úder potvrdil, jednalo by se o druhou úspěšnou operaci v tomto měsíci proti ruské válečné lodi operující v Černém moři.

Dne 1. února zasáhly ukrajinské námořní drony Magura V5 ruskou válečnou loď Ivanovec při sofistikovaném nočním útoku, který ukázal zranitelnost ruské černomořské flotily vůči bezpilotním námořním plavidlům.

Jak umělá inteligence ovlivňuje a zkresluje volby. Případ Indonésie. Bude to všude

14. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Falešná videa od nynějška budou tvrdě ovlivňovat předvolební kampaně ve všech zemích. Už se to děje například při nynějších volbách v Indonésii a v Pákistánu. V Indonésii podpořil na videu hlavního volebního kandidáta generál Suharto, přestože je už 16 let mrtvý:


Channel 4 News, úterý 13. února 2024, 19 hodin:  Joe Biden se potýká s problémem stáří, a tak by si mohl vzít příklad z tohoto 72letého kandidáta na prezidenta Indonésie. Prabowo Subianto vede v Indonésii na tanečním parketu i v průzkumech veřejného mínění.. Jeho taneční pohyby si nyní oblíbila generace TikToku. To není špatné, uvážíme-li, že z 200 milionů lidí, kteří se nynější  voleb  v Indonésii účastní, je polovina mladší 40 let.

Subiantovi pomohl i tento chlapík. Umělou inteligencí vygenerovaná verze jeho samotného mnohem mladšího. A dostupná po celé zemi. Vítejte v budoucnosti volební politiky, kde starší muži vypadají přítulněji a kde se oživují mrtví.

 20699

O tom, jak se z Unie nemůže stát vojenská velmoc

14. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Jak se vlastně stává země vojenskou mocností? Myslím, že je zřejmé, že válkou. Válka rozdá karty a dám těm zúčastněným stranám reálné role. Podívejme se na dvě světové velmoci před druhou světovou válkou. Patřily jim obrovské koloniální říše a svou sílu osvědčovaly nebo naopak neosvědčovaly neustále v různých válkách.

 22462

Děti v Gaze: Proč nezastavíme to vraždění?

14. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

V pondělí pozdě večer pronesl americký demokratický senátor Chris Van Hollen na půdě Senátu pozoruhodný projev, v němž odsoudil vládu Benjamina Netanjahua za záměrné blokování pomoci civilistům v Gaze, píše Robert Reich

Van Hollen prohlásil:

    "Děti v Gaze nyní umírají na následky úmyslného zadržování potravin. Kromě hrůznosti této zprávy je pravdivá ještě jedna věc: je to válečný zločin. Je to učebnicový válečný zločin. A to dělá z těch, kdo ho organizují, válečné zločince. ... Každý z nich [představitelů humanitárních organizací] prohlásil, že jejich organizace nikdy nezažily tak strašnou a hroznou humanitární katastrofu, jaké je svět svědkem v Gaze."

Řekněme si to jasně. Zaujmout jasný morální postoj proti Netanjahuovi neznamená být pro-hamasovský, protiizraelský, antisionistický nebo antisemitský.

Znamená to být pro lidská práva.

Cameron: Děti z Gazy bychom měli léčit v britských nemocnicích. Kdy přiveze raněné palestinské děti do českých nemocnic Česká republika?

14. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

David Cameron v Horní sněmovně: Zkoumáme projekt Čistá naděje, studujeme to velmi podrobně. Je možné přivézt lidi, kteří to urgentně potřebují, do britských nemocnic? Tak, jak jsme to dělali v minulosti? Myslím, chci říci, že to, co jsme zatím udělali, je zjištění, že toho hodně můžeme dělat rovnou v tom regionu a že bychom to pravděpodobně měli dělat v první řadě. Takže bychom měli nejprve pomáhat v polních nemocnicích, které tam byly vytvořeny. Vysílat lékařské týmy do nemocnic v regionu, které hodnotí zraněné a budou je posílat dál, podporovat organizace jako je Lékařská pomoc pro Palestince. A pokud to povede k identifikaci specifických případů, které by byly na tom líp, kdyby podnikly tu dlouhou cestu do Británie do dětské nemocnice v Great Ormond Street v Londýně, nebo jinde, to v žádném případě nevylučujeme a budeme to dále zkoumat.

 22471

Gaza: "Kam máme jít?" Každodenní hrůzy páchané Izraelem, na něž nereagujeme...

14. 2. 2024

čas čtení 5 minut

"Mám pro vás otázku, která je docela obtížně zodpověditelná. Doufám, že na ni někdo dokáže odpovědět. Proč se nám tohle děje? Proč? Proč jsme přišli o všechno? Přišli jsme o všechno. Proč? OK. Opustili jsme své poměry, své peníze, své domovy, své vlastnictví, své automobily, svá zaměstnání, své podniky na severu. S nejvyšším úsilím jsme přešli na jih, protože je to bezpečnější. Od vyhnání k vyhnání. Z jednoho bezpečného místa na jiné bezpečné místo. Rafah je naše poslední naděje. Oni nám říkají, abychom opustili Rafah a šli někam jinam? Kam máme jít? Proč? To všechno proč? Proč se nám to děje? Co to má za cíl?"



Izraelští vojáci, kteří vnikli do domu v Gaze a na Instagramu sdíleli spodní prádlo lidí, kteří v tom domě bydleli. Je to součást vaší strategie "sebeobrany", Izraeli?
Stouply na nebesa. Zabili je v Rafáhu, když spaly.



 21235

Irsko a Španělsko patří k zemím EU, které se k válce v Gaze staví jinak

14. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Skupina států, která ohledně Gazy zastává jiný postoj než USA a Británie, sehrála významnou  roli při změně pohledu na tento konflikt,
píše Ashifa Kassam.

Když  byla agentura OSN pro palestinské uprchlíky minulý měsíc obviněna ze skandálu, Velká Británie a Německo rychle zastavily její financování a další země na kontinentu je brzy následovaly, přestože nedostaly z Izraele o obvinění žádné důkazy. Španělsko a Portugalsko se však místo toho, aby se k nim přidaly, rozhodly jít opačným směrem. Reagovaly slibem, že  své financování UNRWA navýší.

 21434

Izrael porušuje mezinárodní právo, pokud odpírá Gaze potraviny a vodu, zdůrazňuje britský ministr zahraničí

14. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Britsklý ministr zahraničí David Cameron vydal důrazné varování a naznačil, že Spojené království nepodpoří ofenzívu v Rafáhu

Izrael jako okupační mocnost porušuje mezinárodní právo, pokud neposkytuje obyvatelům Gazy potraviny a vodu, řekl v úterý britský ministr zahraničí lord Cameron ve svém dosud nejjasnějším varování před chováním Izraele.

 22361

O prázdném hesle "dvoustátního řešení"

14. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Je více než ironické, že odporné útoky ze 7. října oživily myšlenku dvoustátního řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci – myšlenku, která byla do té doby politicky skomírající, píše Danielle Pletka.

 20461

Kvůli výrokům v rozhovoru s Carlsonem byla na Putina podána žaloba ohledně rehabilitace nacismu

14. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Sergej Antonov, zástupce sdružení Výbor-2024, se obrátil na Vyšetřovací výbor s požadavkem, aby se na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina vztahoval článek o rehabilitaci nacismu. Důvodem byl Putinův rozhovor s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem, ve kterém hlava ruského státu hovořila o událostech 2. světové války.

 22468

Ne dražší lítačce!

13. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Veřejná doprava v českých městech by měla být zadarmo. Praha má vážně znečištěné ovzduší, které způsobuje vážné choroby a předčasná úmrtí. Vjezd automobilů do center měst by měl být v zájmuj zdraví lidí zpoplatněn.


Namísto přislíbeného zpoplatnění vjezdu automobilů do centra Prahy ODS dělá opak.





 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že Moskva nakupuje Starlink "v arabských zemích", a používá ho na bojišti

13. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Služba vlastněná Elonem Muskem je pro Kyjev zásadní pro komunikaci na bojišti, ale ukrajinští představitelé konstatují, že na ni stále více spoléhají i ruské síly


- Ruské síly nakupují satelitní internetové terminály Starlink v "arabských zemích" pro použití na bojišti, uvedla ukrajinská vojenská špionážní agentura.

Služba vlastněná Elonem Muskem je pro Kyjev zásadní pro komunikaci na bojišti, ale ukrajinští představitelé uvedli, že se na ni během téměř dva roky trvající invaze stále více spoléhají i ruské síly, uvedla agentura Reuters.

Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany (GUR) zveřejnilo podle svých slov zvukový odposlech, na němž dva ruští vojáci diskutují o nákupu jednotek od arabských poskytovatelů za přibližně 200 000 rublů (2 200 USD) za kus.

 21014

Krize na Blízkém východě: "Klíčové prvky" dohody o příměří v Gaze jsou na stole, říká Biden v rámci snahy zabránit izraelské ofenzívě v Rafáhu

13. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Americký prezident říká, že v dohodě o příměří "jsou ještě mezery" a že plánovaná izraelská operace v Rafáhu by se neměla konat  bez "věrohodného plánu".


Biden se připojil k mezinárodním výzvám, aby Izrael zastavil plánovanou ofenzívu v Rafáhu

- Americký prezident Joe Biden prohlásil, že USA usilovně pracují na zprostředkování dalšího přerušení bojů v Gaze, aby bylo možné do oblasti poslat humanitární pomoc a zásoby a dostat ven rukojmí.

"Klíčové prvky dohody jsou na stole," uvedl Biden a dodal, že "stále existují nedostatky".


 16451

Francouzští bezpečnostní experti identifikovali dezinformační síť se sídlem v Moskvě

13. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Síť operující v západní Evropě "připravuje půdu pro novou vlnu online manipulace" v klíčovém roce voleb, varuje francouzská agentura
 
Francouzští vojenští a kyberbezpečnostní experti sdělují, že identifikovali síť se sídlem v Moskvě, která v západní Evropě šíří propagandu a dezinformace.

Francouzská agentura Viginum, která byla zřízena v roce 2021 za účelem odhalování digitálního vměšování zahraničních subjektů zaměřeného na ovlivňování veřejného mínění, tvrdí, že Rusko připravuje půdu pro novou vlnu online manipulace v období před volbami do Evropského parlamentu a dalšími klíčovými hlasováními v tomto roce.

Gaza: Joe Biden se vyjádřil v Bílém domě, že Netanjahu je kretén

13. 2. 2024

čas čtení 13 minut

Seriozní veřejnoprávní zpravodajství (všimněte si toho rozhovoru!) jaké v ČR prostě není:

Moderátor, Channel 4 News, pondělí 12. února 2024, 19 hodin:  Zatímco Izrael varuje jeden a půl milionu Palestinců, aby opustili město Rafah, Británie vyzývá Netanjahua, aby přestal a zamyslel se, protože nemají kam jít. Dva rukojmí se po včerejší záchraně speciálními jednotkami znovu setkali s rodinami, ale více než stovka jich je stále zadržována.


Izrael vyzýval  více než milion lidí, aby se natlačili do Rafáhu na jižním okraji Gazy.. Nyní jim vzkazuje, aby odtamtud odešli před plánovaným velkým pozemním útokem proti Hamásu. Britský ministr zahraničí vyzývá k pauze a poukazuje na to, že lidé nemají kam jít. Prezident Biden prý v soukromí ztrácí trpělivost s izraelským premiérem Netanjahuem a prý mu v Bílém domě nadává, a šéf zahraniční politiky EU dnes v pondělí  večer vzkazuje Americe, aby přestala posílat Izraeli zbraně. Ztrácí Izrael mezinárodní podporu kvůli více než 28 000 lidí, kteří zatím ve válce zahynuli? Budeme hovořit se svědky z města Rafah a s mluvčím izraelské vlády.   

Stany více než milionu lidí v Rafáhu:
Izraelci v pondělí oslavovali po noční záchraně dvou rukojmích z Rafáhu v Gaze. Palestinci truchlili nad téměř 70 mrtvými, kteří zahynuli při bombardování, jež akci provázelo. Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvádí počet zabitých od zahájení vojenských akcí Izraele v reakci na útoky ze 7. října  více než 28 000. Izrael připravuje pozemní invazi do Rafáhu, kde se nyní podle odhadů nachází více než milion Palestinců.  A pozor, reportáž Lindsay Hilsumové z Gazy obsahuje znepokojivé záběry.


 

 22442

Morální fialový fašismus s křesťanskou nádivkou

13. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Dnes o sociální dávce, zítra o příspěvku na péči. Vše spadá pod zlovůli ministra Jurečky.

(Pozn. JČ: Dovolte mi jazykovou poznámku. Není to zajímavé, že pětatřicet let po pádu komunismu používají čeští vládní činitelé komunistický vojenský žargon, závisející na hromadění genitivů ["vyřízení zařízení nařízení"]? Proč proboha "Proces přípravy reformy" [dva genitivy za sebou!]? Proč prostě nenapsat jen "Příprava reformy"?)

Mohl bych prosím veřejně poprosit zástupce Knížete Pekel, nebo samotného pana Satanáše, aby si tuhle morální kreaturu odnesl do Pekla a za žádnou cenu ho nikdy už nevrátil na ten svět boží? Prosím. Půjdu do kostela a dám do kasičky na křesťanské zázraky vše, co mi z měsíčního důchodu nejbohatších důchodců světa a z příspěvku na péči rovněž nejvíce majetných zdravotně postižených světa dle rétoriky českých pravicových politiků zbude. Tedy nic, ale i snaha se cení. Dlužné boží sakrální úplatky si vyšší posmrtné instituce mohou nárokovat u neoliberální oligarchické pravice, v ODS kmotří záložně, nebo na plénu Ústavního soudu. A když už tam budou, tak prosím, aby tam zanechali detailní varování s jasnými názornými obrázky, do čeho milí hoši vlastně svými skutky duši dali.

31860

S Lenkou nejen o projektu hi: yogamats

13. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut


Když kdekoliv a kdykoliv padne zmínka o Indii, většině z nás okamžitě na mysli vyvstanou dvě slova – jóga a duchovnost. A je tomu přesně tak, neboť o této nejlidnatější zemi světa se často hovoří jako o kolébce tohoto starobylého učení, které pakliže se mu již aktivně věnujete, vnáší do vašeho života nejen rozvoj vašeho fyzického těIa, ale i psychickou pohodu, soustředění, úsměv na rtech a smysI pro řád. Jenže nesmíme opomenout to, že každý z nás je jedinečným origináIem, a tak zákonitě každému z nás bude vyhovovat i jiný druh jógy, který si Ize vybrat podle vlastních pocitů, myšIenek, cílů a zálib. Jedním z nich, je i zajímavý projekt s názvem hi: yogamats, jehož zakladateIem je Ondřej Kujan a na spolupráci s ním se podílí i jedna ze známých českých výtvarnic, absolventka Karlovy Univerzity a UCC Ireland, Lenka Kozlíková.

Včasný krevní test na předvídání demence je o krok blíže, byly identifikovány biologické markery

13. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Vědci zjistili vzorce čtyř proteinů, které předpovídají nástup demence více než deset let před oficiální diagnózou


Vědci učinili významný krok k vytvoření krevního testu, který dokáže předpovědět riziko demence více než deset let před tím, než je toto onemocnění u pacientů oficiálně diagnostikováno.

Naděje na tento test vzrostly poté, co vědci objevili biologické markery tohoto onemocnění ve vzorcích krve odebraných od více než 50 000 zdravých dobrovolníků zařazených do projektu britské biobanky.

Analýza krve identifikovala vzorce čtyř proteinů, které předpovídají nástup demence obecně a konkrétně Alzheimerovy choroby a vaskulární demence ve vyšším věku.

 22466

Chabá reakce západních politiků na izraelské vraždění v Gaze vážně poškozuje západní demokracii

13. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Pokud liberalismus nedokáže nabídnout morální a stabilizující formu vládnutí, k čemu potom je?

Izraelský útok na Gazu odhaluje díry ve všem, o čem liberální politici tvrdí, že to podporují

Západní politikové se považují za strážce stability. Jejich podpora tohoto krvavého konfliktu však nesvědčí o ničem jiném než o slabosti,
argumentuje Nesrine Malik.

Děje se něco zvláštního. Nějaká závada nebo porucha. Liberální politici, kteří odmítají vyzvat k příměří v Gaze nebo zastavit podporu izraelského vraždění, přestávají dávat smysl a stále více se zdá, že procházejí krizí. Mezi představiteli establishmentu se stává běžným jevem zmatený jazyk a rozporuplná prohlášení. Když byl šéf britských labouristů Keir Starmer dotázán, zda přerušení dodávek vody a zásobování do Gazy jsou akce, které mezinárodní právo povoluje, řekl v živém rozhlasovém vysílání, že Izrael "na to má právo". Jeho strana pak tvrdila, že to  neřekl. Když Starmer řekl, že labouristé Palestinu jednostranně neuznají, jeho vlastní stínový ministr zahraničí David Lammy řekl listu Financial Times, že labouristé o tom budou uvažovat.

 20705

Simon Jenkins: Trump má pravdu

12. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

K výrokům Donalda Trumpa, povzbuzujícím Putina, aby zaútočil na "neplatiče" v NATO, publikoval Simon Jenkins tento poněkud provokativní komentář:

Říci, že by "podpořil" ruské útoky na neplatící členy, bylo nehorázné. Evropa potřebuje vizi míru, ať už s podporou USA, nebo bez ní

 
Mohli bychom začít tím, že Trumpa upozorníme, že nejnehoráznější zneužívání NATO bylo ze strany USA, upozorňuje Simon Jenkins.  Požadavek Washingtonu, aby aliance podpořila jeho odvetnou invazi do Afghánistánu po 11. září, byl nákladným, vleklým fiaskem, které nemělo nic společného s bezpečností Západu a vše souviselo s americkým neoimperialismem. Stejně tak jeho vyzývání spojenců, aby se připojili k dalším militaristickým intervencím, od Vietnamu po Irák a celý Blízký východ. Americký "ústup z impéria" se ukazuje stejně krvavý jako britský, a pokud vůbec, tak ještě křečovitější. To, že bývalý americký prezident podněcuje Putina k válce proti NATO, je nehorázné.

 20116

Netanjahu ospravedlňuje údery v Rafáhu záchranou rukojmích, ale jeho podpora klesá

12. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Joe Biden Netanjahua třikrát označil za "kreténa"

Zprávy o narušených vztazích Netanjahua s Joem Bidenem a propadu podpory veřejnosti dostávají izraelského premiéra do izolace

Izraelská armáda za více než čtyři měsíce bojů zachránila pouze tři rukojmí, což je méně než počet rukojmích, kteří byli zabiti při izraelském úsilí o jejich osvobození

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se snaží využívat  úspěšné záchrany dvou izraelských rukojmích k ospravedlnění pokračujících vojenských akcí v Rafáhu, přestože se Izrael dostal pod silný mezinárodní tlak, aby nezahajoval pozemní ofenzívu proti městu na jihu Gazy.

Bezprostředně po záchraně rukojmích, která se uskutečnila v pondělí v časných ranních hodinách, Netanjahu prohlásil, že tato událost dokazuje nutnost pokračovat v tlaku na Hamás, aby bylo zajištěno propuštění zbývajících rukojmích.

 16843

Česká televize podporuje genocidu

12. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 Za jakou cenu?! "Izraelské síly v pondělí brzy ráno zachránily dva rukojmí,  vtrhly do přísně střeženého bytu..... Při operaci zahynulo podle palestinských zdravotníků nejméně 67 Palestinců, včetně žen a dětí."

Obrovský masakr v Rafáhu, který  v noci na pondělí provedla izraelská okupační armáda, měl za následek smrt desítek vysídlených civilistů v různých částech města. Nemocnice jsou přeplněné zraněnými a statisíce vysídlených lidí spí pod širým nebem.



 19850

O tom, jak nás Američané zachrání jadernou válkou, když přestanou být našimi spojenci

12. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 

V nedělních Otázkách V. Moravce jsme mohli sledovat debatu předsedů sněmovních klubů Fialy (SPD), Bendy (ODS), Mračkové (ANO) a Richterové (piráti). Za vrchol pořadu považuji výrok pana Fialy, že pro nás bude dobře, pokud USA přestanou být naším spojencem. Útok Ruska na země NATO prý nepřichází v úvahu, protože by byla jaderná válka. Člověku z toho jde hlava kolem: budou Američané bránit země NATO jadernou válkou, nota bene když nebudou jejich spojenci?

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské systémy protivzdušné obrany přes noc zničily ruské bezpilotní letouny a řízené střely

12. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
Ukrajinské letectvo uvádí, že 14 ze 17 ruských bezpilotních letounů a jedna křižující střela Kh-59 byly zničeny


- Kreml popírá, že by jeho vojáci používali Starlink Elona Muska

Kreml uvedl, že satelitní internetový systém Starlink Elona Muska nebyl certifikován pro použití v Rusku ani mu nebyl oficiálně dodán, a proto jej nelze používat.

Ukrajina, která po celou dobu konfliktu s Ruskem používala Starlink pro vojenskou komunikaci, v neděli uvedla, že ruské jednotky používají Starlink v těch částech Ukrajiny, které kontrolují, informovala agentura Reuters.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v telefonátu s novináři uvedl:

    Tento systém není u nás certifikován, proto sem nemůže být oficiálně dodáván a není oficiálně dodáván. V souladu s tím nemůže být v žádném případě oficiálně používán.

"Proto bychom se zde snad neměli vměšovat do diskuse mezi kyjevským režimem a podnikatelem Muskem," řekl s odkazem na ukrajinskou vládu.

Hlavní ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany v nedělním prohlášení uvedlo, že terminály Starlink používají jednotky, jako je ruská 83. letecká útočná brigáda, která bojuje u měst Kliščiivka a Andriivka ve východní Doněcké oblasti.

V nedělním příspěvku na Twitteru Musk uvedl: "Pokud je nám známo, žádné Starlinky nebyly přímo ani nepřímo prodány do Ruska."

"Řada nepravdivých zpráv tvrdí, že SpaceX prodává terminály Starlink do Ruska," uvedl Musk v příspěvku na Twitteru. "To je kategoricky nepravdivé."

 22429

Krize na Blízkém východě: Dva izraelští rukojmí osvobozeni uprostřed úderů v Rafáhu, které zabily nejméně 67 Palestinců

12. 2. 2024

čas čtení 15 minut

- K náletům došlo ve chvíli, kdy lidé v bývalém "bezpečném" městě na jihu Gazy spali; IDF tvrdí, že záchrannou operaci plánovaly dlouho

- Spojené království má povinnost pozastavit dodávky zbraní Izraeli, protože Izrael páchá válečné zločiny, požaduje 30 britských právnických  organizací

- Soud v Holandsku zakázal tamější vládě poskytovat Izraeli náhradní díly pro stihačky F-35

- USA by měly přehodnotit vojenskou pomoc Izraeli, naznačil šéf zahraniční politiky EU

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell v pondělí jemně zastřeně vyzval Spojené státy, aby přehodnotily svou vojenskou pomoc Izraeli kvůli vysokému počtu civilních obětí ve válce v Gaze.

Borrell připomněl, že americký prezident Joe Biden minulý týden prohlásil, že reakce Izraele na útok Hamásu ze 7. října je "přehnaná", a američtí představitelé opakovaně uvedli, že v Gaze bylo zabito příliš mnoho civilistů, uvedla agentura Reuters.

"No, pokud se domníváte, že je zabíjeno příliš mnoho lidí, možná byste měli poskytnout méně zbraní, abyste zabránili zabíjení tolika lidí," řekl Borrell novinářům po zasedání ministrů pro rozvojovou pomoc EU v Bruselu.

"Pokud se mezinárodní společenství domnívá, že se jedná o masakr, že je zabíjeno příliš mnoho lidí, možná bychom měli přemýšlet o poskytování zbraní," dodal.

. Izrael zachránil dva rukojmí v době, kdy na Rafáh dopadly letecké údery

Izrael provedl operaci speciálních sil, při níž osvobodil dva izraelské rukojmí v Rafáhu, zatímco na jižní město udeřil.

Místní zdravotníci z ministerstva zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, uvedli, že při leteckých úderech v pondělí brzy ráno zahynulo 67 lidí a desítky byly zraněny. Podle obyvatel, které agentura Reuters kontaktovala pomocí chatovací aplikace, způsobilo bombardování v Rafáhu rozsáhlou paniku, protože lidé v době jeho zahájení spali. Někteří se obávali, že Izrael zahájil pozemní ofenzívu do Rafáhu.

Podle obyvatel se na úderech podílela izraelská letadla, tanky a lodě, přičemž byly zasaženy dvě mešity a několik domů.

Při společné operaci Izraelských obranných sil (IDF), izraelské domácí bezpečnostní služby Šin Bet a speciální policejní jednotky byli v Rafáhu osvobozeni 60letý Fernando Simon Marman a 70letý Louis Har, uvedla izraelská armáda.


Oba muži, kteří byli uneseni Hamásem z kibucu Nir Jicchak během útoků 7. října, byli údajně v dobrém stavu a převezeni do zdravotnického komplexu Tel Hašomer, uvedla armáda.

"Byla to velmi složitá operace," řekl mluvčí izraelské armády podplukovník Richard Hecht. "Na této operaci jsme pracovali dlouho. Čekali jsme na vhodné podmínky," uvádí agentura Reuters.

Rukojmí byli drženi ve druhém patře budovy, která byla během náletu, při němž došlo k těžké přestřelce s okolními budovami, proražena výbušninou, uvedl Hecht.

Současně byl proveden nálet, který umožnil osvobození rukojmích, dodal.

 22408

Svět vede válku proti dětem. Je to obscénní výsměch mezinárodnímu právu

12. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Od Gazy po Ukrajinu, od Súdánu po Myanmar jsou mladí lidé znásilňováni, unášeni, mrzačeni, zabíjeni a dokonce verbováni jako vojáci,
upozorňuje Simon Tisdall.


Bezohledné pohrdání životy a bezpečností civilistů je znepokojivým rysem moderních ozbrojených konfliktů. Od Ukrajiny a Gazy až po Súdán a Myanmar dochází k porušování "válečných zákonů" nebo k jejich absenci. Nebojující osoby jsou záměrně cílem útoků. Nejvíce šokující a neodpustitelné je bezohledné zraňování - OSN používá termín "vážné násilí" - vůči dětem.

Generální tajemník OSN António Guterres ve své nejnovější zprávě o dětech a konfliktech varoval, že děti "jsou i nadále neúměrně postihovány" násilím a zraňováním spojeným s válkou. Měl tím na mysli zabíjení a mrzačení, znásilňování, sexuální násilí, únosy, útoky na školy a verbování dětských vojáků. Všechny tyto případy jsou podle něj na vzestupu.

 18993

Británie: Pokud Labouristická strana po volebním vítězství přinese jen zklamání, bude to její konec. Lidi propadnou fake news

12. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Přestože mají britští labouristé před blížícími se všeobecnými volbami před rozpadávajícími se a rozhádanými vládnoucími konzervativci dvacetiprocentní volební náskok, šéf labouristů Keir Starmer se nesmírně bojí, aby jeho strana nebyla vnímána jako "levicově extremistická" a neustále ruší nejrůznější prvky svého volebního programu. Nejnověji, velmi kontroverzně, minulý týden, Starmer drasticky zredukoval investiční program do obnovitelných zdrojů v Británii, zrovna v den, kdy vědci oznámili, že globální oteplování už dosáhlo 1,5 stupně Celsia. Jenže jestliže nebudou mít rozumnější politické strany žádný program, a jejich volební vítězství nepovede k zlepšení situace lidí, povede to ke katastrofě: lidi propadnou fake news a nejrůznějším lžím, populistům a pověrám, varuje George Mobiot. Je to varování, které je absolutně aktuální i pro Českou republiku, kde neexistují žádné politické strany s rozumnými pragmatickými programy pro zlepšení situace lidí a kde 59 procent občanů v národě vychází jen obtížně se svými příjmy, Mobiotův komentář platí úplně stejně pro Českou republiku. No, posuďte. (JČ)


Jako by šéf Labouristické strany vymazával všechny důvody, proč volit jeho stranu, a podřizoval se destruktivní pravicové agendě

 

Národní pečovatelská služba, zrušení nevolené Sněmovny lordů, daň z bohatství oligarchů: labouristé jeden po druhém identifikovali své nejlepší návrhy - a zničili je. Plán zelené prosperity, který je pravděpodobně j ústředním bodem jejich programu, byl zlikvidován. Existuje silný negativní důvod, proč volit labouristy: odstranění  konzervativců. Ale co pak?

 22448

Z tradiční mlhy na blatech se vynořil netradiční nákeřský masopust

12. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Pro jižní Čechy zcela netradiční, pro jednu z obcí v těsném sousedství temelínské elektrárny ovšem zcela běžná masopustní koleda, byla v sobotu 10. února znovu po roce k vidění v Nákří na Českobudějovicku. Letošní nákeřský masopust byl do jisté míry výjimečný i tím, že odstartoval v pomalu ustupující husté mlze, velmi tradičním jevu hojně se vyskytujícím v obcích ležících na území zdejších Zbudovských blat.

Místní masopustní koleda je v regionu skutečným unikátem. Kdo by čekal pro jižní Čechy obvyklou růžičkovou, mečovou, nebo slaměnou koledu, nedočkal by se. V Nákří totiž typické „kolečko“ netančí „mládenci“, ale ženy a dívky v rozličných maskách. Třeba královna, indiánka, ruská carevna či pracovnice Biologického ústavu Akademie věd Nákří.

 18077

Podle šéfa NATO mohou Trumpovy výroky ohrozit životy v USA a EU

12. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Jens Stoltenberg zdůraznil, že NATO je "připraveno a schopno bránit všechny spojence" poté, co Trump vyzval Rusko k útoku na členské země


Šéf NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že na jakýkoli útok na západní vojenskou alianci bude reagováno "jednotnou a silnou odpovědí" poté, co Donald Trump vyzval Rusko k útoku na členské země, které podle něj neplní své finanční závazky.

Stoltenberg ve svém prohlášení uvedl: "Jakýkoli náznak, že se spojenci nebudou navzájem bránit, podkopává bezpečnost nás všech, včetně USA, a vystavuje americké a evropské vojáky zvýšenému riziku. Očekávám, že bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentské volby, zůstanou USA silným a oddaným spojencem NATO."

Dodal, že NATO zůstává "připraveno a schopno bránit všechny spojence".
 

 22445

Jak se liberální miliardář stal předním americkým ultrapravicovým bojovníkem

12. 2. 2024

čas čtení 18 minut


Bill Ackman použil taktiku Wall Street, jíž sesadil první černošskou rektorku  Harvardu. Je součástí vlny podnikatelských vůdců, kteří útočí na iniciativy v oblasti kulturní rozrůzněnosti jež podnítila smrt George Floyda



Před třemi lety zavolal (hodně omezený) americký ultrapravicový aktivista Vivek Ramaswamy manažerovi hedgeového fondu Billu Ackmanovi s nápadem: založme protilevicovou firmu  pro správu aktiv, která by bojovala proti iniciativám v oblasti sociální spravedlnosti a klimatu šířícím se podnikatelským světem.

Výzva k odstoupení arcibiskupa Graubnera

12. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Některé oběti sexuálního zneužívání v katolické církvi v České republice žádají Komisi evropských biskupských konferencí a Českou biskupskou konferenci o reflexi neřešení této problematiky v ČR a žádají rezignaci arcibiskupa Graubnera. V petici upozorňují na kauzu odsouzeného kněze Merty a na knihu "Křičí hlasem zrady" zesnulého zastánce obětí Václava Nováka, píše Ladislav Koubek, spoluautor petice a  oběť zneužívání v církvi. 

Odkaz na petici: https://www.petice.com/vyzva_k_odstoupeni_arcibiskupa_jana_graubnera_a_zizeni_nezavisle_komise_pro_pipady_sexualniho_nasili_v_katolicke_cirkvi_v_eske_republice

 22442

Příspěvek na péči, aneb Vařila myšička kašičku

12. 2. 2024

čas čtení 17 minut

Tomu dáme, tomu víc, tomu málo, tomu nic

Unie pečujících z. s. (Olga Hubíková, Zdeňka Michálková)

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo záměr zvýšit od července tohoto roku částky příspěvku na péči. (https://www.novinky.cz/clanek/domaci-tiskova-konference-ministra-prace-jurecky-k-prispevkum-na-peci-40460143). Proti rozhodnutí přilít trochu peněz do kriticky podvyživeného sektoru dlouhodobé péče nelze nic namítat. Návrh MPSV ale bohužel finanční problémy, s nimiž se potýkají sociální služby a neformální pečující, většinou rodinní příslušníci, obvykle ženy, ani v krátkodobém horizontu nevyřeší. Některé problémy plynoucí ze současného nastavení příspěvku na péči naopak spíše prohloubí. Využíváme debatu kolem tohoto návrhu k připomenutí některých širších souvislostí krize dlouhodobé péče v České republice.

 20705

Trump obdivuje Putina

12. 2. 2024

čas čtení 20 minut

Moderátor, BBC, World This Weeked, neděle 11. února 2024, 13 hodin: Budoucnost války na Ukrajině může záviset na hlasování ve Sněmovně reprezentantů ve Washingtonu v příštích dnech. Návrh zákona, který obsahuje americkou pomoc ukrajinské vládě ve výši přibližně 60 miliard dolarů však úvízl ve stranických sporech. Návrh zákona obsahuje také ustanovení pro Gazu a Tchaj-wan a plán prezidenta Bidena na zlepšení bezpečnostního zpracování imigrantů na hranicích USA s Mexikem, což je politicky nesmírně kontroverzní otázka. A všude samozřejmě víří předvolební rétorika a tento plamenný příspěvek Donalda Trumpa ze včerejška:

 22398

"Naše děti trpí": V Británii sílí volání po zákazu sociálních médií na ochranu dětí mladších 16 let

12. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Foto: Teenagery zavražděná Brianna Gheyová

Debata nabírá na síle, protože přibývá důkazů o negativním dopadu používání sociálních médií na duševní zdraví mladých lidí

 
Mnoho rodičů digitálními technologiemi posedlých teenagerů si jistě přálo, aby mohli jejich  chytré telefony vyhodit do koše. S přibývajícími důkazy o rizicích sociálních médií se veřejnost stále více dožaduje lepší ochrany dětí - někteří nyní dokonce volají po jejich zákazu.

Debata ve Velké Británii získala v posledních dnech novou akceleraci poté, co se k těm, kteří upozorňují na nebezpečí chytrých telefonů, přidala i Esther Gheyová, matka zavražděné teenagerky Brianny.

"Rádi bychom zavedli zákon, aby existovaly mobilní telefony vhodné pro děti mladší 16 let," řekla minulou neděli  v  BBC. "Takže pokud je vám více než 16 let, můžete mít telefon pro dospělé, ale pak můžete mít telefon pro děti mladší 16 let, který nebude mít všechny aplikace pro sociální média, které jsou nyní k dispozici."

 20116

Gaza: Mezinárodní varování před plánovanou ofenzívou v Rafáhu se stupňují

11. 2. 2024

čas čtení 12 minut


Netanjahu slibuje "bezpečný průchod" vysídleným civilistům uprostřed rostoucího znepokojení nad osudem více než milionu lidí, kteří se tísní v oblasti


Palestinský Červený půlměsíc:  Izraelské síly brání přísunu kyslíku do nemocnice al-Amal a blokují dodávky paliva


Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že izraelské síly již více než týden brání přísunu kyslíku do nemocnice al-Amal, v důsledku čehož zemřeli tři pacienti.

Podle PRCS Izrael rovněž neposkytl lékařské vybavení a nadále blokuje dodávky paliva pro elektrické generátory nemocnice, přestože zásoby paliva za dva dny dojdou, což hrozí uzavřením nemocnice.

Ve svém příspěvku na Twitteru organizace PRCS napsala:

    Izraelské okupační síly tvrdí, že do nemocnice al-Amal dodaly kyslíkové lahve, ve skutečnosti však již více než týden brání přístupu kyslíku do nemocnice, což má za následek úmrtí tří pacientů, a to navzdory neustálému koordinačnímu úsilí s mezinárodními organizacemi.

    Před dvěma dny jsme po značném nátlaku získali souhlas s dodávkou kyslíku do nemocnice. Sanitka Palestinského červeného půlměsíce dopravila z Násirovy nemocnice  25 kyslíkových lahví.

    Okupační úřady však požadovaly, aby byly lahve umístěny co nejblíže nemocnici, a slíbily, že je dodají. Následující den okupační síly umístily před budovu nemocnice pouze 21 kyslíkových lahví.

- Počet mrtvých v Gaze dosáhl 28 176, uvedlo ministerstvo zdravotnictví


Od 7. října bylo při izraelských úderech na Gazu zabito celkem 28 176 Palestinců a 67 784 jich bylo zraněno, uvedlo v nedělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Odhaduje se, že za posledních 24 hodin bylo zabito 112 Palestinců a 173 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

Většinu obětí tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo, a další tisíce těl pravděpodobně zůstanou nespočítány pod sutinami po celé Gaze.

 22444

Kdo zabil Hind Radžabovou?

11. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Zpráva o tom, že v Gaze byla usmrcena šestiletá Hind Radžabová, poté, co s brečící holčičkou pracovníci palestinského Červeného půlměsíce hovořili a uklidňovali ji tři hodiny, jenže sanitka, kterou pro její záchranu vyslali, byla Izraelci bombardována, přestože Izraelci dali povolení, aby do oblasti vyjela, vyšla v sobotu ve skoro všech světových médiích.

Četní komentátoři však upozorňují, že smrt Hind Radžabové byla podle mnoha západních médií jaksi neosobní "ranou z nebe", přestože ji zavraždila izraelská armáda, a holčičky svědčily do mobilu "střílejí na nás izraelské tanky", četná západní média to neuvádějí.

Když vraždí na Ukrajině děti Rusko, tato informace se v západních médiích objeví. Když vraždí děti Izrael, informace o izraelských vrazích v západních médiích často chybí.

 22443

To je kapitalismus! 59 procent českých občanů vychází obtížně se svými příjmy

11. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Všichni zbohatnete, říkal v devadesátkách Václav Klaus:



 22442

Dvouprocentní lidovecký ministr společně s ODS, Piráty, STAN a TOP 09 neskládají zbraně…Budou trápit “mé klienty” až do úplného vyčerpání

11. 2. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Mohl bych zde  psát o bilančních sebevraždách, zoufalých rodinách v obrovském, naprosto zbytečném stresu, kterým tato opravdu asociální pětikoalice trápí obyvatelstvo vlastní země

a nakrájej mě do polívky
Budu výživná
Až mě pak strávíš pohnoj prosím meruňku co plodí jednou za tři roky
Častěji se nesluší vzpomínat…

(Olga Richterová, báseň “Nezdráhej se”, básnická sbírka “Napříč kůrou”,Vydal Klub rodáků a přátel Kutné Hory, 2008) - současná místopředsedkyně PS - pětikoalice)

Ministr Marian Jurečka, kterému se mezi sociálními pracovníky říká dvouprocentní ministr (tak velké preference má jeho rodná strana) - bojuje o vše. A tak posunul opět morální kýč české politiky o další level.

 20705

Donald Trump se vyjádřil, že by povzbudil Rusko k útokům na spojence v NATO, kteří platí příliš málo

11. 2. 2024

čas čtení 4 minuty



Donald Trump, který usiluje o druhý prezidentský úřad jako předpokládaný kandidát republikánů do Bílého domu v roce 2024, prohlásil, že by "povzbudil" Rusko, aby zaútočilo na některého ze spojenců USA v NATO, kteří podle něj neplní své finanční závazky.

Bílý dům tyto výroky označil za "děsivé a potrhlé". Trump se takto vyjádřil v sobotu během předvolebního shromáždění v Conwayi v Jižní Karolíně před republikánskými preferenčními prezidentskými volbami, které se v tomto státě uskuteční 24. února.

Bývalý prezident vyjádřil pochybnosti o pomoci Ukrajině, která se brání invazi zahájené Ruskem v únoru 2022 - stejně jako o existenci NATO, aliance 31 zemí, kterou se USA zavázaly v případě potřeby bránit.



Maďarská prezidentka odstoupila, Orbánova vládnoucí strana tak utrpěla neobvyklou porážku

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Katalin Nováková odstoupila poté, co omilostnila muže odsouzeného za pomoc při krytí sexuálního zneužívání
 


Maďarská prezidentka oznámila svou rezignaci kvůli rozhodnutí omilostnit muže odsouzeného za pomoc při krytí případu sexuálního zneužívání v dětském domově. Ttato kontroverze představovala  pro maďarského premiéra Viktora Orbána problém.

Rozhodnutí o udělení milosti bylo učiněno v loňském roce, ale pozornost veřejnosti upoutalo až v minulých dnech po zprávě místního zpravodajského webu 444.hu, kdyžse setkala s pobouřením a vedla maďarskou opozici k výzvě, aby Katalin Nováková odstoupila.

 22440

"Já se tak strašně bojím, prosím, přijeďte!" Šestiletá Hind Rajabová byla nalezena mrtvá v Gaze 12 dní poté, co volala o pomoc

10. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Holčička, která prosila Červený půlměsíc o záchranu, byla nalezena mrtvá spolu s několika příbuznými a dvěma zdravotníky, kteří se ji snažili zachránit


"Já se tak strašně bojím prosím, přijeďte," byla poslední slova šestileté Hind Radžábové, která řekla v telefonátu záchranářům poté, co se auto její rodiny dostalo pod palbu ve městě Gaza.

Uvězněná ve vozidle a obklopená svými mrtvými příbuznými tři hodiny prosila Červený půlměsíc, aby ji zachránil.

Agentura však ztratila kontakt se sanitkou, která jí byla 29. ledna vyslána na pomoc, a její posádka i Hind zůstaly nezvěstné.

Hind je jedna z šesti rozkládajících se mrtvol v tomto autě:


Tato zpráva je nyní všude. Hind chtěla být lékařkou:

 18474

Mezi sedmi mrtvými při útoku ruského dronu na Charkov jsou i děti

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty



Podle gubernátora jsou mezi mrtvými tři děti poté, co útok na čerpací stanici způsobil vystříknutí hořícího paliva, které zapálilo 14 domů


Sedm lidí, včetně tří dětí, zahynulo při útoku ruského bezpilotního letounu na čerpací stanici ve městě Charkov na východě Ukrajiny, uvedl v sobotu regionální gubernátor.

"Počet obětí útoků okupantů na Charkov se bohužel zvýšil na sedm," uvedl Oleg Synegubov na sociální síti Telegram.
 
"Jsou mezi nimi tři děti: sedmileté, čtyřleté a asi šestiměsíční miminko."

 22441

Režisér Martin Scorsese o rasismu v USA

10. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
Moderátorka, Channel 4 News, pátek 9. února 2024: Režisér Martin Scorsese už téměř 60 let zaznamenává americký život a násilí a chamtivost pod jeho povrchem. Jeho nejnovější film vypráví o sérii vražd indiánů kmene Osage na počátku 20. století v Oklahomě, kde si bílí Američané získali jejich důvěru a systematicky je vyvraždili, aby získali kontrolu nad jejich půdou bohatou na ropu.

Film Vrazi květinového měsíce vychází z knihy novináře Davida Granta, která popisuje vyšetřování těchto vražd. Scorsese svůj film soustředil na skutečný vztah mezi bílým Američanem Ernestem Burkhartem a Osagankou Molly Brownovou, o kterou se Burkhart zajímá kvůli jejímu bohatství. Krishnan Guru Murthy hovořil s Martinem Scorsesem o jeho  filmu a o tom, co vypovídá o Americe.

Cirkulace Atlantského oceánu směřuje k bodu zvratu. Je to "špatnou zprávou pro klimatický systém a lidstvo", zjistila studie

10. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Vědci, kteří za výzkumem stojí, uvedli, že jsou šokováni předpokládanou rychlostí kolapsu, jakmile bude tohoto bodu dosaženo, ačkoli podle nich zatím nelze předpovědět, jak brzy k tomu dojde.

Na základě počítačových modelů a údajů z minulosti vědci vyvinuli indikátor včasného varování před zhroucením atlantické meridionální převratné cirkulace (Amoc), rozsáhlého systému oceánských proudů, který je klíčovou součástí globální regulace klimatu.

Zjistili, že Amoc je již na cestě k náhlé změně, ke které nedošlo již více než 10 000 let a která by měla neblahé důsledky pro velké části světa.

 22440

Gaza: Šestiletá holčička nalezena mrtvá. Zabili ji Izraelci

10. 2. 2024

čas čtení 14 minut


Šestiletá palestinská holčička, která zmizela poté, co auto její rodiny se dostalo v Gaze pod palbu, byla nalezena mrtvá, uvedlo ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem a její příbuzní, kteří obvinili Izrael z jejího zabití informuje AFP. Izraelská armáda také zastřelila zdravotníky a zničila sanitku, která jela na pomoc, viz níže.


Naposledy byla Hind Radžábová viděna asi před dvěma týdny, kdy byla obklopena mrtvými příbuznými poté, co uvízla ve vozidle, když se snažili utéct z města Gazy při postupu izraelských sil. Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) na svém Twitteru často zveřejňovala aktuální informace s prosbou o aktualizace a informace o Radžabové. Na její příběh upozornila také BBC.


"Hind a všichni ostatní v autě jsou mrtví," řekl agentuře AFP dědeček holčičky Baha Hamada. Několik členů rodiny ji a další oběti našlo v sobotu, když se vydali do oblasti Tel al-Hawa ve městě Gaza a hledali auto poblíž čerpací stanice, kde bylo naposledy spatřeno, dodal.

"Mohli se tam dostat až teprve teď, protože izraelské síly se dnes brzy ráno stáhly," dodal Hamada. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo  smrt Hindové

"Byla zabita [izraelskými] okupačními silami spolu se všemi, kteří s ní byli v autě u čerpací stanice v Tel al-Hawa," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Začátkem tohoto týdne rodinní příslušníci uvedli, že se skupina ocitla v cestě izraelským tankům a při pokusu o útěk byla ostřelována.

Izraelská armáda, kterou kontaktovala agentura AFP, se k incidentu nevyjádřila.


Palestinská společnost Červeného půlměsíce  obviňuje izraelské síly z "úmyslného útoku" na sanitku, při kterém zemřeli dva zdravotníci.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) obvinila izraelské síly ze "záměrného útoku" na sanitku PRCS, v jehož důsledku zemřeli dva její zdravotníci.

V příspěvku na sTwitteru  sdílela PRCS video ukazující zbytky sanitky PRCS, která byla podle humanitární organizace úmyslně zničena izraelskými okupačními silami.

PRCS uvedla, že dva její kolegové, Jusuf Al-Zeino a Ahmed Al-Madhoun, byli jen několik metrů od šestileté Hind Rajab. Hind Rajabovou viděli naposledy asi před dvěma týdny, kdy byla obklopena mrtvými příbuznými poté, co uvízla ve vozidle, když se snažili utéct z města Gazy při postupu izraelských sil.

Organizace PRCS často zveřejňovala na svém účtu na Twitteru aktuální informace s prosbou o aktualizace a informace o Radžábové. Na její příběh upozornila také BBC.

"Hind tragicky přišla o život sama poté, co několik hodin prosila naše týmy vyděšeným a zoufalým hlasem: 'Pojďte si pro mě'. Odpočívej v pokoji, Hind, a sláva hrdinům humanitární práce, Jusufovi a Ahmedovi," uvedla organizace PRCS. 

 22439

Jak v Rusku, i v Izraeli musíte držet hubu a krok

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Meir Baruchin, izraelský učitel dějepisu a protiválečný aktivista, svědčí, jak byl v říjnu zatčen a v listopadu uvězněn na samotce poté, co na protest proti válce v Gaze na internetu zveřejnil fotografii Palestinců zabitých izraelskou armádou 7. října.



 22430

Izrael zřejmě porušuje příkazy Mezinárodního soudního dvora ohledně Gazy, konstatuje vysoká představitelka OSN

10. 2. 2024

čas čtení 10 minut


Zvláštní zpravodajka OSN poukazuje na nedostatek zdravotnického materiálu, potravin a čisté vody a na pokračující demolici infrastruktury


Izrael zřejmě porušuje příkazy vydané před čtrnácti dny Mezinárodním soudním dvorem, které mu ukládají, aby okamžitě přijal opatření na ochranu práv Palestinců a ukončil všechny činnosti, které by mohly představovat genocidu, uvedla zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná území Francesca Albaneseová.

Izraelská vláda dostala čas do 23. února, aby Mezinárodnímu soudnímu dvoru podala zprávu o tom, co udělala pro splnění šesti příkazů, které soud vydal, včetně příkazu týkajícího se ukončení podněcování ke genocidě a dalšího, který požaduje okamžité kroky ke zlepšení dodávek humanitární pomoci.

Vytváření antikomunistické politiky paměti

9. 2. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut

Od Paříže po Prahu, od krajní levice po krajní pravici

Děkuji Gérardu-Danialu Cohenovi za kritické připomínky. Tento text vznikl na základě příspěvku předneseného na workshopu After Critical Theory? svolaném Ericem Heinzem na Queen Mary University v Londýně 2. února 2024. I jemu patří velký dík.

Květen 1968 v Paříži musel být skvělá zábava. „Pod dlažebními kostkami leží pláž“, hlásalo heslo: vyznavači marxismu, leninismu, maoismu, trockismu a téměř všech dalších levicových ideologií spojili své síly, aby se vrhli na archaickou a autoritářskou vládu prezidenta De Gaulla. Energická mládež obsazovala univerzity, stavěla barikády a bojovala s policií v epických bitvách, které si vyžádaly sedm mrtvých, zatímco v celé zemi probíhala několik týdnů generální stávka. Ačkoli míra násilí nemusí být příliš chvályhodná a nad naivitou politických ideálů můžeme nevěřícně kroutit hlavou – zvláště při pohledu z Prahy, kde lidé byli v té době již podstatně moudřejší, pokud jde o ničivý potenciál těchto ideologií –, úmysly byly dostatečně ušlechtilé. Hnutí skutečně zásadně změnilo francouzskou společnost k lepšímu; z velmi konzervativní společnosti se stala společnost otevřenější, tolerantnější a (sebe)reflexivnější.


 20706

Česko a Maďarsko zablokovaly sankce EU proti izraelským osadníkům

9. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
 

Tyto dva středoevropské státy jsou jedinými zeměmi EU, které trvale nekriticky podporují izraelské akce v Gaze a na Západním břehu Jordánu, píší bne IntelliNews.


Česko a Maďarsko  blokují krok Evropské unie, který má vést k sankcím vůči izraelským osadníkům na okupovaných územích, kteří napadají místní Palestince.

Spojené státy minulý týden uvedly, že uvalí sankce na čtyři osoby, které zabily nebo vyhnaly Palestince z jejich území. V prosinci navrhl vrchní diplomat EU Josep Borrell podobný krok, který by postihoval dvanáct osadníků za jejich zločiny sankcemi, jako je například omezení jejich vstupu do EU.

Krize na Blízkém východě: USA vzkazují Izraeli, že nepodpoří ofenzívu v Rafáhu, protože by to byla katastrofa

9. 2. 2024

čas čtení 25 minut

Zatímco Izrael dále vraždí civilisty a bombarduje mateřské školy, nyní už i proti vůli USA, česká ministryně obrany Černochová se odjela do Izraele bratřit s vrahem. Česko se mezinárodně diskredituje.


Nejméně devět lidí, včetně dětí a žen, bylo zabito při izraelských náletech v noci na pátek  v centrální oblasti pásma Gazy a v jižním městě Rafáh na hranici s Egyptem, uvedli svědci a zástupci nemocnic pro agenturu Associated Press.

AP uvádí, že údery zasáhly obytnou budovu v Rafáhu a mateřskou školu přeměněnou na útulek pro vysídlené osoby v centrálním městě Zuwaida. Mrtví a zranění byli převezeni do nedalekých nemocnic, kde těla viděli novináři agentury AP.

Noční nálety přišly několik hodin poté, co americký prezident Joe Biden ve čtvrtek prohlásil, že považuje izraelské vedení války za "přehnané". Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek opustil Izrael, protože mezi oběma blízkými spojenci narůstají rozpory ohledně dalšího postupu.

Více než polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy byla izraelskou vojenskou ofenzívou vyhnána k hranicím s Egyptem
. Mnoho lidí, kteří nemohou palestinské území opustit, žije v provizorních stanových táborech nebo v přeplněných přístřešcích spravovaných OSN a uvádí se, že čtvrtina obyvatelstva hladoví.

Počet palestinských obětí války přesáhl 27 840 osob, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás.



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
9856