Mezi sedmi mrtvými při útoku ruského dronu na Charkov jsou i děti

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty


Podle gubernátora jsou mezi mrtvými tři děti poté, co útok na čerpací stanici způsobil vystříknutí hořícího paliva, které zapálilo 14 domů


Sedm lidí, včetně tří dětí, zahynulo při útoku ruského bezpilotního letounu na čerpací stanici ve městě Charkov na východě Ukrajiny, uvedl v sobotu regionální gubernátor.

"Počet obětí útoků okupantů na Charkov se bohužel zvýšil na sedm," uvedl Oleg Synegubov na sociální síti Telegram.
 
"Jsou mezi nimi tři děti: sedmileté, čtyřleté a asi šestiměsíční miminko."



Při útoku v pátek pozdě večer byly okolní domy postříkány hořícími pohonnými hmotami, což donutilo nejméně 50 lidí k evakuaci, uvedl charkovský starosta Igor Těrechov.

"Nepřátelské bezpilotní letouny íránské výroby zasáhly čerpací stanici, v důsledku čehož se rozlilo hořící palivo a začalo hořet 14 soukromých domů," uvedl s tím, že oheň hořel na rozsáhlém území. Právě vyšlo najevo, že některé  íránské drony jsou poháněny motory, vyrobenými v České republice.

Hasiči a záchranáři pracovali celou noc, aby se vyrovnali s následky úderu, uhasili požáry a odklidili trosky, uvedli představitelé.

Charkovský oblastní prokurátor Oleksandr Filačkov uvedl, že tři drony zasáhly charkovský okres Nemyšljanskij.

"V důsledku toho byl zničen objekt kritické infrastruktury. Bylo tam velké množství pohonných hmot, proto byly následky požáru tak strašné," uvedl s odkazem na čerpací stanici.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana a mobilní skupiny lovců dronů sestřelily 23 z 31 Ruskem vypuštěných dronů, které byly zaměřeny na Charkovskou oblast a také Oděskou oblast.

Synehubov rovněž uvedl, že ruské drony zasáhly restauraci v městečku Velký Berluk, 100 km od Charkova. Neoznámil však, že by tam došlo ke ztrátám na životech.

Charkov je pravidelně napadán od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 a v posledních týdnech je častým cílem ruských útoků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1814

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024