19468

Francouzské volby: krajní pravice má nakročeno k vítězství v prvním kole. Co se stane teď?

1. 7. 2024

čas čtení 6 minut

 

Macronovo uskupení a levicově-zelená aliance budou muset spolupracovat, aby Národní frontu nepustili k moci, ale nebude to snadné.

Národní sjednocení (RN) získalo v prvním kole předčasných dvoukolových parlamentních voleb ve Francii podle prvních odhadů 34 % hlasů, levicová aliance Nová lidová fronta (NFP) 28-29 % a centristický blok Společně prezidenta Emmanuela Macrona 20-22 %.

Podíl hlasů na celostátní úrovni je však velmi obtížné převést na předpokládaný počet křesel v Národním shromáždění. To proto, že konečný výsledek bude záviset na výsledcích ve volebních obvodech. Ačkoli průzkumy veřejného mínění vydávají odhady počtu mandátů, francouzský úřad pro dohled nad průzkumy veřejného mínění je nepotvrzuje.

3rdSight

1. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

31234

Debakl Zemana a Klause ve srovnání s Havlem

1. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Hlavním hostem nedělních Otázek V. Moravce byl prezident Petr Pavel. Hned na začátku mě udeřila do tváře slova Václava Havla z roku 2000 o strašné situace v naší zemi plné korupce, zlodějiny, bezpráví. Ačkoli prezident Pavel řekl, že tato slova platí plně i dnes, uvědomil jsem si svůj pocit, že jsme se opravdu od dob opoziční smlouvy posunuli hodně dopředu.

Ještě více na mě zapůsobily výsledky průzkumu hodnocení českých prezidentů. Nejlépe dopadl právě Havel, pak následuje Pavel, pak Zeman a nejhůře je na tom Klaus. Klaus a Zeman získali přitom srovnatelných 13 vs. 11 procent. Havel 43 a Pavel 21. Pro mě je výsledek Zemana a Klause velmi příjemným překvapením. Oba patří k sobě a oba patří do minulosti. Havel by se naopak měl stát naší budoucností.

 20475

Mádlovy Vlny

1. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Dnes 15. srpna jde do kin film Jiřího Mádla Vlny. Připomeňme si recenzi Jana Čulíka z 1. července 2024, z karlovarského festivalu. Je to velmi dobře napsaný, zahraný a režírovaný film, ale v určitých aspektech je lživý. Zasáhl stereotypní antikomunismus a pan Mádl nemá osobní zkušenost z roku 1967.

Překvapení: Herec Jiří Mádl napsal i zrežíroval výborný film o slavných pracovnících pražského rozhlasu, Milanu Weinerovi, Jiřím Dienstbierovi, Věře Šťovíčkové, a dalších, v období přibližně od září 1967 do září 1968. 

Marná sláva. To období kolem Pražského jara je naprosto určujícím dějinným mezníkem pro všechny Čechy a Slováky, bez ohledu na to, že ho někteří třeba nikdy nezažili, to období a následná invaze ovlivnily jejich životy až dodneška, i když se třeba narodili po roce 2000.Takže - je to velmi dobrý film a i když pan Mádl to období nezažil, nastudoval si ho velmi pečlivě. Samozřejmě, ten film je založen na fiktivním příběhu, který se snad mohl udát, ale neudál. Nicméně chování a slavné rozhlasové výstupy lidí, jako byla třeba celebrita Věra Šťovíčková, redaktorka, který vysílala ve dnech kolem 21: srpna 1968, jsou zcela autentické. Vysílání ze středy 21. srpna 1968, jak se vyskytuje v tomto filmu, je podle reality zaznamenáno skoro stoprocentně přesně. Já ty nahrávky, které jsem tehdy z rozhlasu pořídil, mám dodnes a dobře je znám. Tyto scény filmu mě skutečně dojaly.



S určitou rezervovaností bych se ale díval na to, jak pan Mádl zobrazil tehdejší komunistický režim - jako nepřítele, v první řadě představovaného hrozivou StB, a potom i postarším prezidentem Novotným, který ve filmu vystupuje s nenávistnými ideologickými bláboly skoro jako Husák v sedmdesátkách, než koncem března 1968 rezignuje. Šedesátá léta by bývala nemohla být tak liberální, kdyby  Novotný vystupoval jako později Husák. Spíš mám dojem, že jeho režim byl dost pasivní.

Protože komunistická strana je v Mádlově filmu vlastně nepřítel, film nijak podrobněji nevysvětluje, jak se mohlo stát, že se v  lednu 1968 stal prvním tajemníkem KSČ Alexander Dubček. Jak k tomu mohlo dojít, když podle Mádla komunistická strana byla nepřítel, proti němuž byli nuceni bojovat neohrožení redaktoři Československého rozhlasu? Jak se ale ti odvážní rozhlasoví novináři do Československého rozhlasu za komunistického teroru mohli dostat?  Milan Weiner je ve filmu často kárán ředitelem rozhlasu za svá velmi nebojácná vystoupení, nikdo ho však kupodivu nevyhodí. Jak to, když všude vládla StB?

 23574

Média prosí Bidena, aby se vzdal kandidatury na prezidenta a zachránil Spojené státy před Trumpovou katastrofou

1. 7. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Deníky The New York Times, The Wall Street Journal, Financial Times a časopis The Economist vyzvaly amerického prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal kandidatury na znovuzvolení prezidentem země. Ve svých úvodnících tyto publikace vyjadřují obavy z ohrožení demokracie, které by mohl představovat případný nový mandát Donalda Trumpa, a uvádějí, že podle jejich názoru by Biden nebyl schopen porazit svého protikandidáta - oba se o prezidentský úřad ucházejí v letošních volbách, které se konají 5. listopadu.

 20475

Mord a další pozoruhodné filmy z Karlových Varů

1. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Ještě dnes pár poznámek o velmi zábavném, ironickém a zase podvratném českém filmu Adama Martince Mord (s přesnějším anglickým názvem Our Lovely Pig Slaughter, Ta naše nádherná zabijačka), která je zdánlivě dokumentárním, ve skutečnosti hraným záznamem jednání rozvětvené venkovské rodiny, která pořádá domácí zabijačku prasete. Je to údajně protizákonné, "zakázala to Evropská unie", že je to mučení zvířat, varuje nepřátelský soused, samotář, důchodce, a udá zabíjačku policii. Ta to přijede prošetřit, ale protože jsou kamarádi s muži v rodině, žádný trest nenásleduje.

Film Mord patří do série mnoha novějších filmů, viditelných nejen v Karlových Varech, kde se muži chovají jako neschopní, tvrdohlaví a v podstatě šílení jedinci, zatímco normální chování projevují jen (jejich) ženy, které ovšem muži osočují, že to jsou hysterky.

Příklad: Asi pětiletý syn jedné z přitomných žen se chce dívat na zabíjení prasete, matka mu to zakazuje, říká mu, budeš mít hrozné noční můry. Blbý otec říká "Proč by se na to nemohl dívat" a obviní manželku, kdy ta je proti a kluk z protestu uteče za vesnici.

 23292

Zelenskij po posledních smrtících ruských úderech na Ukrajině vyzývá k posílení protivzdušné obrany

1. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Ukrajinský prezident říká, že údery na velké vzdálenosti a moderní protivzdušná obrana jsou "klíčové pro zastavení ruského teroru".

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po raketovém útoku na jihu Ukrajiny, při kterém zahynulo sedm lidí včetně dvou dětí, znovu vyzval k posílení protivzdušné obrany a zbraní dlouhého doletu.

Ukrajinští představitelé zveřejnili fotografie, na kterých jsou vidět těla přikrytá piknikovými dekami v parku ve Vilniusku, městě nedaleko jihovýchodního města Záporoží, spolu s hlubokými krátery ve spálené zemi a ohořelými zbytky nedaleké budovy.

 20475

Dvojí image karlovarského filmového festivalu

29. 6. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut

Tak už to tady máme zase. Píšu o tom každý rok. Česká média jsou ohledně karlovarského filmového festivalu posedlá údajnými celebritami, kdo byl na takzvaném červeném koberci a jaké róby mají dámské celebrity. Je to trapné, protože Karlovy Vary jsou vedlejší, regionální festival a posedlost celebritami je výrazem obrovského komplexu méněcennosti. 

Uvažuju v těchto dnech, že na světově uznávaných festivalech, jako je Cannes, se takto s celebritami neblbne. Možná se pletu a situace se za poslední desítky let změnila, jenže když jsme byli v roce 1985 na festival v Cannes v soutěži s animovaným filmem mé ženy (tvůrci filmů v soutěži seděli v sále v první řadě, vedle seděl Wim Wenders, který tam měl film Paris, Texas), v Cannes to bylo všechno takové neformální. Třeba mi už selhává paměť.
 

 23568

Paradox německých přistěhovalců

30. 6. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Být v Praze znamená mít k dispozici mezinárodní skupinu lidí, pokud chcete. Ačkoli většina Pražanů má ve skutečnosti plné zuby oceánů turistů, kteří zaplavují její centrální části, může to být příležitost setkat se s různými kulturami a využít ji k tomu, abyste se ponořili do dění jinde. Abych nechodil daleko, vzal jsem si vzorek dvou Němců, jednoho bílého a jednoho černého.

arena

30. 6. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

Bohužel, další apel na čtenáře o finanční pomoc

11. 6. 2024

čas čtení 1 minuta

Aktualizace 26. června 2024: Děkujeme všem čtenářům, kteří nyní průběžně přispívají. Bohužel máme nyní ještě jeden účet, doufejme letos už poslední, za účetnictví ve výši 28 000 Kč. Prosíme, přispějte! Děkujeme.

Aktualizace 17. 6. 2024: Vybralo se zatím 29 000 Kč. Děkujeme mnohokrát, ale potřebujeme 70 000 Kč.

Právě jsme zaplatili za nezbytnou právní pomoc 38 000 Kč, což absolutně zlikvidovalo veškeré čtenářské příspěvky, které se za tento měsíc vybraly, a jsme na nule. Což znamená, že koncem měsíce nebudeme moci našem čtyřem redaktorům zaplatit řádný honorář.

Apelujeme tedy opět mimořádně na naše čtenáře o dodatečnou finanční pomoc. Výše zmíněná platba za právní úkony byla výjimkou. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

warriorSpirit

29. 6. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 23564

Jak šel ou tú na vandr

29. 6. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Pohádka na prázdniny – je hezké, když rodiče dětem čtou a povídají

https://www.youtube.com/watch?v=Mc2oxeJrfkg

Svítilo slunce. Hodně, moc. Z lupenů stromů v parku vyskakoval jeden kyslík za druhým. Učili se plout vzduchem. Doufali, že je nevdechne nějaký smradlavý kuřák nebo jiné čuně. Ani notorici a feťáci nestojí za moc. Zrovna ten odvedle – z domku u parku – by jim mohl velet. Pálí jednu od druhé a zapíjí vším, co páchne po ethanolu. Hlavně, že vede řeči o „bordelu, co mu ze stromů v parku padá na jeho krásnou novou... zámkovou dlažbu“. „Tak tam fakt nechci!“ skoro se až pomodlil náš malý nový O2.

 23563

Prezidentská debata Trump - Biden byla katastrofa

28. 6. 2024

čas čtení 10 minut


Trump lhal, zatímco Biden se neúspěšně snažil o souvislou reakci. Co si o tom myslí komentátoři Guardianu:

Moustafa Bayoumi: "Demokraté musí za svého kandidáta vybrat někoho jiného než Bidena"


To je ale katastrofa. Joe Biden se od začátku debaty choval zmateně, kličkoval a byl bez šarmu. Nikdy se to nezlepšilo. Donald Trump byl však relativně zdrženlivý, alespoň na Trumpa. Samozřejmě se po celých 90 minut uchyloval ke lžím, urážkám a přehánění. Citováním věcí zvaných "černošská pracovní místa" a "hispánská pracovní místa" a označením Bidena za "špatného Palestince" se Trumpovi podařilo udeřit do všech svých obvyklých rasistických not.

Přesto bylo prostě bolestné to celé sledovat, hlavně proto, že to bylo zbytečné v jakékoli praktické rovině. Tato tolik vzývaná konfrontace dvou politických nepřátel o nejdůležitější úřad na světě se ukázala být naprosto bezobsažná. Jediné, co vyvolávala, byla trapnost. Jediným tématem bylo sobectví.

Prezidentský úřad by neměl být pouhým projektem marnivosti, ale přesně tím se stal. Bidenův výkon byl tak hluboko pod hranicí přijatelnosti, že by se Demokratická strana měla stydět za to, že mu dovolila kandidovat ve volbách. S dnešním Bidenovým  výkonem demokraté téměř jistě prohrají. Trumpův narcismus je pověstný a také on zničil Republikánskou stranu zevnitř. V sázce je příliš mnoho na to, aby nafouknutá ega těchto dvou mužů rozhodovala o osudech milionů lidí u nás i na celém světě. Pokud demokraté skutečně věří, že v těchto volbách jde o demokracii, musí za svého kandidáta vybrat někoho jiného než Bidena. Ještě je čas.

    Moustafa Bayoumi je americký komentátor deníku Guardian.

 23563

Sophiina volba: Lhář Trump nebo senilní Biden...

28. 6. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 

Sledovat debatu CNN mezi bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a současným prezidentem Joem Bidenem bylo bolestivé. Jako sledovat špatnou komedii. Američané mají před sebou pravděpodobně nejhorší prezidentskou volbu v dějinách, pokud použiji pro Trumpa typický superlativismus. Je více než zřejmé, že Biden je velmi slabý, paměť mu neustále selhává, jeho hlas je téměř jen šepot, v očích se zračí strach a zmatek. Naproti tomu Trump bezostyšně lže, kdykoli otevře ústa, a destiluje nenávist a pomstychtivost. 


 23562

Gaza: Palestinci utíkají na jih. Další zabíjení

28. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportérka, Channel 4 News, čtvrtek 27. června 2024, 19 hodin:  Jak vidíte zde, v 7:00 ráno je okolí města Gaza bombardováno. Děti se utíkají schovat. V 10:30 izraelské útoky zesílily a do oblasti se přesunuly tanky. Tito lidé jsou již vysídleni ze severní Gazy a Rafáhu. Říkají, že zpráva o izraelském rozkazu k odchodu se k nim dostala až hodinu po příjezdu tanků.


Je hlášeno, že nejméně osm lidí bylo zabito a více než 30 zraněno v nemocnici al Achni, která byla teprve nedávno znovu otevřena.

Tato místnost byla plná dětí ze Share Dža ija. Lékaři zašívají sedmiletému Karimovi nohu. Muž, který ho doprovází, říká, že se jen tak tak dostali ven živí. Rodiny, které byly nuceny znovu a znovu utíkat, mají nyní nový příkaz přestěhovat se na jih pásma.

 21298

Ukrajina - shrnutí konfliktu

28. 6. 2024

čas čtení 14 minut

Rusko vede útočnou válku proti Ukrajině již více než dva roky. Válka ilustruje strategii Kremlu při jednání s neukázněnými postsovětskými sousedními státy: Repertoár sahá od politického tlaku přes hybridní válku až po vojenskou invazi. To znamená, že geopolitický konflikt mezi Ruskem a Západem ohledně evropského bezpečnostního řádu také vstoupil do nové fáze, píše Andreas Umland.

 18794

Německo: Scholz odmítl Putinův plán pro Ukrajinu

28. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, který označil za "realistický" způsob ukončení války na Ukrajině, nelze nazvat mírovým plánem, uvedl německý kancléř Olaf Scholz. Předložené podmínky podle něj naznačují pravý opak.

 16469

USA: Letošní prezidentské debaty by mohly být poslední

28. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Když Bidenova a Trumpova kampaň odsunula stranou Komisi pro prezidentské debaty, aby uzavřela oddělené dohody s vysílateli, zdálo se, že si nikdo neuvědomuje, že nebýt téměř čtyřicetileté práce komise, žádné televizní debaty se konat nebudou. A bez ní se v budoucnu nemusí vést vůbec žádné debaty, píše Craig LaMay.

29269

Tři dny před předčasnými volbami francouzská krajní pravice dominuje průzkumům veřejného mínění

28. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Francouzská krajní pravice vede v průzkumech veřejného mínění tři dny před tím, než voliči odevzdají hlasy v předčasných parlamentních volbách, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron po porážce své strany v evropských volbách před více než dvěma týdny. Odhaduje se, že Národní sdružení Marine Le Pen získá v prvním kole v neděli více než 35 %, přičemž levicová aliance bude následovat s 29 % a Macronovi centristé s přibližně 20 %.

Kdy přijme Česká republika na léčení zraněné palestinské děti? Jsou jich tisíce

28. 6. 2024

čas čtení 10 minut


Moderátorka, Channel 4 News, středa 26. června 2024, 19 hodin: Gaza je v troskách a válka si vybrala strašlivou daň u nejmladších a nejzranitelnějších. Tisíce dětí byly zabity nebo vážně zraněny. Tisíce lidí se pohřešují a další tisíce přišly o všechno, o své domovy i o své blízké. OSN odhaduje, že od začátku války, po útocích Hamásu 7. října, osiřelo více než 17 000 dětí.

Toto je rodina Al Katibových, z nichž devět bylo zabito při březnovém leteckém útoku v Al Nasíře v centrální části Gazy.

Jejich dům byl stejně jako tisíce dalších srovnán se zemí a změnil se v hromadu trosek a pokrouceného kovu, jejich těla byla převezena do nedaleké nemocnice. Jusuf Al Khatib, radiolog britského zdravotnictví žijící v Liverpoolu, se o několik hodin později na sociálních sítích dozvěděl, co se stalo jeho rodině.

 16740

Prověřujeme českou miliardářskou skupinu: Je obtížné oddělit státní a soukromé podnikání

28. 6. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 12 minut


Investiční skupina PPF nadále podkopává českou demokracii

Zatímco investiční skupina PPF proplouvá kontroverzemi a sondami v Evropě i mimo ni, její provázanost s politickými vlivy a dynamikou trhu odhaluje složité dědictví, které se v postkelnerovské éře stále vyvíjí.

Investiční skupina PPF se sídlem v Praze v poslední době přitahuje pozornost mezinárodních médií.

Stalo se tak po zmatcích v největší komerční televizi na Slovensku a především po zprávách o tom, že Evropská komise zahájila vyšetřování některých obchodů PPF. Prověřování se týká prodeje telekomunikačních aktiv PPF v Bulharsku, Maďarsku, na Slovensku a v Srbsku za 2,2 miliardy eur společnosti e& (neboli Etisalat) ze Spojených arabských emirátů, kterou v létě 2023 podpoří stát. Podle odborníků se jedná o první sondu EU podle nového nařízení o zahraničních subvencích, která se zaměřuje na významné hráče PPF a e&.

 20116

Netanjahu: Vytváří si nepřátele a lpí na ultrapravicových stoupencích

28. 6. 2024

čas čtení 4 minuty


Upřednostňování vlastních zájmů před zájmy své země není pro izraelského premiéra nic nového, ale je to stále zjevnější
, míní nejnovější redakční komentář deníku Guardian.


Zatímco Benjamin Netanjahu svádí boje doma i v zahraničí, je více než kdy jindy spjat s nejhoršími částmi domácí politické sféry. Minulý týden se izraelský premiér pustil do svého hlavního spojence, USA, které mu to vytýkají, ale neudělaly nic pro zastavení války v Gaze ani pro odvrácení hrozícího a jistě katastrofálního konfliktu s Hizballáhem. V pondělí izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan označil Antónia Guterrese za "spoluviníka teroru" a tvrdil, že jeho jediným cílem bylo "pomoci Hamásu přežít tuto válku" poté, co generální tajemník obvinil Izrael (aniž by ho přímo jmenoval), že o něm šíří dezinformace.

Každý čtvrtý zdravý člověk ve věku nad 60 let ve Spojeném království "má nediagnostikované onemocnění srdečních chlopní"

28. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Vědci sdělují, že ve většině případů je stav mírný, ale může zvyšovat riziko infarktu a mrtvice

Podle výzkumu má každý čtvrtý zdravý člověk ve věku 60 let a více ve Spojeném království nediagnostikované onemocnění srdečních chlopní.

Toto onemocnění vzniká, když jedna nebo více srdečních chlopní nefunguje správně. Hlavní problémy jsou způsobeny tím, že se chlopně buď neotevírají úplně, nebo se správně neuzavírají.

Podle odborníků může onemocnění srdečních chlopní představovat pro srdce dodatečnou zátěž a zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a dalších srdečních zdravotních problémů.

 23538

V Gaze se pohřešuje téměř 21 000 dětí. A tato noční můra nemá konce

28. 6. 2024

čas čtení 6 minut


Mrtví nebo rozčtvrcení Palestinci už zřejmě nikoho nešokují, píše komentátorka Guardianu Arwa Mahdawi.  Pár stovek zabitých tady, desítky upálených tamhle, hromada dětí mrtvých na podvýživu: zdá se, že každý den dochází  k dalšímu masakru, který se sotva dostane do povědomí veřejnosti. Po osmi měsících intenzivního bombardování se to nejodpornější utrpení civilistů nebezpečně normalizovalo.

Přesto, jakkoli jsou lidé vůči hrůzám v Gaze otrlí, museli byste být úplně rozbití, aby vás nová zpráva organizace Save the Children o pohřešovaných dětech v Gaze nezničila. Zatímco podle odhadů bylo při neúprosném izraelském útoku na pásmo Gazy zabito více než 15 000 dětí, organizace Save the Children odhaduje, že se pohřešuje až 21 000 dětí.

 23542

Proč musel před 110 lety zemřít při Atentátu v Sarajevu František Ferdinand d´Este?

28. 6. 2024 / Nikola Šedinová Slabáková

čas čtení 43 minut


Dojmy z návštěvy rakouského Artstettenu, citace textů Františka Ferdinanda d´Este a vzpomínek jeho současníků na něj. V článku je čerpáno a citováno z díla Friedricha Weissensteinera František Ferdinand Krůček od trůnu, které dcera Františka Ferdinanda, hraběnka Sophie Nostitz-Rienecková, označila za „mistrovské dílo“.    

aGreatUnfurling

28. 6. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 22548

Přestože oslavujeme propuštění Juliana Assange z vězení, svoboda tisku zůstává předmětem hlubokých obav

27. 6. 2024

čas čtení 6 minut

Uprostřed oslav, které vypukly poté, co Julian Assange uzavřel dohodu se Spojenými státy o přiznání viny a byl propuštěn z britského vězení, obhájci svobody tisku i nadále vyjadřují vážné obavy ohledně škod, které způsobilo stíhání novináře, jenž pomohl odhalit státní tajemství a důkazy o válečných zločinech spáchaných americkou vládou.

"Julian Assange čelil stíhání, které mělo vážné důsledky pro novináře a svobodu tisku na celém světě," uvedla po zprávě o dohodě Jodie Ginsberg, generální ředitelka Výboru na ochranu novinářů.

"I když vítáme jeho propuštění," dodala Ginsberg, "stíhání Assange ze strany USA vytvořilo škodlivý právní precedens, protože otevřelo cestu k tomu, aby novináři byli souzeni podle zákona o špionáži, pokud získají utajované materiály od informátorů. To se nikdy nemělo stát."

Poté, co Assange strávil sedm let na ekvádorském velvyslanectví ve Spojeném království a následně dalších pět let v londýnské věznici Belmarsh, souhlasil s přiznáním viny k jednomu trestnému činu, aby se vyhnul dalšímu pobytu za mřížemi. Dvaapadesátiletý Australan bojoval proti svému vydání do Spojených států, kde čelil 18 obviněním podle zákona o špionáži a federálního zákona o počítačových podvodech za zveřejnění tajných materiálů a mohl být uvězněn na doživotí, píše Jessica Corbett.

ploomerAye

27. 6. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

30774

Klimatická nouze způsobuje dvojnásobný výskyt extrémních požárů

27. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Podle australského vědce, autora zbrusu nové studie, nesou nová zjištění o rostoucí četnosti extrémních požárů " stopu klimatických změn".  

Calum Cunningham, postdoktorand na Tasmánské univerzitě v Austrálii, sdělil deníku Washington Post, že ho k prozkoumání současných trendů četnosti lesních požárů přiměly názory popíračů klimatu, píše Julia Conley ne webu commondreams.org.

29738

Nusajrát je stejně jako Gaza reprezentací kultury, kterou nelze zlomit

27. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Jasně si vzpomínám na svůj první den ve škole UNRWA v uprchlickém táboře v Gaze. Bylo mi pět let. Měl jsem pocit, že můj život skončil.  Vzdálenost z pátého bloku uprchlického tábora Nusajrát do Nového tábora - který se nachází na území obce Nusajrát - byla dlouhá, vyčerpávající a děsivá.

Musel jsem jít několik kilometrů pěšky, po velmi prašné cestě, která zašpinila můj nový, speciálně ušitý červený oblek a oranžové sandály.

Na namáhavé cestě, která vedla přes citrusové sady a hromady písku, mě doprovázely stovky dětí, některé zkušenější a sebevědomější, jiné, stejně jako já, celou cestu do chlapecké základní školy UNRWA proplakaly, píše Ramzy Baroud.

 20705

Bude Trumpova politika vůči Číně založená na “izraelském modelu”?

27. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Hojně diskutovaný esej bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost Roberta C. O'Briena v časopise Foreign Affairs je něco jako intelektuální plán zahraniční politiky pro druhé Trumpovo funkční období.

V příštích letech může sloužit jako vzor zahraniční politiky pro budoucí republikánské administrativy. Stejně jako článek "X" George F. Kennana (publikovaný v časopise Foreign Affairs v roce 1947) a Směrnice pro obranné plánování Paula Wolfowitze z roku 1992, jinak známé jako Wolfowitzova doktrína bude O'Brienova esej pravděpodobně definovat podmínky zahraničněpolitické debaty přinejmenším po toto desetiletí - ne-li déle, míní na webu Responsible Statecraft James Carden.

 20165

České tzv. levici jde o koryta, ostatní jsou kecy

27. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Zhlédl jsem na youtube diskusi o budoucnosti levice v Česku. Diskuse se odehrála na půdě odborové centrály a moderovala ji za odbory bývalá ministryně Jana Maláčová. Za sociální demokracii tam byl pan Eichler a pak jakési nezávislé osobnosti nezastupující nikoho: pan Stropnický ml., pan Kulikadikis, pan Slezáček a paní Uhlová.

 23539

Ať žije sloup smíchu!

27. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Musím říct, že pokaždé když na Mariánském sloupu přibude nějaká nová "featura", zvyšuje se míra mého pobavení. píše Matěj Metelec. To, že tenhle konkrétní anděl ve tváři připomíná komunistického malíře Diega Riveru, ve mě vzbuzuje po ránu veselost už několik měsíců. Bronzové propriety, kterými byli andělé i ďáblové nedávno opatřeni, jdou ale ještě dál. Vyvolávají totiž neodbytný dojem, že byly vytvořeny v bezprostředním okolí sloupu, na Staroměstském náměstí během jednoho z bezpočtu trhů, které se tu konají, v takové té "středověké kovárně", u které se prodávají různě přívěšky na krk, mosazné pivní korbele atp. Už teď se nemůžu dočkat, co přijde dál.

Ať žije sloup smíchu!

Pozn. JČ. Ta intenzita toho bulvárního primitivismu je šokující. To nikdy v českém prostředí nebývalo:


Jo a ještě jedna "drobnost". Katolíci vzdorně pořádají 16. května na svátek Jana Nepomuckého oslavné plavby po Vltavě, aby tím připomněli praxi ze sedmnáctého století.

Lidi si možná neuvědomují, jak je to šokující. Mýtus Jana Nepomuckého byl zaveden do Habsburky po Bílé hoře okupovaných Čech, aby se vymazala vzpomínka na Jana Husa, Oslavování Jana Nepomuckého je oslavováním nejděsivějšího útlaku Čechů, kteří byli z devadesáti procent do Bílé hory protestanty: byli brutálně donuceni přejít na katolictví, protestantští šlechtici byli ze země vyhnáni. Šlo to ruku v ruce s naprostou ekonomickou exploatací, vydíráním lidí. Všichni, kdo měli moc, byli cizinci, když jste byli otrokem na vesnici, nejenže jste neměli žádná práva, ale ani jste se se svými vládci nedomluvili, oni nemluvili česky. Právě proto dává česká literatura od Boženy Němcové přes Haška až k Hrabalovi a Haklovi důraz na rozhovory lidí: je to pokusem překonat traumatizaci z dehumanizace Čechů po Bílé hoře.

No a pražští katolíci tohle oslavují. Budou příště také pořádat plavby po Vltavě na oslavu Reinharda Heydricha?

 23522

"Bylo to velmi těžké období." Italská antifašistická europoslankyně Ilaria Salisová o svém 15měsíčním věznění v Maďarsku

27. 6. 2024

čas čtení 6 minut

 
Aktivistka říká, že hrozba až 11 let vězení "mě stále velmi děsí" a hodlá se zasazovat o práva vězňů

Italská aktivistka, která byla propuštěna z domácího vězení v Maďarsku poté, co byla zvolena poslankyní Evropského parlamentu, hovoří o své vděčnosti voličům, kteří jí vrátili svobodu, a slibuje, že bude i nadále bojovat za práva vězňů a proti vzestupu neofašistických skupin v Evropě.

Případ Ilarie Salisové, učitelky z Monzy u Milána, vyvolal v Itálii hněv a diplomatické protesty, když ji v lednu přivedli v řetězech k maďarskému soudu. Téměř o rok dříve byla zatčena na protidemonstraci proti neonacistickému shromáždění v Budapešti a obviněna ze tří pokusů o útok a z  členství v krajně levicové organizaci, za což jí hrozí až 11 let vězení.

 20916

Život a smrt v extrémních teplotách

27. 6. 2024

čas čtení 3 minuty


Vliv globálního oteplování je stále zřetelnější, a proto se v těchto dnech na titulní stránky novin po celém světě dostává horko jako nikdy předtím.

V Saúdské Arábii tento měsíc zemřelo během každoroční pouti hadždž do Mekky více než 1 300 lidí. K počtu obětí přispěl především stres z horka, kdy teploty překračují 50 stupňů Celsia, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém denním přehledu.



 22094

Projekt Gaza: O vraždách novinářů v Gaze

27. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Carlos Martínez de la Serna, programový ředitel Výboru na ochranu novinářů (CPJ), nešetřil slovy o smrtících následcích války v Gaze pro novináře a zaměstnance médií.  

Ačkoli se čísla liší, podle předběžných odhadů CPJ je mezi 38 000 Palestinci, kteří přišli o život ve válce Izraele proti Gaze,103 usmrcených novinářů. Podle CPJ byli zabiti také dva izraelští a tři libanonští novináři, čímž se celkový počet novinářských obětí za necelý rok zvýšil na 108, informuje web neziskové organizace Forbidden Stories.

 19468

První kolo předčasných ve Francii se odehraje už v neděli

27. 6. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Volby do francouzského Národního shromáždění budou daleko napínavější než souběžně probíhající fotbalové Euro. Jejich konečné výsledky budou známy dokonce dřív – první kolo se uskuteční už tuto neděli, druhé o týden později. Už od chvíle, kdy Emmanuel Macron v důsledku výsledků evropských voleb vyhlásil, že stávající parlament rozpustí, spekuluje se o jeho motivacích. Zejména o tom, zda celou věc předem rozvážil, nebo se bezhlavě vrhl do risku, který může v důsledku změnit celou Evropu. Nejeden komentátor dokonce poukázal, že jeho krok se může snadno zvrtnou stejným způsobem, jako pokus Davida Camerona zbavit se otravných podporovatelů brexitu ve vlastní straně vyhlášením referenda, o němž byl přesvědčen, že selže.

 20999

Je válka mezi Izraelem a Hizballáhem nevyhnutelná?

27. 6. 2024

čas čtení 9 minut

Přestřelky mezi Izraelem a libanonským Hizballáhem, přetrvávající posledních osm měsíců, v posledních týdnech zesílily. Situace může přerůst v plnohodnotnou válku, a to hned dvěma způsoby.

Jedním z nich je možnost, že se současné boje nízké intenzity vymknou kontrole způsobem, který žádná ze stran neplánuje. Eskalace by byla důsledkem smrtící logiky, kdy se každá strana snaží odradit protivníka od budoucích útoků tím, že důrazně odpoví na poslední úder, míní na webu Responsible Statecraft Paul R. Pillar.

 18342

Po přiznání viny ze "špionáže" proti USA byl Julian Assange propuštěn na svobodu

26. 6. 2024

čas čtení 6 minut

 

Dohoda s USA o přiznání viny umožňuje zakladateli WikiLeaks vrátit se do Austrálie po mimořádném právním boji trvajícím více než deset let



Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange odešel od soudu na americkém tichomořském ostrovním území Saipan na svobodu poté, co se přiznal k porušení amerického zákona o špionáži z roku 1917, a to na základě dohody, která mu umožnila vrátit se domů do Austrálie a ukončila mimořádnou 14 let trvající právní ságu.

Nejmenší a nejvzdálenější federální okresní soud v USA ve středu přijal dohodu o přiznání viny uzavřenou mezi Assangem a americkou vládou za podmínek, které vyžadovaly, aby se přiznal k jednomu trestnému činu spiknutí za účelem získání a vyzrazení tajných dokumentů národní obrany USA.

 23534

Varování před smrtelným a nakažlivým kmenem neštovic, na který umírají děti v Kongu

26. 6. 2024

čas čtení 3 minuty


Vládne znepokojení nad vysokou úmrtností a potratovostí v důsledku šíření zmutovaného viru ve východní části Demokratické republiky Kongo


Vědci varovali, že nebezpečný kmen neštovic, který v Demokratické republice Kongo zabíjí děti a způsobuje potraty, je dosud nejnakažlivější  a mohl by se rozšířit do celého světa.

Zdá se, že virus se šíří z člověka na člověka pohlavním i nepohlavním stykem, a to na různých místech, od nevěstinců až po školy.

O pražském nadšení z Mileiho "kapitalismu bez přívlastků"

26. 6. 2024

čas čtení < 1 minuta



 19501

Boj proti ruské africké strategii

26. 6. 2024

čas čtení 11 minut

Ruský přístup k Africe je všechno, jen ne nahodilý. Budeme-li jej ignorovat, riskujeme, že se kontinent stane zásobovacím skladištěm Moskvy, varuje John P. Connor.

 20497

Ruští vojáci na Ukrajině střílejí po svých

26. 6. 2024

čas čtení 1 minuta

Útoky na důstojníky prováděné vojáky pod jejich velením byl jev, který byl notoricky známý v americké armádě ve Vietnamu, stejně jako v sovětských jednotkách v Afghánistánu. Nyní se totéž odehrává v ruských jednotkách na Ukrajině.

 18694

Rusko: Nikdy předtím nebylo v Putinově vládním aparátu tolik lidí, které diktátor urazil

26. 6. 2024

čas čtení 1 minuta

Během posledního měsíce se Vladimir Putin dopustil značně rizikového chování vůči velké části svého okolí tím, že propustil nebo degradoval úředníky, ale nechal je nebo jejich podporovatele v pozici, na níž disponují skutečnou mocí. Proto sílí možnost, že alespoň někteří z nich se mohou zapojit do spiknutí, aby ho zbavili moci, říká Igor Eidman.

 23532

Ruské špionážní lodě pravděpodobně shromažďují zpravodajské informace o nejnovější izraelské ponorce

26. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Nejnovější izraelská ponorka INS Drakon bude po svém postavení v německém Kielu podrobena námořním zkouškám. Jedná se o obzvláště zranitelnou dobu, kdy může být předmětem snah jiných zemí shromažďovat zpravodajské informace. Na místo dorazily dvě ruské špionážní lodě, Sibirjakov a Vasilij Tatiščev, upozorňuje H. I. Sutton.

 20566

Kreml očekával, že se Erdogan v novém funkčním období sblíží s Ruskem. Místo toho Turecko navazuje dialog se Západem

26. 6. 2024

čas čtení 11 minut

Před prezidentskými volbami v Turecku v květnu 2023 učinil Kreml vůči Erdoganovi několik přátelských gest – a zjevně doufal, že po svém znovuzvolení turecký prezident podnikne reciproční kroky ke sblížení. To se však nestalo: problémy v ekonomice spíše tlačí Ankaru k dialogu se Spojenými státy a EU a turecká opozice se toho snaží využít. Rusko se zase bedlivě dívá na síly, které jsou alternativou k Erdoganovi - ale zatím se neodvažuje s nimi aktivně flirtovat, píše Ruslan Sulejmanov.

 17948

Pozdní Marx nejspíše nebyl marxista

26. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V roce 2020 vyšlo ve Stanford University Press v anglickém překladu dílo Marcella Musta The Last Years of Karl Marx (italský originál je z roku 2016). Musto si dává záležet, aby ukázal na konkrétních příkladech Marxovu otevřenost.

 18342

Případ Assange: Svoboda novinářské práce je stále ohrožena

26. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Julian Assange je sice na cestě na svobodu, ale není to jasné vítězství svobody tisku, míní ve své analýze Julian Borger.
 
Zákon o špionáži z roku 1917 bude stále viset nad hlavami novinářů, kteří informují o otázkách národní bezpečnosti, a to nejen v USA


Propuštění Juliana Assange z britského vězení je vítězstvím pro něj a jeho četné příznivce po celém světě, ale nemusí nutně znamenat jasné vítězství pro princip, na němž stojí jeho obhajoba, tedy pro svobodu tisku.

Obvinění, k nimž se Assange podle očekávání v rámci dohody s USA přiznal a za něž bude odsouzen k trestu odnětí svobody, jsou vyvozena ze zákona o špionáži z roku 1917 za "spiknutí za účelem nezákonného získání a šíření utajovaných informací souvisejících s národní obranou Spojených států".
 
Ačkoli se tedy očekává, že zakladatel WikiLeaks odejde po středečním slyšení od amerického okresního soudu na Saipanu na svobodu, zákon o špionáži bude stále viset nad hlavami novinářů, kteří informují o otázkách národní bezpečnosti, a to nejen v USA. Sám Assange je Australan, nikoli občan USA.

Mezinárodní systém zdanění majetku miliardářů je technicky proveditelný, zjistila studie

26. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Návrh by mohl přinést dodatečné příjmy ve výši až 250 miliard dolarů ročně, uvádí zpráva, kterou si nechala vypracovat Brazílie pro skupinu G20.


Podle nové zprávy je mezinárodní systém zdanění majetku 3 000 světových miliardářů technicky proveditelný a mohl by přinést až 250 miliard dolarů ročně.

Studie francouzského ekonoma Gabriela Zucmana dospěla k závěru, že pokrok při hledání způsobů zdanění nadnárodních korporací znamená, že je nyní možné uvalit globální daň na jednotlivce - i když ne každá země souhlasí s účastí.

 23442

Injekce na hubnutí: léky na hubnutí zažívají nový boom, objevují se jejich generické verze

26. 6. 2024

čas čtení 8 minut

Alternativy k drahým přípravkům Wegovy a Saxenda budou celosvětově dostupnější
 
Léky, které umožňují dramatické snížení hmotnosti, pravděpodobně zažijí nový boom, uvedli odborníci, protože tento týden se na trhu objevily první generické verze, které jsou levnější než originální léky.

Injekce "pro hubnutí", mohou lidem pomoci zhubnout více než o 10 % jejich tělesné hmotnosti a v posledních letech se staly velmi populárními. Celebrity si jejich účinky pochvalují.

 20916

Jak jednat s Dagestánem

26. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Při nedělních útocích ozbrojenců v Dagestánu zahynulo nejméně 19 lidí a mnozí se ptají proč a co bude dál, píše mediální ředitel Human Rights Watch Andrew Stroehlein ve svém denním přehledu.

Ozbrojenci - zřejmě stoupenci Islámského státu (ISIS) - zasáhli dvě největší města v tomto regionu ruského severního Kavkazu. V Derbentu podřízli hrdlo 66letému ruskému pravoslavnému knězi a zapálili kostel. Zapálili také synagogu. V Machačkale, hlavním městě Dagestánu, zaútočili na kostel a policejní kontrolní stanoviště v blízkosti synagogy.

theChorister

26. 6. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 23537

Případ Milei: Česká vláda obdivuje šílence, který označil ekonoma Pikettyho za "hovno"

26. 6. 2024

čas čtení 8 minut

Milei snížil školní rozpočty a devalvoval měnu, čímž v Argentině prudce vzrostla inflace

Ekonomové varují, že zvolení krajně pravicového Mileiho  pro Argentinu znamená devastaci

Více než 100 ekonomů včetně Thomase Pikettyho a Jayati Ghoshové zveřejnilo otevřený dopis před volbami, které se v zemi konaly 19. listopadu 2023

Zvolení radikálního pravicového ekonoma Javiera Mileiho prezidentem Argentiny způsobí  další ekonomickou "devastaci" a sociální chaos v této jihoamerické zemi, varovala skupina více než 100 předních ekonomů.

V otevřeném dopise, který byl zveřejněn před rozhodujícími volbami v Argentině 19. listopadu, ekonomové uvedli, že chápou "hluboce zakořeněnou touhu po ekonomické stabilitě" mezi voliči vzhledem k častým finančním krizím v Argentině a opakujícím se záchvatům velmi vysoké inflace.

Čtyři z deseti občanů žijí v současnosti v chudobě a roční inflace se blíží 140 % - krizi, kterou Milei slíbil napravit tím, že porazí svého soupeře, argentinského ministra financí Sergia Massu, a přijme dramatická opatření, jako je zrušení centrální banky a dolarizace ekonomiky.

"Avšak i když zdánlivě jednoduchá řešení mohou být lákavá, v krátkodobém horizontu pravděpodobně způsobí v reálném světě větší devastaci, zatímco v dlouhodobém horizontu vážně omezí prostor pro politiku," varoval dopis, mezi jehož signatáři jsou vlivní ekonomové jako Francouz Thomas Piketty, Ind Jayati Ghosh, Srb a Američan Branko Milanović a bývalý kolumbijský ministr financí José Antonio Ocampo.

 23536

Cvičený pes izraelské armády brutálně napadá šestašedesátiletou ženu v jejím vlastním příbytku

26. 6. 2024

čas čtení < 1 minuta

Televizní stanice Al-Džazíra odvysílala video, na kterém je zachycen pes izraelské armády. jak napadá a krutě kouše 66letou palestinskou ženu v jejím bytě.ve městě Jabalia na severu Gazy. Video bylo získáno  z kamery připevněné na samotném psu.


Hlavním dodavatelem cvičených psů izraelské armádě je holandská firma Four Winds K9

 23070

Křetínský rozeslal zaměstnancům britské pošty dopisy, aby prodali své akcie

26. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Dopisy byly rozeslány ve středu, kdy Křetínský zveřejnil nabídkový dokument potvrzující podrobnosti jeho nabídky na koupi mateřské společnosti Royal Mail, International Distribution Services.

Minulý měsíc se prodej IDS přiblížil poté, co správní rada přijala nabídku EP ve výši 3,57 miliardy liber. V rámci nabídky se Křetínského společnost zavázala k řadě závazků a smluvních ujednání, včetně zachování doručování expresní pošty(do druhého dne) šest dní v týdnu a zachování sídla podniku ve Velké Británii po dobu pěti let.

rámci navrhované transakce by miliardář, který zbohatl na energetice a vlastní menšinový podíl v jednom z hlavních plynovodů z Ruska do Evropy, zaplatil 360 pencí za akcii za 73 % akcií pošty, která se potýká s problémy a kterou ještě nevlastní, přičemž investoři by za každou akcii dostali také 10 pencí na dividendách.

Křetínský, kterému se pro jeho neochotu mluvit veřejně přezdívá česká sfinga, musí nyní přesvědčit tři čtvrtiny akcionářů, aby transakci podpořili, přičemž většinu zbývajících akcií vlastní investoři včetně velkých správců aktiv, jako jsou BlackRock, UBS a Schroders.

Akcie Royal Mail v úterý večer uzavřely na 315 pencích, což je znamení, že City není přesvědčeno o tom, že nabídka bude úspěšná.

Teoreticky by příští vláda mohla převzetí "povolat" ke kontrole a zabránit mu, pokud by bylo považováno za odporující národním bezpečnostním zájmům Spojeného království.

Labouristé, kterým průzkumy veřejného mínění předpovídají vítězství v parlamentních volbách příští týden, se proti převzetí v zásadě nepostavili a uvedli, že vítají ujištění, která Křetínský poskytl, a že zajistí, aby se jich držel.

Nabídka EP by mohla současným a bývalým ředitelům Royal Mail vynést až 3 miliony liber, zatímco zaměstnanci pošty, kteří si ponechali akcie, jež dostali během privatizace v roce 2013, by mohli získat téměř 3 400 liber.

Odbory zatím dohodu nepodpořily a již dříve uvedly, že záruky poskytnuté skupinou EP nejsou "dobré ani dostatečně silné".

Odborový svaz pracovníků komunikací (CWU) vyzval k tomu, aby zaměstnanci měli v podniku podíl, a zdroje blízké Křetínskému listu Times sdělily, že by to mohl být ochoten nabídnout výměnou za to, že odbory transakci požehnají.

Televize Sky News v úterý uvedla, že poradci pracující na akvizici si přijdou na obrovské peníze, neboť bankéři a poradenské firmy by z transakce mohli získat více než 130 milionů liber.

Soubor poplatků bude zveřejněn v nabídkovém dokumentu, přičemž EP Group zaplatí bankám desítky milionů liber za pomoc při financování transakce.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

11650