Evropské státy podepsaly dohodu o koronavirové vakcíně

17. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Německo, Francie, Itálie a Nizozemsko podepsaly smlouvu o předobjednání 300 milionů dávek koronavirové vakcíny, která je ve vývoji. Všechny země EU se budou moci programu zúčastnit.


Vakcíny budou distribuovány zemím podle velikosti jejich populace, jakmile bude přípravek hotov, oznámilo německé ministerstvo zdravotnictví. Očekává se, že vývoj vakcíny bude dokončen v závěru roku 2020.

"Mnoho zemí na světě si již vakcíny zajistilo, Evropa dosud ne," uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. "Rapidní koordinovaná akce skupiny členských zemí vytvoří v této krizi přidanou hodnotu pro všechny občany EU. Společně s komisí se chceme stát v budoucnosti v jednáních ještě rychlejšími a silnějšími."

Italský ministr zdravotnictví Robert Speranza na Facebooku uvedl, že pro celé obyvatelstvo Evropy bude k dispozici až "400 milionů dávek vakcíny".

Německé ministerstvo uvedlo, že čtyři země vytvořily vakcinační alianci a dále vedou jednání s dalšími farmaceutickými společnostmi ohledně potenciálních vakcín proti chorobě COVID-19.

Evropská komise se vyslovila pro předběžnou kupní smlouvu, poté co získala mandát vlád EU provést takový nákup.

Zatímco se laboratoře snaží uspíšit proces vývoje vakcíny a zkrátit jej na 12-18 měsíců místo obvyklých několika let, platba předem umožňuje posílit produkční kapacity.

Vakcína společnosti AstraZeneca, na jejímž vývoji se podílí University of Orford, patří k několika z těch, které se nacházejí ve fázi klinických testů.

Koronavirus po celém světě usmrtil přes 417 000 lidí. Přes 7,4 milionu lidí bylo infikováno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5334

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2020