Dětem uprchlíků a vysídlených hrozí, že nedostanou kvalitní vzdělání. Pandemie situaci zhoršila

7. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Pokud si všichni nesplní své úkoly, generace dětí bude čelit pochmurné budoucnosti, píše autor zprávy UNHCR Mo Salah.


Covid-19 po celém světě uzavřel školy a univerzity. Vyprázdnil kanceláře, hotely, stadiony, kavárny, muzea a kina - takřka všechna místa, kde byli lidé zvyklí se scházet.

Pandemie narušila nejen vzdělání našich dětí a mládeže, ale také práci těch, kdo je učí, a živobytí rodičů, kteří dělají co mohou, aby zaplatili učebnice, uniformy a školní výlety.

Pro mnohé děti uprchlíků, jejichž velká většina žije v rozvojových zemích, koronavirus přidal nové výzvy k životům, které jsou již vykolejeny konfliktem a pronásledováním. Mnohé z nich se možná do škol nikdy nevrátí. Těžce získané vymoženosti dosažené pomalu a trpělivě během dekád jsou ohroženy trvalým návratem zpět. Mladé životy mohou být navždy zničeny.

Děti, které byly vykořeněny ze svých domovů, potřebují učebnice, školy, kvalifikované učitele a další věci, ale také digitální technologii, která je spojí se zbytkem světa.

Avšak nejde jen o technologii. Na každé firmě může záležet - dopravní, stavební, sportovní, odpadové, zdravotnické a dalších - pokud dopraví děti do školy, staví třídy a zajišťuje jejich fyzické a mentální blaho.

Příležitosti vyučit se a získat zaměstnání poskytnou uprchlíkům i neuprchlíkům jistý cíl a prostředky, jak uživit sebe a své rodiny.

Zajistit více vzdělání dnes znamená méně chudoby a utrpení zítra.

Když čelíme pandemii společně, inovace sehrají klíčovou roli, pokud děti a mládež vysídlených neztratí veškerou naději na získání kvalitního vzdělání - a nejen inovace měřené čipy, ale také odvážné a imaginativní přemýšlení o tom, jak zajistit vzdělání.

Pokud budeme pracovat jako tým, můžeme dětem poskytnout šanci, jakou si zaslouží, aby získaly důstojnou budoucnost. Nepromrhejme tuto příležitost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4974

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2020