Hlad, jaký tu ještě nikdy nebyl: Americké potravinové banky mají plné ruce práce

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedna ze šesti amerických rodin s dětmi neměla během letošního svátečního období dostatek potravin, a to v důsledku národního nouzového stavu zhoršeného koronavirovou pandemií a krizí nezaměstnanosti. Tento alarmující trend v uplynulých dnech mezi jinými skvěle mapovaly Washington Post a National Georgaphic, píše Brett Wilkins na webu commondreams.

Podle organizace Feeding America, která pomáhá hladovějícím Američanům, bude do konce tohoto roku zápasit s nedostatkem potravin více než 50 milionů osob. Tento problém se týká jednoho ze čtyř amerických dětí. Feeding America, jež spravuje síť 200 potravinových bank po celé zemi, uvádí, že v průběhu uplynulého měsíce distribuovala více než půl miliardy pokrmů.

Průzkum veřejného mínění realizovaný federální agenturou U.S. Census Bureau, který byl zveřejněn zkraje listopadu, zjistil, že méně než polovina amerických domácností s dětmi je silně přesvědčena o tom, že si na příští měsíc dokáže obstarat dostatek potravin.

Krizí hladu jsou jako obvykle disproporčně postiženy černošské, latinskoamerické a domorodé komunity – což odráží ekonomickou nerovnost ve Spojených státech.

„Toto je příběh o rasových a etnických rozdílech, ať už hovoříme o nedostatku potravin, nebo o koronavirové pandemii,“ vysvětluje výkonná ředitelka výzkumné jednotky Feeding America Emily Engelhard.

„Lidé čelí hladu jako nikdy předtím,“ konstatuje prezidentka potravinové banky ze severního Texasu, kde se v Den díkuvzdání tvořily několikamílové fronty vozidel, v nichž spali lidé čekající na potravinové balíčky.

Podle výkonného ředitele potravinové banky v San Antoniu Erica Coopera jeho organizace před pandemií poskytovala potraviny 60 tisícům lidí týdně, avšak nyní je tento počet zhruba dvojnásobný. „Většina těchto osob nás nikdy o pomoc žádat nemusela,“ tvrdí Cooper.

Poptávka po potravinách po celé zemi nepolevuje, přičemž potravinové banky dělaly, co je v jejich silách, aby americké rodiny měly na Den díkuvzdání co jíst. „Nevidíme světlo na konci tunelu a naše pomoc nemůže být jediným řešením,“ konstatuje mluvčí Feeding America Zuani Villareal.

 

Celý článek v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6170

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2020