Brexit je dar, který poskytuje každý den další a další překvapení...

1. 12. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Britská bulvární žumpa Daily Mail, která posledních pět let šířila hysterickou probrexitovou propagandu, je nyní ohromena, že půl milionu britských důchodců, kteří si zakoupili domy u slunečných a teplých pláží ve Španělsku a v jižní Francii, nebudou mít po 1. lednu 2021 právo jako občané země, která už není členem EU, setrvávat ve Španělsku a ve Francii celý rok, nebo ani celé léto.

Ohromená Daily Mail nyní zjistila, že britští občané budou mít právo na pobyt na území EU pouze po dobu 90 dní každého půl roku, což znamená, že pobyt na francouzských a španělských plážích od května do září pro britské penzisty se vylučuje. (Podobně končí i možnost práce pro mladé Brity v evropských lyžařských střediscích.)

Britští emigranti ve Španělsku a ve Francii bědují, že své tamější domy ani nyní nemohou prodat, protože v důsledku nové nemožnosti bydlet v nich po celý rok, nebo alespoň po celé léto, drasticky poklesla jejich prodejní hodnota...

Na rozdíl od lživého titulku v listu Daily Mail nejde o "nové" omezení: Je to prostě dlouholetý předpis  platný v evropských zemích pro občany zemí, které nejsou členy Evropské unie.

Britové mohou zažádat o trvalý pobyt ve Francii či ve Španělsku, ovšem musejí za to (ve Francii) zaplatit poplatek 99 euro a budou zřejmě muset jít na pohovor s pasovým úředníkem.

Daleko vážnější ale je to, že mnoho Britů, jejichž manželé či manželky jsou občané jiných evropských zemí, ztratí po brexitu právo vrátit se s nimi do své rodné země. Podle nového zákona, který navrhla Johnsonova vysoce kontroverzní ministryně vnitra Priti Patel, budou od roku 2022 do Británie vpuštěni  s "cizím" manželem či manželkou jen ti britští občané, kteří budou vydělávat nejméně 18 600 liber ročně (44 950 Kč měsíčně). U rodin s dětmi je ta částka daleko vyšší. I ta nižší částka vylučuje v podstatě všechny důchodce.

0
Vytisknout
6971

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2020