Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Vakcína Novavax je účinná i proti nové britské variantě

29. 1. 2021

čas čtení 7 minut
Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 264 433 očkování. V pátek 29.1. bylo očkováno jen 11 375 osob. Oběma dávkami bylo proočkováno jen 34 766 osob.   Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii  se denně očkuje  cca půl milionu lidí a bylo už očkováno první vakcínou 7,9 milionu lidí, to je skoro 12 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 23,2 milionů lidí (7 procent obyvatelstva), z nich 5 milionů oběma dávkami.

V pátek 29.1. bylo v ČR zaznamenáno 8010 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 980 714, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 211 lidí, to je od předchozího dne registrace o 139 mrtvých více.  V nemocnicích je 5812 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Evropská unie v panice aktivovala ustanovení smlouvy o brexitu, že zakáže dovoz vakcín z Irské republiky do Severního Irska. Poté, co to jak irská, tak severoirská i londýnská vláda označily za pochybný akt, EU toto rozhodnutí zrušila, přesto však  v sobotu zavádí nařízení, které bude blokovat vývoz vakcín mimo území Evropské unie. Je to kontroverzní opatření, protože pokud nebudou očkováni všichni všude, očkování jen na "mém vlastním písečku" je k ničemu. Totéž platí pro Británii, která nadbytek svých vakcín nikomu nenabídla. Je to stejně krátkozraký přístup jako přístup Izraele, který efektivně proočkovává své obyvatelstvo, avšak ignoruje obyvatelstvo na okupovaných palestinských územích. Hrozí nebezpečí, že do proočkovaných zemí proniknou z neočkovaných zemí nové vražedné kmeny koronaviru.

- Firma Novavax Inc. uvedla, že její vakcína proti koronaviru je z 89,3 procent účinná, a z 85,6 procent tak účinná i proti nové, nakažlivější britské variantě. Jde o výsledky z předběžné analýzy testů 15 000 respondentů ve věku od 18 do 84 let. asi 27 procent testovaných bylo starších 65 let. Vakcína Novavax je však méně účinná proti jihoafrické variantě koronaviru, je účinná jen na 49 procent. ZDE 

- Očkování vakcínou Pfizer/BioNTech nezpůsobuje žádná úmrtí, konsatuje regulační zdravotnický orgán EU. Evropský úřad pro léky, European Medicines Agency zkoumal případy úmrtí starých lidí a zjistil, že s očkováním nemají nic společného a vakcína je bezpečná.

- Rusko tvrdí, že uprostřed nedostatku vakcín v EU může evropským zemím poskytnout desítky milionů dávek. Vakcína Sputnik byla vyvinuta nesmírně rychle, což vedlo k obavám u vědců, že úsilí Ruska být při schválení vakcíny první znamenalo, že se vakcína řádně netestovala.

- Řecko odložilo otevření středních škol, protože tam stoupá počet infekcí. Původně mělo školy otevřít 1. února.

 
- Irští činitelé odmítli strategii potlačení koronaviru až do nuly jako nerealistickou. Prosazuje ji především profesorka globálního veřejného zdraví z Edinburské univerzity Devi Sridhar. Jenže Irové tvrdí, že je nerealistické uzavřít hranici se Severním Irskem, je nerealistické uzavřít hranici Irska se Skotskem a s Walesem, takže je to nerealizovatelné.

- Basketballový tým Miami Heat použije psy k čenichání nákazy koronavirem mezi fanoušky účastnících se  utkání na stadionech.

- Čtyři lidé zahynuli při požáru v Bukurešti v nemocnici pro covidové pacienty.

- Vědci zkoumají příznaky dlouhého covidu a srovnávají je s příznaky u pacientů, kteří přežili virus eboly a chikungunyi ve snaze najít nové léčebné prostředky.

- Neběloši musejí být při očkování proti koronaviru prioritizováni, uvedl hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci. Ti jsou totiž nejzranitelnější.

- Francouzské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že dodávky vakcíny firmy Moderna, které Francie očekávala v únoru, budou sníženy o 25 procent. Paříž a dva další regiony, kde dohromady žije třetina francouzského obyvatelstva, byly nuceny odložit zahájené očkování v důsledku nedostatku vakcín.

- Brazilský prezident Bolsonaro uvedl, že se nenechá očkovat proti covidu, ale přislíbil, že rychle nechá očkovat všechny Brazilce. Zmírnil svou protiočkovací rétoriku poté, klesla jeho podpora po neefektivní distribuci vakcín a brutální druhé vlně infekcí.

- V Libanonu zemřel na demonstracích proti koronavirovým omezením a hospodářské krizi v potyčkách s policií jeden muž.

- Německé úřady zablokovaly použití vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca pro lidi starší 65 let s poukazem na to, že není dostatečné množství důkazů, že pro ně funguje. AstraZeneca se hájí, že z dat získaných po očkování statisíců lidí přesvědčivě vyplývá, že i u osob starších 65 let tato vakcína vyvolává silnou imunitu. Tato data budou v nadcházejících dnech zveřejněna.

- Dramatický pokles nákaz v Indii dává zemi naději na návrat k normálnímu životu. Od 1. února tam mají normálně fungovat plovárny, kina i divadla. Indie, která má 1,34 miliardy obyvatel, zaznamenala za poslednich 24 hodin jen 12 000 nových nákaz - loni v září jich zaznamenala 90 000 denně. Indie registrovala celkem více než 10,7 koronavirových nákaz, což je druhý nejvyšší počet nákaz na světě, avšak za poslední dva měsíce tam počty nákaz dramaticky poklesly, přestože restaurace, bary, obchody a trhy zůstávají otevřeně a lidé chodí normálně do práce. Školy jsou částečně uzavřené a  hranice jsou uzavřeny, dovoleny jsou pouze podnikatelské cesty. Možným vysvětlením pro pokles nákazy je silné promoření země, zejména v indických městech. Až 60 procent jejich obyvatel má protilátky a podle Světové zdravotnické organizace stačí na vznik stádní imunity promoření 60-70 procent obyvatelstva. Důvodem poklesu nákaz je také podle lékařů prý vysoká vrozená imunita Indů v důsledku velkého množství infekčních onemocnění, kolujících v Indii. Jiným možným vysvětlením je přítomnost vitamínu D, neboť v tropických zemích je nákaza menši - záhadou je ovšem Brazílie, která se z tohoto pravidla vymyká. ZDE 

- Jihoafrická varianta koronaviru byla zaznamenána v Jižní Karolíně. Jihoafrický kmen koronaviru byl zaznamenán už v 32 zemích světa. Je asi o 50 procent nakažlivější než původní koronavirový kmen. ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8429

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021