Studie: Roušky a stolování mimo domov ovlivňují šíření koronaviru

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Pixabay

Nová studie předkládá přesvědčivé důkazy, že roušky mohou zpomalit šíření koronaviru a že povolení návštěv restaurací může zvýšit úmrtnost, upozorňuje Mike Stobbe.


Studie agentury Centers for Disease Control and Prevention (CDC) byla publikována právě v okamžiku, kdy některé americké státy ruší povinnost nosit roušky a omezení pro restaurace. Počátkem minulého týdne se Texas stal největším státem, který zrušil povinnost nosit roušky a přidal se tak k úsilí řady guvernérů uvolnit restrikce, navzdory doporučení zdravotníků.

Výzkum vychází z menších studií CDC, včetně té, která zjistila, že lidé v 10 státech Unie, kteří se nakazili v červenci, častěji jedli v restauracích, a další, která dokázala souvislost mezi povinností nosit roušku v 10 státech a omezením počtu hospitalizací.

Výzkumníci se zabývali okresy, v nichž platí federální nařízení nosit roušky, a okresy, které povolují návštěvy restaurací - uvnitř i venku. Data pochází z období březen až prosinec 2020.

Povinnost nosit roušky je spojena s omezeným šířením koronaviru a postupně vede ke zlepšení v oblasti nových případů a úmrtí.

Snížení růstu epidemie se pohybuje mezi polovinou procentního bodu až po dva body. To může vypadat jako malý pokles, ale velká počty lidí, kterých se čísla týkají, znamená, že že dopady během času významně narůstají.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5476

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2021