Anglie se už opravdu zbláznila

13. 3. 2021

čas čtení 9 minut
Paul Johnson (viz výše): Takže, Cressido Dicková (velitelko londýnské policie), tohle vysvětlete. Takže Priti Patel (ministryně vnitra), sdělte nám svůj názor. A Borisi Johnsone: Co k tomu máte co říci?

Andrew Stroehlein: Rolí policie je nás chránit. Ne na nás útočit. A ještě horší věci... Jestliže policie nedokáže plnit tuto naprosto základní funkci, k čemu je?

Po rozsáhlých protestech proti násilí vůči ženám nám londýnská policie vytvořila tuto scénu:


V sobotu večer londýnská policie násilně zaútočila na skupinu žen, které na Clapham Common přišly poctít památku třiatřicetileté dívky Sarah Everadové, kterou před deseti dny zavraždil policista!

Policie z důvodů koronavirové pandemie shromáždění zakázala, ženy se na Clapham Common však přesto sešly. Na zakázané shromáždění přišla v sobotu odpoledne i Kate, manželka prince Williama, vévodkyně z Cambridge (video).  Po zákazu shromáždění zahájily jeho organizátorky z organizace Reclaim These Streets (Převezměme ty ulice) crowdfundingovou kampaň a během jediného dne se pro ně vybralo půl milionu liber (15 milionů Kč).

K uctění památky zavražděné Sarah Everardové došlo v sobotu večer v mnoha britských městech. V Glasgow, v Nottinghamu, v Birminghamu, v Bristolu. V těchto městech policie nezasáhla. V Londýně ano.  Organizátorky původního protestu, který požaduje bezpečnost na ulicích pro ženy, po jeho zákazu apelovaly na veřejnost, aby v 21.30 v sobotu večer, v dobu, kdy byla Everardová unesena, zapálily před svým domem svíčku. Udělal to i Boris Johnson.



Politikové i veřejnost ostře kritizují naprosto necitlivý zásah policie:

ITV News: Na záběrech policie zatýká ženu a dochází k potyčkám mezi policisty a truchlícími účastníci na vigílii za Sarah Everard na Clapham Common. Čelní politikové i jiní občané požadují naléhavé zhodnocení situace po těchto znepokojujících scénách

Nechápu, že se tohle děje. Primitivní, necitlivé, nepřiměřené, šokující
Tahle fotografie toho vyjadřuje tolik David Lammy, stínový labouristický ministr spravedlnosti: Ženy měly mít možnost truchlit nad smrtí Sarah Everardové pokojně. Záběry mužů policistů, jak útočí na ženy v tomto okamžiku národního traumatu jsou šokující. Způsob, jímž policie reagovala, byl nesprávný a musí dojít k změně. Sadiq Khan, primátor Londýna: Tyto scény z Clapham Common jsou nepřijatelné. Policie sice má povinnost vynucovat covidové zákony, ale z těch záběrů, které jsem viděl, je zjevné, že občas nebyla reakce ani vhodná, ani přiměřená. Jsem v kontaktu s šéfkou policie a naléhavě požaduju vysvětlení. Yvette Cooper, labouristická poslankyně: Děsivé scény z Clapham Common dnes večer. Prostě nechápu, jak je možné, že k tomuhle došlo a že byla učiněna takováto policejní rozhodnutí. Ani nechápu, proč oni nerozumějí tomu, jak silně ženy pociťují nepřijatelnost násilí vůči ženám. Dnes večer na Clapham Common jsme byli svědky toho, jak Metropolitní policie zatýkala a strhávala k zemi ženy, které přišly truchlit a protestovat proti vraždě naší sestry jedním z policistů. Třesu se a zuřím.


Tomasz Oryński: Aha, tak oslavovat fotbalové vítězství Rangers a ignorovat při tom covidová omezení, to je v pořádku, dokonce vás při vašem průvodu policie doprovází. Truchlete nad obětí zločinu - a stanete se terčem plného zásahu policejních jednotek. Vévodkyně z Cambridge poctila v Londýně Sarah Everardovou - video Při dnešní procházce jsem položila květiny u pódia na Clapham Common na památku Sarah Everardové a všech žen, o které jsme přišli v důsledku násilí. Stovky lidí přišly projevit svou solidaritu a vidím cestou domů stovky dalších. Policejní rozhodnutí zakázat vigílii je nesmyslné. Minnie Stephenson, Channel 4 News: Silné nálady v davu dnes večer na Clapham Common - spousta lidí říká, že je policie umlčela pokusem zakázat vigílii za Sarah Everardovou. Přišli stejně.
Femi: Tohle se mohlo řešit tolika mnoha způsoby. Nemusela tam být policie (nebo měla stát v pozadí) - měli dělat pokání za to, co spáchal jeden z nich. Všichni policisté měli klečet. Mohly tam být jen policistky. Měl to být důležitý okamžik pro uznání minulosti a příslibu pro budoucnost.

SUNDAY TIMES: Zuřivost: potyčky s policií pošpinily vigílii za Sarah


Ministryně vnitra Priti Patel požádala Metropolitní policii o vysvětlení.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE




Reclaim the Streets: Prohlášení k dnešní vigilii v Claphamu


My a ženy po celé zemi pociťujeme hlubokou lítost a hněv nad scénami, v nichž policisté násilně jednají s ženami při vigilii protestující proti mužskému násilí.

Od samého začátku se organizace Reclaim the Streets rozhodla spolupracovat těsně s Metropolitní policií, aby se zajistilo, že se tato vigílie může konat bezpečně, aby ženy mohly stát společně pokojně a bezpečně si připomněly Sarah Everardovou a všechny ženy, které zemřely v důsledku mužského násilí.

Metropolitní policie selhala a nespolupracovala s námi, navzdory včerejšímu verdiktu Vysokého soudu, že by se potenciálně vigílie mohla legálně konat. Soudce to řekl jasně a Metropolitní policie několik minut před slyšením přiznala, že současný zákon nezakazuje automaticky všechny protesty. Pak měli možnost a odpovědnost s námi bezpečně a legálně spolupracovat.

Zrovna tento týden měla policie porozumět tomu, že ženy potřebují místo, kde by mohly truchlit a projevit solidaritu. Nyní je načase, aby policie i vláda uznaly, že systém trestní spravedlnosti pro ženy selhává. Dnes večer vůči ženám selhal znovu, a to tím nejničivějším způsobem. Budeme dál bojovat za  to, aby byly hlasy žen slyšeny a aby na nich záleželo.

0
Vytisknout
11627

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021