Populismus jako vůle k zániku?

23. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Analytik zdravotnických trendů Jeff Goldsmith svého času upozornil, že Trumpovi voliči pocházejí především z oblastí nadprůměrně postižených cukrovkou, alkoholismem, obezitou a dalšími "civilizačními" chorobami. Tedy stručně řečeno chorobami, za něž si často (pochopitelně ne vždy) člověk může sám. A tyto choroby byly dokonce ve skutečnosti silnějšími prediktory hlasování pro Trumpa než bílá barva kůže a chybějící vyšší vzdělání - což se jinak nejčastěji považuje za typický profil trumpisty.


Nabízí se samozřejmě různé hypotézy, proč tomu právě tak bylo. Jednou z možných je, že lidé, kteří si kvůli nedostatku pudu sebezáchovy špatným životním stylem přivodili civilizační choroby (jistěže zdaleka ne všichni cukrovkáři a lidé s nadváhou si za to mohou sami...), mají také výrazně vyšší sklon hlasovat ve volbách "sebevražedně" - vybírat kandidáty, kteří nejen že se o ně ve skutečnosti nestarají a nepomohou jim v jejich problémech, ale dokonce jim ještě více uškodí.

Což byl právě Trumpův případ, protože šlo o prezidenta, který ve funkci pomohl leda sám sobě. A co se týče zajištění zdravotní péče pro nemocné lidi, kteří jej volili, nemůže být věc ohledně Donaldova plánu zrušit Obamacare ani o kousek jasnější.

Bylo by velmi zajímavé mít podobné průzkumy k dispozici i z jiných zemí, včetně ČR.

Pokud by se potvrdil stejný vzorec, mohli bychom si dovolit formulovat hypotézu, která je při současných datech ještě vyloženě spekulativní.

Tedy, že populisty - osoby jako stimulanty a psychofarmaky nadopovaného Trumpa, čtyři hodiny denně spícího Babiše nebo notorického alkoholika a tabakistu Zemana - často volí lidé, jimž samotným chybí pud sebezáchovy. Jak destruktivně se chovají ve svých privátních životech, tak se pak projevují i ve voličském chování.

Přinejmenším pokud jde o podporu zahraničněpolitické linie Hradu, která Českou republiku naprosto otevřeně táhne rovnou do poroby a záhuby, opravdu by taková teorie leccos vysvětlovala...

A podotýkám, že koneckonců můžete jako pouzí lidé z masa a kostí udělat jen velmi málo pro někoho, kdo se ze všech sil snaží provádět všechno tak, aby se sám zničil...

1
Vytisknout
6787

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021