REDAKČNÍ KOMENTÁŘ

Co si dnes přečtete v Britských listech

8. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
Sdělovací prostředky, zejména tuzemské, rámcují klimatickou krizi spíše jako problém technického rázu, a nikoliv jako hrozbu, jež může ohrozit existenci lidského druhu. Přestože i česká média začala po přírodní katastrofě na Moravě o globálním ohřívání planety o něco více informovat, stále je to nedostatečné. O klimatické krizi v mediálním světě ve svém komentáři píše Daniel Veselý.

Světová zdravotnická organizace se připojuje k britským expertům a varuje před zbrklým rušením proticovidových opatření nejen ve Velké Británii, ale i v dalších zemích. K čemu povede megalomanský plán britské vlády spočívající ve zrušení proticovidových restrikcí? A jak si v tomto ohledu vedou ostatní země?

Šílený plán Borise Johnsona a jeho maniaků ve vládě zrušit veškerá karanténní opatření proti koronaviru, zatímco v Británii astronomicky roste počet nákaz koronavirovou variantou delta, a celkovou nekompetenci Johnsonových vládních maniaků ostře kritizuje Anthony Costello, profesor globálního veřejného zdraví a udržitelného rozvoje na University College London. Británie je varováním pro Evropu, kam se už nyní šíří varianta delta stejně virulentně, jak se začala šířit od dubna v Británii.

Fiona O'Leary shromáždila na svém Twitteru svědectví četných osob, které byly dvakrát očkovány, ale s překvapením zjistily, že stejně dostaly covid. Sice neskončily v nemocnici a nezemřely, průběh choroby však byl přesto velmi nepříjemný.

Česká vláda tradičně nevěří svým občanům. Přírodní pohroma, která postihla Moravu, přinesla Strakově akademii příležitost, jak si namastit kapsy. Tedy vůbec nic nového pod sluncem. Více se dozvíte v komentáři Jiřího Hlavenky.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je jedněmi vyzvedávána, a druhými naopak proklínána. Nyní v bulváru prosakují informace, že se tyto dvě osobnosti rozcházejí. O tom, v čem vlastně spočívá filantropická činnost slavného páru ve svém komentáři píše Jiří Podhorecký.


Boris Cvek se v sérii textů na pokračování zamýšlí nad Danteho Božskou komedií. V jeho článku naleznete citaci z Dantova nesmrtelného díla a Cvekovy vlastní postřehy.

Přemíra plastů je jedním z velkých problémů současnosti. V Německu se zrecykluje pouze 20 procent použitých plastů a zbytek je neekologicky likvidován. Přitom jedna tuna plastů generuje pět tun emisí kysličníku uhličitého. Jaké se nabízí řešení tohoto problému, se dočtete zde.

Na Islandu provedli studii, díky níž se zjistilo, že zavedení čtyřdenního pracovního týdne by mohlo být efektivnější než zůstat u stávajícího pětidenního pracovního týdne. Jaké benefity tento experiment přinesl zaměstnancům a zaměstnavatelům?

Libanon, kdysi perla Blízkého východu, se nachází v nejhorší hospodářské krizi svých moderních dějin. OSN i libanonský prozatímní premiér vysílají do světa žádost o pomoc. Vyslyší je světová komunita, či hrozí zánik této krásné země?

0
Vytisknout
4263

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2021