Evropská komise prozkoumá rozhodnutí Polska ohledně disciplinární komory Nejvyššího soudu

12. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Polsko navzdory nálezu ústavního soudu částečně zrušilo disciplinární komoru, která měla sloužit k politickému nátlaku vládnoucí strany na soudce. 

Evropská komise zanalyzuje rozhodnutí Polska ohledně rozpuštění disciplinární komory pro soudce při Nejvyšším soudu, k níž měla EU námitky na základě nesouladu s unijní legislativou.

Mluvčí komise Adalbert Jahnz v Bruselu prohlásil, že komise "zaznamenala a bude analyzovat" rozhodnutí polské vlády ve věci červencového verdiktu Soudního dvora Evropské unie, který nařídil rozpuštění komory.

V polovině července dvůr prohlásil, že polská disciplinární komora pro soudce není v souladu s právem EU a nařídil Polsku, aby ji zrušilo. Polský ústavní soud na to vydal nález, podle nějž evropské zákony zmocňující Soudní dvůr EU rozhodovat ve věci polského justičního systému porušují polskou ústavu, takže Polsko nemůže rozsudku vyhovět.

Nicméně tváří v tvář lhůtě, která vyprší 16. srpna a následovala by po ní velká pokuta, Polsko minulý týden disciplinární komoru částečně zrušilo. Další rozhodnutí ohledně jejího osudu by mělo přijít v září.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4396

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2021