Volejte Kabrhelovou!

4. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

  • Sympatická dáma bez politických zkušeností dosazená diktátorem na post první arabské premiérky ve zkratce shrnuje problémy autoritářské modernizace a "emancipace".

Aby otupil protesty liberální prodemokratické opozice proti svému uzurpátorství, tuniský diktátor Kajs Saíd jmenoval do funkce vůbec první premiérku arabské země - profesorku geověd Nadžlu Búden Ramadhaneovou.


Jinak sympatická dáma ovšem sotva může představovat alespoň poněkud rovnocenného mocenského partnera vůči diktátorskému prezidentovi, který svévolně odvolal jejího předchůdce, rozpustil parlament a "nadělil" si protiústavně nevídané politické pravomoci. Předně, je na Saídovi politicky zcela závislá, jako politička je čistě jeho výtvorem, bez něj by zůstala dál vysokoškolskou profesorkou (kéž by jí ve vlastním zájmu zůstala!).

Za druhé, i když v oboru geověd je určitě kapacitou, o politice neví paní Ramadhaneová doslova nic. Zatím přišla do kontaktu jen se vzdělávacími programy financovanými Světovou bankou. To jí ale k výkonu funkce předsedkyně vlády rozhodně stačit nebude.

Za třetí, obsadí vratkou pozici, kterou bychom vlastně mohli nazvat "dvorský Žid v sukni". - Dvorští Židé byli ve středověku a v dobách absolutismu vybraní příslušníci utlačované skupiny, které panovník s postranními úmysly vyzvedl do funkce a pověřil zpravidla mimořádně nepopulární agendou. Když se jim podařilo takovou agendu úspěšně prosadit, měli štěstí a dožili se stáří. Pokud nikoliv, byli s hanbou odvoláni a jejich pán z pozadí inicioval pogrom, při němž si rozzuření poddaní zchladili žáhu místo na panovníkovi na bezmocných Židech.

Příběh paní Ramadhaneové bude nejspíše velmi podobný. Spojením s politikou diktatury nakonec s největší pravděpodobností dojde k poškození politiky ženských práv v Tunisku. Dokonce nelze vyloučit ani "zpětný chod" poté, co premiérka ve službách diktátora jednou padne. Dosavadní monopol mužů na politické funkce se třeba nakonec ještě více upevní - jen proto, že někdo na chvíli uvěřil v možnost prosazování ženské emancipace v podmínkách všeobjímající nesvobody.

Připomeňme, že Češi tohle vlastně velmi dobře znají. Dědictví totalitně ornamentálních Kabrhelových se tu dodnes projevuje mj. v téměř naprosté dominanci tzv. "alfa samců" na české politické scéně, kde s nějakou svobodně zvolenou premiérkou zřejmě netřeba počítat ani v příštích deseti-dvanácti letech...

1
Vytisknout
5213

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021