Babišovo jednání naplňuje skutkovou podstatu několika trestných činů

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Senátní komise projednala Babišovo vyvádění majetku přes daňové ráje. Jeho jednání naplňuje skutkovou podstatu trestných činů

 

Praha 6. října 2021 – Senátní komise v čele s pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem začala prověřovat nekalé transakce premiéra Andreje Babiše při pořizování stamilionového zámku ve Francii a dalších nemovitostí. Transakce dělal skrz své firmy v daňových rájích. Senátoři a odborníci z oblasti daňového práva i oblasti problematiky praní špinavých peněz se jednomyslně shodli, že Babišovy transakce naplňují znaky několika trestných činů a podezřelého obchodu v souvislosti s praním špinavých peněz. 

 

Je neskutečné, jaké metody skrývání majetku využívá premiér této země. Zámky ve Francii přes daňové ráje nejvíce nakupují ruští oligarchové a jak teď vidíme i český premiér. Skoro to působí dojmem, že pan Babiš vyvádí majetek, aby měl záložní plán pro únik z republiky pro případ, že se mu nepodaří zůstat u politické moci. A dále ji tak zneužívat k podnikání a ovlivňování úřadů,” konstatuje předseda komise Lukáš Wagenknecht.

Ve středu 6. října 2021 proběhlo jednání Stálé komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy. Obsahem jednání byla kauza Pandora Papers, ve které figuruje premiér ČR Andrej Babiš. Komise dospěla k několika zásadním závěrům.  

Babišova společnost z britských Panenských ostrovů nedodržela oznamovací povinnost v daňovém řízení před českými úřady a současně v důležitých výkazech, zprávách o vztazích, byly Babišovy machinace zatajeny. Tato porušení naplňují skutkovou podstatu trestných činů nesplnění oznamovací povinnosti v daňovém řízení a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Premiér Babiš opakovaně zatajoval obchodní transakce ve svém majetkovém přiznání, což je dalším porušením českého zákona. Celá utajovaná finanční operace vykazuje znaky tzv. “podezřelého obchodu” definovaného zákonem o praní špinavých peněz. 

Komise bude v analýze Babišova off-shorového podnikání pokračovat, stejně tak se bude výhledově věnovat i dalším Čechům figurujícím v této kauze. Senátoři také jménem komise plánují oslovit příslušné instituce jako je FAÚ, ČNB, EUROPOL nebo EPO.




2
Vytisknout
4547

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021