Čínská realitní krize je širší než Evergrande

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Čínská centrální banka apeluje na banky, aby pomohly stabilizovat ceny pozemků a domů, zatímco další developeři vykazují známky finančních potíží. 

Ve finančních potížích není jen čínský realitní obr Evergrande. Rostoucí počet čínských developerů čelí nedostatku likvidity a snaží se prodávat aktiva, aby refinancovali půjčky, zatímco je stále jasnější, že Peking jim přímo finančně nepomůže, upozorňuje Jeff Pao.

V Hongkongu registrovaná Sinic Holdings se sídlem v jihočínské provincii Ťiang-si uvádí, že obchodování jejích akcií bylo 20. září zastaveno poté, co se společnosti nepodařilo zaplatit za projekty 100 milionů jüanů (15,5 milionu amerických dolarů). Sinic se nyní údajně snaží prodat aktiva, než 18. října vyprší splatnost dluhopisů v hodnotě 250 milionů dolarů.

26. září společnost Huizhou Guang Group, kdysi jedna ze stovky největších čínských developerů, vyhlásila bankrot, protože nedokázala realizovat navrhovaný plán restrukturalizace dluhu. Její celkový dluh činí více jak 20 miliard jüanů. Předseda a zakladatel společnosti Kuo Jao-ming uprchl ze země a je na seznamu hledaných osob.

Developer Sunac China nedávno vyvolal poplach, když se na sociální sítě dostal vnitřní oběžník určený úřadům provincie Šao-sing na východě Číny žádající o blíže neurčenou "zvláštní politickou podporu". Od té doby Sunac tvrdí, že oběžník byl padělaný a že společnost je finančně v pořádku, ačkoliv otázky přetrvávají.

Centrální banka vyzvala finanční instituce, aby "společně udržovaly stabilní a zdravý vývoj na realitním trhu a zajistily legitimní práva a zájmy spotřebitelů bydlení" a "stabilizaci ven pozemků, cen domů a očekávání".

Jde zatím o poslední známku toho, že úřady usilují o stabilizaci rychle se ochlazujícího trhu s bydlením a omezení dopadů dluhové krize společnosti Evergrande bez toho, aby developery finančně sanovaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7563

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021