Zatímco Čína stupňuje nátlak na Tchaj-wan, u Okinawy cvičila trojice letadlových lodí

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Společné manévry šesti států mají ukázat Pekingu, že si nemůže v indo-pacifické oblasti počínat, jako by mu patřila. 

Letadlové lodě USS Ronlad Reagan, USS Carl Vinson a HMS Queen Elizabeth se připojily k japonskému vrtulníkovému torpédoborci JS Ise, aby vedly manévry námořnictev šesti států ve Filipínském moři poblíž Okinawy, upozorňuje Alex Wilson.

Sedmnáct bojových plavidel ze šesti zemí společně cvičilo o víkendu ve Filipánském moři.

Loď USS Ronald Reagan přesunutá z Blízkého východu se setkala s USS Carl Vinson a HMS Queen Elizabeth v sobotu jihovýchodně od Okinawy, uvedly v pondělí zpravodajské zdroje japonského námořnictva. Letadlové lodi doprovází další plavidla z USA, Japonska, Británie, Nového Zélandu, Nizozemska a Kanady.

Cvičení zahrnující protivzdušnou obranu, protiponorkový boj, taktické manévry a nácvik komunikačních procedur, pokračovaly i v neděli.

Lodě amerického námořnictva zahrnovaly raketové torpédoborce USS Shiloh, USS Chafee, USS The Sullivans a raketový křižník USS Lake Champlain. Lodě dalších států zahrnovaly torpédoborce, fregaty a zásobovací plavidla.

Cvičení končilo, když Čína vyslala 16 letadel nad moře jižně od Tchaj-wanu, méně než 400 námořních mil od Okinawy. V pátek Čína do této oblasti vyslala 38 a v sobotu 39 letadel, což je nejvíce od doby, kdy Tchaj-wan v září 2020 začal zveřejňovat zprávy o narušení svého vzdušného prostoru. Lety proběhly ve dne i v noci.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price varoval, že čínská vojenská aktivita poblíž Tchaj-wanu hrozí nedorozuměním a podkopává regionální mír a stabilitu.

"Vyzýváme Peking, aby ukončil vojenský, diplomatický a ekonomický tlak a donucování vůči Tchaj-wanu," uvádí se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
10102

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2021