Britští zdravotníci naléhavě doporučují do týdne kvůli omikronu přísná karanténní opatření

11. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Je toho nutně zapotřebí, má-li se země vyhnout masovým hospitalizacím a zahlcení zdravotnictví

Česká vláda odkládá protiomikronová opatření do ledna!

Čelní britští činitelé odpovědní za veřejné zdraví už v úterý varovali britskou vládu, že do 18. prosince bude nutno zavést "přísná celostátní opatření" proti omikronu, pokud nemá počet hospitalizací překonat vlnu z loňského roku.

I v případě, že by varianta omikron způsobovala méně vážné onemocnění než delta, hrozí riziko zahlcení britských nemocnic 5000 nakaženými pacienty denně.

 




Epidemiolog profesor Neil Ferguson upozornil, že by hospitalizovaných pacientů mohlo být dvakrát tolik.

Důvěrná oficiální zpráva od britského vládního úřadu pro zdraví a bezpečnost (UKHSA) upozorňuje, že je zapotřebí vážných opatření před 18. prosincem, pokud se nákaza omikronem bude zdvonásobovat každého 2,5 dne. I kdyby se počet nákaz zdvojnásoboval jen každých pět dní, přesto bude ještě v prosinci zapotřebí zavést přísná opatření.

Z vědeckých výpočtů vyplývá, že i kdyby omikron způsoboval vážnější onemocnění jen u 1 procenta či půl procenta pacientů, ve srovnání s 1,5 procenty u varianty delta, bude nutno zavést přísná opatření nejpozději do 18. prosince.

Vzhledem k tomu, že se počet nákaz omikronem zdvojnásobuje každého 2,5 dne, bez dalších omezení bude 19. prosince omikronem v Británii každý den nakaženo dalších 248 000 lidí. Vědci zdůrazňují, že toto není odhad, ale extrapolace dosavadního rozšíření omikronu po Británii a rychlosti dosavadního zdvojnásobování nákaz omikronem v Británii.

Jde o zavedení přísnější izolace pro nakažené pacienty, nošení roušek v restauracích, či uzavření restaurací a hostinců, další omezení návštěv v pečovatelských domovech a v nemocnicích a omezení sociálních kontaktů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
7586

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021