Polsko ukončí dovoz ruského zemního plynu k roku 2023

18. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Polsko pracuje na alternativních dodávkách zemního plynu a rozšiřuje infrastrukturu tak, aby se mohlo stát plně nezávislým na ruském zemním plynu k roku 2023, uvedl vládní komisař pro strategickou energetickou infrastrukturu. 

Komisař polské vlády pro strategickou energetickou infrastrukturu ve čtvrtek oznámil, že Polsko bude k roku 2023 připraveno plně ukončit dovoz ruského zemního plynu.

Polský státní distributor PGNiG oznámil Gazpromu, že k závěru roku 2022 ukončí svůj dlouhodobý kontrakt. Alternativní zdroje plynu jsou již dostupné a zahrnují zkapalněný plyn (LNG) importovaný mj. z Kataru a dopravený do přístavu Świnoujście na severozápadě země. Projekt Baltic Pipe po dokončení přivede plyn z Norska. Vznikají také přípojky do Litvy a na Slovensko.

Ruská ekonomika je silně závislá na vývozu přírodních zdrojů, včetně energetických surovin. Byla po mnoho let předním dodavatelem zemního plynu do většiny Evropy. V posledních týdnech se také jiné země v Evropě rozhodly hledat alternativní zdroje zemního plynu. Společný rusko-německý projekt Nord Stream 2 byl novou německou "semaforovou" vládní koalicí v Berlíně pozastaven je možné, že nikdy nedojde k jeho zprovoznění.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6781

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022