Atomizovaná bomba, aneb Proč Rusové nevěří, že by v jejich zemi mohl vzniknout fašismus

18. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Události v Rusku jsou zejména v posledních týdnech velice znepokojující, protože připomínají Německo 30. let, upozorňuje sociolog Grigorij Judin.

Ještě nejsme tak daleko a možná tak daleko nedojdeme. Ale symptomy jsou zde - resentiment, vztek a touha po odplatě, pocit, že jste neustále ohroženi a nemáte horizontální vazby - to všechno už tu je, říká špičkový pracovník Vysoké školy ekonomické v Moskvě.

Navíc současné vnímání 2. světové války prosazované Kremlem nenechává ruské společnosti žádnou šanci analyzovat příčiny nacismu a pochopit jeho sociální základy.

Kvůli tomu zůstává ruská společnost hluboce přesvědčena, že nacismus je něco, co se může přihodit jinde, ale určitě ne v Rusku.

Trendy ukazující tímto směrem jsou zcela zřejmé. Existuje ale i určitý základ pro optimismus. Rusko se totiž mění. Společnost se stává méně atomizovanou a vykazuje o něco větší solidaritu, což naznačuje, že nebude snášet vše, o čem držitelé moci sní.

Tato transformace je zvlášť patrná mezi mladými lidmi. A právě tím se Rusko liší od Německa 30. let. Stále více Rusů sdílí názor, že navzdory všemu co se děje, jejich země zůstává součástí globálního světa a nemůže si dovolit odříznout se od mezinárodního společenství.

Rusko však nadále zůstává velice atomizovanou společností. Je to její hlavní charakteristika. Existuje jen velmi málo solidarity mezi lidmi a málo horizontálních vazeb. Místo toho se lidé takřka exkluzívně soustředí na své soukromé životy, považují ostatní za nepřátelské nebo lhostejné osoby a jsou připraveni ustupovat státu ve všem, pokud jim nezasahuje do jejich vlastního soukromí.

Rusové jsou přesvědčeni, že každý nese odpovědnost jen sám za sebe. Jakákoliv kolektivní akce je nemožná. Ale začíná se to měnit. Putin takovým změnám brání, protože nevyhnutelně směřují k tomu, aby společnost státu méně ustupovala a požadovala důrazněji svá práva.

Řada společností ve světě je dosti atomizovaných. Rusko však představuje radikální případ. V USA je třeba společnost atomizovaná a nestabilní, nicméně existují také určité struktury, které představují protiváhu a chrání solidaritu. V Rusku je sociální pole spálenou zemí.

Dalším důvodem k umírněnému optimismu může být, že Rusko nikdy nedokáže stát se skutečně autarkní ekonomikou. Na to je příliš závislé na vnějším publiku. A většina "progresívních" Rusů považuje směřování k autarkii prosazované Putinem za naprostou sebevraždu své země.

Celý text v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
9095

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022