Zelenskij vyzývá k neprodlenému "smysluplnému a spravedlivému" vyjednávání

19. 3. 2022

čas čtení 15 minut
- Mateřství. Ukrajina, Evropa,  rok 2022:

- Deník Kyiv Independent v sobotu informoval, že Rusko nezákonně nutí nevycvičené muže žijící v Ruskem kontrolovaném Donbasu bojovat a nasazuje je na frontové linie.

"Tito lidé nikdy nedrželi v ruce ani samopal," řekl čtyřiadvacetiletý obyvatel Ruskem okupované Chrestivky v Doněcku Oleksij, když mluvil o svých přátelích, spolužácích a bývalých kolezích, o kterých ví, že byli odvedeni.

Jedna z obyvatelek Donbasu jménem Anastasia sdělila, že tito civilisté z Donbasu jsou nuceni sloužit na frontových pozicích, přičemž jim ruské síly vyhrožují zastřelením, pokud se nepodvolí.


- Podle analýzy think tanku Institute of the Study of War se sídlem ve Washingtonu ukrajinské síly porazily Rusko v jeho počátečním válečném tažení, což nakonec vedlo k patové situaci mezi oběma zeměmi.

Institut popisuje strategii Ruska jako použití "leteckých a mechanizovaných operací k obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst".

"Ruské síly pokračují v omezeném postupu v některých částech bojiště, ale je velmi nepravděpodobné, že by se tímto způsobem dokázaly zmocnit svých cílů," uvádí se v analýze. Pád Mariupolu "pravděpodobně" dramaticky nezmění výsledek počáteční kampaně.

Analýza konstatuje, že ruská armáda se nadále soustředí spíše na lokální boje než na zahájení rozsáhlých operací. Dochází k závěru, že na většině území Ukrajiny panuje patová situace, která, pokud bude pokračovat, "bude pravděpodobně velmi násilná a krvavá".


- Městská rada v Mariupolu: Ruské jednotky násilně deportují obyvatelstvo do Ruska:

 

 
- Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí v sobotu oznámilo, že od soboty bylo zabito přibližně 14 400 ruských příslušníků.



- V Kyjevě bylo od ruské totální invaze zabito 228 lidí, včetně 4 dětí.

Podle městské rady bylo zraněno více než 900 občanů, včetně 16 dětí. Poškozeno bylo téměř 40 domů, šest škol a čtyři mateřské školky.

- Běloruští železničáři narušili trať do Ukrajiny, takže není možné převážet ruský vojenský materiál:



- Začíná kolovat video policisty v Mariupolu, kde se boje zintenzivňují. Policista Michail Veršnin směřuje své prosby Joe Bidenovi a Emmanuelu Macronovi a říká, že jeho město bylo "vymazáno z povrchu zemského".

"Umírají děti, staří lidé. Město je zničené, bylo vymazáno z povrchu zemského," říká rusky na videu natočeném v pátek.

"Slíbili jste, že přijde pomoc, dejte nám tu pomoc. Biden, Macron, jste velcí vůdci. Buďte jimi až do konce," řekl.
 

- Protest proti válce v Minsku:


- Fronta v Rusku na cukr:

Novinář z Kyjeva: Něčeho jsem si tady za poslední týden všiml: téměř každý Ukrajinec, se kterým jsem mluvil, dal jasně najevo, že z této války viní nejen Putina, ale stejně (nebo i více) i průměrného Rusa. Názor je takový: my jsme svrhli naši zkorumpovanou vládu a oni akceptují tu jejich vražednou.

Míra nepřátelství průměrného Ukrajince vůči průměrnému Rusovi je už teď obrovská a s každým dalším náletem, s každým dalším úmrtím civilistů roste ještě víc. Následky této války budou trvat po celé generace.


- Boje v Rusku o cukr:
- Pátý ruský generál usmrcen.


- Ruské nasazení hypersonických raket bylo varováním Ukrajině a Západu, že "Rusko má prostředky k další eskalaci" konfliktu, uvedl expert na obranu.

Dr. James Bosbotinis, odborník na obranu a mezinárodní záležitosti, řekl BBC, že není možné, aby se ukrajinská armáda ubránila útokům těmito raketami. "Rychlost raket Kinžál je staví mimo dosah jakéhokoli ukrajinského systému protivzdušné obrany a odpalovací rampy mohou startovat ze vzdáleností mimo dosah Ukrajiny." Uvedl, že hypersonická střela byla pravděpodobně odpálena z jižního Ruska.

Bosbotinis uvedl, že zasažení "vysoce hodnotného cíle" v podobě podzemního vojenského skladu "vysílá Ukrajině zprávu, že Rusko má prostředky k další eskalaci tohoto konfliktu ...". Je to také varování pro Západ, že Rusko může na Ukrajině zvýšit tlak a Kinžal by mohl být také nasazen, pokud by se válka vyostřila a přitáhla vnější síly." Uvedl, že jde o "sdělení", že Rusko může zasáhnout cíle v jiných částech Evropy.



- Polsko vyzývá EU k úplnému zákazu obchodu s Ruskem

Polsko navrhlo, aby Evropská unie zavedla úplný zákaz obchodu s Ruskem, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.

    Polsko navrhuje, aby byl tento balík sankcí co nejdříve doplněn o obchodní blokádu, [zahrnující] oba jeho námořní přístavy ... ale také zákaz pozemního obchodu. Úplné přerušení ruského obchodu by dále přimělo Rusko zvážit, zda by nebylo lepší tuto krutou válku zastavit," uvedl Morawiecki.

- Tři ruští kosmonauti dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici ve žlutých leteckých skafandrech s modrými akcenty - v barvách ukrajinské vlajky.:

Podle ukrajinského starosty brání pouliční boje v centru Mariupolu záchraně stovek civilistů uvězněných ve sklepě divadla, které podle ukrajinských úřadů ve středu bombardovalo Rusko.

- Podle Světového potravinového programu OSN se humanitární organizace nemohou dostat k lidem uvězněným v ukrajinských městech obklíčených ruskými silami.

Koordinátor pro mimořádné události Jakob Kern řekl, že "problémem je dostat se do měst, která jsou obklíčena nebo mají být obklíčena", a situaci označil za "hrozivou". Uvedl, že bylo téměř nemožné dodat nouzové zásoby do obléhaného přístavního města Mariupol, severovýchodního města Charkov a severovýchodního města Sumy. Dodal, že se jedná o taktiku, která je "v 21. století nepřijatelná".


- "Pokud se vláda rozhodla bojovat na Ukrajině, je to určitě správné." Avšak mnoho lidí bylo na Putinův tyjátr v Lužnikách v pátek nahnáno. Kritikové Vladimíra Putina jsou označováni za zrádce. Putin tvoří alternativní realitu. Hledá obětní beránky, na které by mohl svalit vinu za ekonomický propad Ruska a za případnou vojenskou prohru. Rozděluje národ.

-  86,6 procent Rusů by podpořilo útok Ruska na členské země EU: na Polsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Bulharsko, Českou republiku, Slovensko a na další.

 -Vlastenecký muž lidu ve svém kabátě za 300 000 Kč:


- V sobotu v časných ranních hodinách zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj videoposelství, v němž Moskvě vzkázal, že nyní je čas na naléhavá mírová jednání, a varoval, že v opačném případě budou ruské ztráty tak obrovské, že bude trvat celé generace, než se z nich Rusko vzpamatuje.


Zde jsou některé klíčové body jeho projevu:


Rusko nadále blokuje dodávky pomoci do obléhaných měst "ve většině oblastí".

Zelenskij uvedl, že v pátek bylo na Ukrajině sedm humanitárních koridorů. Šest v Sumské oblasti, jeden v Doněcké oblasti.

Z obléhaného Mariupolu bylo podle něj evakuováno více než 9 000 lidí a byly dodány stovky tun základních produktů.
Dodal však: "Okupanti nadále blokují dodávky humanitární pomoci do obléhaných měst ve většině oblastí. Jedná se o zcela záměrnou taktiku. Mají jasný příkaz udělat naprosto vše pro to, aby se humanitární katastrofa v ukrajinských městech stala pro Ukrajince 'argumentem' pro spolupráci s okupanty. To je válečný zločin."
Žádné nové informace o obětech po ruském náletu na divadlo v Mariupolu.
Zelenskij uvedl, že z trosek jsou zachraňováni lidé a že dosud bylo zachráněno více než 130 osob. "Někteří z nich jsou vážně zraněni. O mrtvých však v tuto chvíli nemáme žádné informace," řekl. V divadle se ukrývaly stovky civilistů.

Poděkoval těm, kteří brání Mariupol, a řekl, že město zažívá "největší zkoušku ve své historii, v historii Ukrajiny".

Ruské síly byly zastaveny "téměř ve všech směrech".

Zelenskij uvedl, že ruské jednotky byly zastaveny v mnoha oblastech země. Uvedl, že v Charkovské oblasti, zejména v okolí Izyumu, probíhaly těžké boje, ale ruské jednotky nebyly připraveny.

"Smysluplná a spravedlivá" jednání jsou naléhavě potřebná
Zelenskij vzkázal Moskvě: "Je čas se sejít. Je čas jednat. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu. Jinak budou ztráty Ruska tak obrovské, že se z nich nestačí vzpamatovat ani několik generací."

Dodal: "Jednání o míru, o bezpečnosti pro nás, pro Ukrajinu - smysluplná, spravedlivá a bezodkladná - jsou pro Rusko jedinou šancí, jak snížit škody způsobené vlastními chybami."

O mezinárodní reakci
Zelenskij uvedl, že bude i nadále apelovat na světové lídry, aby vyzvali k míru na Ukrajině, přičemž plánuje oslovit Švýcarsko, Itálii, Izrael a Japonsko. Hovořil s ukrajinskými velvyslanci po celém světě, aby "zintenzivnili dodávky humanitárního zboží" pro vysídlené osoby na Ukrajině. Byl také zřízen koordinační štáb, který bude dohlížet na dodávky humanitární pomoci na Ukrajinu, uvedl.


- Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že během bojů byl zabit ruský generálporučík Andrej Mordvičev, velitel 8. kombinované armády Jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil.  


- Rusko tvrdí, že na západní Ukrajině použilo hypersonické zbraně


Rusko uvedlo, že použilo hypersonické zbraně ke zničení podzemního vojenského skladu na západní Ukrajině. Hypersonické střely jsou rychlé zbraně, které se mohou vyhnout detekci systémy protiraketové obrany.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že zničilo velký podzemní sklad raket a letecké munice v ukrajinské Ivano-Frankovské oblasti.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že zničilo ukrajinská vojenská rádiová a průzkumná střediska poblíž přístavního města Oděsa pomocí pobřežního raketového systému. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Podle britského ministerstva obrany Kreml "zatím nedosáhl svých původních cílů" a je "překvapen rozsahem a zuřivostí ukrajinského odporu".


Ve své nejnovější zpravodajské informaci britské MO uvádí, že Rusko bylo nuceno změnit svůj operační přístup a nyní uplatňuje strategii opotřebovací války. "To bude pravděpodobně zahrnovat nerozlišující použití palebné síly, což povede ke zvýšení počtu civilních obětí, zničení ukrajinské infrastruktury a prohloubení humanitární krize," varuje.


- Institut pro studium války uvedl, že ruské síly v pátek pokračovaly v zajišťování územních zisků pouze v okolí Mariupolu a že ruské síly čelí rostoucím problémům s morálkou a zásobováním.
Ruské pokusy o obklíčení Kyjeva a Mykolajova byly podle Velké Británie zatlačeny zpět a uvedla, že pokračovalo silné ruské ostřelování obklíčených měst Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol.


 Japonský premiér Fumio Kišida bude při sobotním setkání s indickým premiérem Naréndrou Módím v Dillí prosazovat jednotnou mezinárodní reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

"Vzhledem k tomu, že se ruská invaze na Ukrajinu časově shoduje s touto cestou, rád bych zdůraznil význam mezinárodní jednoty a potvrdil, že Japonsko a Indie budou v různých otázkách spolupracovat," uvedl Kišida před svou návštěvou.

Indie a Japonsko jsou členy Čtyřstranného bezpečnostního dialogu (Quad), bezpečnostního rámce, který zahrnuje také Spojené státy a Austrálii.

Japonsko po invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, uvalilo sankce na desítky ruských osob a organizací a přijímá ukrajinské uprchlíky. Indie je však jediným ze čtyř členů čtyřky, který invazi neodsoudil.

Kišida bude rovněž usilovat o posílení bezpečnostních a hospodářských vazeb s Indií, druhou nejlidnatější zemí světa a třetí největší ekonomikou Asie.

 

1
Vytisknout
6334

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022