Co Finsko (a Švédsko) vzkázalo světu žádostí o vstup do NATO

16. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Jsem velmi rád, že finský prezident sdělil panu Putinovi, že Finsko vstupuje do NATO kvůli současné politice Ruska. Finsko zjevně nevychází z předpokladu, že s Ruskem by se dalo ve snaze zabránit ruské agresi nějak jednat nebo že by Rusko nyní dělalo nějaké racionální kroky, jimž by racionální politikou bylo možné předejít.

Finsko prostě vidí Rusko jako stát, který se změnil, a vidí to jako tak zásadní změnu, že se odhodlalo k historickému kroku: vstupu do NATO jako vojenského štítu k zabránění ruské agresi. Finsko tím říká: Rusko se fatálně změnilo a není možné očekávat, že by se to mohlo vrátit. NATO jako vojenský štít proti Rusku stojí a padá samozřejmě s vojenskou mocí USA.

Mnozí lidé se snaží hodit vinu za ukrajinskou válku právě na USA. Finsko ani Švédsko to zjevně tak nevidí, protože přece kdyby USA byly příčinou války v Evropě, nebudou se tyto dvě severské země podílet na posílení amerického vlivu v Evropě svým vstupem do NATO.

Někdo může říci, že vstup Finska a Švédska do NATO je něco, co vyhovuje USA, takže USA to tak zařídily. Zařídil to ale pan Putin. To, že nějaké události pro někoho dopadnou tak, jak chtěl, neznamená, že to tak zařídil. Turci vydělávají na prodeji svých dronů Ukrajincům jako zbraní proti Putinově agresi, ale neznamená to, že by za tu válku mohli právě Turci. Stejně Američané na druhé světové válce vydělali ohromně, stali se supervelmocí, ale neznamená to, že ji způsobili.

V dějinách i v obyčejném životě obecně platí jedna trivialita, která není příznivcům té či oné verze racionálních konstrukcí milá a kterou soustavně ignorují: lidské jednání běžně přináší nezamýšlené důsledky a dějiny ani život se nedají plánovat. Pan Putin si to jistě představoval jinak. Pan Hitler taky. Jejich jednání mělo ale mnoho nezamýšlených důsledků.



3
Vytisknout
5753

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2022