Ruská agrese na Ukrajině: Téměř 600 lidí je zadržovaných v mučírnách v Chersonu, tvrdí Ukrajina

8. 6. 2022

čas čtení 13 minut
 
- Ukrajina obvinila ruskou armádu, že unáší obyvatele Chersonské oblasti na jihu země a drží je v mučírnách. Na brífinku to uvedla stálá zástupkyně ukrajinského předsednictví na Krymu Tamila Tačejevová:


"Podle našich informací je v Chersonské oblasti ve speciálně vybavených sklepeních, v mučírnách, zadržováno asi 600 osob. Asi 300 lidí je "ve sklepě" ve městě Cherson a zbytek je v jiných sídlech regionu, uvedla Tačejevová:

"Jsou zadržováni v nelidských podmínkách a jsou oběťmi mučení. Zadržení jsou "hlavně novináři a aktivisté", kteří organizovali "proukrajinská shromáždění v Chersonu a jeho oblasti" po obsazení území ruskými vojsky, a také váleční zajatci, uvedla Tačejevová.

Někteří Ukrajinci zadržovaní v Chersonské oblasti - civilisté, ale i zadržení bojovníci - byli posláni do věznic na Krymu, dodala.


- Z Rubižného, na okraji bojujícího průmyslového centra Severodoněcku v Luhanské oblasti Donbasu, kterou se invazní ruské síly snaží okupovat, přicházejí nové satelitní snímky ukazující vážné škody.

Tyto snímky zveřejnila na Twitteru americká satelitní společnost Maxar Technologies.
Zpravodajský portál Kyiv Independent připomíná, že o Rubižné se již několik týdnů vedou těžké boje.

- Ministerstvo obrany Spojeného království uvedlo, že Rusko pokračuje v pokusech o útok na Severodoněck, přestože ukrajinská obrana odolává.

Ačkoli je nepravděpodobné, že by některá ze stran za posledních 24 hodin získala významnější pozice, dodalo ministerstvo.

Pokud jde o vývoj situace ve městě Severodoněck na východní frontě, v celé zprávě, která byla zveřejněna krátce po 6. hodině ranní středoevropského času, se uvádí:

Rusko pokračuje v pokusech o útoky proti severodoněcké kapse ze tří směrů, přestože ukrajinská obrana odolává. Je nepravděpodobné, že by některá ze stran za posledních 24 hodin získala významnější pozice.

    Zatímco Rusko soustřeďuje svou ofenzívu na centrální sektor Donbasu, na jeho křídlech zůstává v defenzívě."

S odkazem na jihozápadní ukrajinskou Chersonskou oblast britská rozvědka uvedla, že ukrajinské síly nedávno dosáhly určitých úspěchů díky protiútokům, včetně znovuzískání opěrného bodu na východním břehu řeky Ingulets.

Vzhledem k tomu, že fronta okupované zóny se táhne v délce přes 500 km, čelí Rusko i Ukrajina podobným probl=mům, jak udržet obrannou linii a zároveň uvolnit bojeschopné jednotky pro útočné operace.

- V okupované Chersonské oblasti Rusko násilně sbližuje její správu se správou Ruské federace tím, že zavádí ruský rubl jako zákonné platidlo a zaměstnává ruské učitele, kteří ve školách zavádějí ruské učební osnovy a jazyk.


- 'Nikdo se nehodlá vzdát Severodoněcka' - Luhanský gubernátor


Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanska, napsal na Telegram, že "nikdo se nehodlá vzdát Sievierodoněcka".

Píše, že v regionálním centru Luhansku probíhají nejintenzivnější boje, a dodává: "V Luhansku se bojuje: "V Sievierodoněcku probíhají prudké boje, naši obránci bojují o každý centimetr města."

Ve své poslední zprávě tvrdí, že Rusové "trasu Lysyčansk-Bachmut NEKONTROLUJÍ, ale vedou silnou palbu. Tuto cestu nepoužíváme, je příliš nebezpečná".

Hajdaj píše:

    Plány rasistů se nezměnily, do 10. června "chtějí" dobýt Severodoněck. Do toho se vrhly všechny rasistické síly. Kromě toho orkové [slangový výraz pro ruské síly] opět plánují překročit řeku Severský Doněc, aby vytvořili předmostí pro ofenzívu.

- Agentura Tass informuje o prohlášení ruského velvyslanectví ve Spojených státech, které velmi kritizuje americký transfer zbraní a zásob na Ukrajinu
- tvrdí, že je nezodpovědný. Uvádí se v něm:

    Administrativa [Joea Bidena] rovněž projevuje nezodpovědnost, pokud jde o transfer dělostřeleckých systémů dlouhého dosahu na Ukrajinu. Hlavním rizikem je eskalace konfliktu, pokud ozbrojené síly Ukrajiny použijí tyto systémy k úderům na území Ruské federace. To s sebou nese nepředvídatelné následky. Washington navíc ignoruje zjevnou hrozbu, že moderní vysoce přesné zbraně se dostanou do rukou radikálních nacionalistů, teroristů a banditských formací nejen na území Ukrajiny, ale i v zahraničí.


- Ukrajina spouští "knihu popravených", systém shromažďování důkazů o válečných zločinech, které byly podle Kyjeva spáchány během ruské okupace,
uvedl v úterý prezident Volodymyr Zelenskij.

Ukrajinští prokurátoři sdělují, že od 24. února, kdy Kreml zahájil invazi, zaregistrovali více než 12 000 údajných válečných zločinů, na kterých se podílelo více než 600 podezřelých.

- Norsko darovalo Ukrajině 22 samohybných houfnic, včetně náhradních dílů, munice a dalšího vybavení, uvedlo norské ministerstvo obrany.í.


- Zelenskij vyzývá k "úplné deokupaci" celého ukrajinského území

Vzhledem k tomu, že ani jedna strana nemá na bojišti převahu, zdá se, že vyhlídky na vyjednávání jsou malé.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v rozhovoru pro Financial Times uvedl, že "prostě nevidí předpoklady pro ukončení války".

Vítězství znamená obnovení "celého" území Ukrajiny, včetně Krymu - anektovaného Ruskem v roce 2014 - a oblastí držených separatisty, řekl.

"Musíme dosáhnout úplné deokupace celého našeho území," řekl Zelenskij prostřednictvím videospojení na akci pořádané novinami v úterý.

Většina pozorovatelů v Kyjevě nyní očekává, že válka bude pokračovat přes léto nejméně do konce roku.


- Zelenskij říká, že patová situace s Ruskem "nepřipadá v úvahu

Patová situace s Ruskem "nepřipadá v úvahu", prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a zopakoval žádost o zahraniční pomoc ve válce.

Tvrdý odpor Ukrajiny proti ruské invazi vedl k patové situaci v některých částech země, přičemž Moskva znovu soustředila své síly na východě.

Na otázku, co Ukrajina považuje za vítězství, Zelenskij odpověděl, že obnovení hranic, které Ukrajina kontrolovala před ruskou invazí 24. února, by bylo "vážným dočasným vítězstvím".

Řekl však, že konečným cílem je "úplná deokupace celého našeho území".

Na otázku ohledně rozhovorů s Ruskem, které jsou od konce března pozastaveny, Zelenskij uvedl, že svůj postoj nezměnil, a dodal, že válka by měla být ukončena u jednacího stolu.

Řekl, že je připraven na přímé rozhovory s Vladimirem Putinem, a dodal, že "není s kým jiným mluvit" než s ruským prezidentem.

- Černobylské detektory radiace poprvé od začátku války vysílají data

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) začaly desítky detektorů radiace v okolí černobylské jaderné elektrárny poprvé od invaze Ruska na Ukrajinu vysílat údaje o radiaci.

MAAE uvedla, že radiační monitorovací síť v oblasti přestala fungovat, když ruské síly v únoru obsadily Černobyl a držely ho pět týdnů, než se 31. března stáhly.

Podle jaderného dozoru OSN se úroveň radiace v okolí ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl vrátila do normálu poté, co byly dnes opět zprovozněny detektory.

Většina z 39 detektorů, které vysílají data z vyloučené zóny ..., je nyní viditelná na mapě IRMIS (Mezinárodní informační systém pro monitorování radiace).

Dosud přijatá měření ukazují úroveň radiace odpovídající hodnotám naměřeným před konfliktem.


- Zdá se, že bojovníci vzdorujících ukrajinských sil a invazních Rusů uvázli v některých klíčových částech jižní a jihovýchodní Ukrajiny a za rachotu dělostřelectva vedou klasickou zákopovou válku.

Matthew Chance ze CNN právě odvysílal depeši z Kryvého Rihu na jihu Ukrajiny, kde informoval o zakopaných jednotkách a "tvrdých frontových liniích", zatímco všude duní střelba děl. 

V reportáži naznačil, že podle toho, čeho byl svědkem, se ukrajinské a ruské síly v tuto chvíli "probojovaly do slepé uličky".

A to i přesto, že z ukrajinských úřadů přicházejí zprávy, že Ukrajina dělá pokroky. Důstojníci na místě však vyjadřují chmurné uspokojení nad tím, že Rusko nedokázalo okupovat Ukrajinu během několika dní, jak si Vladimir Putin představoval.


- USA zakázaly investorům nakupovat ruský dluh a akcie na sekundárním trhu

Ministerstvo financí Spojených států zakázalo americkým správcům peněz nakupovat jakýkoli ruský dluh nebo akcie na sekundárních trzích, a to nad rámec stávajícího zákazu nákupu nových emisí, v rámci nejnovějších sankcí vůči Moskvě kvůli její invazi na Ukrajinu.

Navzdory rozsáhlým sankcím Washingtonu z posledních měsíců mohli Američané stále obchodovat na sekundárních trzích s aktivy v hodnotě stovek miliard dolarů, která již byla v oběhu.

Zákaz se vztahuje na veškerý ruský dluh a na to, že jsou postiženy akcie všech ruských firem, nejen těch, které jsou v sankcích výslovně jmenovány.

Pravidla však stále umožňují americkým investorům prodávat nebo nadále držet ruská aktiva, která již vlastní. Stále bude také možné nakupovat podíly v amerických fondech, které obsahují ruský dluh nebo akcie.

Západní fondy se již od začátku války na Ukrajině hromadně zbavovaly ruských aktiv.

- Ukrajinský velvyslanec naléhá na Izrael, aby prodal svůj protiraketový systém Iron Dome a poskytl protitankové střely na obranu civilistů před ruskou invazí.

Jevgenij Kornijčuk v úterý přestal obviňovat Izrael z blokování prodeje systému protiraketové obrany.

Na tiskové konferenci v Tel Avivu řekl, že Ukrajina chce koupit systém Iron Dome, a tvrdil, že Spojené státy by proti takovému prodeji nebyly.

USA finančně podporují izraelský systém Iron Dome již zhruba deset let a podle údajů Congressional Research Service poskytují na jeho výrobu a údržbu přibližně 1,6 miliardy dolarů.

Systém je navržen tak, aby zachycoval a ničil rakety krátkého doletu.

- Ukrajinci jsou odváženi do Ruska v rámci toho, co kyjevská vláda označuje za deportace

Po týdnech strávených ve sklepě v Mariupolu a po smrti svého otce, který zahynul při raketovém útoku, se Teťana rozhodla opustit své město a pokusit se zachránit svou devítiletou dceru.

Neměla mobil  ani žádnou možnost komunikace, a tak využila chvíle klidu v ostřelování a vydala se na shromaždiště, které vytvořily proruské úřady, aby se informovala o únikových cestách.

Tam jí řekli, že jedinou možností je odejít do Ruska.

"Byli jsme v šoku. Do Ruska jsme jet nechtěli. Jak můžete jít do země, která vás chce zabít?" řekla osmatřicetiletá účetní  z lotyšské Rigy, kam se mezitím s rodinou uchýlila.

Ukrajinské úřady již několik týdnů obviňují Moskvu z "nezákonného přesunu" více než milionu Ukrajinců do Ruska nebo do částí Ukrajiny, které v současnosti kontrolují ruské síly.

Představitel ruského ministerstva obrany Michail Mizincev potvrdil číslo jednoho milionu, ale uvedl, že přesuny civilistů se provádějí pouze za účelem jejich "evakuace" z "nebezpečných oblastí".

Někteří civilisté byli skutečně nuceni odejít směrem do Ruska, protože cesty do oblastí ovládaných Ukrajinou byly zablokovány boji.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu hovoří o tom, že obytné části  města Severodoněck byly "osvobozeny" invazními silami.


- Ruské zástupné bojůvky na východě Ukrajiny oznámily, že zahajují soudní proces proti dvěma Britům, Aidenu Aslinovi a Shaunu Pinnerovi, kteří byli zajati v boji po boku ukrajinských vojáků v Mariupolu.

Oba muži, kteří sloužili v ukrajinské armádě, a Ibrahim Saadun, zajatec z Maroka, byli na videu zveřejněném v úterý na proruských sociálních sítích zachyceni, jak sedí v kleci soudní síně vyhrazené pro obžalované.

Prokurátoři samozvané Doněcké lidové republiky, zástupné vlády na východě Ukrajiny ovládané  Ruskem, uvedli, že mužům hrozí trest smrti za "terorismus" a za to, že bojovali jako "žoldáci" proti ruské invazi.

Pozorovatelé tvrdí, že procesy mohou být záměrně vykonstruovány tak, aby vyvinuly maximální tlak na Západ a podnítily výměnu zajatců za ruské vojáky zajaté a souzené na Ukrajině.


- Ukrajinský gubernátor Luhanska Serhij Hajdaj uvedl, že kyjevské síly jen těžko odvracejí ruské útoky v centru Severodoněcka, ale moskevské jednotky toto frontové město neovládly.


- Rusko zvyšuje vývoz ropy ze svého hlavního východního přístavu Kozmino, snaží se kompenzovat dopad sankcí EU rostoucí poptávkou asijských odběratelů.

0
Vytisknout
6674

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022